Skip to Content

RYSKA FLYGBASEN KHMEIMIM I SYRIEN. Det är ingen överdrift att påstå att den, genom det där stationerade ryska stridsflyget och luftförsvarskapacitet, var helt avgörande för att vända krigslyckan i Syrien. Dess närvaro hindrade västmakterna från en större intervention eller att upprätta en flygförbudszon likt den i Libyen 2011. Den räddade de syriska regerings­styrkorna från en nära förestående kollaps och det syriska folket från ännu värre lidande i händerna på väststödda islamistterrorister. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Syrien flyttar sitt stridsflyg till rysk bas

Det syriska flygvapnet har börjat flytta sina stridsflygplan till den ryska flygbasen Khmeimim sydöst om den syriska hamnstaden Latakia. Där hamnar de under det kraftfulla ryska luftförsvarsparaply som skyddar flygbasen och den ryska flottbasen i Tartus som ligger 5,5 mil söderut. Draget kan ses som Moskvas svar på den amerikanska kryssningsrobotattacken mot Syrien och nya hot från Trump-administrationen. Det ryska luftförsvaret har en hemlig komponent som kan vara förklaringen till varför inte alla de amerikanska Tomahawk-robotarna träffade sina mål.

Publicerad: 29 april, 2017, 18:42

  • Svenska

Läs även

Efter USA:s attack på Syrien under morgontimmarna den 7 april, där runt 44 av 60 avfyrade Tomahawk kryssningsrobotar spred förödelse på den viktiga flygbasen Shairat, har det syriska flygvapnet SAAF börjar flytta sitt stridsflyg till den ryska flygbasen Khmeimim. Det var inledningsvis obekräftade rykten, men den 19 april rapporterade Pentagon att syrierna flyttat en majoritet av sitt stridsflyg till Khmeimim-basen, som ligger knappt två mil sydöst om hamnstaden Latakia.

Syriska militärkällor bekräftade sedan den 20 april att syriskt stridsflyg har flyttats till basen. De menar dock att det handlar om dels rutinmässig rotation, dels om kraftsamling av stridsflyg på basen för att kunna ge luftunderstöd till regeringsstyrkorna vid en kommande storoffensiv i norra Hama-provinsen. De dementerar dock Pentagons uppgifter om att det rör sig om en majoritet av landets stridsflyg.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend