Skip to Content

Strelkov som försvarsminister i Donetsk. Han blev snabbt en av de mest kända krigarna i Donbass. Foto: RIA Novosti
Intervju

Strid om Novorossija

Igor Strelkov har varit försvarsminister i den nybildade Folkrepubliken Donetsk och då lagt grunden till den organisationsplan som under sommaren gav separatisterna en lika bländande som oväntad seger över Kiev-arméns reguljära trupper. Nya Tider har fått möjlighet att återge magasinet Zuersts intervju med Strelkov om hans tid i stridszonen och varför han hör till de mest kända krigarna i Östukraina.

Publicerad: 7 januari, 2015, 08:12

  • Svenska

Läs även

Överste Strelkov, redan på 1990-talet stred ni som rysk frivillig på serbisk sida i det bosniska inbördeskriget. Finns det paralleller till kriget i Donbass?

– I Bosnien var vi en liten grupp på endast fem personer. Senare tillkom ytterligare kämpar. Jag var kanonskytt. Nog kan man jämföra Bosnien och Donbass, men striderna i Donetsbäckenet är allvarligare och hårdare, det är fler offer. Åtminstone var striderna i Bosnien, där jag var i fem månader, överlag inte så hårda. Men det finns även likheter mellan konflikten i Republiken Serbiska Krajina och den i Novorossija [Federationen Nya Ryssland]. Serberna i Krajina fick på den tiden stöd av Serbien, därifrån kom vapen och utbildare som hjälpte armén att hålla sina ställningar. Till Novorossija kommer stöd från Ryssland. Och Västvärlden i sin tur understödjer i bägge konflikterna den andra sidan: då främjades kroaterna, nu den ukrainska armén. Det finns ännu en parallell: i bägge konflikterna består faran för motståndaren i ett ”avgörande slag”. Kroatien var på den tiden övertygat om att Serbien inte skulle ingripa officiellt – och fick rätt. I dag finns samma fara för Novorossija i relation till Ryssland.

fakta

Igor Strelkov, egentligt namn Igor Vsevolodovitj Girkin, född 1970 i Moskva, är en av de mest kända befälhavarna under striderna i östra Ukraina. Enligt egen utsago var Strelkov till och med mars 2013 överste i ryska hemliga underrättelsetjänsten FSB. 26 april 2014 blev han av Dennis Puschilin, ledare för den självproklamerade ”Folkrepubliken Donetsk”, utsedd till ledare för Militär- och säkerhetssektorn. Som försvarsminister för ”Folkrepubliken Donetsk” blev i mitten av maj Alexander Kischinez utnämnd, och Strelkov ledde sedan dess som ”arméchef” milisen av oavhängighetskämpar i Slovjansk. 14 augusti 2014 kungjorde han sin avgång som militärbefälhavare med förklaringen att han nu hade tilldelats ”andra uppgifter”. Efter 13 augusti 2014 cirkulerade ryktet att han sårats svårt men detta rykte dementerades bara några timmar senare.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Sergej Belous (Översättning: Lennart Svensson)

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend