Skip to Content

Dr Pieter Mulder (i förgrunden) är Frihetsfrontens ledare. Han har varit parlamentsledamot sedan 1988 och var med och grundade partiet 1994, då tillsammans med general Constand Viljoen. Dr Pieter Groenewald är Mulders högra hand, ledamot i parlamentets polisutskott och partiets sakkunnige i försvars-, säkerhets- och polisfrågor. Han var även försvarsutskottets ordförande 1994-1999. Frihetsfronten har suttit i Sydafrikas parlament sedan 1994 och har i dag fyra ledamöter. Foto: Nya Tider
Nya Tider på plats i Kapstaden

Sydafrika: Nya Tider intervjuar Frihetsfronten

I flera artiklar har Nya Tider berättat om situationen i Sydafrika. Fredsikonen Nelson Mandela utlovade en ”regnbågsnation” efter det vita minoritetsstyrets fall. Men två decennier senare plågas landet av massiv korruption och skyhög brottslighet, samtidigt som de vita minoritetsgrupperna utsätts för både grov diskriminering och rasistiskt våld. Det finns dock ett parti som öppet säger att man representerar de vita och andra minoriteters intressen i det ANC-styrda Sydafrika. Nya Tider har intervjuat ledarna för Freedom Front Plus.

Publicerad: 12 juli, 2016, 20:14

  • Svenska

Läs även

Nya Tider har tidigare i flera artiklar upp de brutala farmattacker som gjort Sydafrikas vita jordägare till en av de mest våldsutsatta grupperna på jorden. Många av angreppen tycks vara motiverade av rent rashat, andra visar tecken på att vara politiskt motiverade och utförda av män med militära kunskaper. Den 18 april angreps exempelvis familjen Van Rooyen i KwaZulu-Natal av mellan tolv och femton män beväpnade med automatkarbiner. Två män i familjen dödades i attacken och en skadades. Likväl är regeringspartiets och polisens officiella linje att det uteslutande rör sig om ”vanliga” mord.

Denna bild bekräftas av de båda ”Dr Pieter” som leder Frihetsfronten: partiledaren doktor Pieter Mulder, tidigare bland annat vice jordbruksminister 2009- 2014, och doktor Pieter Groenewald, gruppledare och ledamot i parlamentets polisutskott.

I skrivande stund driver Mulder främst frågan om den rasism mot vita som ständigt uppvisas på universiteten, på gatorna och ända upp i parlamentet. Groenewald bedriver ett energiskt arbete för att få till stånd en utrensning av kriminella från den ökänt korrumperade poliskåren.

Farmattackernas brutalitet, misstankarna om att de är organiserade av en eller flera grupper med rasistiska och politiska motiv, och naturligtvis det faktum att de mestadels drabbar just den minoritetsgrupp som Frihetsfronten gjort sig till talesmän för, gör dem till en viktig fråga för partiet. Hittills har dock alla försök att få till stånd en ordentlig utredning av motiven bakom farmattackerna varit fruktlösa. Den forskning som gjorts beskriver Groenewald som ”farsartad”, endast inriktad på att visa att vita utsätts på grund av ”sociopolitiska problem” vilket på sin höjd är den ena sidan av myntet.

− Vi tror, och vi hoppas kunna bevisa ifall ordentlig forskning genomförs, att brutaliteten i farmattackerna är tecken på, vad ska man säga, hat och politisk motivation. Vid normal kriminalitet går brottslingarna in, tar vad de vill ha, och ger sig därifrån snarast möjligt. En stor del av farmattackerna följer ett helt annat mönster, säger Groenewald.

Mulder inflikar att det är tydligt att regeringspartiet ANC skyller på vad som helst utom de verkliga orsakerna. Allra helst på vit rasism, trots att de svarta arbetarna på farmen så klart också far illa när den som driver farmen mördas.

− I debatterna hävdar ANC fortfarande att det handlar om dåliga relationer mellan farmarna och farmarbetarna, att de behandlas illa och så vidare. Men den forskning som trots allt bedrivits visar att det bara är i två procent av fallen som farmaren ens känner angriparen. I resten av fallen kom de utifrån, säger Mulder.

Minoritetsparti

Frihetsfronten (Freedom Front Plus, FF+) hymlar inte med att man i första hand ser efter de vita minoriteternas intressen, även om man genom sin politik även säger sig gagna andra minoriteter som till exempel san-folket, tidigare kallade bushmän. Detta till skillnad från det största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) som en stor del av de vita väljarna röstat på men som under de senaste åren har satsat hårt på att attrahera svarta väljare och numera också har en svart partiledare.

− Om vi tittar på Sydafrika så tenderar människor att rösta mer eller mindre efter sin etniska grupp. Det finns en stor svart medelklass där DA får en del röster, men om vi tittar på det senaste valet fick de 22 procent mot ANC:s 62 procent. Vi har ett proportionellt valsystem, så 62 procent är praktiskt taget en enpartistat, säger Mulder.

 

600x400

ETT SPLITTRAT LAND. Efter att det vita Nationalistpartiet 1994 gav den svarta majoriteten rösträtt, har parlamentet dominerats helt av det svarta socialistpartiet African National Congress (ANC), som i dag har 249 av de 400 mandaten. Korruptionen är omfattande och partiets radikala falang är uttalat rasistisk mot de vita och andra minoriteter. Frihetsfronten (VF+ eller FF+) för i dag en ojämn kamp för att stärka minoriteternas rättigheter. På bilden parlamentsbyggnadens murar i Kapstaden sedda från insidan (Sankta Mariakatedralen och Table Mountain i bakgrunden). Foto: Nya Tider

 

Mulders åsikt är att DA:s linje, där man för att tilltala svarta väljare lagt sig allt närmare ANC:s linje i viktiga frågor som positiv särbehandling och ”landreformer” - mer eller mindre påtvingad omfördelning av mark från vita till svarta - kommer att sluta med att man är ”ingenting för någon” snarare än ”allt för alla”.

− För att tilltala den svarta målgruppen måste DA vara minst lika mycket för positiv särbehandling och landreformer som ANC. Vilket de i dag också blivit. Vi är hellre ärliga mot väljarna och säger att vi som parti ser efter minoriteternas intressen, medvetna om att de inte är någon majoritet, men då vet alla i den gruppen att vi kommer att kämpa för deras intressen.

DA:s röstfiske fyller dock en viktig funktion, menar Mulder. Han hoppas att DA tillsammans med FF+, Inkatha (IFP, som främst företräder zulufolkets intressen) och andra småpartier ska kunna få ner ANC och deras stödpartier under 50 procent så att man kommer ifrån ”enpartistaten” och börjar med koalitionsstyren, där afrikanderna och andra minoriteter förhoppningsvis kan bli tryggare. Och även för att avvärja mardrömsscenariot att ANC under en radikal ledning får två tredjedelar av rösterna, vilket skulle göra det möjligt för dem att ändra i grundlagen, eller till och med 75 procent som krävs för att ändra vissa grundläggande delar av densamma. Redan i dag hade ANC kunnat uppnå 68,5 procent om de - som partiets radikala falang vill - hade slagit ihop sina påsar med det svarta socialistpartiet Economic Freedom Fighters (EFF), som bröt sig ur ANC 2013 och fick 6,3 procent i sitt första val.

Hotande radikalisering

Hotet om en radikalisering av regeringspartiet kommer främst från den yngre partikadern, menar Mulder och Groenewald. I parlamentet har de sett oroande tendenser.

− De är betydligt mer arroganta än de äldre. När vi säger att grundlagen sätter gränser för vad de får göra, säger de ”vi har majoriteten, vi ska ändra på det”. Attityden och stämningen i parlamentet har ändrats drastiskt och blivit mer fientlig, i synnerhet sedan EFF kom in. De är ju öppna med det, de säger ”vi vill inte ha er här, och vi kommer att ta er mark”, berättar Groenewald.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

UTRIKESI allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Laschet impopulär – blir Söder kanslerskandidat på lördag?

UTRIKESNär CDU och CSU utser kanslerskandidat vill stor marginal av väljarna helst vill se Markus Söder (CSU) som efterföljare till Angela Merkel. Partiledaren i CDU, Armin Laschet, har lågt stöd bland allmänheten.

Ever Given tagen i pant – får inte lämna Egypten

UTRIKESFartyget Ever Given, som orsakade världshandeln enorm skada när hon på tvären blockerade Suezkanalen under en vecka, får inte lämna Suezkanalen och Egypten. Först måste man utreda ansvarsfrågor, förhöra besättningen och studera färddata. Klart är att kanalmyndigheten kräver miljardersättningar.

Italienska småföretagare protesterar mot coronarestriktionerna

UTRIKES”Vi ber om frihet”, ”Ni tar allt ifrån oss, till och med hoppet”. Entreprenörernas ilska, oavsett om de är krögare eller gymägare, ekade i tisdags i timmar på Piazza Montecitorio, en av de mest kända platserna i Rom, där det italienska parlamentet ligger.

Danmark till syriska invandrare: Återvandra nu – annars blir du tvångsdeporterad i framtiden

DANMARKDanmark har bedömt den syriska huvudstaden Damaskus som säker, och har nu dragit in uppehållstillståndet för över hundra syriska invandrare som varit en ekonomisk börda för danska skattebetalare. Men eftersom den danska regeringen inte vill ha några diplomatiska förbindelser med Assadregeringen, ger man nu invandrarna två val. Återvandra frivilligt i utbyte mot pengar, eller så placeras du i repatrieringscenter i väntan på tvångsdeportation i framtiden.

Sankt Floyds” efterlevande får en kvarts miljard – Vita offer för polisvåld är mindre värda i USA?

INRIKESEfterlevande till George Floyd, brottslingen som blivit en ikon för Black Lives Matter-rörelsen, tilldömdes den 13 mars ett skadestånd på 27 miljoner dollar – nästan en kvarts miljard svenska kronor. Det är det högsta skadeståndet i liknande fall i USA:s historia och delas ut trots att Floyd var grovt kriminell och sannolikt dog av en överdos, inte av polisvåld.

USA:s ”miljövänlige” transportminister hånas för misslyckad mediekupp

UTRIKESPete Buttigieg, Joe Bidens transportminister, hånas nu på sociala medier för att ha iscensatt en cykeltur efter att han ertappats med att lossa en cykel från en bensinslukande bepansrad SUV nära Vita huset och sedan cykla några kvarter till ett kabinettsmöte för att främja miljövänliga transporter inför de väntande medierna, skriver The Daily Mail.

Gå till arkivet

Send this to a friend