Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
UTRIKES

Studie: Nästan 8 av 10 coronaviruspatienter i Kina smittades av någon utan symptom

Digital utgåva

Asymptomatiska bärare, eller människor som inte visar några symptom på sjukdomen, förblir en av de största vektorerna för spridningen av den globala coronaviruspandemin. Nu visar en ny studie från Kina att nästan 80 procent av coronaviruspatienterna blev smittade av någon som inte visade några symptom. Dessutom fann teamet att den genomsnittliga tiden som någon med viruset är smittsam innan de visar symptom är 3,8 dagar. Detta är något längre än de en till tre dagar som Världshälsoorganisationen (WHO) har angett.

Publicerad: 13 april, 2020, 11:10

  • Svenska

Läs även

En studie från Shanghai Jiao Tong University har studerat hur lång tid det tar för någon att bli smittad med coronavirus. Under arbetet fick forskarna också reda på att 79,7 procent av personerna som fått viruset fick det från någon som var asymptomatisk.

Asymptomatiska bärare är smittsamma längre

Vid genomförandet av studien beräknade forskarteamet från Shanghai infektionstidfördelningen för viruset. Detta är tiden för ett sekundärt fall i förhållande till när den person de smittades av visade symptom.

Före studien hade det förekommit flera rapporter om inkubationstiden för Covid-19. De senaste uppskattningarna från WHO fastställde den till ungefär tre dagar.

Forskarna utgick från dessa rapporter och studerade människors rörelsemönster för att beräkna den genomsnittliga infektionstiden i Wuhan och dess omgivningar efter att den kinesiska regeringen isolerat den. Genom detta kunde forskarna visa att en stor majoritet av fallen hade fått viruset från någon som såg helt frisk ut men som redan hade smittats.

”Genom flera olika beräkningsmetoder uppnår vi i stort sett samma resultat: En stor del av Covid-19-spridningen kan ske presymptomatiskt”, skriver teamet.

Genom detta kunde de beräkna att en person kan ha viruset i 3,8 dagar innan de visar några symptom. Under denna period är de fortfarande smittsamma.

”Drabbade [är] sannolikt smittsamma i ett tidigt skede av sina infektioner snarare än strax innan deras symptom märks”, tillade de.

Ett nytt sätt att uppskatta sjukdomens spridning

Forskarna uppgav att deras strategi för att kombinera inkubationstiden med överföringstiden är en ”ny metod” för att uppskatta spridningen av sjukdomen. De uppger att infektionstidsfördelningen som de undersökte är nära besläktad med den ”biologiskt smittsamma perioden” när patienter kan sprida sjukdomen.

”Båda ger insikter om spridningsbenägenheten av Covid-19, men från två olika aspekter”, skrev de.

Forskarnas resultat speglar redan tillgängliga data från andra viralspridningsstudier i miljöer med en hög grad av närkontakt. De noterar dock att ”sociologiska faktorer” och ”icke-farmaceutiska interventioner” från lokala hälsomyndigheter sannolikt påverkar infektionstidsfördelningen.

”Våra resultat bör tolkas med försiktighet”, avslutar teamet. ”De epidemiska data för Covid-19-patienter som [beskriver] tid och spårningsdetaljer är mycket begränsade."

Data omfattar inte ”riktiga” asymptomatiska bärare

Forskargruppen medgav också att deras data hade ett antal begränsningar och att deras uppskattningar av inkubationstiden för sjukdomen har en ”stor osäkerhet”. En del av denna osäkerhet kommer från det faktum att de endast har uppgifter från fall med tydligt rapporterade spårningsuppgifter. Teamet kunde inte få data om smittspridning som gjorts av ”verkligt asymptomatiska bärare”.

Dessa ”verkligt” asymptomatiska bärare är människor som bär på coronaviruset men som inte får några symptom på sjukdomen. På grund av detta så registreras de aldrig som smittade, utom om de testas i alla fall.

Med detta i åtanke drar forskarna slutsatsen att isolera människor baserat enbart på om de har symptom inte är tillräckligt för att bromsa spridningen av pandemin.

”Aggressiv teststrategi, isolering av nära kontakter och socialt avståndstagande för att förhindra presymptomatisk eller asymptomatisk spridning är avgörande för att bekämpa Covid-19” avslutar de.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8195951/Majority-COVID-19-patients-caught-virus-not-showing-symptoms.html

https://www.cnbc.com/2020/04/06/who-says-the-coronavirus-can-spread-one-to-three-days-before-symptoms-start.html

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bybor rekommenderas av militären att evakuera byn Njonoksa inför missiltest

UTRIKESByborna uppmanas att träffas klockan 5 på morgonen den 7 juli för att gå ombord på bussar som kommer att föra dem på säkert avstånd från den ryska flottans testområde vid Vita havets kust i norra Ryssland. En varning till fartyg har utfärdats för ett stort område i Vita havet från Njonoksa mot Kaninhalvön.

Erdoğan avvisar kritik om konverteringen av Hagia Sophia

UTRIKESKritik mot Turkiet över en eventuell konvertering av Istanbuls landmärke Hagia Sophia från ett museum till en moské ”är ett angrepp på Turkiets suveränitet” sade president Erdoğan på fredagen.

USA intensifierar trycket på Tyskland gällande Nord Stream 2

UTRIKESUSA stör frihandeln och har infört extraterritoriella sanktioner för att försöka stoppa den fria försäljningen av energi på världsmarknaden säger doktor Bruno Bandulet, tidigare redaktör på den tyska dagstidningen Die Welt.

Turkiska flottan låser målradar på fransk fregatt i Medelhavet

UTRIKESTurkiet, som stöder den ”officiella” regeringen i Tripoli, har inte tvekat att bryta mot det vapenembargo som landet undertecknade för att öka sitt inflytande i regionen. En fransk fregatt avslöjade överträdelsen.

San Francisco-polisen slutar publicera foton på arrestanter ”för att motverka fördomar”

UTRIKESPolisen i San Francisco kommer inte längre att publicera porträttfoton av personer som gripits för brott i ett försök ”att motverka rasistiska stereotyper” meddelade stadens polischef på onsdagen.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Gå till arkivet

Send this to a friend