Skip to Content

Regeringschefen i Baden-Württemberg, den 72-årige Winfried Kretschmar, fortsätter leda delstaten. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Tyskt supervalår 2021: Tre sydtyska delstater anger trenden

Digital utgåva

Den 14 mars hölls delstatsval i två sydtyska delstater och kommunalval i ytterligare en. Trenden i båda är att det stora kristdemokratiska partiet CDU går tillbaka, att de Gröna vinner mark samt att Alternativ för Tyskland förlorar rejält. Även Socialdemokraterna gick tillbaka. De regerande koalitionerna i båda delstaterna torde dock kunna bestå och fortsätta. Frågan är om trenden kommer att visa sig i Förbundsdagsvalet i september.

Publicerad: 17 mars, 2021, 17:17

  • Svenska

Läs även

Valprognoserna från de båda delstaterna med de långa dubbelnamnen Baden-Württemberg (förkortat B-W) samt Rheinland-Pfalz (förkortat R-P) antydde stor politiskt stabilitet med endast små marginella förändringar på under en procent för samtliga partier. Verkligheten i form av valresultatet blev dock en helt annan. Enbart vänsterpartiet Linke förändrade sitt valresultat jämfört med valet för fem år sedan med mindre än en procent.

En aktuella politisk fråga i Tyskland är regeringens hanterande av pandemin. Regelbundet har politiskt icke-korrekta “på-tvären-tänkare” demonstrerat mot inskränkningarna av de medborgerliga fri- och rättigheterna. Det är sannolikt att regeringspolitiken på denna punkt är en huvudorsak till bakslaget för kristdemokraterna CDU. Att några CDU-ledamöter i Förbundsdagen skott sig på affärer med munskydd ses också som en allvarlig skandal som allvarligt skadat partiet.

De Gröna blir starkare i Baden-Württemberg

Delstaten Baden-Württemberg med 11 miljoner invånare och granne med Bayern och Rheinland-Pfalz är präglad av industrier och hembygd för stora internationella koncerner som Porsche, Mercedes Benz, Lidl, Bosch och en del andra.

Huvudstaden Stor-Stuttgart är ett område av tätorter sammanvuxna till ett stort kluster av städer med totalt cirka 5 miljoner invånare. Bilindustrin är en av delstatens viktigaste näringar med ungefär 500 000 anställda. Omställningen till att övergå från bensinbilar till att bygga eldrivna bilar är ett viktigt pågående projekt.

Delstaten Baden-Württemberg leds av de Gröna i koalition med CDU sedan 10 år. Regeringschefen är den 72-årige Winfried Kretschmar, populär med en landsfaderlig utstrålning och ansedd som konservativare än de flesta inom det gröna partiet. AfD:s toppkandidat Berndt Gögel beskrev honom som “en gammal maoist som blivit kristdemokrat men uppträder i grön förklädnad.” Kretschmars parti ökade i valet med 2,3 procentenheter jämfört med 2016 års val och slutade på 32,6 procent av rösterna 2021. Koalitionspartnerna kristdemokraterna fick 24,1 procent och minskade med 2,9 procentenheter. Det innebär att koalitionen sammantaget försvagas med 0,6 procentenheter. Även oppositionspartiet Socialdemokraterna (SPD) tappade, minskningen var 1,7 procentenheter och slutresultatet 11 procent av rösterna. Vinnare blev det liberala FDP som inhöstade 10,5 procent av rösterna, en ökning med 2,5 procentenheter. Den stora förloraren blev Alternativ för Tyskland (AfD) som tappade 5,4 procentenheter och hamnade på 9,7 procent. Partiet förlorade med andra ord omkring en tredjedel av sina väljare.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

KULTUR

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend