Skip to Content

EFTER BAKHÅLLET hittades de då försvunna officerarnas UAZ-fordon kraftigt sönderskjuten med blod i både fram- och baksätena. Delar av en stor blodpöl i sanden syns längst t.v. i vänstra bilden. På andra bilder syns det att den obepansrade lilla terrängbilen är än mer beskjuten från förarsidan. Varför fyra höga befäl färdas så oskyddat i ett fordon med ursprung från 1970-talet, oaktat vilken senare version och tillverkningsår det handlar om, väcker flera frågor. Officerarna hittades senare döda när terroristerna nedgjordes av ryska Spetsnaz-förband som sattes in i jakten på dem. Foton: Novaya Gazeta (Sv: Nya tidningen)
SYRIEN

Syrien: Tre höga ryska officerare dödade av IS

PappersupplaganNya Tider v. 14

Tre ryska officerare och en syrisk överste som färdades genom den syriska öknen i samma fordon hamnade i ett bakhåll och dödades av terrorister från Islamiska staten (IS). Oklarheter och händelsen i sig väcker flera frågor. Ryska elitsoldater från Spetsnaz understödda av ryskt strids­flyg sattes efteråt in i jakten på förövarna. Oppositionella tidning­ar och västmedia i Ryssland rapporterar ofta och gärna om rys­ka förluster på ett sätt våra ryska källor beskriver som medvetet ”demoraliserande”. Denna gång dök frågvisa BBC-journalister upp hos minst en av de stupade officerarnas anhöriga.

Publicerad: 4 april, 2019, 16:15

  • Svenska

Läs även

Den 22 februari stupade tre ryska officerare, två överstar och en major, under vad rysk media rapporterat var ett rekognoseringsuppdrag i ett stort ökenområde i sydöstra Syrien. Kort efteråt gick Islamiska statens (IS) propagandaorgan Amaq ut och meddelade att deras jihadister ”dödat fler ryssar i attacker i Homs-Deir Ez-Zor-öknen”, vilket troligen beskriver samma händelse.

Ryska försvarsdepartementet rapporterade deras död först den 25 mars, över en månad efter händelsen. I uttalandet stod det att ”Ett ryskt UAZ terrängfordon med registreringsnummer 928159 utsattes för ett bakhåll i en ökenregion i provinsen Deir Ez-Zor. /…/ I bilen fanns tre ryska officerare och en syrisk överste, en kristen från Qusayr [stad i västra Syrien] som hette Monser Louis. Han var deras tolk”. Inga namn på de stupade ryska officerarna, detaljer om händelsen i sig eller var den ägt rum framgick i den initiala rapporten. Däremot meddelade militären att ryska flygstridskrafter och Spetsnaz-förband efter bakhållet satt igång en jakt på för­övarna och att trettio terrorister med koppling till bakhållet hade eliminerats. I samband med detta hittades de fyra officerarnas kvarlevor och de tre ryska kunde återbördas till sitt hemland.

RYSKA SPETSNAZ-SOLDATER syns på dessa unika bilder tagna efter bakhållet och innan de gav sig ut på jakt efter IS-terroristerna i slutet av februari. De lyckades eliminera runt 30 terrorister med koppling till bakhållet samt få med sig kvarlevorna från de tre ryska officerarna och den syriska översten. Spetsnaz är ett samlingsnamn för ett stort antal specialförband inom Rysslands militär, dess militära underrättelsetjänst GRU, yttre underrättelsetjänst SVR, federala säkerhetstjänst FSB och inrikesdepartementets MVD. Foton: VK @sof_mil

 

Sedan den 30 september 2015, då Ryssland intervenerade i Syrien på inbjudan av landets regering, har sammanlagt 116 ryska militärer dödats. Högre siffror figurerar, men 116 är den officiella från den 23 februari. Av dessa dödades 32 när ett An-26 transportflygplan i mars 2018 kraschade under inflygning till den ryska flygbasen Khmeimim och 19 dödades när ett Il-20 spaningsflygplan i september 2018 sköts ned av syriskt luftvärn, som en konsekvens av att israeliska stridsflygplan som angrep syriska markmål gömt sig bakom det ryska flygplanet.

Blodiga spår av bakhållet

Den ryska oppositionella nyhetstidningen Novaya Gazeta rapporterar att de ryska militärerna överfölls 40 kilometer från staden al-Mayadin och den ryska utposten där. Al-Mayadin ligger på Eufratflodens östra strand. Knappt två mil i sydsydöstlig riktning ligger Baghouz, Islamiska statens sista bas och motståndsficka. Den och därmed IS-kalifatets sist hållna territorium föll officiellt den 23 mars, många månader efter att den militärt redan var helt oförsvarbar. Det kan här vara värt att notera det talande faktumet att USA utropade seger den 22 mars och att det då var minst den femtonde gången(!) USA gjort det sedan december 2018.

När bakhållet skedde färdades de tre ryska officerarna västerut längs en väg som löper genom öknen i riktning mot staden Palmyra. Enligt rapporten var bilen med officerarna åtföljd av en konvoj med sex fordon, varav två technicals, som är namnet på pickuper med tunga kulsprutor monte­rade på flaket. Runt 30 syriska och ryska soldater uppges ha färdats med dem i konvojen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Island: Vaccinerna funkar inte

COVID-19Island är något av vaccinförespråkarnas mönsterland, med över 90 procent av befolkningen över 40 år vaccinerad. Den 26 juni avskaffade man alla kvarvarande restriktioner. Men sedan dess har nya fall ökat snabbt – bland vaccinerade. Nu säger landets chefsepidemiolog att man kanske måste leva med restriktioner i decennier.

Paris

Protester över hela världen mot vaccinpass och restriktioner

VIDEOUnder parollen World Wide Rally For Freedom anordnades lördagen den 24 juli gemensamma protester över hela världen. Över 180 städer hade anmält sig och utifrån det bildmaterial som arrangörerna fått in verkar uppslutningen ha varit enorm, upp till tiotusentals eller hundratusentals deltagare på sina håll. Även i städer som är i total lockdown bröt människor igenom poliskedjorna och ropa ”Frihet!”.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Gå till arkivet

Send this to a friend