Skip to Content

Katalin Novák, Familje- och ungdomsminister, tillika Vice ordförande FIDESZ. Foto: Facebook. Annika Strandhäll (S), Socialförsäkringsminister. Stillbild: Aftonbladet

Ungern kräver officiell ursäkt för Strandhälls påhopp – läs hela brevet

Digital utgåva

Ungerns Familje- och ungdomsminister Katalin Novák reagerar skarpt på den svenska Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) tweet om att det är ”alarmerande” att ”nu vill Orbán att fler ’äkta’ ungerska barn föds”. Här är hela Nováks brev till Sverige.

Publicerad: 17 februari, 2019, 13:31

 • Svenska

Läs även

Katalin Novák, Ungerns Familje- och ungdomsminister samt vice ordförande i Fidesz, levererar ett skarpt svar på Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) påhopp den 12 februari, där Strandhäll via Twitter menar att det ”osar 30-tal” att skapa förutsättningar för ungrarna att föda fler barn. Nu ”insisterar” Ungern på en ursäkt.

Nya Tider har översatt Katalin Nováks officiella brev i dess helhet:

 

Ers Excellens, fru Strandhäll,

Jag förfärades av att på Twitter få veta att ni hävdade att den plan för att skydda familjen som premiärminister Viktor Orbán tillkännagav i söndags sägs påminna om Tysklands 1930-tal och att vår regering utnyttjar ungerska kvinnor.

Som familje- och ungdomsminister i Ungern, förkastar jag fullständigt era anklagelser. Det är också ovanligt och ovänligt att en medlem av en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess interna politik på detta sätt utan att åtminstone sätta sig in i frågan och först använda de traditionella diplomatiska kanalerna.

Till att börja med, låt mig gratulera er till att ni efter fyra månaders krångel till slut kunde bilda den svenska regeringen. Jag är medveten om de ideologiska skillnaderna mellan oss, som bland annat rör hur olika våra länder bemöter den demografiska krisen som påverkar Europa. Vi respekterar att den svenska regeringen beslutat ge integration av invandrare och deras familjeåterförening högsta prioritet och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna.

Statistik visar att ett underlättande av familjeåterförening ökar antalet asylsökande, vilket medför ytterligare oro för mänskliga rättigheter, som den förväntat långvariga familjeåterföreningsprocessen i Sverige 2018. Jag är också medveten om att er regering nyligen beslutade att förlänga gränskontrollen med ytterligare tre månader med anledning av det fortsatta hotet mot Sveriges inre säkerhet.

 

Jag har också läst att den svenska Arbetsförmedlingen sammanställde en rapport som visar att om fem år kommer bristen på kvalificerad arbetskraft bli ungefär 100 000 personer, särskilt inom vård, IT och utbildning.

Vi följer processerna från vårt land, och även om vi inte delar er inställning, respekterar vi svenska medborgares rätt att demokratiskt välja sina politiska ledare och regeringens frihet att fatta interna beslut på ett demokratiskt sätt. Det är vad vi erbjuder och begär av våra partners.

I Ungern tror vi på starka familjer som grunden för vårt samhälle. Vi har fört en familjevänlig politik och uppnått en två tredjedelars majoritet tre gånger i rad i demokratiska nationella val. Ungerska medborgare har många gånger uttryckt sin vilja och givit oss rätt att stoppa illegal invandring vid våra gränser, och att inte släppa in massor av ekonomiska migranter, utan i stället göra det möjligt för ungerska kvinnor och män att kunna ha så många barn som de vill och att ha dem så snart de så önskar. Därför har vi infört ett antal familjevänliga åtgärder, som har stort stöd bland ungrare. Vår avsikt är att ge ungerska kvinnor och män ett fritt val.

Det är oacceptabelt att ni jämför Ungern med Nazityskland. Jag avvisar detta kraftfullt i vårt lands namn. Er statsminister Stefan Löfven sade vid en konferens att den viktigaste frågan i valet till Europaparlamentet i maj kommer att bli kampen mot högerextremism och nationalism. Han nämnde också att europeiska socialdemokrater kan stoppa dessa extremister. Låt mig tillägga att Ungern felaktigt har nämnts som ett extremt land. Jag hoppas att socialdemokraterna kommer att kunna rensa ut högerextrema allierade åtminstone i sina egna led. Låt mig påpeka att den europeiska allierade till ert parti, Ungerns socialistiska parti, har ett nära samarbete med Jobbik, Ungerns högerextrema parti.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sara Thorsson

  KD kommer att växa till 20 procent och bli lika mäktiga som de är i Tyskland om de börjar att samarbeta med SD.

 • Sara Thorsson

  Annie Lööf är som den elaka styvsystern till Ebba Busch Thor i en askungesaga.

  • Varmlandstok

   Spara och Slösa kan vara en bra analogi också.

   • Knutkalas

    båda passar in

 • Bci

  Om jag har förstått det rätt, så varje nation har hittills följt strategin att reproducera sig självt. Annars skulle dom inte finnas på kartan. ( USA undantaget) Tar du inte ditt eget språk och kultur på alvar, kommer ingen annan att göra det, så försvinner du från kartan.
  Vem är dessa två kvinnor överst på bild?
  Strandhäll. Saknar högskoleexamen. Sambo med en butiks snattare enligt Flashback Forum. Själv stämd för obetald faktura.
  Novák. Diplomerad nationalekonom, samt långa studier i juridik vid både ungerska som franska universitet. Talar tyska, engelska och franska, samt hjälplig spanska. Dock bäst på ungerska. Gift. Födde tre barn till världen.
  Riddare av franska Hederslegionen!
  Kvinnor kan. Även i Ungern
  Annika! Den här är en nivå som du inte kommer i närheten av

  https://uploads.disquscdn.com/images/428b13a93218cd9a47f10cbb6dc35318742c35f1a4f940dea88bdd721e21db14.jpg ecd.png

 • Varmlandstok

  Problemet för pk-falangen är, att folk kan få för sig att nationalisterna egentligen har rätt.
  Därför måste nationalistiska rörelser krossas, eftersom de hotar EU-projeket och multikultiplanen.

 • Dacke

  Det är okunnigheten som styr den svenska regeringen och den slår igenom vid varje uttalande och handlande!
  Hade det gällt ett företag hade Annika Strandhäll ålagts med yttrandeförbud. Samma Strandhäll ser dock inget fel att kritisera andra länder som inte agerar “svenskt” d.v.s. socialdemokratiskt?
  Sverige var ett föregångsland en gång (50-60 talet) men då fördumningen slog igenom på 70 talet har landet successivt sjunkit inom alla sektorer och ligger snart ohjälpligt sist? Trots det “kompetensregn” som välkomnats de senaste 15 åren har arbetslösheten skenat iväg? För svenskar är den fortfarande låg, men Strandhäll vill ändra på det genom att prioritera ett “medeltidstänkande” som sakta men säkert tar över landsbygden och det kallas för mångkultur, där den svenska, är av underordnad betydelse.
  Ungern är ett föredöme vad gäller familjepolitik och bör anammas av ännu fler länder. För svensk del gäller det vanliga “skattepiskan” skall fortfarande råda, åtminstone då det rör svenska familjer.

 • Knutkalas

  hon borde avgå med en gång tänk om en SDare skull
  säga något så korkat ungern gör helt rätt vi borde gjort lika dant men här är dom inte intresserade av familjebildning här importerar vi dom i stället resultatet avskräcker

 • Vethut

  Majoritetsväljarna måste vakna upp annars går det åt helvete på riktigt. Sverige måste bli Sverige igen. För att lyckas måste 7-Klöversverige avvecklas.

 • appy

  Alltid lika pinsamt när våra inkompetenta politiker gör uttalanden som dessa. Orban är troligen den klokaste toppolitikern i hela Europa just nu som bryr sig om sitt folk och nationen. Våra äckel som sitter på skattetronen i Sverige smutskastar honom och hela Ungern med hjälp gammelmedia för att UNGERN bryr sig om sitt folk, sitt land och sin historia. Snacka om snevridet perspektiv.. Problemen i Sverige växer samtidigt exponentiellt över tid, vilket också betyder att det totala förfallet närmar sig med stormsteg.

  • Knutkalas

   hörde nyss på radion att vi snart inte har råd att ta hand om dom gamla pengarna räcker inte frågan blir då varför svaret vet dom som är upplysta

 • Sara Thorsson

  Detta är för jäkligt!:
  Svenska politiker vill beröva Ungern dess barn
  https://www.youtube.com/watch?v=a4asSn7Di80

  • Knutkalas

   fantastiskt bra uttalande imponerande

 • hassebj

  Den ungerska familjeministern Novak skulle kunna göra underverk som mentor bland sveriges obildade och sluggande socialdemokrater, som i EU samarbeter indirekt med Jobbik, som registrerar judiska politiker och liknande i Ungern!

 • Sverigepartist

  Man skäms över att vara svensk och ha sådana politiker som hönshjärnan Strandhäll (S). Och svetsarn kniper käft och samtycker.

 • erik eriksson

  Sveriges intelligens befriade regering måste bort inkl Lööv och Björklund denna förädare regering kommer bara hitta på idioti

 • Cser Joska

  Ttack så mycket! Bravo!!!

Just nu: Massavstängningar på Facebook – vill stoppa kritik mot Black Lives Matter?

Facebook har under natten och förmiddagen den 9 juni stängt av mängder av användare från sina konton för att de har systemkritiska åsikter. Många av de avstängda tycks ha kritiserat svart makt-rörelsen Black Lives Matter, som just nu ställer till kravaller över hela västvärlden och tvingar människor att be om ursäkt för att de är vita.

Ledamot av universitetsstyrelsen vill stoppa Jomshofs föreläsning

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ska föreläsa på Göteborgs universitet, men ett hundratal akademiker har startat ett upprop för att stoppa det. En av de hårdast drivande är Åsa Arping, som sitter i universitetets högsta beslutande organ, universitetsstyrelsen. Styrelseordföranden Cecilia Schelin Seidegård vill dock inte ta avstånd från Arpings agerande. ”Jag kan inte ha någon åsikt om att hon har åsikter”, säger hon till Nya Tider.

Ulf Kristersson: Invandringskritiker förtjänar en ursäkt

POLITIKModeratledaren medger för första gången att hans eget parti bär ett ansvar för de invandringsproblem som präglar Sverige. Nu ber han om ursäkt till de som länge varnat för problemen.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Bilderbergmötet inleds idag

Årets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen inleds idag i Montreux, Schweiz. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten kommer att deltaga, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltar bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Nytt parti vill se SD:s ledning halshuggas

EU-VALETDet nya partiet Solens Frihetsparti ställer upp i EU-valet 2019, med två personer på valsedeln. Förstanamnet Aldo Colliander har haft kontakt med psykvården sedan tio år och andranamnet Filip Zetterlund ska oprovocerat ha rusat fram till en person och slagit så hårt att trumhinnan sprack. Partiets valmaterial består bland annat av en bild där flera i ledande SD-positioner blivit halshuggna.

Gula västarna demonstrerade i Göteborg

PROTESTERSöndagen den 24 februari hade ett hundratal tappra gula västar, som dock inte bars av alla, samlats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg med plakat och svenska flaggor. Talade gjorde bland andra den välkända dissidenten Ingrid Carlqvist, Granskning Sveriges tidigare Fabian Fjälling och blott 15-åriga stjärnskottet Izabella Nilsson Jarvandi.

Gå till arkivet

Send this to a friend