Skip to Content

EFTER BAKHÅLLET hittades de då försvunna officerarnas UAZ-fordon kraftigt sönderskjuten med blod i både fram- och baksätena. Delar av en stor blodpöl i sanden syns längst t.v. i vänstra bilden. På andra bilder syns det att den obepansrade lilla terrängbilen är än mer beskjuten från förarsidan. Varför fyra höga befäl färdas så oskyddat i ett fordon med ursprung från 1970-talet, oaktat vilken senare version och tillverkningsår det handlar om, väcker flera frågor. Officerarna hittades senare döda när terroristerna nedgjordes av ryska Spetsnaz-förband som sattes in i jakten på dem. Foton: Novaya Gazeta (Sv: Nya tidningen)
SYRIEN

Syrien: Tre höga ryska officerare dödade av IS

PappersupplaganNya Tider v. 14

Tre ryska officerare och en syrisk överste som färdades genom den syriska öknen i samma fordon hamnade i ett bakhåll och dödades av terrorister från Islamiska staten (IS). Oklarheter och händelsen i sig väcker flera frågor. Ryska elitsoldater från Spetsnaz understödda av ryskt strids­flyg sattes efteråt in i jakten på förövarna. Oppositionella tidning­ar och västmedia i Ryssland rapporterar ofta och gärna om rys­ka förluster på ett sätt våra ryska källor beskriver som medvetet ”demoraliserande”. Denna gång dök frågvisa BBC-journalister upp hos minst en av de stupade officerarnas anhöriga.

Publicerad: 4 april, 2019, 16:15

  • Svenska

Läs även

Den 22 februari stupade tre ryska officerare, två överstar och en major, under vad rysk media rapporterat var ett rekognoseringsuppdrag i ett stort ökenområde i sydöstra Syrien. Kort efteråt gick Islamiska statens (IS) propagandaorgan Amaq ut och meddelade att deras jihadister ”dödat fler ryssar i attacker i Homs-Deir Ez-Zor-öknen”, vilket troligen beskriver samma händelse.

Ryska försvarsdepartementet rapporterade deras död först den 25 mars, över en månad efter händelsen. I uttalandet stod det att ”Ett ryskt UAZ terrängfordon med registreringsnummer 928159 utsattes för ett bakhåll i en ökenregion i provinsen Deir Ez-Zor. /…/ I bilen fanns tre ryska officerare och en syrisk överste, en kristen från Qusayr [stad i västra Syrien] som hette Monser Louis. Han var deras tolk”. Inga namn på de stupade ryska officerarna, detaljer om händelsen i sig eller var den ägt rum framgick i den initiala rapporten. Däremot meddelade militären att ryska flygstridskrafter och Spetsnaz-förband efter bakhållet satt igång en jakt på för­övarna och att trettio terrorister med koppling till bakhållet hade eliminerats. I samband med detta hittades de fyra officerarnas kvarlevor och de tre ryska kunde återbördas till sitt hemland.

RYSKA SPETSNAZ-SOLDATER syns på dessa unika bilder tagna efter bakhållet och innan de gav sig ut på jakt efter IS-terroristerna i slutet av februari. De lyckades eliminera runt 30 terrorister med koppling till bakhållet samt få med sig kvarlevorna från de tre ryska officerarna och den syriska översten. Spetsnaz är ett samlingsnamn för ett stort antal specialförband inom Rysslands militär, dess militära underrättelsetjänst GRU, yttre underrättelsetjänst SVR, federala säkerhetstjänst FSB och inrikesdepartementets MVD. Foton: VK @sof_mil

 

Sedan den 30 september 2015, då Ryssland intervenerade i Syrien på inbjudan av landets regering, har sammanlagt 116 ryska militärer dödats. Högre siffror figurerar, men 116 är den officiella från den 23 februari. Av dessa dödades 32 när ett An-26 transportflygplan i mars 2018 kraschade under inflygning till den ryska flygbasen Khmeimim och 19 dödades när ett Il-20 spaningsflygplan i september 2018 sköts ned av syriskt luftvärn, som en konsekvens av att israeliska stridsflygplan som angrep syriska markmål gömt sig bakom det ryska flygplanet.

Blodiga spår av bakhållet

Den ryska oppositionella nyhetstidningen Novaya Gazeta rapporterar att de ryska militärerna överfölls 40 kilometer från staden al-Mayadin och den ryska utposten där. Al-Mayadin ligger på Eufratflodens östra strand. Knappt två mil i sydsydöstlig riktning ligger Baghouz, Islamiska statens sista bas och motståndsficka. Den och därmed IS-kalifatets sist hållna territorium föll officiellt den 23 mars, många månader efter att den militärt redan var helt oförsvarbar. Det kan här vara värt att notera det talande faktumet att USA utropade seger den 22 mars och att det då var minst den femtonde gången(!) USA gjort det sedan december 2018.

När bakhållet skedde färdades de tre ryska officerarna västerut längs en väg som löper genom öknen i riktning mot staden Palmyra. Enligt rapporten var bilen med officerarna åtföljd av en konvoj med sex fordon, varav två technicals, som är namnet på pickuper med tunga kulsprutor monte­rade på flaket. Runt 30 syriska och ryska soldater uppges ha färdats med dem i konvojen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Vårdpersonal vägrar Covid-19-vaccination

UTRIKESKaliforniens hälso- och sjukvårdspersonal är inte särskilt entusiastiska över de nya Coronavaccinerna – mer än hälften av den behandlande medicinska personalen på ett sjukhus har sagt ”nej”. Även i Tyskland och Frankrike kan liknande fenomen observeras.

Wikileaks grundare Julian Assange utlämnas inte till USA – för tillfället

UTRIKESWikileaks grundare Julian Assange kan inte utlämnas till USA, har en domstol i London beslutat. Domaren blockerade begäran på grund av oro över Assanges psykiska hälsa och risken för självmord i USA. USA har meddelat domstolen sin avsikt att överklaga beslutet.

Gå till arkivet

Send this to a friend