Skip to Content

Rebecca Walkowitz (Infälld) på Rutgers University i New Jersey, USA, vill avkolonisera grammatiken genom ”ett inkluderande skrivande”. Foton: University of Wisconsin-Madison, Wikimedia/Zeete
USA

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

PappersupplaganNya Tider v. 32

Institutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Publicerad: 8 augusti, 2020, 18:17

 • Svenska

Läs även

Initiativet ska vara en reaktion på, och ett stöd för, den allt mer högljudda rörelsen Black Lives Matter. I stället för korrekt grammatik ska institutionen nu sikta på ”kritisk grammatik”, vilket innebär att krav på standardengelska ska ersättas av ”ett mer inkluderande skrivande”.

I ett långt e-brev till lärare och studenter, där problemet med ”antisvart rasism” ges stort utrymme, skriver institutionens ordförande Rebecca Walkowitz bland annat om detta nya fokus:

”I stället uppmuntrar det studenter att utveckla en kritisk medvetenhet om de olika val de kan göra, avseende frågor på mikro­nivå, för att stärka dem och ge dem verktygen för att slå tillbaka mot de diskriminerande effekter som bygger på ’skrivna’ dialekter.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det här är första tecknet på ett samhälle i förfall! ”Jak gåt skola nio år klara arbete bra men inte toppjobb fått okk hopas kuna få ett snarrt”? Förr var det straffbart att någon talade som en svart, men idag heter det att han pratade ebony? Det är en degenererad form av engelska, där grammatiken är av ”tillfällig art”. Har även sett tendenser på att vår svenska skola håller på att lansera samma nivå på grammatik? I förlängningen behöver vi inte någon svenskundervisning av någon betydande mening, utan skriv och tala som du vill – det blir alltid godkänt.Vi går en spännande tid tillmötes då vi kan räkna med att denna degenerering sker inom alla sektorer av utbildningar?

  • latmask

   Jag ser det som första våningen på Babels Torn. När vi kommer upp på höjden kommer vi inte längre att förstå varann och kan inte längre kommunisera.

   • Dacke

    Ja, det får då bli med läten, eller, ja ba, du ba, dom ba o.s.v. Det här är en medveten satsning av elitisterna för att lättare kunna slå in vad som helst hos svenne. Titta bara på vem vi har till statsminister idag och den krets han omger sig med i regeringen?

 • belyst

  Det finns en förklaring till allt.
  ”Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa. Tidigare visade en studie
  från Pew Research att unga vita kvinnor med vänsterliberala åsikter är
  överrepresenterade bland amerikaner med psykisk ohälsa. Nu visar en ny dansk studie att sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap är starkare och mer välbelagt än man tidigare trott.
  Enligt mätningen från Pew Research hade närmare hälften av de respondenter som
  själva identifierade sig som ”vita vänsterliberaler” en diagnos för
  någon typ av psykisk sjukdom, i gruppen kvinnor 18 till 29 år.” https://www.friatider.se/vansterasikter-bland-unga-kvinnor-kopplas-till-psykisk-ohalsa

 • Miyuki Yamato

  Universitetets elever trots att de har engelskan som modermål kan inte skriva engelska, vilket endast kan förklaras med att lärosätet kvoterar in förståndshandikappade analfabeter. Vad blir värdet av att ha en examen om det inte ställs krav på kunskap och färdigheter för att erhålla diplom?

 • Micke

  Jag har en kollega från indien som bott här i trettio år och fortfarande gör grammatiska fel. Jag har blivit uppmanad att påpeka när det blir fel och gör det vilket uppskattas.

 • Charta-77

  Idioti!

  Utan ett tydligt regelsystem så kommer vi förstå varandra mycket sämre. Texter kommer att bli fulla av tvetydigheter när ord som stavas fel får en annan innebörd och texten blir obegriplig.

  Felstavat ”tak” kan bli tik, tok + en del andra ord utan innebörd övh.

  Problemet blir större när någon med dålig språkkunskap läser en text av en annan person med samma problem. Vi som behärskar svensk väl kan ofta räkna ut vad skribenten menat, vilket den med dåliga svenska-kunskaper inte klarar av.

Det kontantlösa samhället kommer närmare – unga storstadsbor positiva, äldre personer oroade

ANALYSKampen om kontanterna skärps och inställningen till kontanter och andra betalningssätt delar befolkningen mellan stad och land samt mellan ung och gammal. Det finns även en konflikt mellan synen på smidiga betalningar och ett stabilt betalningssystem. En annan aspekt är makten över betalningarna och vem som tjänar pengar på betalningstransaktioner. Striden om kontanterna närmar sig ett avgörande. Bankerna vinner på ett kontantlöst samhälle, medan den enskilde medborgaren förlorar.

Helsingborg överlåter mark för byggande av en stor moské

INRIKESDen 17 november beslutade Helsingborgs kommunfullmäktige att godkänna marköverlåtelse till den muslimska församlingen Al-Sunnah för uppförande av en moské. Samtliga partier i kommunen röstade för, utom SD. I debatten som föregick beslutet, menade Michael Rosenberg (SD) att de övriga partierna låter parallellsamhällen växa fram, utan att ens inse det.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Gå till arkivet

Send this to a friend