Skip to Content

Dr Pieter Mulder (i förgrunden) är Frihetsfrontens ledare. Han har varit parlamentsledamot sedan 1988 och var med och grundade partiet 1994, då tillsammans med general Constand Viljoen. Dr Pieter Groenewald är Mulders högra hand, ledamot i parlamentets polisutskott och partiets sakkunnige i försvars-, säkerhets- och polisfrågor. Han var även försvarsutskottets ordförande 1994-1999. Frihetsfronten har suttit i Sydafrikas parlament sedan 1994 och har i dag fyra ledamöter. Foto: Nya Tider
Nya Tider på plats i Kapstaden

Sydafrika: Nya Tider intervjuar Frihetsfronten

I flera artiklar har Nya Tider berättat om situationen i Sydafrika. Fredsikonen Nelson Mandela utlovade en ”regnbågsnation” efter det vita minoritetsstyrets fall. Men två decennier senare plågas landet av massiv korruption och skyhög brottslighet, samtidigt som de vita minoritetsgrupperna utsätts för både grov diskriminering och rasistiskt våld. Det finns dock ett parti som öppet säger att man representerar de vita och andra minoriteters intressen i det ANC-styrda Sydafrika. Nya Tider har intervjuat ledarna för Freedom Front Plus.

Publicerad: 12 juli, 2016, 20:14

  • Svenska

Läs även

Nya Tider har tidigare i flera artiklar upp de brutala farmattacker som gjort Sydafrikas vita jordägare till en av de mest våldsutsatta grupperna på jorden. Många av angreppen tycks vara motiverade av rent rashat, andra visar tecken på att vara politiskt motiverade och utförda av män med militära kunskaper. Den 18 april angreps exempelvis familjen Van Rooyen i KwaZulu-Natal av mellan tolv och femton män beväpnade med automatkarbiner. Två män i familjen dödades i attacken och en skadades. Likväl är regeringspartiets och polisens officiella linje att det uteslutande rör sig om ”vanliga” mord.

Denna bild bekräftas av de båda ”Dr Pieter” som leder Frihetsfronten: partiledaren doktor Pieter Mulder, tidigare bland annat vice jordbruksminister 2009- 2014, och doktor Pieter Groenewald, gruppledare och ledamot i parlamentets polisutskott.

I skrivande stund driver Mulder främst frågan om den rasism mot vita som ständigt uppvisas på universiteten, på gatorna och ända upp i parlamentet. Groenewald bedriver ett energiskt arbete för att få till stånd en utrensning av kriminella från den ökänt korrumperade poliskåren.

Farmattackernas brutalitet, misstankarna om att de är organiserade av en eller flera grupper med rasistiska och politiska motiv, och naturligtvis det faktum att de mestadels drabbar just den minoritetsgrupp som Frihetsfronten gjort sig till talesmän för, gör dem till en viktig fråga för partiet. Hittills har dock alla försök att få till stånd en ordentlig utredning av motiven bakom farmattackerna varit fruktlösa. Den forskning som gjorts beskriver Groenewald som ”farsartad”, endast inriktad på att visa att vita utsätts på grund av ”sociopolitiska problem” vilket på sin höjd är den ena sidan av myntet.

− Vi tror, och vi hoppas kunna bevisa ifall ordentlig forskning genomförs, att brutaliteten i farmattackerna är tecken på, vad ska man säga, hat och politisk motivation. Vid normal kriminalitet går brottslingarna in, tar vad de vill ha, och ger sig därifrån snarast möjligt. En stor del av farmattackerna följer ett helt annat mönster, säger Groenewald.

Mulder inflikar att det är tydligt att regeringspartiet ANC skyller på vad som helst utom de verkliga orsakerna. Allra helst på vit rasism, trots att de svarta arbetarna på farmen så klart också far illa när den som driver farmen mördas.

− I debatterna hävdar ANC fortfarande att det handlar om dåliga relationer mellan farmarna och farmarbetarna, att de behandlas illa och så vidare. Men den forskning som trots allt bedrivits visar att det bara är i två procent av fallen som farmaren ens känner angriparen. I resten av fallen kom de utifrån, säger Mulder.

Minoritetsparti

Frihetsfronten (Freedom Front Plus, FF+) hymlar inte med att man i första hand ser efter de vita minoriteternas intressen, även om man genom sin politik även säger sig gagna andra minoriteter som till exempel san-folket, tidigare kallade bushmän. Detta till skillnad från det största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) som en stor del av de vita väljarna röstat på men som under de senaste åren har satsat hårt på att attrahera svarta väljare och numera också har en svart partiledare.

− Om vi tittar på Sydafrika så tenderar människor att rösta mer eller mindre efter sin etniska grupp. Det finns en stor svart medelklass där DA får en del röster, men om vi tittar på det senaste valet fick de 22 procent mot ANC:s 62 procent. Vi har ett proportionellt valsystem, så 62 procent är praktiskt taget en enpartistat, säger Mulder.

 

600x400

ETT SPLITTRAT LAND. Efter att det vita Nationalistpartiet 1994 gav den svarta majoriteten rösträtt, har parlamentet dominerats helt av det svarta socialistpartiet African National Congress (ANC), som i dag har 249 av de 400 mandaten. Korruptionen är omfattande och partiets radikala falang är uttalat rasistisk mot de vita och andra minoriteter. Frihetsfronten (VF+ eller FF+) för i dag en ojämn kamp för att stärka minoriteternas rättigheter. På bilden parlamentsbyggnadens murar i Kapstaden sedda från insidan (Sankta Mariakatedralen och Table Mountain i bakgrunden). Foto: Nya Tider

 

Mulders åsikt är att DA:s linje, där man för att tilltala svarta väljare lagt sig allt närmare ANC:s linje i viktiga frågor som positiv särbehandling och ”landreformer” - mer eller mindre påtvingad omfördelning av mark från vita till svarta - kommer att sluta med att man är ”ingenting för någon” snarare än ”allt för alla”.

− För att tilltala den svarta målgruppen måste DA vara minst lika mycket för positiv särbehandling och landreformer som ANC. Vilket de i dag också blivit. Vi är hellre ärliga mot väljarna och säger att vi som parti ser efter minoriteternas intressen, medvetna om att de inte är någon majoritet, men då vet alla i den gruppen att vi kommer att kämpa för deras intressen.

DA:s röstfiske fyller dock en viktig funktion, menar Mulder. Han hoppas att DA tillsammans med FF+, Inkatha (IFP, som främst företräder zulufolkets intressen) och andra småpartier ska kunna få ner ANC och deras stödpartier under 50 procent så att man kommer ifrån ”enpartistaten” och börjar med koalitionsstyren, där afrikanderna och andra minoriteter förhoppningsvis kan bli tryggare. Och även för att avvärja mardrömsscenariot att ANC under en radikal ledning får två tredjedelar av rösterna, vilket skulle göra det möjligt för dem att ändra i grundlagen, eller till och med 75 procent som krävs för att ändra vissa grundläggande delar av densamma. Redan i dag hade ANC kunnat uppnå 68,5 procent om de - som partiets radikala falang vill - hade slagit ihop sina påsar med det svarta socialistpartiet Economic Freedom Fighters (EFF), som bröt sig ur ANC 2013 och fick 6,3 procent i sitt första val.

Hotande radikalisering

Hotet om en radikalisering av regeringspartiet kommer främst från den yngre partikadern, menar Mulder och Groenewald. I parlamentet har de sett oroande tendenser.

− De är betydligt mer arroganta än de äldre. När vi säger att grundlagen sätter gränser för vad de får göra, säger de ”vi har majoriteten, vi ska ändra på det”. Attityden och stämningen i parlamentet har ändrats drastiskt och blivit mer fientlig, i synnerhet sedan EFF kom in. De är ju öppna med det, de säger ”vi vill inte ha er här, och vi kommer att ta er mark”, berättar Groenewald.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Gå till arkivet

Send this to a friend