Skip to Content

EFTER BAKHÅLLET hittades de då försvunna officerarnas UAZ-fordon kraftigt sönderskjuten med blod i både fram- och baksätena. Delar av en stor blodpöl i sanden syns längst t.v. i vänstra bilden. På andra bilder syns det att den obepansrade lilla terrängbilen är än mer beskjuten från förarsidan. Varför fyra höga befäl färdas så oskyddat i ett fordon med ursprung från 1970-talet, oaktat vilken senare version och tillverkningsår det handlar om, väcker flera frågor. Officerarna hittades senare döda när terroristerna nedgjordes av ryska Spetsnaz-förband som sattes in i jakten på dem. Foton: Novaya Gazeta (Sv: Nya tidningen)
SYRIEN

Syrien: Tre höga ryska officerare dödade av IS

PappersupplaganNya Tider v. 14

Tre ryska officerare och en syrisk överste som färdades genom den syriska öknen i samma fordon hamnade i ett bakhåll och dödades av terrorister från Islamiska staten (IS). Oklarheter och händelsen i sig väcker flera frågor. Ryska elitsoldater från Spetsnaz understödda av ryskt strids­flyg sattes efteråt in i jakten på förövarna. Oppositionella tidning­ar och västmedia i Ryssland rapporterar ofta och gärna om rys­ka förluster på ett sätt våra ryska källor beskriver som medvetet ”demoraliserande”. Denna gång dök frågvisa BBC-journalister upp hos minst en av de stupade officerarnas anhöriga.

Publicerad: 4 april, 2019, 16:15

  • Svenska

Läs även

Den 22 februari stupade tre ryska officerare, två överstar och en major, under vad rysk media rapporterat var ett rekognoseringsuppdrag i ett stort ökenområde i sydöstra Syrien. Kort efteråt gick Islamiska statens (IS) propagandaorgan Amaq ut och meddelade att deras jihadister ”dödat fler ryssar i attacker i Homs-Deir Ez-Zor-öknen”, vilket troligen beskriver samma händelse.

Ryska försvarsdepartementet rapporterade deras död först den 25 mars, över en månad efter händelsen. I uttalandet stod det att ”Ett ryskt UAZ terrängfordon med registreringsnummer 928159 utsattes för ett bakhåll i en ökenregion i provinsen Deir Ez-Zor. /…/ I bilen fanns tre ryska officerare och en syrisk överste, en kristen från Qusayr [stad i västra Syrien] som hette Monser Louis. Han var deras tolk”. Inga namn på de stupade ryska officerarna, detaljer om händelsen i sig eller var den ägt rum framgick i den initiala rapporten. Däremot meddelade militären att ryska flygstridskrafter och Spetsnaz-förband efter bakhållet satt igång en jakt på för­övarna och att trettio terrorister med koppling till bakhållet hade eliminerats. I samband med detta hittades de fyra officerarnas kvarlevor och de tre ryska kunde återbördas till sitt hemland.

RYSKA SPETSNAZ-SOLDATER syns på dessa unika bilder tagna efter bakhållet och innan de gav sig ut på jakt efter IS-terroristerna i slutet av februari. De lyckades eliminera runt 30 terrorister med koppling till bakhållet samt få med sig kvarlevorna från de tre ryska officerarna och den syriska översten. Spetsnaz är ett samlingsnamn för ett stort antal specialförband inom Rysslands militär, dess militära underrättelsetjänst GRU, yttre underrättelsetjänst SVR, federala säkerhetstjänst FSB och inrikesdepartementets MVD. Foton: VK @sof_mil

 

Sedan den 30 september 2015, då Ryssland intervenerade i Syrien på inbjudan av landets regering, har sammanlagt 116 ryska militärer dödats. Högre siffror figurerar, men 116 är den officiella från den 23 februari. Av dessa dödades 32 när ett An-26 transportflygplan i mars 2018 kraschade under inflygning till den ryska flygbasen Khmeimim och 19 dödades när ett Il-20 spaningsflygplan i september 2018 sköts ned av syriskt luftvärn, som en konsekvens av att israeliska stridsflygplan som angrep syriska markmål gömt sig bakom det ryska flygplanet.

Blodiga spår av bakhållet

Den ryska oppositionella nyhetstidningen Novaya Gazeta rapporterar att de ryska militärerna överfölls 40 kilometer från staden al-Mayadin och den ryska utposten där. Al-Mayadin ligger på Eufratflodens östra strand. Knappt två mil i sydsydöstlig riktning ligger Baghouz, Islamiska statens sista bas och motståndsficka. Den och därmed IS-kalifatets sist hållna territorium föll officiellt den 23 mars, många månader efter att den militärt redan var helt oförsvarbar. Det kan här vara värt att notera det talande faktumet att USA utropade seger den 22 mars och att det då var minst den femtonde gången(!) USA gjort det sedan december 2018.

När bakhållet skedde färdades de tre ryska officerarna västerut längs en väg som löper genom öknen i riktning mot staden Palmyra. Enligt rapporten var bilen med officerarna åtföljd av en konvoj med sex fordon, varav två technicals, som är namnet på pickuper med tunga kulsprutor monte­rade på flaket. Runt 30 syriska och ryska soldater uppges ha färdats med dem i konvojen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Raskravaller i USA

UTRIKESEfter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

76 procent av danska muslimer vill förbjuda islamkritik

DANMARKI en undersökning utförd av det danska justitiedepartementet uppger 76 procent av landets muslimer, från både första och andra generationen, att det bör vara olagligt att kritisera islam.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Gå till arkivet

Send this to a friend