Skip to Content

INRIKES

Stor utflyttning från Malmö på grund av mångkulturen

Malmö växer explosionsartat med runt 5 000 personer om året. Samtidigt syns ett trendbrott i statistiken: fler flyttar nu från Malmö än till staden. Erik Broman, kommunstrateg i Malmö, förstår inte vad orsaken till detta är, trots att Malmö kommun i en enkät intervjuat personer som sagt att de övergett staden på grund av mångkulturen.

Publicerad: 10 november, 2016, 18:38

 • Svenska

Det är kombinationen av en babyboom och stor invandring från främst Syrien som gör att Malmö växer intensivt som stad just nu. Parallellt med den trenden syns nu dock en annan, och det är att de inrikes utflyttarna sedan 2015 är fler än de som som flyttar in från andra delar av Sverige.

– Jag har ingen bra förklaring till det här, sade kommunstrategen Erik Broman till Sydsvenskan den 5 oktober.
De som flyttar ut är främst yrkesverksamma personer, och liksom för samma kategori i and­ra städer väljer de att bosätta sig på mindre orter i närområdet. Den växande grupp som är kvar i Malmö består av barn, studenter och nyanlända invandrare, vilket påverkar ekonomin och särskilt då skattekraften. Staden kompenseras i detta nu via det statliga utjämningssystemet.

När Erik Broman 2015 intervjuades av SVT i frågan, såg han det från ett perspektiv som främst handlade om bostäder och arbete.
– Staden växer med ungefär fem tusen om året. Det är viktiga förutsättningar för hållbar tillväxt att tillgången på bostäder, arbetstillfällen och infrastruktur fungerar, sade han då.

Men enligt många av dem som lämnat staden är det på grund av ökad kriminalitet och att de inte längre känner sig hemma där på grund av den stora invandringen.

I Sydsvenskan, alltså samma tidning som intervjuade kommunstrategen nyligen, publicerades redan 2001 människors egna förklaringar till varför de valt att inte stanna i staden. Kommentarerna var hämtade ur Malmö kommuns egen enkät.

De 15 år gamla uttalandena är väldigt tydliga. Nästan alla kopplade den stora invandringen till den snabbt ökande kriminaliteten i staden, andra var oroliga för att deras barn ens skulle lära sig svenska, och vissa uttryckte också rädsla för att utsättas för våld om de gick ut på kvällarna. En oro för att barnen kunde råka illa ut på grund av den ökade otryggheten kopplad till mångkulturen var även det en tungt vägande faktor.

Enkätsvaren från 2001 berördes även i en artikel 2005 i Sydsvenskan, där man konstaterade att ”det var första gången som en undersökning visar att känslorna mot invandrare är så starka att Malmöbor väljer att flytta från stan”.

Ändå har alltså inte kommunstrategen Eric Broman valt att beröra varken invandringens eller brottslighetens inverkan på stadens utflyttning. I den prognos han tog fram som demografiansvarig för staden i maj 2016, vars första syfte var att uppskatta asylinvandringens påverkan på den ordinarie befolkningsprognosen, finns perspektivet med kriminalitet i den snabbt växande staden inte med överhuvudtaget. Däremot finns analyser över tillfälliga uppehållstillstånd, samt ålders- och könsfördelning hos de asylsökande.

tom.andersson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det är fler som flyttar från Malmö än till och ”Jag har ingen bra förklaring till det här”, sade kommunstrategen Erik Broman till Sydsvenskan den 5 oktober. Man tar sig för pannan! Har inte Erik Broman hört talas om t. ex. Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Husby, Kista och Akalla? För att nämna några orter i Västerort som när det byggdes var de flesta boende svenskar och Erik Broman kan göra en studieresa till nämnda platser och sedan tala om hur många svenskar han träffade på? Visst flyttar det fortfarande folk till uppräknade stadsdelar, men inga svenskar. Det här ”fenomenet” förekommer i hela Sverige där invandringen är oproportionerligt hög och det kan inte ha varit helt främmande för Erik Broman?

  • Bertil Andersson

   Då det inte anges vilket politiskt parti denna Broman representerar så googlade jag lite på hans namn.
   Resultatet gav inte ngn information. Jag tror tyvärr inte på att ngn som besitter ngn form av position inom Malmö är opolitisk. Du måste bekänna din tro till etablissemanget för att ens få betalt för att ens kratta löv.

  • Tvångsförvalta Sverige

   Erik Broman verkar endast vara en nyttig idiot.

 • peter the great

  Tydligare kan det inte visas, ändå vill inte media ta del av detta så att detta blir klargjort en gång för alla.
  Vi blir undanträngda i vårt eget land, och det är precis så här som det kommer att ske i allt fler kommuner.
  Reinfeldts och Löfvens regeringar skiter totalt Sveriges historia. Hundra tals år av slit för att bygga ett land för sina söner, är inget värt, istället tror dom att vi vill bli granne med resten av världen och stå för deras livsuppehälle.
  En del flyttar till andra kommuner, en del flyttar utomlands, alltför många blir kvar av ekonomiska skäl och mår riktigt dåligt………..men alla förstår varför folk flyttar.

  • Kal_i_Fatet

   Eftersom det inte går att bygga upp en mur kring Sverige likt Berlinmuren för att hålla ”pursvenskar” kvar i landet har Sverige valt en annan väg: Valutamanipulation. Genom att sänka kronan – så till exempelvis svenska pensionärer inte ska ha råd att bosätta sig i utlandet – tvingar man svensken att bli kvar i landet för att man inte ska tappa ansiktet.

 • Elisabet

  Och jag kommer att bli en av dem. Planerar flytta från Malmö våren 2017. Anledning? Kriminalitet, otrygghet ( vågar inte gå ut på kvällen, även på ljusa dan känns inte tryggt ) ser inte så många svenskar ute, känner inte igen Malmö ( har bott här i 40 år). Jag vet inte var jag bor längre, I Mellanöstern??? På vårdcentralen har de inte tid för mig (och med mig). Skandal, rena katastrof!!!
  En annan ( mindre ) kommun får min skatt istället. Good bye Malmö!!!

  • Tvångsförvalta Sverige

   Rätt som det är styrs väl Malmö av islamister.

  • Varmlandstok

   Hur skall inkräktarna klara sig när vi inte längre vill försörja dom?
   De kom hit för att de inte kan försörja sig i de länder, som de kommer ifrån, och vi kommer snart att försätta dom i samma situation igen.

 • Vem vill bo i Malmö?

 • hi hi

  Som tur är är folket betydligt smartare än våra politiker och ”experter”..

  Intelligens vinner alltid och det kommer etablisemanget / media / politiker / PK-iter / experter att få erfara inom en mycket kort framtid.

  Tack vare alternativmedierna så vet gemene man idag 2016 exakt vad som händer och sker…

 • P aom

  Den här utvecklingen är ju inte direkt förvånande för en tänkande individ. Klart som tusan de välutbildade svenskarna flyttar ifrån krigszonen.

  • Angelica Nord

   Inte bara högutbildade och inte bara svenskar, alla normala människor som kan och har råd att flytta kommer att göra det.

 • hi hi

  Angående Malmö så är det ögonbindel på som gäller för dom ansvariga politikerna.

  Dom ansvariga politikerna för denna förstörele kommer dock att hamna i historieböckerna. Fast inte på det sätt som dom kanske tänkt…

 • linovati

  Det är inte utan att man blir lite nyfiken på var Erik Broman bor någonstans?

 • Tvångsförvalta Sverige

  Malmö har alltid varit ledande i att sopa problemen under mattan genom att hylla den som en dynamisk stad i den expansiva Øresundsregionen.

 • SvenneiLund

  White flight!
  Samma sak händer i England, där vill de lagstifta mot möjligheten att fly multikulturen som blir mer och mer singelkultur (Islam) i förorterna.

 • Sokrates

  Malmö är en förlorad stad. De som har möjlighet kommer flytta därifrån när gettosvenskarna tar över, med kriminaliter och narkotikahandel. Vem vill bo i en sån stad?

 • Bjart_S

  Broman måste vara en idiot!!

 • valfisken

  Tycker att artikeln belyser problemet bra men författaren vågar tydligen inte skriva om den verkliga bevekelsegrunden till Erik Bromans och kommunledningens agerande, nämligen att de är kulturmarxister och vill förstöra den svenska kulturen genom att förinta den svenska befolkningen i Malmö. Kulturmarxister har ingen moral. Lögn eller sanning spelar ingen roll för då allt som gynnar förstörelsen av vårt västerländska samhälle och folk är tillåtet. De agerar medvetet och skrattar när de läser artiklar som denna där de beskrivs som korkade, okunniga eller nyttiga idioter. När vi inte vågar skriva sanningen för att vi inte har förstått eller inte vågar då vi är rädda att överskrida gränsen till det av kulturmarxisterna definierade politiskt inkorrekta, kommer vi inte att kunna vinna kampen för vår kultur. Först när vi vi är starka nog att övergår från nuvarande oordnade reträtt till fördröjningsstrid till försvar och sedan till anfall har vi möjlighet att överleva. Det hänger helt och hållet på moralen eftersom vi svenskar ännu sitter på tillgångarna och intellektet i Sverige men saknar den moraliska styrkan att stå upp för vår kultur, vårt folk och vårt land. Utvecklingen i Europa och USA är det enda som inger hopp att det moraliskt nedbrutna svenska folket med stöd av broderfolken skall resa sig ur askan.

 • Kom inte till Kungsbacka. Vi vill inte har kriminella skåningar hos oss. Åk till Danmark…

 • TompaSE

  Segregationen är ett gift för sammanhållningen i landet !
  …men samtidigt…
  räddningen för de individer som själva kan påverka sin boendesituation !

 • EnVisBjörn

  Ser ut som Malmö förvandlas till en No-Go Zone.

 • Perq Elest

  Malmö blir som Detroit. Res dit och se hur slitet det är. Men rashetsarna i Sverige kan ju vara glada, inte många vita på gatorna. Jag har sett noll sådana de 2 gånger jag åkt bil genom eländet.
  Skattebetalarna flyttar….. Om landet tillåts styras likadant framöver så emigrerar nog fler.

Läs hela mässnumret här

SD Malmö: Låt vuxna barnbedragare betala tillbaka bidragen

Sverigedemokraterna i Malmö vill att ”ensamkommande flyktingbarn” som ljugit om sin ålder ska polisanmälas och bli återbetalningsskyldiga för de bidrag de felaktigt fått ut. Tidigare har Moderaterna och Centern i Mariestad drivit igenom detta i sin kommun. Företrädare i SD vill nu att frågan ska väckas på fler orter.

Tio hemskickade afghaner ”massdeportation” enligt Aftonbladet

Efter att tio personer, som avslöjats med att ha ljugit om sin ålder och sina asylskäl, blivit nekade asyl twittrade vänstertidningen Aftonbladet att det var en ”massdeportering”.

Svenska ambassader lockar invandrare till Sverige med höga bidrag

En gemensam kampanj för Sveriges ambassader har mött omfattande kritik, bland annat av PM Nilsson i Dagens Industri. På ambassadernas hemsidor publiceras just nu en informationskampanj på temat ”arbeta i Sverige” översatt till en rad olika språk. Enligt nättidningen Nyheter Idag är det statliga Svenska institutet som ligger bakom kampanjen.

Nya Tider tvingar hycklarna att kasta masken

LEDARENya Tiders närvaro på Bokmässan blev vida omdebatterad. Under lång tid har vänsterliberala debattörer kunnat slå sig för bröstet om hur mycket de stödjer yttrandefrihet, men med Nya Tider sattes de på prov. Merparten tvingades då erkänna att de bara är för yttrandefrihet när det gäller åsikter som de själva delar.

Twittrade om trollfabriken #jagärhär, då förlorade Bilyana sin universitetspost

REPORTAGEBilyana Martinovski var affilierad docent på Stockholms universitet. Som privatperson har hon twittrat om övergrepp mot kvinnor och barn, medialögner, censur, Donald Trump med mera. Men så twittrade hon om ”demokratiterroristerna” i #jagärhär ‒ och fick plötsligt ett brev från institutionens chef Uno Fors. Hon får inte vara förknippad med universitetet längre.

Privatpersoner kan dras inför rätta för upphovsrättsbrott – utan att veta om det

Efter ett uppmärksammat domslut där Wikimedia, en svensk sida som samlade bilder på offentliga konstverk i en sökbar databas, dömts av Patent och marknadsdomstolen att betala skadestånd till organisationen Bildupphovsrätt, har det även uppmärksammats att det är olagligt för privatpersoner att ta bilder av Sveriges offentliga konstverk och sedan sprida dessa online, till exempel på egna bloggar eller sociala medier.

Rabani infiltrerade vänstern: ”Föraktet mot polisen märktes lång väg”

INTERVJUStenkastning mot civilpersoner och hotfull stämning. Medborgarjournalisten Bechir Rabani, som uppmärksammades stort i media när han med filmkamera åkte hem till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för att ställa frågor om medias journalistiska metoder, infiltrerade vänster­extremisternas motdemonstration i Göteborg den 30 september. Utrustad med kamera stod han i frontlinjen bland vänsteraktivisterna, och i en intervju med Nya Tider säger Rabani att medias bevakning av motdemonstrationen var under all kritik.

Gå till arkivet