Skip to Content

Tor Löwkrantz Waxin på SVT Opinion.
INTERVJU

Tor Löwkrantz Waxin kan ej ge exempel på faktafel i Nya Tider

Påhoppen är många nu. Den ena anklagelsen efter den andra förekommer nästan dagligen i systemmedia. Hur underbyggda är dessa påhopp? Har alla dessa proffstyckare några belägg för sina påståenden om Nya Tider?

Publicerad: 13 maj, 2017, 08:57

 • Svenska

Läs även

Tor Löwkrantz Waxin fick en artikel publicerad på SVT Opinion den 10 maj. Där skriver han bland annat så här:

”Väl där borde de [Nya Tider] bemötas i sak, gärna av landets främsta författare som tydligt inför tidskriftens egen publik kan påvisa dess faktafel och moraliska underlägsenhet.”

När Nya Tider ringer upp Tor Löwkrantz Waxin blir han svaret skyldig. En utskrift av samtalet följer här.

Hej Tor! Du har fått en artikel publicerad på SVT Opinion där du vill att författare ska påvisa faktafel i Nya Tider. Kan du ge några exempel på faktafel i Nya Tider?

– Jag kan inte ge nå’t exempel på det, på rak arm, när du ringer på det här sättet, så jag måste få be att återkomma.

Du kan inte ge ett enda exempel? Varför skriver du om faktafel på SVT Opinion då?

– Håller du på att skriva en artikel om det här?

Det beror på vad du svarar.

– Jag har ingen lust att tala med Nya Tider. Tack för ditt samtal.

Waxin lägger på och vi hinner inte ens fråga Waxin hur många nummer av Nya Tider som han har läst.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • he adamson

  Detta är ju endast ett exempel på hyckleriet, det är säkert samma sak med samtliga dem som hotat med avhopp och bojkott.
  Patetiskt är vad det är!

 • Tritonen

  Jag läser Nya Tider sporadiskt på nätet och aldrig hittat något faktafel. Det enda man har kunnat lyfta fram från motståndarna är hembesöken hos journalister, som själva har lanserat denna metod. Då blir det plötsligt ett hot mot det fria ordet m.m. Det är bara patetiskt. Heja Nya Tider!

 • Dacke

  En gång i tiden var det en prestigeförlust att inte kunna ge svar på tal. Idag har det blivit praxis att slänga på luren om en obekväm fråga ställs. Dessvärre är det bara vissa förunnat (suck).

 • Parsifal

  Ännu en intellektuell charlatan avslöjad! Känner han till att Jan Myrdal, som är skriftställare, har yttrat sig i frågan?

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Antirasistisk lobbygrupp försvarar rasstolthet – bara den inte är vit

INRIKESDen 27 januari uttryckte den kände festfixaren Micael Bindefeld stolthet över sin etniska tillhörighet till det ”kulturbärande, judiska folket”. Detta gjordes på bästa sändningstid i Sveriges Radio utan att programledarna ifrågasatte vad han sade. Den så kallat antirasistiska lobbyorganisationen Teskedsorden, som annars pläderar för nolltolerans mot alla former av både så kallad rasism och ”medrasism”, försvarar utspelet. Teskedsordens generalsekreterare säger till Nya Tider att det är rätt att känna stolthet över sitt folk, bara man är en förtryckt minoritet.

Polis vill ta hjälp av militären i ”gråzonsproblematik”

INRIKESRikspolischef Anders Thornberg har lämnat ett förslag till regeringen om att polisen i större utsträckning bör få ta hjälp av Försvarsmakten vid ”gråzonsproblematik”, ett upptrappat läge som enligt Försvarets forskningsinstitut, FOI, är ”ett tillstånd mellan fred och krig”. Med FOI:s utökade definition av gråzonsproblematik skulle det kunna innebära att militären får rätt att agera mot regimkritiker och alternativa medier.

Kritikstorm efter våldsförhärligande propaganda i Bingolotto

INRIKESKritiken har varit massiv efter att den kända skådespelerskan Marianne Mörck i TV4:s Bingolotto sade att hon ville slå USA:s president Donald Trump på käften, något programledaren Rickard Olsson glatt instämde i. Bingolotto har halvhjärtat försökt att ta avstånd från det inträffade, men när Nya Tider når både ansvariga på Folkspel samt Marianne Mörck själv tar ingen bestämt avstånd från politisk, våldsförhärligande propaganda.

Kraftig ökning av våldsbrottslighet av barn

INRIKESEnligt en nyligen genomförd granskning har våldsbrottsligheten bland barn i åldrarna 7 till 14 ökat kraftigt de senaste tre åren. Polischefen Carin Götblad menar att graden av hänsynslöshet och förnedring av offer är ett nytt inslag, och nämner bland annat utdragen tortyr som filmas. Polisen vill inte dela granskningens resultat med Nya Tider, men tidigare rapporter och berättelser ger skäl att anta att andelen gärningsmän med utländsk bakgrund i dessa fall är mycket hög.

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Gå till arkivet

Send this to a friend