Klimatmodellerna stämmer illa överens med de faktiska observationerna. Den här grafen av klimatforskaren John Christy visar skillnaden mellan IPCC:s modeller (genomsnittskurva i rött) och verkligt uppmätta temperaturer (i blått och grönt). Klimatalarmistiska forskare menar att grafen är vilseledande, men i grunden är forskarna eniga om att modellerna inte visat sig stämma. Grafik: John Christy, University of Alabama

SVT lät publicera klimat-skeptisk debattartikel

Sveriges Television har fått mycket kritik för sin ensidiga hållning i klimatfrågan. Den 15 mars pub­licerade man dock en debattartikel av civilingenjörerna Erik Lundqvist och Elsa Widding som gav uttryck för en klimatskeptisk hållning.

Lundqvist och Widding, som båda har lång erfarenhet av energibranschen, fokuserar på de mest spridda påståendena i debatten. För det första att det råder 97 procents konsensus bland forskarna i klimatfrågan, något de nyanserar kraftigt:
”Det som det råder någorlunda konsensus om är att jordens medeltemperatur har ökat något sedan den industriella revolutionen, och att en viss del av denna ökning kan vara kopplad till den ökning av koldioxidhalten i atmosfären som beror på vår användning av fossila bränslen.”

Att den globala medeltemperaturen ökat med 0,8 till 1,2 grader Celsius från 1880-talet till i dag är forskarna överens om, men till hur stor del detta beror på koldioxidutsläpp orsakade av människor är de däremot inte överens om, enligt debattörerna. De menar vidare att forskarna är överens om att ”den globala medeltemperaturen, enligt mätningar via satelliter, inte har ökat de senaste 15 åren”.

Till debattartikeln hör även en graf som tagits fram av klimatforskaren John Christy vid University of Alabama, som visar att de modeller för global uppvärmning som tagits fram av FN:s klimatpanel IPCC konsekvent överskattat ökningen av jordens medeltemperatur. De flesta forskare i dag är överens om detta, även om det råder olika åsikter om hur stor överskattningen är, skriver debattörerna.

”Likväl är det dessa klimatmodeller som ligger till grund för de klimatlarm som nu präglar debatten”, förklarar Lundqvist och Widding. De avslutar artikeln med att efterlysa en mer nyanserad debatt.

Mothugg

SVT fick omedelbart kritik från klimataktivister i sociala medier för att de släppt fram ”klimatförnekare”.

Debattartikeln fick också mothugg från Maths Nilsson, kemist och författare till debattboken Tvivel som handlar om klimatfrågan. Hans enda faktamässiga invändning var dock att John Christys graf fått kritik från andra forskare – något han bevisade genom att länka till samma artikel som Lundqvist och Widding redan länkat till för att visa att forskarna inte var överens om hur stor IPCC:s överskattning av temperaturökningen är.

Den 19 mars fick Lundqvist och Widell även in en slutreplik där de pekade på fler fakta som inte stämmer överens med de klimatalarmistiska förutsägelserna. ”Risken är nu att världens länder spenderar tusentals miljarder dollar på att minska utsläpp av koldioxid på bekostnad av fattigdomsbekämpning och miljöproblem som kräver en lösning här och nu”, avslutar de.

Trendbrott eller svepskäl?

SVT har tidigare fått mycket kritik för sin ensidiga hållning i klimatfrågan. I början av mars uppmärksammade exempelvis flera debattörer på nätet att den statliga mediejätten hade klippt bort ett stycke ur en intervju med Anna Wåhlin, professor i fysisk oceanografi som forskar om Antarktis och polarhavet, och medordförande i Observationssystemet för södra oceanen (SOOS). På frågan om hon var bekymrad över klimatförändringarna svarade Wåhlin att hon inte var det, och fyllde i med obekväma uppgifter:

– Den vattenståndsökning som vi mäter i dag är 3-6 millimeter per år, det är normalt för jorden, det har vi haft de senaste 10 000 åren faktiskt. Det är ingen alarmerande vattenståndsökning i dag.
Att SVT klippt bort detta stycke med flit hade förmodligen inte uppmärksammats om det inte varit för att TV4 sände samma intervju ocensurerad.

I debatten på nätet har många välkomnat att SVT släppt in klimatskeptiska debattartiklar, men också uttryckt tvivel på om det är ett trendbrott eller bara avsett som ett svepskäl för att kunna hävda att man har en neutral hållning samtidigt som man fortsätter att pumpa ut den officiella linjen i tv-program som når många fler än debattartiklar på SVT:s hemsida.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Maffian har infiltrerat hela samhället

🟠 BOKRECENSION I slutet av 2024 kom denna bok om hur den kriminella upplösningen av Sverige går till, hur den organiserade brottsligheten infiltrerar överallt och bygger sin makt. Den är skriven av Lasse Wierup, som har ungefär trettio års erfarenhet av kriminaljournalistik. I inledningen skriver Wierup: ”Det finns en samhällssektor som är på stark frammarsch. En sektor som omsätter uppemot 150 miljarder årligen och hittills har involverat 62 000 personer.” Sedan tas vi med på en resa genom dagens Sverige, med typfall från varje samhällssektor. Ibland tror man att det är ett manus för en film om maffian i New York eller Neapel. Men det är det inte, det är svensk vardag han skildrar.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Kroppslösa skrik

🟠 HISTORIA Inom den svenska folktron finns olika varianter av andeväsen. Ett av de mer fruktade var gasten som antingen visade sig som ett skelett, ett djur eller ett hoppande människoben. Gasten kunde även vara helt osynlig. Gasten kunde, enligt folktron, skrämmas genom att häva upp höga skrik eller angripa människor.

Riddarna i Ålleberg

🟠 HISTORIA Många har hört talas om Artursagan, hur den store Kung Artur ska vakna för att försvara England i en tid av stor kris. Men det finns en liknande sägen här i Sverige. Om gyllene riddare som sover i väntan på att de ska försvara riket när nöden är som störst. Dessa ska vi nu stifta bekantskap med.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.