En viktig aktör i revolutionen. Det nationalistiska partiet Svobodas flagga vajar överallt på Självständighetstorget i Kiev, men hamnar oftast utanför bild i västerländska tv-sändningar. Partiets aktivister har kämpat på Majdan sedan start, och nu har man erhållit fyra viktiga ministerposter i det nya parlamentet. Foto: Nya Tider

Svoboda: partiet som kallas både ”nazistiskt” och ”för liberalt”

Svoboda är partiet som västvärldens ledare både älskar och hatar. Hittills har man från väst valt att ge partiet sitt odelade stöd, eftersom det är EU-vänligt. Samtidigt är Svoboda, som erhållit fyra viktiga ministerposter i det nya parlamentet, är ett nationalistiskt parti som vill skärpa gränskontrollen och stärka det ukrainska språket i landets media. I valet 2012 blev partiet det näst största i Kiev och till nyvalet i maj spås man valsegrar över hela Ukraina. Partiet spelade en viktig roll i revolutionen och dess aktivister var framträdande på Majdan.

I huvudstaden Kiev blev det nationalistiska Svoboda det näst största partiet i valet 2012, och dess väljare är framför allt högutbildade män. Partiet avfärdas som ”nazistiskt” av västmedia, kallas för ”liberalt” av radikalare krafter i Ukraina, men beskrivs av sina egna medlemmar som ett parti ”som alla andra”. Man vinner ständigt nya röster och partiet spås öka rejält i opinionen inför nästa val som har utlysts till maj månad. Enligt Svobodas internationelle sekreterare Taras Osaulenko är partiet redan det största i Kiev, och han är övertygad om att den senaste tidens ”revolution” enbart har ökat stödet för partiet, som har varit en av de mer välorganiserade aktörerna på Majdan (Självständighetstorget).

I dag har Svoboda mer inflytande än någonsin. Partiets representanter har erövrat posterna som landets vice premiärminister, försvarsminister, ekologiminister och jordbruksminister i det nya parlamentet. Utöver det innehar partiet numera även posten som riksåklagare, där man har lovat hårda tag mot de poliser som aktivt deltagit i strider mot demonstranter på Självständighetstorget de senaste månaderna.

Ett nationalistiskt parti
Svoboda beskriver sig själva som ett nationalistiskt parti. Retoriken handlar ofta om det ukrainska arvet och kulturen som man vill bevara. I partiprogrammet kan man bland annat läsa att de vill att media ska spegla befolkningen och att därför omkring 78 procent av alla tv-sändningar bör vara på ukrainska.

Nya Tider har talat med Svobodas medlemmar och aktivister som kämpade på Majdan. Vi fick bland annat reda på att det viktigaste för Svoboda är att bekämpa korruptionen. Ett av förslagen går ut på att ju högre position en person har i samhället, desto högre ska straffet vara om han medvetet gör någonting som skadar folket – likt att stoppa pengar i sin egen ficka. Man vill även kunna använda sig av en lögndetektor i parlamentet för att kunna avslöja pågående korruption.

I Kiev talade flera aktivister om den förre presidentens lyxiga leverne, och folk kan numera åka och själva kika in i ex-presidentens påkostade hus som han övergav för över en månad sedan.

På Majdan berättar ungdomar att fattigdomen är utbredd i Ukraina, att folk har tröttnat. Att barn går hungriga till sängs och att arbetsvillkoren är usla, särskilt för kvinnor i vårdsektorn. Svoboda ser sig gärna som det parti som värnar starkast om det ukrainska folket. I partiprogrammet finns en punkt där man säger sig vilja se extra finansiellt stöd till ukrainare som väljer att skaffa flera barn.

Gällande invandring vill man göra det enklare att utvisa illegala immigranter, samt förbjuda dubbla medborgarskap. Ukrainska barn ska inte få adopteras av icke-ukrainare. Personer som inte är etniska ukrainare kan få ett ukrainskt medborgarskap, men endast om de har vistats i landet i mer än 15 år och om de talar språket flytande. Man vill även skärpa gränskontrollen kraftigt. Samtidigt har partiets företrädare gått ut och sagt att man vill garantera etniska minoriteters rättigheter i landet och att dessa ska kunna känna sig trygga.

Man har också programpunkter om att satsa på förnyelsebara energikällor och vill lagstifta om att bevara ett rikt djur- och naturliv. Bland annat vill man inrätta parker i storstäderna för att få stadsbilden att se mer levande ut. Alkohol och droger vill man se krafttag mot, och man vill uppmuntra en ”hälsosam livsstil” där motion, nyttig mat och en god arbetsmiljö ingår.

Svobodas aktivister vaktar Kulturhuset i centrala Kiev.
Svobodas aktivister vaktar Kulturhuset i centrala Kiev.

Svoboda har fått kritik från flera håll under och efter revolutionen. Internt finns det medlemmar som menar att partiets ledning har gjort en ”kovändning” i EU-frågan och kritiseras även för att inte vara helt främmande för ett NATO-medlemskap.

”Förrädare”, skriver en ung man från staden Lviv om de styrande politikerna i Svoboda. Den unge mannen berättar via mail för Nya Tider att han är medlem i Svoboda och stöttar dem, men att ledningen måste vara försiktiga med EU.

Den radikala nationalistiska gruppen Högra Sektorn, som var en av de mer militanta grenarna i revolutionen, har anklagat Svoboda för att vara för liberala. Svobodas internationelle sekreterare sade till Nya Tiders reportrar att Svoboda hoppades på en fredlig utgång av revolutionen, och att de som ett parlamentariskt parti tvingades att tänka på hur de framställdes på ett sätt som exempelvis Högra sektorn inte behövde som en lös sammansättning av människor.

Andriy Voloshyn, ordförande för Ukrainas traditionalistiska förening och medlem i Svoboda, säger till Nya Tider att Svoboda är som ”vilket parti som helst”. Man riskerar inte att förlorar arbetet om det framkommer att man är engagerad där. Han säger vidare att partiet har ett brett stöd bland befolkningen. Själv är Voloshyn, som är 26 år gammal och bosatt i Kiev, poet och engagerar sig för att bevara och informera om den ukrainska kulturen och dess traditioner.

Anklagas för att vara ”högerextrema”

Svenska Wikipedia beskriver Svoboda som ett högerextremt och nationalistiskt parti med rötter i nationalsocialismen, detta på grund av att partiet grundades under namnet Ukrainas Social-Nationala Parti. Partiet säger sig dock inte vara extremt på något sätt.

Partiets aktivister anklagades år 2012 för att ha varit bidragande orsak till att en så kallad Prideparad inte kunde hållas i Kiev. Medierna skrev att partiets aktivister med ”hot om våld” fick paraden att ställas in. Partiet är starka motståndare till homoäktenskap och vill inte att homosexuella par ska kunna adoptera – en inte allt för kontroversiell åsikt i Ukraina. En undersökning från år 2010 visade att 65 procent av invånarna i Kiev anser homosexualitet vara en perversion och/eller en psykisk sjukdom, något som väckte starka reaktioner i västerländsk press.

Glada revolutionärer i Kiev.
Glada revolutionärer i Kiev.
En ukrainare sörjer de omkomna.
En ukrainare sörjer de omkomna.
Står vakt utanför parlamentsbyggnaden.
Står vakt utanför parlamentsbyggnaden.

Samtliga foton: Nya Tider

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.