Skip to Content

SVT valde att lyfta fram en man dömd för kvinnomisshandel som exempel på en afrosvensk som diskriminerats. Skärmdump: SVT

SVT lyfter fram vänsterextrem forskningsrapport om diskriminering av afrosvenskar – använder misshandelsdömd afrikan som exempel

SVT hade igår ett inslag om en ny rapport från Länsstyrelsen Stockholm med titeln ”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden”. I rapporteringen lyfte man fram en afrosvensk med dubbla examina som inte lyckats få jobb i Sverige som ett exempel på den strukturella rasismen. Vad SVT inte nämnde var att både rapportens författare samt representanten från länsstyrelsen är kända vänsterradikaler – och att den diskriminerade afrosvensken tidigare dömts för kvinnomisshandel.

Publicerad: 17 november, 2018, 15:05

 • Svenska

Läs även

Det är Centrum för Mångvetenskaplig forskning om rasism, CEMFOR, vid Uppsala universitet som på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholms län författat rapporten ”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden”. Studiens slutsats är att ”afrosvenskar” är strukturellt diskriminerade på svensk arbetsmarknad, och att rasism är orsaken.

SVT rapporterar okritiskt om studien, och journalisten Alice Lööf intervjuar två personer med anknytning till rapporten: Mattias Gardell, som enbart tituleras forskare, och Kitimbwa Sabuni, som benämns ”processledare på Länsstyrelsen”.

Men de två intervjuade har mer på sina CV:n än enbart opartisk forskning och tjänstemannautövning:

Mattias Gardell är anarkist, tidigare aktiv i vänsterextrema och våldsförhärligande Antifascistisk Aktion (AFA), samt mottagare av Leninpriset. Han har gång på gång försvarat islam som en fredlig religion och fått skarp kritik av terrorismforskaren Magnus Ranstorp för sin relativisering av extremistisk islamism. Han har vid flertalet tillfällen figurerat med representanter för radikal islamism.

Den till synes opolitiske tjänstemannen på länsstyrelsen, Kitimbwa Sabuni, är ingen mindre än talespersonen för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR) och Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK). Han har argumenterat för att muslimers mänskliga rättigheter kränks i Sverige, och att islamiska organisationer borde få högre statsbidrag. Sabuni var drivande i den så kallade Tintingate, när han ville plocka bort samtliga Tintinalbum från barnavdelningen på Kulturhuset i Stockholm, samt menade att all kritik mot censuren visade på ”den vita tyckarelitens makt över Sveriges offentliga samtal”. Sabuni är bror till tidigare statsrådet och liberalen Nyamko Sabuni.

SVT lyfter fram våldsdömd Afrikan

I SVT:s rapportering om rapporten lyfter den statliga public servicekanalen fram ett exempel som de menar stöder rapportens slutsats. Det är den ivorianske medborgaren Ley Ipko. Ipko hävdar i inslaget att det är på grund av diskriminering som han inte lyckas få ett jobb, och att det är ett systemfel i det svenska samhället. Han säger att ”han gör sitt bästa” och undrar ”hur lång tid ska jag vänta på att få det här jobbet?”.

Nya Tider har tagit del av en dom mot Ipko där det framkommer att han misshandlat en kvinnlig bekant. Kvinnan uppger att ivorianen var svartsjuk och hävdade att kvinnan var otrogen varvid han tog stryptag och bet henne.

Detta nämns inte i SVT:s inslag, trots att det mycket väl kan vara orsaken till att arbetsgivare tvekar att ge Ipko anställning.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Finns en hel kontinent för dessa avarter!

  • Knutkalas

   SVT är bara en stor jävla propagandakanal

 • latmask

  Vad är antisvart rasism? Är det den klassiska rasismen när vita ser ner på svarta?
  Nu har vi också den omvända företeelsen antirasism som är en förkortning av antivit rasism. Den är i det närmaste lagstadgad.
  Ingen som är för ickerasism längre?

 • Helen

  En tydlig fingervisning som bekräftar att SVT inte är något annat än en propagandakanal för globalisternas agendor

  • Knutkalas

   helt klart är det så

 • Malin “Miyuki” Yamato

  Han har alltså två magisterexamen i internationella relationer, emellertid ingen frågar sig om det verkligen finns jobb för de med motsvarande examen annat än någon tjänst vid UD eller som doktorand vid något lärosäte. Reportaget nämner inte vilka som nekat honom anställning relevant för hans utbildning och varför? Jag kan dock inte se någon som är i behov av personal med hans examen. De (bla Gardell) stämplar allt i blindo som – strukturell-rasism – helt ovetenskapligt, utan rent bondförnuft, utan grund eller bevis.
  Rådet samhället bör ge folk som seriöst vill ha ett jobb är att sondera arbetsmarknaden och utifrån detta anpassa sina studier. Hade han studerat till typ tekniker eller undersköterska skulle han fått jobb hur lätt som helst. Lärosätena är dessvärre fyllda med kurser och utbildningar utefter vad som är häftigt o kul att studera men som inte leder till några jobb.

 • Susanna Svensson

  Ja de flesta arbetsgivare kollar ju både lexbase och ev betalningsanmärkningar i dag innan anställning en del arbetsgivare vägrar tom att ta emot gratispraktikanter om det finns noteringar i brottsregister eller betalningsanmärkningar

 • busquador

  När blir det fråga om rasism med att säga nej till våldtäkt?

 • busquador

  Vänsternissar tror att ett jobb består av en lucka att hämta ut pengar ifrån.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Anmälda skadegörelser mot offentliga fastigheter ökar

INRIKESAntalet anmälda skadegörelser mot offentligt ägda fastigheter har ökat brant under år 2020, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4:s nyheter. Lerums lokala kommunpolis Eva Strömblad tror att uppgången delvis kan förklaras av coronakrisen eftersom fler har ”hemestrat”.

PR-kupp från Alternativ för Sverige under riksdagens öppnande

INRIKESNär riksdagen öppnade den 8 september dök plötsligt ett flygplan upp i luftrummet ovanför riksdagen och andra delar av huvudstaden. Från flygplanet hängde en banderoll med texten ”ÅTERVANDRING” och Alternativ för Sveriges hjärta i svenska flaggans färger.

Gå till arkivet

Send this to a friend