Skip to Content

Tor Löwkrantz Waxin på SVT Opinion.
INTERVJU

Tor Löwkrantz Waxin kan ej ge exempel på faktafel i Nya Tider

Påhoppen är många nu. Den ena anklagelsen efter den andra förekommer nästan dagligen i systemmedia. Hur underbyggda är dessa påhopp? Har alla dessa proffstyckare några belägg för sina påståenden om Nya Tider?

Publicerad: 13 maj, 2017, 08:57

 • Svenska

Läs även

Tor Löwkrantz Waxin fick en artikel publicerad på SVT Opinion den 10 maj. Där skriver han bland annat så här:

”Väl där borde de [Nya Tider] bemötas i sak, gärna av landets främsta författare som tydligt inför tidskriftens egen publik kan påvisa dess faktafel och moraliska underlägsenhet.”

När Nya Tider ringer upp Tor Löwkrantz Waxin blir han svaret skyldig. En utskrift av samtalet följer här.

Hej Tor! Du har fått en artikel publicerad på SVT Opinion där du vill att författare ska påvisa faktafel i Nya Tider. Kan du ge några exempel på faktafel i Nya Tider?

– Jag kan inte ge nå’t exempel på det, på rak arm, när du ringer på det här sättet, så jag måste få be att återkomma.

Du kan inte ge ett enda exempel? Varför skriver du om faktafel på SVT Opinion då?

– Håller du på att skriva en artikel om det här?

Det beror på vad du svarar.

– Jag har ingen lust att tala med Nya Tider. Tack för ditt samtal.

Waxin lägger på och vi hinner inte ens fråga Waxin hur många nummer av Nya Tider som han har läst.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • he adamson

  Detta är ju endast ett exempel på hyckleriet, det är säkert samma sak med samtliga dem som hotat med avhopp och bojkott.
  Patetiskt är vad det är!

 • Tritonen

  Jag läser Nya Tider sporadiskt på nätet och aldrig hittat något faktafel. Det enda man har kunnat lyfta fram från motståndarna är hembesöken hos journalister, som själva har lanserat denna metod. Då blir det plötsligt ett hot mot det fria ordet m.m. Det är bara patetiskt. Heja Nya Tider!

 • Dacke

  En gång i tiden var det en prestigeförlust att inte kunna ge svar på tal. Idag har det blivit praxis att slänga på luren om en obekväm fråga ställs. Dessvärre är det bara vissa förunnat (suck).

 • Parsifal

  Ännu en intellektuell charlatan avslöjad! Känner han till att Jan Myrdal, som är skriftställare, har yttrat sig i frågan?

Kändisarna som coronaviruset tog

CORONAVIRUSETMellan februari och slutet av mars i år har åtminstone fyra personer inom artistvärlden avlidit i Covid-19.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Regeringen flyger hem utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Gå till arkivet

Send this to a friend