Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
UTRIKES

Studie: Nästan 8 av 10 coronaviruspatienter i Kina smittades av någon utan symptom

Digital utgåva

Asymptomatiska bärare, eller människor som inte visar några symptom på sjukdomen, förblir en av de största vektorerna för spridningen av den globala coronaviruspandemin. Nu visar en ny studie från Kina att nästan 80 procent av coronaviruspatienterna blev smittade av någon som inte visade några symptom. Dessutom fann teamet att den genomsnittliga tiden som någon med viruset är smittsam innan de visar symptom är 3,8 dagar. Detta är något längre än de en till tre dagar som Världshälsoorganisationen (WHO) har angett.

Publicerad: 13 april, 2020, 11:10

  • Svenska

Läs även

En studie från Shanghai Jiao Tong University har studerat hur lång tid det tar för någon att bli smittad med coronavirus. Under arbetet fick forskarna också reda på att 79,7 procent av personerna som fått viruset fick det från någon som var asymptomatisk.

Asymptomatiska bärare är smittsamma längre

Vid genomförandet av studien beräknade forskarteamet från Shanghai infektionstidfördelningen för viruset. Detta är tiden för ett sekundärt fall i förhållande till när den person de smittades av visade symptom.

Före studien hade det förekommit flera rapporter om inkubationstiden för Covid-19. De senaste uppskattningarna från WHO fastställde den till ungefär tre dagar.

Forskarna utgick från dessa rapporter och studerade människors rörelsemönster för att beräkna den genomsnittliga infektionstiden i Wuhan och dess omgivningar efter att den kinesiska regeringen isolerat den. Genom detta kunde forskarna visa att en stor majoritet av fallen hade fått viruset från någon som såg helt frisk ut men som redan hade smittats.

”Genom flera olika beräkningsmetoder uppnår vi i stort sett samma resultat: En stor del av Covid-19-spridningen kan ske presymptomatiskt”, skriver teamet.

Genom detta kunde de beräkna att en person kan ha viruset i 3,8 dagar innan de visar några symptom. Under denna period är de fortfarande smittsamma.

”Drabbade [är] sannolikt smittsamma i ett tidigt skede av sina infektioner snarare än strax innan deras symptom märks”, tillade de.

Ett nytt sätt att uppskatta sjukdomens spridning

Forskarna uppgav att deras strategi för att kombinera inkubationstiden med överföringstiden är en ”ny metod” för att uppskatta spridningen av sjukdomen. De uppger att infektionstidsfördelningen som de undersökte är nära besläktad med den ”biologiskt smittsamma perioden” när patienter kan sprida sjukdomen.

”Båda ger insikter om spridningsbenägenheten av Covid-19, men från två olika aspekter”, skrev de.

Forskarnas resultat speglar redan tillgängliga data från andra viralspridningsstudier i miljöer med en hög grad av närkontakt. De noterar dock att ”sociologiska faktorer” och ”icke-farmaceutiska interventioner” från lokala hälsomyndigheter sannolikt påverkar infektionstidsfördelningen.

”Våra resultat bör tolkas med försiktighet”, avslutar teamet. ”De epidemiska data för Covid-19-patienter som [beskriver] tid och spårningsdetaljer är mycket begränsade."

Data omfattar inte ”riktiga” asymptomatiska bärare

Forskargruppen medgav också att deras data hade ett antal begränsningar och att deras uppskattningar av inkubationstiden för sjukdomen har en ”stor osäkerhet”. En del av denna osäkerhet kommer från det faktum att de endast har uppgifter från fall med tydligt rapporterade spårningsuppgifter. Teamet kunde inte få data om smittspridning som gjorts av ”verkligt asymptomatiska bärare”.

Dessa ”verkligt” asymptomatiska bärare är människor som bär på coronaviruset men som inte får några symptom på sjukdomen. På grund av detta så registreras de aldrig som smittade, utom om de testas i alla fall.

Med detta i åtanke drar forskarna slutsatsen att isolera människor baserat enbart på om de har symptom inte är tillräckligt för att bromsa spridningen av pandemin.

”Aggressiv teststrategi, isolering av nära kontakter och socialt avståndstagande för att förhindra presymptomatisk eller asymptomatisk spridning är avgörande för att bekämpa Covid-19” avslutar de.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8195951/Majority-COVID-19-patients-caught-virus-not-showing-symptoms.html

https://www.cnbc.com/2020/04/06/who-says-the-coronavirus-can-spread-one-to-three-days-before-symptoms-start.html

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Island: Vaccinerna funkar inte

COVID-19Island är något av vaccinförespråkarnas mönsterland, med över 90 procent av befolkningen över 40 år vaccinerad. Den 26 juni avskaffade man alla kvarvarande restriktioner. Men sedan dess har nya fall ökat snabbt – bland vaccinerade. Nu säger landets chefsepidemiolog att man kanske måste leva med restriktioner i decennier.

Paris

Protester över hela världen mot vaccinpass och restriktioner

VIDEOUnder parollen World Wide Rally For Freedom anordnades lördagen den 24 juli gemensamma protester över hela världen. Över 180 städer hade anmält sig och utifrån det bildmaterial som arrangörerna fått in verkar uppslutningen ha varit enorm, upp till tiotusentals eller hundratusentals deltagare på sina håll. Även i städer som är i total lockdown bröt människor igenom poliskedjorna och ropa ”Frihet!”.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Gå till arkivet

Send this to a friend