Skip to Content

Regeringschefen i Baden-Württemberg, den 72-årige Winfried Kretschmar, fortsätter leda delstaten. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Tyskt supervalår 2021: Tre sydtyska delstater anger trenden

Digital utgåva

Den 14 mars hölls delstatsval i två sydtyska delstater och kommunalval i ytterligare en. Trenden i båda är att det stora kristdemokratiska partiet CDU går tillbaka, att de Gröna vinner mark samt att Alternativ för Tyskland förlorar rejält. Även Socialdemokraterna gick tillbaka. De regerande koalitionerna i båda delstaterna torde dock kunna bestå och fortsätta. Frågan är om trenden kommer att visa sig i Förbundsdagsvalet i september.

Publicerad: 17 mars, 2021, 17:17

  • Svenska

Läs även

Valprognoserna från de båda delstaterna med de långa dubbelnamnen Baden-Württemberg (förkortat B-W) samt Rheinland-Pfalz (förkortat R-P) antydde stor politiskt stabilitet med endast små marginella förändringar på under en procent för samtliga partier. Verkligheten i form av valresultatet blev dock en helt annan. Enbart vänsterpartiet Linke förändrade sitt valresultat jämfört med valet för fem år sedan med mindre än en procent.

En aktuella politisk fråga i Tyskland är regeringens hanterande av pandemin. Regelbundet har politiskt icke-korrekta “på-tvären-tänkare” demonstrerat mot inskränkningarna av de medborgerliga fri- och rättigheterna. Det är sannolikt att regeringspolitiken på denna punkt är en huvudorsak till bakslaget för kristdemokraterna CDU. Att några CDU-ledamöter i Förbundsdagen skott sig på affärer med munskydd ses också som en allvarlig skandal som allvarligt skadat partiet.

De Gröna blir starkare i Baden-Württemberg

Delstaten Baden-Württemberg med 11 miljoner invånare och granne med Bayern och Rheinland-Pfalz är präglad av industrier och hembygd för stora internationella koncerner som Porsche, Mercedes Benz, Lidl, Bosch och en del andra.

Huvudstaden Stor-Stuttgart är ett område av tätorter sammanvuxna till ett stort kluster av städer med totalt cirka 5 miljoner invånare. Bilindustrin är en av delstatens viktigaste näringar med ungefär 500 000 anställda. Omställningen till att övergå från bensinbilar till att bygga eldrivna bilar är ett viktigt pågående projekt.

Delstaten Baden-Württemberg leds av de Gröna i koalition med CDU sedan 10 år. Regeringschefen är den 72-årige Winfried Kretschmar, populär med en landsfaderlig utstrålning och ansedd som konservativare än de flesta inom det gröna partiet. AfD:s toppkandidat Berndt Gögel beskrev honom som “en gammal maoist som blivit kristdemokrat men uppträder i grön förklädnad.” Kretschmars parti ökade i valet med 2,3 procentenheter jämfört med 2016 års val och slutade på 32,6 procent av rösterna 2021. Koalitionspartnerna kristdemokraterna fick 24,1 procent och minskade med 2,9 procentenheter. Det innebär att koalitionen sammantaget försvagas med 0,6 procentenheter. Även oppositionspartiet Socialdemokraterna (SPD) tappade, minskningen var 1,7 procentenheter och slutresultatet 11 procent av rösterna. Vinnare blev det liberala FDP som inhöstade 10,5 procent av rösterna, en ökning med 2,5 procentenheter. Den stora förloraren blev Alternativ för Tyskland (AfD) som tappade 5,4 procentenheter och hamnade på 9,7 procent. Partiet förlorade med andra ord omkring en tredjedel av sina väljare.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend