En viktig aktör i revolutionen. Det nationalistiska partiet Svobodas flagga vajar överallt på Självständighetstorget i Kiev, men hamnar oftast utanför bild i västerländska tv-sändningar. Partiets aktivister har kämpat på Majdan sedan start, och nu har man erhållit fyra viktiga ministerposter i det nya parlamentet. Foto: Nya Tider

Svoboda: partiet som kallas både ”nazistiskt” och ”för liberalt”

Svoboda är partiet som västvärldens ledare både älskar och hatar. Hittills har man från väst valt att ge partiet sitt odelade stöd, eftersom det är EU-vänligt. Samtidigt är Svoboda, som erhållit fyra viktiga ministerposter i det nya parlamentet, är ett nationalistiskt parti som vill skärpa gränskontrollen och stärka det ukrainska språket i landets media. I valet 2012 blev partiet det näst största i Kiev och till nyvalet i maj spås man valsegrar över hela Ukraina. Partiet spelade en viktig roll i revolutionen och dess aktivister var framträdande på Majdan.

I huvudstaden Kiev blev det nationalistiska Svoboda det näst största partiet i valet 2012, och dess väljare är framför allt högutbildade män. Partiet avfärdas som ”nazistiskt” av västmedia, kallas för ”liberalt” av radikalare krafter i Ukraina, men beskrivs av sina egna medlemmar som ett parti ”som alla andra”. Man vinner ständigt nya röster och partiet spås öka rejält i opinionen inför nästa val som har utlysts till maj månad. Enligt Svobodas internationelle sekreterare Taras Osaulenko är partiet redan det största i Kiev, och han är övertygad om att den senaste tidens ”revolution” enbart har ökat stödet för partiet, som har varit en av de mer välorganiserade aktörerna på Majdan (Självständighetstorget).

I dag har Svoboda mer inflytande än någonsin. Partiets representanter har erövrat posterna som landets vice premiärminister, försvarsminister, ekologiminister och jordbruksminister i det nya parlamentet. Utöver det innehar partiet numera även posten som riksåklagare, där man har lovat hårda tag mot de poliser som aktivt deltagit i strider mot demonstranter på Självständighetstorget de senaste månaderna.

Ett nationalistiskt parti
Svoboda beskriver sig själva som ett nationalistiskt parti. Retoriken handlar ofta om det ukrainska arvet och kulturen som man vill bevara. I partiprogrammet kan man bland annat läsa att de vill att media ska spegla befolkningen och att därför omkring 78 procent av alla tv-sändningar bör vara på ukrainska.

Nya Tider har talat med Svobodas medlemmar och aktivister som kämpade på Majdan. Vi fick bland annat reda på att det viktigaste för Svoboda är att bekämpa korruptionen. Ett av förslagen går ut på att ju högre position en person har i samhället, desto högre ska straffet vara om han medvetet gör någonting som skadar folket – likt att stoppa pengar i sin egen ficka. Man vill även kunna använda sig av en lögndetektor i parlamentet för att kunna avslöja pågående korruption.

I Kiev talade flera aktivister om den förre presidentens lyxiga leverne, och folk kan numera åka och själva kika in i ex-presidentens påkostade hus som han övergav för över en månad sedan.

På Majdan berättar ungdomar att fattigdomen är utbredd i Ukraina, att folk har tröttnat. Att barn går hungriga till sängs och att arbetsvillkoren är usla, särskilt för kvinnor i vårdsektorn. Svoboda ser sig gärna som det parti som värnar starkast om det ukrainska folket. I partiprogrammet finns en punkt där man säger sig vilja se extra finansiellt stöd till ukrainare som väljer att skaffa flera barn.

Gällande invandring vill man göra det enklare att utvisa illegala immigranter, samt förbjuda dubbla medborgarskap. Ukrainska barn ska inte få adopteras av icke-ukrainare. Personer som inte är etniska ukrainare kan få ett ukrainskt medborgarskap, men endast om de har vistats i landet i mer än 15 år och om de talar språket flytande. Man vill även skärpa gränskontrollen kraftigt. Samtidigt har partiets företrädare gått ut och sagt att man vill garantera etniska minoriteters rättigheter i landet och att dessa ska kunna känna sig trygga.

Man har också programpunkter om att satsa på förnyelsebara energikällor och vill lagstifta om att bevara ett rikt djur- och naturliv. Bland annat vill man inrätta parker i storstäderna för att få stadsbilden att se mer levande ut. Alkohol och droger vill man se krafttag mot, och man vill uppmuntra en ”hälsosam livsstil” där motion, nyttig mat och en god arbetsmiljö ingår.

Svobodas aktivister vaktar Kulturhuset i centrala Kiev.
Svobodas aktivister vaktar Kulturhuset i centrala Kiev.

Svoboda har fått kritik från flera håll under och efter revolutionen. Internt finns det medlemmar som menar att partiets ledning har gjort en ”kovändning” i EU-frågan och kritiseras även för att inte vara helt främmande för ett NATO-medlemskap.

”Förrädare”, skriver en ung man från staden Lviv om de styrande politikerna i Svoboda. Den unge mannen berättar via mail för Nya Tider att han är medlem i Svoboda och stöttar dem, men att ledningen måste vara försiktiga med EU.

Den radikala nationalistiska gruppen Högra Sektorn, som var en av de mer militanta grenarna i revolutionen, har anklagat Svoboda för att vara för liberala. Svobodas internationelle sekreterare sade till Nya Tiders reportrar att Svoboda hoppades på en fredlig utgång av revolutionen, och att de som ett parlamentariskt parti tvingades att tänka på hur de framställdes på ett sätt som exempelvis Högra sektorn inte behövde som en lös sammansättning av människor.

Andriy Voloshyn, ordförande för Ukrainas traditionalistiska förening och medlem i Svoboda, säger till Nya Tider att Svoboda är som ”vilket parti som helst”. Man riskerar inte att förlorar arbetet om det framkommer att man är engagerad där. Han säger vidare att partiet har ett brett stöd bland befolkningen. Själv är Voloshyn, som är 26 år gammal och bosatt i Kiev, poet och engagerar sig för att bevara och informera om den ukrainska kulturen och dess traditioner.

Anklagas för att vara ”högerextrema”

Svenska Wikipedia beskriver Svoboda som ett högerextremt och nationalistiskt parti med rötter i nationalsocialismen, detta på grund av att partiet grundades under namnet Ukrainas Social-Nationala Parti. Partiet säger sig dock inte vara extremt på något sätt.

Partiets aktivister anklagades år 2012 för att ha varit bidragande orsak till att en så kallad Prideparad inte kunde hållas i Kiev. Medierna skrev att partiets aktivister med ”hot om våld” fick paraden att ställas in. Partiet är starka motståndare till homoäktenskap och vill inte att homosexuella par ska kunna adoptera – en inte allt för kontroversiell åsikt i Ukraina. En undersökning från år 2010 visade att 65 procent av invånarna i Kiev anser homosexualitet vara en perversion och/eller en psykisk sjukdom, något som väckte starka reaktioner i västerländsk press.

Glada revolutionärer i Kiev.
Glada revolutionärer i Kiev.
En ukrainare sörjer de omkomna.
En ukrainare sörjer de omkomna.
Står vakt utanför parlamentsbyggnaden.
Står vakt utanför parlamentsbyggnaden.

Samtliga foton: Nya Tider

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

🟠 Länsstyrelserna tvingas att ”strunta i sedvanliga hänsyn” till andra samhällsintressen. EU anser att Sverige inte har tagit sitt ansvar för att uppfylla fågeldirektivets krav på att skydda tillräckligt stora områden av fågelrika kuststräckor genom införande av så kal­la­de Natura 2000-områden. Ett Natura 2000-område är inte okontroversiellt, då det riskerar att lägga en våt filt över många mänskliga aktiviteter och kan stoppa viktiga exploateringar.

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

🟠 UTRIKES Norska Senterpartiet har endast 4,7 procent av väljarstödet kvar i den sämsta mätningen någonsin. Inför valet 2021 var Senterpartiet ett drygt 20-procentsparti i flera mätningar, men i Stortingsvalet nådde de endast 13,5 procent. Med Senterledaren som finansminister straffas de hårdare än Arbeiderpartiet som har statministerposten.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.