Skip to Content

EFTER BAKHÅLLET hittades de då försvunna officerarnas UAZ-fordon kraftigt sönderskjuten med blod i både fram- och baksätena. Delar av en stor blodpöl i sanden syns längst t.v. i vänstra bilden. På andra bilder syns det att den obepansrade lilla terrängbilen är än mer beskjuten från förarsidan. Varför fyra höga befäl färdas så oskyddat i ett fordon med ursprung från 1970-talet, oaktat vilken senare version och tillverkningsår det handlar om, väcker flera frågor. Officerarna hittades senare döda när terroristerna nedgjordes av ryska Spetsnaz-förband som sattes in i jakten på dem. Foton: Novaya Gazeta (Sv: Nya tidningen)
SYRIEN

Syrien: Tre höga ryska officerare dödade av IS

PappersupplaganNya Tider v. 14

Tre ryska officerare och en syrisk överste som färdades genom den syriska öknen i samma fordon hamnade i ett bakhåll och dödades av terrorister från Islamiska staten (IS). Oklarheter och händelsen i sig väcker flera frågor. Ryska elitsoldater från Spetsnaz understödda av ryskt strids­flyg sattes efteråt in i jakten på förövarna. Oppositionella tidning­ar och västmedia i Ryssland rapporterar ofta och gärna om rys­ka förluster på ett sätt våra ryska källor beskriver som medvetet ”demoraliserande”. Denna gång dök frågvisa BBC-journalister upp hos minst en av de stupade officerarnas anhöriga.

Publicerad: 4 april, 2019, 16:15

  • Svenska

Läs även

Den 22 februari stupade tre ryska officerare, två överstar och en major, under vad rysk media rapporterat var ett rekognoseringsuppdrag i ett stort ökenområde i sydöstra Syrien. Kort efteråt gick Islamiska statens (IS) propagandaorgan Amaq ut och meddelade att deras jihadister ”dödat fler ryssar i attacker i Homs-Deir Ez-Zor-öknen”, vilket troligen beskriver samma händelse.

Ryska försvarsdepartementet rapporterade deras död först den 25 mars, över en månad efter händelsen. I uttalandet stod det att ”Ett ryskt UAZ terrängfordon med registreringsnummer 928159 utsattes för ett bakhåll i en ökenregion i provinsen Deir Ez-Zor. /…/ I bilen fanns tre ryska officerare och en syrisk överste, en kristen från Qusayr [stad i västra Syrien] som hette Monser Louis. Han var deras tolk”. Inga namn på de stupade ryska officerarna, detaljer om händelsen i sig eller var den ägt rum framgick i den initiala rapporten. Däremot meddelade militären att ryska flygstridskrafter och Spetsnaz-förband efter bakhållet satt igång en jakt på för­övarna och att trettio terrorister med koppling till bakhållet hade eliminerats. I samband med detta hittades de fyra officerarnas kvarlevor och de tre ryska kunde återbördas till sitt hemland.

RYSKA SPETSNAZ-SOLDATER syns på dessa unika bilder tagna efter bakhållet och innan de gav sig ut på jakt efter IS-terroristerna i slutet av februari. De lyckades eliminera runt 30 terrorister med koppling till bakhållet samt få med sig kvarlevorna från de tre ryska officerarna och den syriska översten. Spetsnaz är ett samlingsnamn för ett stort antal specialförband inom Rysslands militär, dess militära underrättelsetjänst GRU, yttre underrättelsetjänst SVR, federala säkerhetstjänst FSB och inrikesdepartementets MVD. Foton: VK @sof_mil

 

Sedan den 30 september 2015, då Ryssland intervenerade i Syrien på inbjudan av landets regering, har sammanlagt 116 ryska militärer dödats. Högre siffror figurerar, men 116 är den officiella från den 23 februari. Av dessa dödades 32 när ett An-26 transportflygplan i mars 2018 kraschade under inflygning till den ryska flygbasen Khmeimim och 19 dödades när ett Il-20 spaningsflygplan i september 2018 sköts ned av syriskt luftvärn, som en konsekvens av att israeliska stridsflygplan som angrep syriska markmål gömt sig bakom det ryska flygplanet.

Blodiga spår av bakhållet

Den ryska oppositionella nyhetstidningen Novaya Gazeta rapporterar att de ryska militärerna överfölls 40 kilometer från staden al-Mayadin och den ryska utposten där. Al-Mayadin ligger på Eufratflodens östra strand. Knappt två mil i sydsydöstlig riktning ligger Baghouz, Islamiska statens sista bas och motståndsficka. Den och därmed IS-kalifatets sist hållna territorium föll officiellt den 23 mars, många månader efter att den militärt redan var helt oförsvarbar. Det kan här vara värt att notera det talande faktumet att USA utropade seger den 22 mars och att det då var minst den femtonde gången(!) USA gjort det sedan december 2018.

När bakhållet skedde färdades de tre ryska officerarna västerut längs en väg som löper genom öknen i riktning mot staden Palmyra. Enligt rapporten var bilen med officerarna åtföljd av en konvoj med sex fordon, varav två technicals, som är namnet på pickuper med tunga kulsprutor monte­rade på flaket. Runt 30 syriska och ryska soldater uppges ha färdats med dem i konvojen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är den judiska finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Frankrikes sista hälsning till de mördade poliserna

UTRIKESTisdagen den 8 oktober, i ett regnigt Paris, samlades representanter för de olika polisavdelningarna, regeringsmedlemmar samt vänner och anhöriga till de fyra stupade poliserna. Stupade, därför att de dödades på sin arbetsplats. Ceremonin hade en oerhört känsloladdad karaktär. Från BFM TV:s studio hördes snyftningar, någon av kommentatorerna hade svårt att hålla tillbaka sina känslor. Fegt och konformistiskt väljer svensk media att dölja denna händelse i ett flöde av medialt brus.

Invandrardominerad kriminalitet tvingar Danmark till gränskontroller mot Sverige

UTRIKESDanskarna har nu beslutat att införa gränskontroller för personer som reser från Sverige. Anledningen är att den invandrardominerade tunga kriminaliteten nu börjat få allvarliga konsekvenser även på andra sidan av Öresund.

Unika bilder från terrordåd i Tyskland

UTRIKESEn gärningsman har attackerat en synagoga i Tyskland Halle och skjutit ihjäl två personer och skottskadat ytterligare två. Gärningsmannen har detonerat sprängladdningar och skjutit vid andra platser innan han kunde gripas av tungt beväpnad polis efter att ha krockat på en motorväg. Nya Tider kan som första svenska tidning visa unika bilder från attacken mot synagogan – tagna med gärningsmannens egen kamera.

Gå till arkivet

Send this to a friend