Skip to Content

Nedskjuten. Iran sköt ned en amerikansk drönare av typen RQ-4A Global Hawk över Persiska viken. Foto: IRNA, U.S. Navy
UTRIKES

Tankfartyg i brand och drönare nedskjuten i Persiska viken – Kina varnar USA att inte öppna Pandoras ask

PappersupplaganNya Tider v. 26-27

Flera mystiska attacker mot tankfartyg har skett i och kring Persiska viken sedan den 12 maj. USA och västmedia var snabba att peka ut Iran, som bestämt förnekar skuld. Det har nu framkommit var USA fått underrättelseinformationen ifrån, vilket är lika avslöjande som västmedia är tysta om det. Attackerna används nu av USA för att ytterligare isolera Iran och bygga upp sin allt större militära närvaro i och kring Persiska viken. Nya Tider visar vilka som vinner och förlorar på situationen, vilket också påvisar vem som har motiv.

Publicerad: 26 juni, 2019, 15:12

  • Svenska

Läs även

Den 13 juni angreps det japanska tankfartyget Kokuka Courageous och det norska Front Altair nära det smala och mycket viktiga Hormuzsundet, där minst en tredjedel av världens sjöburna oljetransporter passerar. Båda fartygen började brinna och skadades allvarligt, men ingen ur besättningarna skadades.

Västmedia var omedelbart ute med spekulationer om allt från torped- till minattacker, men med det gemensamt att de mer eller mindre utpekade Iran som skyldiga.

Teheran förnekade inblandning och beskrev händelsen som en ”provokation”. Inte minst för att Japans premiärminister Shinzo Abe samtidigt var på besök i Iran för att bland annat agera mellanhand mellan president Donald Trump och Irans ledning i syfte att lugna situationen, något som de som vill se krig ogillade.

BRINNANDE TANKFARTYG som attackerats i det mycket känsliga Hormuzsundet är ett skräckscenario som militära och finansiella experter länge varnat för kan hota både världsfreden och den globala ekonomin. Här syns norska Front Altair stå i lågor efter attacken den 13 juni. Det 252 meter långa tankfartyget fraktade 75 000 ton råolja.
Foto: ISNA

Attacken triggar trupp­uppbyggnad

Dagen efter hävdade Washington att de hade bevis på iransk inblandning. Amerikanska centralkommandot CENTCOM släppte gryniga videobilder som filmats från en SH-60 Seahawk marinhelikopter. De visade en mindre iransk båt som tog bort en ej detonerad fästmina på Kokuka Courageous skrov. Omvärlden reagerade mestadels med skepsis på de amerikanska anklagelserna mot Iran och många påtalade att det var rimligt att Iran som undsatt besättningarna och släckt de kraftiga bränderna också tog bort en oexploderad mina, som hotade deras räddningspersonal.

Även det drabbade rederiet gick emot den amerikanska versionen. Den oexploderade minan var också fastsatt för högt ovanför vattenlinjen för att kunna sänka eller skada fartyget riktigt allvarligt, vilket närde spekulationer om att den som satt dit den ville att den skulle synas tydligt på bilder efteråt, men inte orsaka en förlisning.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    typisk false flag från USA CIA dom vill inte att iran skall kunna sälja sin olja till japan å kina jävla krigsprofitörer

Ännu en av Macrons ministrar avgår

UTRIKESDet skrivs mycket om personalomsättningen runt Donald Trumps stab och ministär. Inte lika mycket trycksvärta har förbrukats för cirkusen runt den franske presidenten, inte ens Benalla-affären för ett år sedan blev särskilt uppmärksammad utomlands. Den 16 juli, två dagar efter nationaldagens firande med pompa och ståt, avgår miljöministern François de Rugy, efter mindre än ett år i ämbetet.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Mästarinnan och hennes adepter – Angela Merkel, Ursula von der Leyen och Annegret Kramp-Karrenbauer

UTRIKESTysklands politiska ledning genomgår många smärtsamma processer. Att Ursula von der Leyen med endast nio (9) rösters övervikt valdes till kommissionens ordförande fyller Tyskland med stolthet, men samtidigt väcktes en förhoppning om att en kreativ och strukturerad person skulle utnämnas till försvarsminister. Angela Merkel gratulerade Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) till partikamratens nya roll som CDU:s ordförande med blommor och kindkyssar. Mycket snabbt hördes kommentarer från journalistkretsar och politiker inom CDU att AKK saknade strategiskt tänkande för att föra partiet in i framtiden.

60-årig kristen kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

Människorättsorganisationer rapporterar att 60-åriga Suzan Der Kirkour hittades död utanför en by i Syrien. Hon hade blivit våldtagen flera gånger, torterad i nio timmar och slutligen stenad till döds av syriska jihadister.

Bråk om norsk påverkanskampanj i Ungern

UTRIKESEfter fem år av bråk om norskt ekonomiskt stöd på hela två miljarder svenska kronor till vänsteraktivism i Ungern, växer nu dispyten när det centraleuropeiska landet försöker villkora köp av norska vapenmissiler med att Norge backar om det ekonomiska stödet. Men förhandlingarna har kört fast och det är inte första gången Budapest hamnar i konflikt med utländska aktörer som blandar sig i Ungerns politiska liv.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Tolv israeler gripna misstänkta för gruppvåldtäkt av brittisk kvinna

UTRIKESEn 19-årig brittisk kvinna har anmält till den cypriotiska polisen att hon blivit gruppvåldtagen i ett hotell i turistorten Ayia Napa på Cypern. Nu har tolv israeler blivit gripna av polisen misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend