Skip to Content

Strelkov som försvarsminister i Donetsk. Han blev snabbt en av de mest kända krigarna i Donbass. Foto: RIA Novosti
Intervju

Strid om Novorossija

Igor Strelkov har varit försvarsminister i den nybildade Folkrepubliken Donetsk och då lagt grunden till den organisationsplan som under sommaren gav separatisterna en lika bländande som oväntad seger över Kiev-arméns reguljära trupper. Nya Tider har fått möjlighet att återge magasinet Zuersts intervju med Strelkov om hans tid i stridszonen och varför han hör till de mest kända krigarna i Östukraina.

Publicerad: 7 januari, 2015, 08:12

  • Svenska

Läs även

Överste Strelkov, redan på 1990-talet stred ni som rysk frivillig på serbisk sida i det bosniska inbördeskriget. Finns det paralleller till kriget i Donbass?

– I Bosnien var vi en liten grupp på endast fem personer. Senare tillkom ytterligare kämpar. Jag var kanonskytt. Nog kan man jämföra Bosnien och Donbass, men striderna i Donetsbäckenet är allvarligare och hårdare, det är fler offer. Åtminstone var striderna i Bosnien, där jag var i fem månader, överlag inte så hårda. Men det finns även likheter mellan konflikten i Republiken Serbiska Krajina och den i Novorossija [Federationen Nya Ryssland]. Serberna i Krajina fick på den tiden stöd av Serbien, därifrån kom vapen och utbildare som hjälpte armén att hålla sina ställningar. Till Novorossija kommer stöd från Ryssland. Och Västvärlden i sin tur understödjer i bägge konflikterna den andra sidan: då främjades kroaterna, nu den ukrainska armén. Det finns ännu en parallell: i bägge konflikterna består faran för motståndaren i ett ”avgörande slag”. Kroatien var på den tiden övertygat om att Serbien inte skulle ingripa officiellt – och fick rätt. I dag finns samma fara för Novorossija i relation till Ryssland.

fakta

Igor Strelkov, egentligt namn Igor Vsevolodovitj Girkin, född 1970 i Moskva, är en av de mest kända befälhavarna under striderna i östra Ukraina. Enligt egen utsago var Strelkov till och med mars 2013 överste i ryska hemliga underrättelsetjänsten FSB. 26 april 2014 blev han av Dennis Puschilin, ledare för den självproklamerade ”Folkrepubliken Donetsk”, utsedd till ledare för Militär- och säkerhetssektorn. Som försvarsminister för ”Folkrepubliken Donetsk” blev i mitten av maj Alexander Kischinez utnämnd, och Strelkov ledde sedan dess som ”arméchef” milisen av oavhängighetskämpar i Slovjansk. 14 augusti 2014 kungjorde han sin avgång som militärbefälhavare med förklaringen att han nu hade tilldelats ”andra uppgifter”. Efter 13 augusti 2014 cirkulerade ryktet att han sårats svårt men detta rykte dementerades bara några timmar senare.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Sergej Belous (Översättning: Lennart Svensson)

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

60-årig kristen kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

Människorättsorganisationer rapporterar att 60-åriga Suzan Der Kirkour hittades död utanför en by i Syrien. Hon hade blivit våldtagen flera gånger, torterad i nio timmar och slutligen stenad till döds av syriska jihadister.

Bråk om norsk påverkans-kampanj i Ungern

UTRIKESEfter fem år av bråk om norskt ekonomiskt stöd på hela två miljarder svenska kronor till vänsteraktivism i Ungern, växer nu dispyten när det centraleuropeiska landet försöker villkora köp av norska vapenmissiler med att Norge backar om det ekonomiska stödet. Men förhandlingarna har kört fast och det är inte första gången Budapest hamnar i konflikt med utländska aktörer som blandar sig i Ungerns politiska liv.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Tolv israeler gripna misstänkta för gruppvåldtäkt av brittisk kvinna

UTRIKESEn 19-årig brittisk kvinna har anmält till den cypriotiska polisen att hon blivit gruppvåldtagen i ett hotell i turistorten Ayia Napa på Cypern. Nu har tolv israeler blivit gripna av polisen misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten.

Polis tvingades dra pistoler för att skydda invandringskritisk politiker

UTRIKESPolis drog sina tjänstevapen för att skydda den danske politikern Rasmus Paludan, partiledare för invandringskritiska Stram Kurs, när denne anfölls av tre maskerade invandrare under ett torgmöte.

Muslimer mördade skandinaviska kvinnor – döms till döden

UTRIKESDe tre muslimer som mördade två skandinaviska kvinnor när dessa klättrade i berg i Marocko har nu dömts till döden för sina brutala brott. Filmklippet som spreds över sociala medier upprörde många men det brutala dådet tonades ner i svenska massmedier.

Vänsterextremist försökte genomföra terrordåd mot Trumps invandringsstopp – blev ihjälskjuten

UTRIKESEfter att omfattande utvisningar av illegala invandrare planeras i USA och hårdare regler för asyl införts har olika grupper på vänsterkanten trappat upp sin retorik och sitt motstånd. Medan rasismanklagelser haglar över Donald Trump hittar vänsterorganisationer sätt att gömma illegala invandare. Andra mer radikala grupper uppmanar till väpnat motstånd och en vänsterextremist dödades efter att han anfallit en myndighetsbyggnad och hamnat i eldstrid med polisen.

Den österrikiska skandalen

INTERVJUDen tidigare chefsideologen för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) Andreas Mölzer, ger en exklusiv intervju till Nya Tider om den politiska krisen i Österrike efter den omtalade ”Ibizafilmen” som sänkte regeringen.

Gå till arkivet

Send this to a friend