Skip to Content

Strelkov som försvarsminister i Donetsk. Han blev snabbt en av de mest kända krigarna i Donbass. Foto: RIA Novosti
Intervju

Strid om Novorossija

Igor Strelkov har varit försvarsminister i den nybildade Folkrepubliken Donetsk och då lagt grunden till den organisationsplan som under sommaren gav separatisterna en lika bländande som oväntad seger över Kiev-arméns reguljära trupper. Nya Tider har fått möjlighet att återge magasinet Zuersts intervju med Strelkov om hans tid i stridszonen och varför han hör till de mest kända krigarna i Östukraina.

Publicerad: 7 januari, 2015, 08:12

  • Svenska

Läs även

Överste Strelkov, redan på 1990-talet stred ni som rysk frivillig på serbisk sida i det bosniska inbördeskriget. Finns det paralleller till kriget i Donbass?

– I Bosnien var vi en liten grupp på endast fem personer. Senare tillkom ytterligare kämpar. Jag var kanonskytt. Nog kan man jämföra Bosnien och Donbass, men striderna i Donetsbäckenet är allvarligare och hårdare, det är fler offer. Åtminstone var striderna i Bosnien, där jag var i fem månader, överlag inte så hårda. Men det finns även likheter mellan konflikten i Republiken Serbiska Krajina och den i Novorossija [Federationen Nya Ryssland]. Serberna i Krajina fick på den tiden stöd av Serbien, därifrån kom vapen och utbildare som hjälpte armén att hålla sina ställningar. Till Novorossija kommer stöd från Ryssland. Och Västvärlden i sin tur understödjer i bägge konflikterna den andra sidan: då främjades kroaterna, nu den ukrainska armén. Det finns ännu en parallell: i bägge konflikterna består faran för motståndaren i ett ”avgörande slag”. Kroatien var på den tiden övertygat om att Serbien inte skulle ingripa officiellt – och fick rätt. I dag finns samma fara för Novorossija i relation till Ryssland.

fakta

Igor Strelkov, egentligt namn Igor Vsevolodovitj Girkin, född 1970 i Moskva, är en av de mest kända befälhavarna under striderna i östra Ukraina. Enligt egen utsago var Strelkov till och med mars 2013 överste i ryska hemliga underrättelsetjänsten FSB. 26 april 2014 blev han av Dennis Puschilin, ledare för den självproklamerade ”Folkrepubliken Donetsk”, utsedd till ledare för Militär- och säkerhetssektorn. Som försvarsminister för ”Folkrepubliken Donetsk” blev i mitten av maj Alexander Kischinez utnämnd, och Strelkov ledde sedan dess som ”arméchef” milisen av oavhängighetskämpar i Slovjansk. 14 augusti 2014 kungjorde han sin avgång som militärbefälhavare med förklaringen att han nu hade tilldelats ”andra uppgifter”. Efter 13 augusti 2014 cirkulerade ryktet att han sårats svårt men detta rykte dementerades bara några timmar senare.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Sergej Belous (Översättning: Lennart Svensson)

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Turkiet skickar IS-terrorister till Europa

UTRIKESTurkiet har bekräftat att de påbörjat de utannonserade deportationerna av IS-terrorister som suttit i turkiskt förvar. En amerikansk medborgare har redan deporterats och senare i veckan kommer sju tyska medborgare att deporteras. Det är oklart hur många av de cirka 1 500 IS-terroristerna som kommer att skickas till Sverige.

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

UTRIKESDet nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Alternativ för Tyskland mer än fördubblades i Thüringen

UTRIKESDen 27 oktober fick delstaten Thüringen, på gränsen till Tjeckien, välja sitt lokala parlament. Flest röster fick vänsterpartiet Linke, 31 procent. Alternativ för Tyskland mer än fördubblade sitt röstetal från 10 procent till 23 procent och blir näst störst i delstatsparlamentet. För såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD blev valet en katastrof. Båda förlorade ungefär en tredjedel av sina väljare. Nu pågår koalitionsförhandlingar.

Svenska dagen viktig finländsk högtidsdag som Svenska Akademien negligerar

UTRIKESDen 6 november högtidlighålls som svenska språkets högtidsdag i Finland och är i övrigt en viktig flaggdag. Men Svenska Akademien i Stockholm förefaller likgiltiga – istället är de engagerade i projektet intensivsvenska för nyanlända från tredje världen.

IS uppmanar muslimer att anlägga skogsbränder

UTRIKESDen islamistiska terrororganisationen Islamiska Staten uppmanar muslimer i västvärlden att anlägga skogsbränder för att på så vis skapa stora ekonomiska och ekologiska förluster. Samtidigt ser vi en ökad mängd skogsbränder i Sverige, något som i massmedierna sammankopplas med klimatförändringar, men som MSB menar oftast är anlagda bränder.

Debatt: Assange i rätten

UTRIKESDen 21 oktober hölls en domstolsförhandling i Westminster Magistrates Court inför en senare huvudförhandling för att få Julian Assange utlämnad till USA. Craig Murray, tidigare brittisk ambassadör i Uzbekistan och nu människorättskämpe, skriver om den farsartade domstolsförhandling han närvarade på när hans vän Julian Assange utsattes för den starka statens maktuppvisning. Artikeln är en översättning av den ursprungliga artikeln ”Assange in Court”.

Ny armenisk höger vill se ny världsordning

UTRIKESEfter ännu en färgrevolution och ännu en statskupp – nu organiserar sig en ny höger i Armenien. Deras mål är att slänga ut utländska aktivister och lobby­ister såsom George Soros nätverk, samt att ingå i ett geopolitiskt block som spänner över Ryssland och EU och som kan utmana den neokonservativa och vänsterliberala världsordningen.

Kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan skulle skapa en nukleär vinter i flera år – även i Sverige

UTRIKESMånga ser konflikten mellan kärnvapennationerna Indien och Pakistan som en regional konflikt som bara drabbar indier och pakistanier, men i grund och botten är det en global konflikt. Skulle konflikten eskalera till ett fullskaligt krig och de båda länderna skulle använda cirka en femtedel av sina kärnvapen mot varandra, skapas en global nukleär vinter som även drabbar Sverige väldigt hårt med missväxt, livsmedelsbrist, köld och mörker. Alla världens ledare håller andan när konflikten mellan Indien och Pakistan eskalerar.

Gå till arkivet

Send this to a friend