Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
UTRIKES

Studie: Nästan 8 av 10 coronaviruspatienter i Kina smittades av någon utan symptom

Digital utgåva

Asymptomatiska bärare, eller människor som inte visar några symptom på sjukdomen, förblir en av de största vektorerna för spridningen av den globala coronaviruspandemin. Nu visar en ny studie från Kina att nästan 80 procent av coronaviruspatienterna blev smittade av någon som inte visade några symptom. Dessutom fann teamet att den genomsnittliga tiden som någon med viruset är smittsam innan de visar symptom är 3,8 dagar. Detta är något längre än de en till tre dagar som Världshälsoorganisationen (WHO) har angett.

Publicerad: 13 april, 2020, 11:10

  • Svenska

Läs även

En studie från Shanghai Jiao Tong University har studerat hur lång tid det tar för någon att bli smittad med coronavirus. Under arbetet fick forskarna också reda på att 79,7 procent av personerna som fått viruset fick det från någon som var asymptomatisk.

Asymptomatiska bärare är smittsamma längre

Vid genomförandet av studien beräknade forskarteamet från Shanghai infektionstidfördelningen för viruset. Detta är tiden för ett sekundärt fall i förhållande till när den person de smittades av visade symptom.

Före studien hade det förekommit flera rapporter om inkubationstiden för Covid-19. De senaste uppskattningarna från WHO fastställde den till ungefär tre dagar.

Forskarna utgick från dessa rapporter och studerade människors rörelsemönster för att beräkna den genomsnittliga infektionstiden i Wuhan och dess omgivningar efter att den kinesiska regeringen isolerat den. Genom detta kunde forskarna visa att en stor majoritet av fallen hade fått viruset från någon som såg helt frisk ut men som redan hade smittats.

”Genom flera olika beräkningsmetoder uppnår vi i stort sett samma resultat: En stor del av Covid-19-spridningen kan ske presymptomatiskt”, skriver teamet.

Genom detta kunde de beräkna att en person kan ha viruset i 3,8 dagar innan de visar några symptom. Under denna period är de fortfarande smittsamma.

”Drabbade [är] sannolikt smittsamma i ett tidigt skede av sina infektioner snarare än strax innan deras symptom märks”, tillade de.

Ett nytt sätt att uppskatta sjukdomens spridning

Forskarna uppgav att deras strategi för att kombinera inkubationstiden med överföringstiden är en ”ny metod” för att uppskatta spridningen av sjukdomen. De uppger att infektionstidsfördelningen som de undersökte är nära besläktad med den ”biologiskt smittsamma perioden” när patienter kan sprida sjukdomen.

”Båda ger insikter om spridningsbenägenheten av Covid-19, men från två olika aspekter”, skrev de.

Forskarnas resultat speglar redan tillgängliga data från andra viralspridningsstudier i miljöer med en hög grad av närkontakt. De noterar dock att ”sociologiska faktorer” och ”icke-farmaceutiska interventioner” från lokala hälsomyndigheter sannolikt påverkar infektionstidsfördelningen.

”Våra resultat bör tolkas med försiktighet”, avslutar teamet. ”De epidemiska data för Covid-19-patienter som [beskriver] tid och spårningsdetaljer är mycket begränsade."

Data omfattar inte ”riktiga” asymptomatiska bärare

Forskargruppen medgav också att deras data hade ett antal begränsningar och att deras uppskattningar av inkubationstiden för sjukdomen har en ”stor osäkerhet”. En del av denna osäkerhet kommer från det faktum att de endast har uppgifter från fall med tydligt rapporterade spårningsuppgifter. Teamet kunde inte få data om smittspridning som gjorts av ”verkligt asymptomatiska bärare”.

Dessa ”verkligt” asymptomatiska bärare är människor som bär på coronaviruset men som inte får några symptom på sjukdomen. På grund av detta så registreras de aldrig som smittade, utom om de testas i alla fall.

Med detta i åtanke drar forskarna slutsatsen att isolera människor baserat enbart på om de har symptom inte är tillräckligt för att bromsa spridningen av pandemin.

”Aggressiv teststrategi, isolering av nära kontakter och socialt avståndstagande för att förhindra presymptomatisk eller asymptomatisk spridning är avgörande för att bekämpa Covid-19” avslutar de.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8195951/Majority-COVID-19-patients-caught-virus-not-showing-symptoms.html

https://www.cnbc.com/2020/04/06/who-says-the-coronavirus-can-spread-one-to-three-days-before-symptoms-start.html

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend