Skip to Content

Strelkov som försvarsminister i Donetsk. Han blev snabbt en av de mest kända krigarna i Donbass. Foto: RIA Novosti
Intervju

Strid om Novorossija

Igor Strelkov har varit försvarsminister i den nybildade Folkrepubliken Donetsk och då lagt grunden till den organisationsplan som under sommaren gav separatisterna en lika bländande som oväntad seger över Kiev-arméns reguljära trupper. Nya Tider har fått möjlighet att återge magasinet Zuersts intervju med Strelkov om hans tid i stridszonen och varför han hör till de mest kända krigarna i Östukraina.

Publicerad: 7 januari, 2015, 08:12

  • Svenska

Läs även

Överste Strelkov, redan på 1990-talet stred ni som rysk frivillig på serbisk sida i det bosniska inbördeskriget. Finns det paralleller till kriget i Donbass?

– I Bosnien var vi en liten grupp på endast fem personer. Senare tillkom ytterligare kämpar. Jag var kanonskytt. Nog kan man jämföra Bosnien och Donbass, men striderna i Donetsbäckenet är allvarligare och hårdare, det är fler offer. Åtminstone var striderna i Bosnien, där jag var i fem månader, överlag inte så hårda. Men det finns även likheter mellan konflikten i Republiken Serbiska Krajina och den i Novorossija [Federationen Nya Ryssland]. Serberna i Krajina fick på den tiden stöd av Serbien, därifrån kom vapen och utbildare som hjälpte armén att hålla sina ställningar. Till Novorossija kommer stöd från Ryssland. Och Västvärlden i sin tur understödjer i bägge konflikterna den andra sidan: då främjades kroaterna, nu den ukrainska armén. Det finns ännu en parallell: i bägge konflikterna består faran för motståndaren i ett ”avgörande slag”. Kroatien var på den tiden övertygat om att Serbien inte skulle ingripa officiellt – och fick rätt. I dag finns samma fara för Novorossija i relation till Ryssland.

fakta

Igor Strelkov, egentligt namn Igor Vsevolodovitj Girkin, född 1970 i Moskva, är en av de mest kända befälhavarna under striderna i östra Ukraina. Enligt egen utsago var Strelkov till och med mars 2013 överste i ryska hemliga underrättelsetjänsten FSB. 26 april 2014 blev han av Dennis Puschilin, ledare för den självproklamerade ”Folkrepubliken Donetsk”, utsedd till ledare för Militär- och säkerhetssektorn. Som försvarsminister för ”Folkrepubliken Donetsk” blev i mitten av maj Alexander Kischinez utnämnd, och Strelkov ledde sedan dess som ”arméchef” milisen av oavhängighetskämpar i Slovjansk. 14 augusti 2014 kungjorde han sin avgång som militärbefälhavare med förklaringen att han nu hade tilldelats ”andra uppgifter”. Efter 13 augusti 2014 cirkulerade ryktet att han sårats svårt men detta rykte dementerades bara några timmar senare.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Sergej Belous (Översättning: Lennart Svensson)

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

FN varnar: Coronavirusåtgärder kan orsaka global matbrist

UTRIKESFN varnar för en snart förestående global matbrist om inte regeringar agerar. Länder som stänger ned för att bromsa spridningen av Covid-19 skapar allvarliga störningar av både distributionskedjan och själva matproduktionen. Arbetare kan inte längre ta sig till jordbruken som varken kan så eller skörda. Länder tvingas införa exportförbud som förvärrar situationen än mer. Nya Tiders källor uppmärksammar oss också på för matförsörjningen än mer allvarliga bakomliggande orsaker, vilka sammantaget med långtgående pandemiåtgärder riskerar att skapa en katastrofal matsituation.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Gå till arkivet

Send this to a friend