Skip to Content

När vänsterextrema AFA är i farten tittar systemmedias journalister åt ett annat håll. Foto: Nya Tider
LEDARE

Systemmedias talande tystnad

PappersupplaganNya Tider v. 24

För ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Publicerad: 16 juni, 2021, 22:48

  • Svenska

Läs även

De metoderna fungerar inte längre, som väl är. Det finns alltför många goda medborgare därute som vaknat upp och som stöder alternativa medier med prenumerationer, donationer och på andra sätt. Somliga donerar till och med extra pengar för att täcka skadorna när de bevittnar vänster­extremisternas flagranta angrepp mot pressfriheten.

Vad som däremot inte händer är att journalisterna på systemmedia samlas till försvar för pressfrihet, demokrati och resten av de fina saker som de brukar påstå hotas av exempelvis ”näthat”. Journalister skräms till tystnad, brukar det heta, genom ”hat och hot”. Man klumpar gärna ihop hat och hot, så att arga frågor från upprörda medborgare (”hat” mot journalister för att de ljuger och missbrukar sin ställning) jämställs med dödshot.

Men när journalister på alternativa medier utsätts för riktiga, fysiska angrepp i form av skadegörelse eller värre, då är det tyst. Vi har valt att lyfta fram deras tystnad i detta nummer, i samband med angreppen mot Exakt24, och bristen på svar är egentligen mer talande än de svar vi faktiskt fått.

När vi startade Nya Tider var det relativt lätt att få prata med enskilda journalister. Nya Tiders reportrar kunde ringa upp Aftonbladet och bli kopplade till Lisa Röstlund, eller rentav till Expressen och få prata med chefredaktören Thomas Mattsson.

Det går inte längre, eller har åtminstone blivit mycket svårare – vi som varit med från starten märker det tydligt. Att de svarar i telefon hör numera till undantagen (och gjorde det redan före covidrestriktionerna, om någon undrar). I regel hänvisas man till att e-posta, vilket gör det enkelt för dem att helt enkelt strunta i att svara.

Det har blivit svårare att ställa journalister mot väggen för vad de skriver, därför att det blivit svårare att nå dem. ”Informationssamhället” till trots.

Vad som hände är att när alternativa medier började ringa och ställa frågor hade de systemtrogna journalisterna aldrig blivit ifrågasatta på allvar. Ingen hade ställt dem mot väggen och begärt att de förklarade sina ställningstaganden. Och i början hade de möjligen något slags självförtroende och trodde att de kunde svara på frågor.

Det kunde de inte. Allt oftare fick de byxorna neddragna och kunde inte förklara sig. Och detta kunde ju inte vara deras fel, eftersom de är världens smartaste och klokaste människor – om detta var de eniga. Felet måste alltså ligga hos dem som ställde frågorna. Om de bara inte ställt frågorna så argt hade journalisterna minsann kunnat svara. Denna konspirationsteori om elaka medborgare som trakasserar godhjärtade journalister kal­la­de de ”näthat”.

Detsamma gäller tjänstemännen på olika myndigheter som ofta sitter på den egentliga makten i stort och smått. De var inte vana vid att bli ifrågasatta. Men det blev de, allt oftare, när alternativa medier började granska samhället på allvar. Som resultat är de i dag svårare att få tag på och gömmer sig i allt högre grad bakom e-postadresser och telefonsvarare, där de kan ignorera besvärliga frågor. Eller också väljer de bara att inte lyfta på luren, som Sahlgrenskas säkerhetschef gjorde i två dagar när vi ville ställa frågor om han ljugit ihop polisanmälningar som inte finns, med mera.

Precis som de kal­lar kritiska frågor från arga medborgare ”näthat” har de nu allt oftare börjat påstå att alternativa medier ”trakasserar” tjänstemän och journalister – genom att ställa frågor. Kanske lyckas de ännu en tid lura åtminstone delar av allmänheten att granskningar är trakasserier när alternativmedier ställer frågor till tjänstemän och journalister, medan trakasserier är granskningar när de själva hänger ut privatpersoner som skrivit arga saker på nätet.

Vad som egentligen hänt är att alternativmedier och fria opinionsbildare har gett etablissemangets förkämpar så mycket stryk ute på de fria idéernas slagfält att de till sist dragit samman sina slagna bataljoner, retirerat bakom vallgravarna och nu gör sitt bästa för att hala upp vindbryggan så att vi inte kan nå dem med våra frågor – samtidigt som de ropar ”ni fuskar!”
Huruvida de faktiskt tror på denna verklighetsbeskrivning själva vågar jag inte sia om.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

De asylsökande i Litauen – är verkligen Vitryssland den skyldige?

KRÖNIKAMan har slagit på stora trumman gällande Vitrysslands roll i den senaste strömmen av migranter och asylsökande. Den av media förmedlade bilden tecknar Vitrysslands ondskefulla bidrag till den uppkomna situationen. Sanningen har dock längre rötter och mycelier.

PK-viruset angriper allt det kommer åt

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSport har länge betraktats som en arena fri från politiska dragkamper och internationella konflikter, vilket också slagits fast i internationella regler. Nu har dock det politiskt korrekta viruset börjat angripa även denna fredade värld, när Väst­europas politiker vill markera för sexuella avarter och uttrycker stöd för den amerikanska svart-makt-rörelsen. Professor emeritus Karl-Olov Arnstberg skriver i veckans debattartikel om hur Ungern blivit måltavla för de politiskt korrekta, sedan landet lanserat en lag som ska skydda minderåriga mot propaganda som skapar förvirring om könsidentitet och kan leda till så kal­lad könsdysfori.

Gå till arkivet

Send this to a friend