Skip to Content

Den planerade moskén är tänkt att förbindas med den befintliga kyrkan genom en gemensam inglasad foajé.

Svenska kyrkan samlar in pengar – för moskébygge

Sedan ett antal år driver Svenska kyrkans församling i Nacka ett projekt för att bygga en moské i anslutning till den befintliga kyrkan i Fisksätra i Stockholm. Den planerade gemensamma byggnaden går under namnet ”Guds hus” och beräknas kosta 39 miljoner kronor, ett belopp som kyrkan nu försöker samla in via en stiftelse. Kritiker har ifrågasatt om kyrkan verkligen ska bygga moskéer och om den inte istället borde fokusera på den kristna tron.

Publicerad: 1 februari, 2016, 11:23

 • Svenska

Läs även

Planerna på att bygga detta ”Guds hus” i Fisksätra, Nacka kommun i södra Stockholm, började formuleras 2009. Fisksätra är ett invandrartätt område med stor muslimsk befolkning. Året därefter presenterade prästen och tidigare biskopen i Karlstads stift Bengt Wadensjö projektet i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han refererar där inledningsvis till Sverigedemokraterna:

”När rädslan för det okända i form av islam nu ger Sverige en profil i nyhetsflödet genom att SD tar plats i riksdagen vill jag lyfta fram en helt annan bild av Sverige. Jimmie Åkesson skrev i Aftonbladet den 20 oktober 2009 att ’Muslimerna är vårt största utländska hot’. I Nacka tror vi inte att invandrare eller muslimer skulle vara ett hot. De är en tillgång.”

Bengt Wadensjö menade att muslimer och kristna förenas i tanken att Gud är en och tillade att ”muslimer är generellt fridsamma och ärliga”, samt att projektet skulle innebära att ”världsfreden börjar i Fisksätra”.

Överklaganden och avslag
Rent konkret är tanken att moskén ska byggas bredvid kyrkan och förenas med denna genom en gemensam inglasad foajé. Den muslimska församlingen har fått köpa marken som behövs för 300 000 kronor, ett belopp som inte kommer att betalas förrän projektet är klart.

Kritik mot planerna har inte saknats. Så snart projektet tillkännagavs överklagades beslutet om bildandet av en insamlingsstiftelse till Stockholms domkapitel, med motiveringen att det stred mot Svenska kyrkans grundläggande uppgift. Domkapitlet bedömde att projektet visst föll inom den kristna uppgiften och avslog yrkandet. Frågan gick därefter vidare till Svenska kyrkans överklagandenämnd som fattade samma beslut som Domkapitlet.

Nya Tider kontaktar Carl Dahlbäck, som är kyrkoherde i Nacka församling och en av de drivande bakom projektet. Angående kritiken om att byggandet av en moské knappast kan höra till kyrkans kärnverksamhet säger han:

– Kärnverksamhet för kyrkan är ju ett fredsbudskap, att leva i frid och fred med alla människor av alla de slag, både troende och icke troende. Det måste ju vara en kärnverksamhet. Det är det vi både gör och planerar för. Goda religionsmöten, kan man säga. Men det här är ju inte bara ett hus för troende, utan ett hus för alla människor.

Kyrkans kalkyl för att uppföra den nya byggnationen uppgår till 39 miljoner kronor, ett belopp som alltså ska samlas in genom bidrag. När insamlingsstiftelsen bildades satt bland andra den nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) och LO:s före detta ordförande Wanja Lundby-Wedin i styrelsen. Nacka församling, där Fisksätra ingår, ansökte också hos Stockholms stift om 1,5 miljoner som delfinansiering av de 3,2 miljoner man ville satsa på att marknadsföra projektet och insamlingen. Stiftsstyrelsen avslog detta med sju röster mot sex. Bland dem som röstade för det ekonomiska bidraget märks biskopen i Stockholms stift, Eva Brunne, som sedan reserverade sig mot avslaget och meddelade att hon fortsätter att uppmuntra och be för projektet.

I november 2014 fattade Nacka församling beslutet att överföra testamenterade medel till insamlingsstiftelsen, alltså pengar från avlidna som velat stödja Svenska kyrkan. Även detta beslut överklagades till Domkapitlet, som avslog också denna protest. För Nya Tider berättar Carl Dahlbäck om hur han ser på kritiken mot användningen av dessa medel:

– Det finns ju olika synpunkter på allt, och även det, så klart. Men när det gäller det här startkapitalet, var det ett testamente på ABB-aktier, som vi fick av en för oss okänd person. Det var inte stipulerat till något särskilt ändamål och då tyckte vi att det kom väldigt lägligt i tiden och att det inte var pengar från kyrkoavgifter och våra medlemmar, utan vi fick det förbehållslöst och kunde skänka det till ett gott ändamål.

Kopplingar till islamism och antisemitism
Många menade att kyrkan hade gått för långt, bland dessa journalisten Elisabeth Sandlund som skrev i den kristna tidningen Dagen:

”När en svenskkyrklig församling, i detta fall Nacka utanför Stockholm, initierar och avsätter medel till en insamlingsstiftelse, vars syfte är att en moské ska kunna uppföras, har kyrkofullmäktiges majoritet tappat kontakt med verkligheten – och med kyrkoordningens anda och bokstav.”

Anders Lundberg, som är medlem av den kyrkopolitiska nomineringsgruppen ”Frimodig kyrka” och den som har anmält projektet till Domkapitlet, tar också upp den nya moskén kommer att bjuda in talespersoner från den antidemokratiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir, samarbeta med islamistiska Tanzeem-e-Islami och bjuda in medlemmar till antisemiten Yusuf al-Qaradawis europeiska fatwaråd, vilket man gjort vid tidigare tillfällen.

Om dessa kopplingar till islamism och antisemitism, säger Carl Dahlbäck:

– Ja, jag vet att det i en skrivelse har påpekats att det finns sådana kopplingar, men det bestrider den muslimska församlingen, som menar att några sådana värderingar eller uppfattningar inte finns hos dem. Man kan ju säga att sajter får skriva vad de vill om vem de vill, det kan man ju inte förhindra, men här handlade det om att vi hade en annons om vår sociala verksamhet på den sajten, och den uppfattades som att vi stöttade den verksamheten. Men den annonsen är borta och frågan är utagerad, menar vi.

Carl Dahlbäck berättar avslutningsvis att insamlingen kom igång på allvar under hösten och att man hittills fått in ungefär fem miljoner kronor av de 39 miljoner som nybyggnationen beräknas kosta. Insamlingen förväntas pågå i två år och själva bygget därefter ytterligare ett år.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Pingback: Ulvar i Svenska Kyrkan – SvK samlar in pengar till moskèbygge | Levande Tro – By the Spirit()

 • Pingback: Svenska Kyrkan smygfinansierar moskébygge?!‏ | corneliadahlberg()

 • Ola Johansson

  Svenska kyrkan är en genomrutten kulturmarxistiskt organisation och en parodi på kristendom.

 • RedorX

  Mångkulturella områden är bra, men det måste finnas en gräns för hur man utvecklar det. Bara för att det råkar bo mkt muslimer på en plats så måste inte en moské byggas, lika lite som att en Svensk kyrka ska byggas i muslimska länder för att det råkar bo svenskar där. Det kommer inte gynna området och risken finns att den förr så trygga stämningen blir helt annorlunda

  • SvenneiLund

   Försök bygga en kyrka i Syrien och få Syrierna att stå för pengarna till bygget:)

 • RollingHand

  Svenska kyrkan ska inte beblanda sig med mussar öht.
  Deras sk ”Allah” har inget gemensamt med det som kristna tror på, INGET ALLS!
  Det är andetsreligion mot förlåtelsens..

 • edcrfv012

  Finns det verkligen någon som lägger en krona i den kollekten?
  Kommer könsapartheid införas i den kristna kyrkan också?

  ..jag säger bara …. JESUS..!!!! = hjälp….

  • Bossebuss

   … har just tänkt på detta – hur kommer kvinnorna in i denna hopbyggda kyrka/moské? Eller det kommer bli som vanligt – ”köksdörren” på baksidan som dessa får göra sin entré och då till ett helt avgränsat rum där ingen kontakt kan fås mellan könen. Hugaligen, om någon manlig muslim skulle få för sig att ta sig ett nyp under fredagsbönen!

  • birgerr

   min gud min gud varför har du övergivit mig

 • clareal

  Fanns det någon som helst stake i Svenska Kyrkan och alla andra frikyrkor, samt inte minst i KD, skulle de gemensamt arbeta för att medelst kristen mission försöka åstadkomma att muslimska människor i Sverige övergår till kristendomen. Vi lär ju ha flera svenska kristna missionärer som befinner sig i Afrika för att där försöka få afrikaner att övergå till kristendomen.
  Vi behöver ju inte nödvändigtvis göra som vi svenskar gjorde för så där 700 år sedan, när Finland blev en del av ett gemensamt rike: dom fick välja att bli kristna eller få huvudet avhugget. Väl drastiskt för en nutida svensk!
  För det avtynande KD, som troligen åker ur Riksdagen 2018, skulle det kunna bli en behövlig vitamininjektion, såvida man inte prioriterar status quo.

 • Nackros

  Som kyrkvärd i en församling i Nacka tycker jag att detta är ett fullständigt korrekt initiativ. Ju mer samarbete mellan troende desto bättre. Och jag ger mer än gärna bidrag eftersom världen blir lite bättre ju mindre intolerans det finns.

  • clean

   Korekt

  • Bara funderar

   Läser du din egen facktidning?
   http://www.dagen.se/gisslandrama-i-kyrka-i-frankrike-prast-dodad-1.757539
   Har du inte fattat att islam inte är en religion, utan en ej reformerbar vanföreställning med 1400 år gamla anor, som anser att alla som inte är muslimer ska dödas eller förslavas!

  • RollingHand

   Innan Du uttalar dig så tvärsäkert – ta reda på hur muslimer ser på dig, på de kristna och ffa ställ dig frågan om vilken grupp som anser sig mest värd och därför kan tillåta sig att förslava andra..

  • Bossebuss

   Ja, det är tråkigt att förstå att vissa i Sverige lever i en rent rosenskimrande föreställning, påverkad av politiskt korrekta fördomar och ren okunnighet om islams grundläggande målsättning. Kan bara rekommendera ”Nackros” kyrkvärd att skaffa sig ett rejält kunskapslyft om denna den påstådda ”Fredens religion”.

   Att t ex lära sig lite om ”Den rättfärdiga lögnen” – taqiyya – som ger den rättroende möjlighet att ljuga och bedra bara för att själv eller för Allah vinna fördelar, om att muslimen aldrig ska sluta och hålla ett avtal som upprättats med en otrogen, att muslimerna aldrig stiftat fred utan bara vapenvila som de själva ensidigt kan bryta när det passar dem. Osv. osv.

   Förslagsvis kan man t ex läsa några just sådana kunskapslyftande böcker, en del skrivna av rättroende muslimer eller av kristna som fått uppleva på mycket nära håll hur ”omtänksamt” och ”kärleksfullt” muslimerna i deras forna hemländer behandlade dem efter att man insett vad islam faktiskt stod för och började varna sin omgivning för det.

   MUSLIMSK LITTERATUR:
   Förrådd revolution, av Alf Ronnby
   Smygande islamism
   Vems islam, av Mohammad Fazlhashemi
   Islam av Karen Armstrong
   *Cruel and Usual punishment”, av Nonie Darwish
   *Now they call me Infidel”, av Nonie Darwish
   *They must be stopped”, av Brigitte Gabriel
   *The Complete infidels guide to the Koran”, av Robert Spencer
   *Kräv er rätt”, av Ayaan Hirsi Ali
   *Koranens Budskap”, av Muhammed Knut Bernström

 • Arnrik Henstad

  Det var kanske inte så lyckat ändå att den svenska kyrkan skildes från staten.

  • Bossebuss

   … men det är inte bara Sv. Kyrkan, utan så mycket annat man privatiserat och som skulle ha fungerat mycket bättre under statlig regi. Men för detta kan vi tacka en viss avgången moderatisk partiledare och f d statsminister. Han hade bara globaliseringen för ögonen och kunde inte tänka sig annat än marknaden och den globala lösningen på allt.
   Men Olof Palme var inte heller så dålig på detta områden med sina ”internationella lojaliteter”.

 • Perq Elest

  Jag kan bidra till bygget ifall det görs i Saudiarabien som borde kunna ta emot flyktingar i stora mängder från Sverige och övriga Europa. De är säkerligen bättre på att tillgodose muslimers behov och ha ett rättssystem som passar bättre än Europas som bevisligen inte funkar med dessa kulrurer.

 • Dacke

  Som alla vet är Svenska kyrkan skild från staten och nu är det hög tid att skilja Svenska från kyrkan, så numer får vi endast säga Kyrkan då Svenska, tillhör det kristna Sverige.
  De senaste 20 åren har ”Svenska” kyrkan gjort vad som står i deras makt att förminska kristenheten i landet och i stället blivit en propagandamaskin för Islam? Tror det är hög tid att, ”kasta ut de falska profeterna ur templet” och sätta in en kristen ärkebiskop innan Islam tar över våra kyrkor? Kanske är det och har varit målsättningen för de senaste ärkebiskoparna?

 • ks7ab

  Skulle man kunna bygga en synagoga i samma byggnad Också ?

  • Bossebuss

   Bra fråga! Om islam inte fungerat tillsammans med någon annan övertygelse, på något annat ställe i världen så lär det absolut inte fungera i lilla Sverige! Det är bara våra okunniga kyrkopolitiker och andra av våra politiska företrädare som envisas med att tro det, för de har en egen personlig agenda som de måste underhålla.

  • birgerr

   ja det tycker jag

 • marion52E

  Samma dum-kristendom som agerade medlöpare åt såväl nazismen som kommunismen, och nu islam, dyker återigen upp med sitt dum-snälla tryne. Detta är för mig som kristen plågsamt att följa.

 • Nymous

  uturkyrkan.se – Så lämnar du svenska kyrkan – http://www.uturkyrkan.se/

 • Åsa

  ” Du ska inga andra gudar hava jämte mig”

  • Bossebuss

   Yes! Och Han heter INTE Allah!!

   • Shaun

    ni fattar att ni tror på samma jävla gud va? Allah är bara den arabiska benämningen för EXAKT samma gud som er. Och ni kallar er kristna?

    • Bossebuss

     Egentligen borde jag inte svara dig, för du har redan avslöjat din bottenlösa okunskap i det som en stor del av världen befolkning ändå försöker vända sig till, särskilt i mycket svåra tider. För om du inte tillhör en dödskult, likt islam. Så den gången du hamnar i direkt dödsfara och inte vet hur du ska ta dig därifrån, kan jag lova dig att du kommer be Gud om att hjälpa dig. Det är en rent mänsklig reaktion, även hos muslimerna. Så vad han heter har du inte tid att tänka på då. Men för att veta behöver man inte vara troende, man kan ändå ta reda på hur det ligger till.

     Hur vore det om du t ex slog upp i vår bibel? Men den boken vet du väl knappast vad den ska vara till, kanske att lägga under benet på ett haltande bord?

     Men i den kan du läsa om det som du uttalar dig så tvärsäkert om, och inte vet ett skvatt om? Läs om Guds namn i 2 Moseboken 3:14 + 15 samt i fotnoten rörande kap 3:14. Detta skrevs omkring 1470 år FÖRE Kr. Alltså mer än 2000 år före Koranen!

     Koranen nedtecknades alltså ungefär 50 år efter Muhammeds död som skedde år 632 EFTER Kr. Den bygger på påstådda uppenbarelser som saknar arkeologiska bevis. Den bygger bara på vad denna krigsherre påstod sig har fått sig berättat av Ärkeängeln Gabriel.

     Men om detta vet du tydligen bättre? Ett gott råd därför – försök att skaffa dig ett kunskapslyft i ämnet innan du uttalar dig nedlåtande och så tvärsäkert om andra som verkar veta mer än du – och för det behöver man inte vara varken troende kristen eller troende muslim. Man behöver bra var lite nyfiket allmänbildad och vetgirig.

 • BrunoKarluno

  Fullständigt vettlöst!! Tala om dödslängtan åt sin egen existens och religion. För en kristen kyrka kan det knappast gå någon annan väg. När dessa våldsfixerade muslimer får makten med Svenska Kyrkans hjälp så kommer allt samförstånd att vara slut. Då väntar de långa knivarnas natt för alla de självgoda prästerna i Svenska kyrkan. De har själva grävt sin egen grav.

  • birgerr

   ja, sv kyrkan håller på att förgöra sig själv

 • Valdemar

  Svenska kyrkan kan när som helst börja betraktas som ett muslimskt utskott inom den religiösa politiken.

  • birgerr

   jag undrar om muslimerna är med i svenska kyrkan?

   • Valdemar

    Det verka som om deras ideologi dominerar tänkandet.

 • Nagajken

  Svenska kyrkan tillhör gruppen falsk religion och sänker sig planenligt till att stödja islam och dess moskébygge i Nacka. Finns det ingen genuint kristen präst, som kan ta övar ärkebiskopstjänsten och leda Sv. kyrkan in på rätt väg???

  • Bossebuss

   Det räcker inte bara med Nacka! Nu ska muslimerna också få bygga i Halmstad! Kommunen har redan både utsett mark och vad det kommer kosta per kvadratmeter och det värsta är att man får bygga denna moské för 1000 rättroende, på mark som har MYCKET stor kulturhistorisk betydelse för Hallänningarna men också för svenskarna. Där stod nämligen slaget mellan danskar och svenskar den 17 augusti 1676 och som tre månader senare, i november 1976 ledde till att den svenske kungen Karl XI vann utanför Lund. Det var då som både Halland, Skåne och Blekingen blev svenskt!

   Där vill man nu, på denna plats, med rester och lämningar från detta slag, bygga en moské!! Är det någon som motsätter sig detta? Ja, men då måste alla höra av sig till sina politiker och klaga!! Vi i Halmstad har organiserat en protest som på tre dagar samlat in över 700 namnteckningar emot bygget. (Vi hade önskat vi haft mera tid, för vi är runt 80 000 invånare i Halmstad numera – inkl. alla nyanlända – och vi tror att en majoritet av de svenska Halmstadsborna motsätter sig detta bygge.)

   • Nagajken

    Bedrövligt. Har våra politiker ingen aning om vad islam innebär??
    Det skulle numera vara obligatoriskt för alla politiker att gå en kurs om islam, ledd av några, som verkligen studerat islams vidrigheter under historiens gång och analyserat texterna i koranen, haditer och sunna.

    • latmask

     Om man sammanställer de viktigaste surorna på ett par a4-sidor så kan dessa läsas på en kafferast och gås igenom på någon timme.
     Det hela är jämförbart med att låta judendomen ”integreras” med nazism.

   • Matsini

    Hur ligger läget i Halmstad, idag med islams etablering?

    • Bossebuss

     … f n helt tyst från kommunens sida. Så vi misstänker att de håller på att fixa något bakom ryggen på Halmstadsborna, till förmån för den Muslimska barn & kulturföreningen som ansökt om bygglov.
     Du vet, när det är tyst från beslutsfattarna så vet vi att de håller på med något vi inte gillar! Riktiga ögontjänare, det är vad de är! Och så struntar de helt i vad vi tycker – bara kör över oss, för annars är ju risken att media tillsammans med den muslimska föreningen stämplar politikerna och oss som islamofober. (Hallandsposten är dessutom centerpartistisk och det säger ju en hel del.)
     Hade det berott på mig fick de kalla mig för precis vad som helst, bara det inte blir någon moské på detta historiska slagfält, inte överhuvudtaget på något ställe i vårt land. För jag sätter en stolthet i att kallas för ”Nationalist”, för det är något som all andra folk i världen har rätt att få vara – att försvara det som är deras eget.

    • Bossebuss

     Jo, då, de sprider sig på samma effektiva sätt som de får göra på de flesta ställen i Sverige! Det börjar med krav på att bygga en stor moské för 1000 bedjande på en för oss viktig kulturhistorisk plats. Det tycks kommunen skita i! Sedan kommer det krav på böneutrop, samtidigt som de tar allt mera plats i våra politiskt kommunala beslutandeorgan och sedan är det kört för lilla Halmstad . för man tar över mer och mer!
     Idag när man promenerar i centrum under arbetstid, så ser man i huvudsak kvinnor med huvudduk, många klädda i fotsida massor av brunt eller svart tyg, skjutande den ena fina, dyra barnvagnen efter den andra och med en grupp av små barn runt fötterna. (Jag har funderat – i sina hemländer där bär de alltid sin barn på höften eller på ryggen! Varför kan de inte göra det också här? Varför ska de få en Emmaljunga eller Brio-barnvagn för flera tusentals kronor, som vi dessutom får betala?)
     Så ser man vissa män som är från Mellanöstern eller Afrika och de ser ut att vara på väg från kaféet eller till den av kommunen ordnade möteslokalen, eller till den ännu fungerande ”källarmoskén”, som inte är i källaren utan inrymd på andra våningen och ockuperar ett helt våningsplan, men där männen får gå in genom huvudentrén i gatuplanet, medan kvinnorna får gå in bakvägen, på baksidan genom att klättra upp för en brant brandtrappa som egentligen är avsedd som nödutgång.
     Det ser ganska så dråpligt ut på fredagarna när det är fredagsbön, hur diskriminerade alla deras kvinnor är, samtidig som alla männen samlas utanför den stora breda huvudentrén. Och detta får ske i ett land som Sverige, som gör sig stort och brett med att påstå sig vara Feministiskt och som ska försvara kvinnornas rättigheter och jämställdhet?? Sabla hycklare!!
     Dessutom kan man se några ensamma svenska fattigpensionärer, oftast med rollatorer stappla omkring på gator och torg. Därutöver är det ont med det svenska inslaget i stan, för svenskarna arbetar och sliter bara för att kunna tjäna ihop till skatten, så vi kan försörja detta migrationsfrälse.
     Fy vad jag är besviken på Sverige! Förr var jag stolt över att säga jag var svensk. Men idag hatar jag det och skäms för att företräda ett land som burit sig så svenskfientligt åt som man gjort de senaste 25 -30 åren och set mot sitt eget folk. Det gör mig så ont! Vad ska vi säga till våra barn och barnbarn? Jo, jag kommer säga att jag gjorde vad jag kunde. Jag t.o.m. förlorade mitt jobb på kuppen bara för att jag försökte få ansvariga att förstå vad det var de höll på med. Men jag ”delade inte den påkallade värdegrunden”! Så jag fick gå omgående!!

 • brisslan

  En sann kristen, kan omöjligt vara medlem i den Svinska Kyrkan, som endast passar dumsvenskar och annat löst folk.

 • Ole Gerstrom

  Jeg læser ovenfor ”Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.” Det viser os, at kampen for demokrati og ytringsfrihed er vigtig. Og i disse tider, er den endnu vigtigere. Selv den frihed vi har, kan hurtigt mistes.

 • bengt

  Islam skall stå för sina egna kostnader av dom som tror på denna hemska dyrkan
  Svenska kyrkan skall inte agera som tiggare åt dessa som sprider hat mot alla som ej lever upp till deras tro.
  Snart dags att lämna Svenska kyrkan, jag är ej glad åt att på något sätt bidra till ett moskebygge

  • latmask

   Är du ännu kvar i Svenska kyrkan?!?

 • Nisse i Hökarängen

  Här är några namn som mer eller mindre har förstört olika samhällsorganisationer: Antje Jackelén (ärkebiskop), Dan Eliasson (rikspolischef) och Anne Ramberg (advokatsamfundet).

  • RollingHand

   Du har helt missat Ulf Bjereld och Marie Demker, båda MYCKET tongivande inom Rörelsen
   Bjereld är ju ledare inom ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” (fd Broderskaprörelsen) som verkligen har vår dilettantregerings öra!

 • Anders Svensson

  Tack Nya Tider för att ni finns och kan skriva om dessa absurdiheter. Alltså. Man tappar hakan!

 • Pingback: Church to collect 39 million to add a mosque -()

 • Valdemar

  Kan jämföras med att Volvo skulle samla in medel åt BMW.

 • bengt

  Svenska kyrkan är till för kristna Svenskar men Prästerna är väl inte kristna längre. Att vara med och samla in pengar till ett moskebygge är inte kyrkans uppgift det är muslimerna själva som bland sina egna ska samla in det kappital som behövs. Att en muslim skulle skänka en krona som exempel till ett kyrkobygge i Libanon är med all säkerhet uteslutet. Nej jag kommer efter kyrkovalet i höst att träda ur svenska kyrkan, varför betala skatt till något som inte längre är vad det borde vara.

 • Skidbladner

  Finns det många liknande projekt i Mellanöstern där man vidbygger kyrkor med sina moskéer?

 • Skattebetalaren

  Vem har råd att vara med i Svenska kyrkan? Vem betalar till detta dårhuset? Jacelen är en förrädare mot Svenska folket.

 • Andre´Kristian

  I vilken tilltalande psykologisk presentförpackning initiativtagarna än väljer att emballera sin försåtliga försäljningsprodukt, äger den vaksamme och politiskt initierade medborgaren kännedom om dess verkliga innehåll och vilka konsekvenser projektet framkallar.
  De kulturmarxistiska och kristendomsutplånande krafter som satts i omlopp syftar uteslutande till att radera alla gemensamma kulturella referenser inom den forna nationalstaten ur folkminnet och normalisera närvaron av kristendomens diametrala motsats och ultimata fiende – islamismen – med vilken samtliga dialoger kan beskrivas som lika meningslösa som pekoralistiska; den kätterska ärkebiskopens och hennes ”överlappande konsensus” och bigotta interreligiositetsansatser till trots.
  Det gagnar nämligen föga att förhandla med djävulen, oaktat mången tror sig behärska detta konststycke.
  Andreas, värdekonservativ nationalist och troende kristen.

 • Conjak

  Varför tillåts islam överhuvudtaget i Sverige när islam står för så mycket elände världen över?

 • Jag

  Hur har det gått med detta?

 • RollingHand

  Islam och kristendomen har inte särskilt mycket gemensamt.
  Den ena är våldsdominerad den andra fridsdominerad, för att ta ett par exempel.
  Titta t ex på var som händer, repessionen, om man vill lämna resp rörelse..

 • latmask

  Lägg till Sura 3:28 som lyder ungefär så här:
  ” Ni rättrogna, tag ej judar eller kristna till era vänner, ty de hjälpa och stödja varandra.
  Den som tar en otrogen till sin vän blir själv som en otrogen”.

 • RMG49

  Jag gick ur svenska kyrkan för 30 år sedan när man på rapport meddelar att svenska kyrkan har aktier för 400 miljoner kronor i krigsindustrins vapen tillverkning. Svenska kyrkan är därför att jämföra med en maffia…Ja rent kriminell med sådana exter. Nu visar man på nytt prov på sitt deprimerade uppförande. Vansinne! Jag råder alla att gå ur denna pissa klubb.

 • SvenneiLund

  Nu orkar jag inte med dem längre, detta är lika intelligent som att bygga ett gemensamt hus för höns och rävar.
  Trakasserier av kyrkobesökarna kommer lika säkert som Allha i kyrkan.
  Att sponsra idioter med 7000 kr/år tar emot, nu lämnar jag också Svenska kyrkan.

 • Pingback: Kyrkan samlar in pengar – för moskébygge – S W E D E N – G O O D B Y E()

 • thembones

  Hahaha! Svenska kyrkan sysslar med ALLT utom kristen tro.

 • Matsini

  Hallå Svenska Kyrk-PK organisationen!
  Hur har det gått (bortsett från alla tappade medlemmar) med planerna på att omdana Jesus från Guds enfödde Son till en islams profet?
  https://youtu.be/qFJFonWfBBM

 • Ina Olsen Kennel Tertzo

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Förvirrad man hotade Sverige med inbördeskrig om SD får makten

INRIKESFredagen den 13 november publicerade en arabisk man ett klipp på Youtube, där han hotar svenskarna med inbördeskrig om SD vinner makten efter nästa val. Det är samme man som tidigare drev Arabiska partiet och som Nya Tider kunder berätta har en historia av mental sjukdom. Riksdagsledamoten Roger Richtoff (SD) anser dock att budskapet skall tas på allvar då det kan trigga någon redan radikaliserad våldsverkare.

Sverige slår rekord i kvotflyktingar – tusentals flygs in före årsskiftet

REPORTAGESverige tar emot flest kvotflyktingar i världen, sett till sin befolkning. I absoluta tal är vi fyra i världen. Detta trots att regeringen aviserat en restriktivare invandringspolitik i Migrationsöverenskommelsen (MÖK) som ingicks med de borgerliga partierna år 2015. Antalet kvotflyktingar, som hämtas i läger runt om i världen och har permanent uppehållstillstånd från dag ett, mer än dubblades genom överenskommelsen, från 1 900 till 5 000. Migrationsverket meddelar Nya Tider att det varit svårt under året att flyga hit kvotflyktingarna på grund av restriktionerna, men att man nu gör allt man kan för att flyga in så många afrikaner och araber som möjligt före årsskiftet – och kommunerna är tvungna att ta emot dem.

Gå till arkivet

Send this to a friend