<strong>Bernd Lucke</strong>, partiledare för uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland (AfD).

Tyska delstatsvalen: koalitionerna klarnar

I september röstade medborgarna i tre tyska delstater fram sina delstatsparlament, vanligen kallade lantdagen. Valen bjöd på flera sensationer. Det nya konservativa och EU-kritiska Alternativ för Tyskland gick fram med stormsteg. I Thüringen får man nu för första gången i förbundsrepublikens historia en ministerpresident som kommer från vänsterpartiet Die Linke. Efter drygt en månads förhandlingar börjar det nu klarna vilka koalitioner som kommer att styra de olika delstaterna.

De tre delstaterna Sachsen, Thüringen och Brandenburg, ligger i det forna DDR i östra Tyskland. Tillsammans har de ungefär lika många röstberättigade som Sverige. Thüringen har drygt 2 miljoner, Brandenburg cirka 2,5 miljoner och Sachsen cirka 4 miljoner. Det som är mest intressant från svensk horisont är förstås förhållanden som kan jämföras med våra, till exempel politiska trender och tendenser som vi också har sett hos oss eller kanske kommer att få se.

I samtliga delstater blir det nödvändigt med koalitioner mellan flera partier för att få en majoritetsregering. Tyska valresultat omges alltid med spekulationer om vilka olika kombinationer av partier som kan tänkas bilda regering. Det nya i valen 2014 är att det Fria liberala partiet (FDP), som under större delen av efterkrigstiden ingått i olika regeringar, nu hamnat under femprocentsspärren i samtliga delstater och alltså inte mer kommer ifråga som en koalitionsmöjlighet. De har betraktats som Tysklands EU-vänligaste parti och 2013 förlorade de alla platser i förbundsdagen.

Nytt är också att det nya partiet Alternativ för Tyskland (AfD) hade stora framgångar och gick fram till 12 procent, vilket är helt sensationellt. Partiet tar väljare från alla partier, främst från de stora, men också från ”sofflocket”, tidigare icke-väljare. Kristdemokraterna i partisamarbetet CDU/CSU tycks vara de som är mest oroliga för partiet. AfD:s program ligger nära deras med undantag för inställningen till EU och euron, som de är starkt kritiska emot.

De största partierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD, har uteslutit AfD som koalitionspartner, vilket påminner om det sätt Sverigedemokraterna hanterats på i Sverige. Ett skäl är att partiet är nytt och anses oprövat.
Det lilla Nationaldemokratiska partiet NPD gick tillbaka i samtliga delstater och ligger under spärren.

Sachsen har bekräftat sin stora koalition mellan ”rött och svart”, som man säger; samarbetet mellan kristdemokrater (CDU) och socialdemokrater (SPD) fortsätter även denna mandatperiod. Koalitionsavtalet, det vill säga regeringsprogrammet för de kommande fem åren, är 110 sidor långt och förelägges SPD-medlemmarna för godkännande genom omröstning. Så gott som alltid stöder partimedlemmarna det avtal som med viss möda förhandlats fram.

Såväl AfD:s sensationella framgångar som det faktum att vänsterpartiet för första gången får en regeringschef i en delstat har utlöst livliga diskussioner i hela landet. Debatten har bland annat gällt Die Linkes förhållande till den tidigare DDR-regimen. Var landet en ”orättsstat” eller inte? Alla vill inte använda den beteckningen, men knappast någon förnekar att DDR hade stora brister i rättssäkerhet. Ett argument för Ramelow som regeringschef är att Tyskland nu blir normaliserat, 25 år efter murens fall. Man kan inte hur länge som helst koppla ihop vänstern med gamla DDR, menar man.

Vänsterpartist blir regeringschef i Thüringen

Bodo Ramelow är den förste politikern från Die Linke som blir regeringschef för en delstat, i detta fall Thüringen. Här tillsammans med Kerstin Kaiser, Die Linkes toppkandidat i Brandenburg.  Foto: Wiki
Bodo Ramelow (t.v.) är den förste politikern från Die Linke som blir regeringschef för en delstat, i detta fall Thüringen. Här tillsammans med Kerstin Kaiser (t.h.), Die Linkes toppkandidat i Brandenburg.
Foto: Wiki

En egenhet för delstaterna i östra Tyskland är att vänsterpartiet Die Linke, historiskt sett efterföljare till det gamla östtyska kommunistpartiet SED, har relativt höga valresultat jämfört med vad man uppnår i andra delar av Tyskland. I Thüringen är Die Linke delstatens näst största parti (28 procent) och mer än dubbelt så stort som socialdemokratiska SPD (12 procent). AfD kom inte långt efter med 10,6 procent.

Största parti i Thüringen är fortfarande kristdemokraterna i CDU (33 procent). De har varit i ledande ställning under hela det enade Tysklands tid, ofta i koalition med SPD, men i det nya läget blir det en röd-röd-grön koalition: kombinationen socialdemokrater, vänsterpartister och gröna har ett enda mandats övervikt över oppositionen som kommer att bestå av kristdemokrater och alternativpartiet AfD.

Socialdemokraterna SPD gick kraftigt tillbaka i Thüringen och gjorde sitt sämsta val någonsin i delstaten, vilket är tråkigt för anhängarna med tanke på att partiet en gång växte fram i denna del av Tyskland. Några av den tidiga socialdemokratins mest kända partiprogram, Gotha-programmet och Erfurt-programmet, bär namn efter två av städerna i delstaten.

En del socialdemokrater är missnöjda med att deras parti tagit med Die Linke i regeringen och dessutom låter det få ministerpresidentposten. Att det största partiet i en koalition får den ledande posten som ministerpresident är dock etablerad demokratisk praxis och koalitionsavtalet godkändes av 70 procent av partimedlemmarna i en medlemsomröstning.

Den nya regeringschefen i Thüringen blir alltså Bodo Ramelow, som inte är östtysk utan kommer från Niedersachsen. Han är fackföreningsman och bekännande kristen. Några SPD-medlemmar talar om ett ”tabubrott”: tidigare har man ansett det otänkbart att socialdemokrater skulle samregera med den radikala vänstern. Delstaten Brandenburg, landet runt Berlin, var det första där socialdemokraterna för en del år sedan tog med Die Linke i regeringen och bildade en röd-röd-regeringsmajoritet. Där fortsätter nu efter valet 2014 en röd-röd-koalition under socialdemokratisk ledning. På den nationella nivån, i förbundsdagen, försäkrar dock socialdemokraterna att en koalition med vänstern på förbundets nivå är otänkbar. Att vänstern finns med i delstatsregeringar är dock en demokratisk nödvändighet och har ”ingen signalverkan”, heter det.

Sensationell och chockerande jordskredsframgång för AfD

I år var det första gången som det nya EU- och euro-kritiska socialkonservativa partiet AfD, ställde upp i delstatsval. Partiet grundades år 2012 och hamnade i förbundsdagsvalen 2013 genomsnittligt strax under spärren på 5 procent. I en del delstater i öst fick man omkring 7 procent. I nästa val, EU-valet 2014 landade man på cirka 7 procent och har nu flera representanter i EU-parlamentet. Under hösten har man fått sina första representanter i delstaterna.

I Thüringen röstade 10,6 procent av väljarna på AfD, i Brandenburg 12,2 procent och i Sachsen 9,7 procent. Därmed gick man från 0 till tvåsiffriga resultat i två delstater, vilket är helt sensationellt och utan motsvarighet i tysk partipolitisk historia.

Framgången för AfD har bemötts med beskyllningar mot partiet för att vara ett ”populistiskt” missnöjesparti utan att ha något konsistent program. Faktum är att AfD tagit fasta på problem som många anser att de ledande partierna har försummat: i de delar av landet som gränsar till Polen och Tjeckien växer kriminaliteten. Det finns för få poliser, anses det. Partiledarens Berndt Luckes kritiska kommentar ”Det var tryggare i DDR” blev omdiskuterad.

Med AfD:s framgångar har de gamla partierna skärpt sin kritik. Det har beskyllts för att ha kopplingar till den ”identitära rörelsen” som en del betecknar som fascistisk, och som på sina håll i Tyskland står under observation från den tyska säkerhetspolisen i Författningsskyddet. Kristdemokraterna har klart deklarerat att de inte under några omständigheter tänker samarbeta med AfD, som gärna betecknas som ”splittringsparti” – ett epitet som inte är helt ovanligt i Tyskland när det gäller uppstickarpartier.

Alternativ-partiet tillbakavisar dock alla beskyllningar om extremism och anser sig vara på väg att bli ett ”folkparti” – en beteckning som de båda största partierna brukar reservera för sig. Några få personer med extremistiska kopplingar har uteslutits ur partiet. Partiledaren Berndt Lucke konstaterar med välbehag att partiet tog röster från samtliga andra partier, inte minst från icke-väljarna. Han har ambitionen att med AfD skapa ett tredje tungt centrum i tysk politik vid sidan av kristdemokraterna och socialdemokraterna, de två partier som tills vidare uteslutit samarbete med Alternativ-partiet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vad är det som hänt med Sverige?

Vad är det som hänt med Sverige?

🟠 KRÖNIKA Någon orsak måste väl ändå finnas till att vi har ett samhällsklimat som var helt otänkbart bara för några decennier tillbaka i tiden? Inte är det så att vårt samhälle har förändrats på ett år, utan förändringen har pågått och eskalerat under åren till den kriminalitet och otrygghet som vi idag kan se.

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

🟠 Grönlands snömassa ökar – när den borde minska. Likväl påstås biljonbelopp behövas för att ”rädda” isarna Grönlands snömassa har ökat den första halvan i juni, trots att den borde minska på grund av avsmältningen under sommarmånaderna. Likväl fortsätter de verklighetsfrånvända klimatalarmen om att Grönland och Arktis riskerar att bli isfria. Propagandan är inte bara lamslående i media, utan för riktig miljö-och klimatforskning som står utan anslag. Pengar finns bara för att upprätthålla klimatnarrativet och genomföra klimatåtgärder. Den senaste idén för att ”rädda” isarna – som i själva verket växer – är att spendera över motsvarande 5,2 biljoner kronor på att pumpa upp salt havsvatten ovanpå Arktis isar med hundratals pumpar – som är dieseldrivna.

Läs även:

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Riksrevisionen: Kriminalvården överbelastad

🟠 INRIKES Bara en mindre andel av alla som avtjänar straff på anstalt eller inom frivården får och fullföljer behandling som ska motverka risken för återfall i brott. Personalbrist och överbelagda fängelser är de främsta anledningarna, visar en färsk granskning från Riksrevisionen.

Tyranniska klimatzoner smygs in i Sverige

Tyranniska klimatzoner smygs in i Sverige

🟠 INRIKES På order av en global maktkommitté pågår i tysthet en revolutionär transformation av Sveriges städer. De ska räddas från en apokalyptisk klimatkris, och stadsborna förväntas därför acceptera ”det nya normala”. Det innebär daglig övervakning, inskränkt rörelsefrihet och böter när de bryter mot klimatideologins bud.

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

🟠 INRIKES Misshandel bland ungdomar är ett utbrett och allvarligt problem i Sverige, något som Brottsförebyggande rådet (Brå) därför anser behöver uppmärksamhet. Man har därför släppt en rapport i ämnet som visar på en stark överrepresentation för invandrad brottslighet även här. Utsatthet för misshandel kan få omfattande och långvariga konsekvenser för de drabbade. Även för ungdomar som utsätter andra för misshandel kan sådant brottsligt beteende ge betydande mentala och psykosociala problem enligt forskningsresultat som Brå stödjer sig på. Allt enligt den svenska doktrinen att det är mer synd om gärningsmannen än om offret.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.