Skip to Content

Rebecca Walkowitz (Infälld) på Rutgers University i New Jersey, USA, vill avkolonisera grammatiken genom ”ett inkluderande skrivande”. Foton: University of Wisconsin-Madison, Wikimedia/Zeete
USA

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

PappersupplaganNya Tider v. 32

Institutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Publicerad: 8 augusti, 2020, 18:17

 • Svenska

Läs även

Initiativet ska vara en reaktion på, och ett stöd för, den allt mer högljudda rörelsen Black Lives Matter. I stället för korrekt grammatik ska institutionen nu sikta på ”kritisk grammatik”, vilket innebär att krav på standardengelska ska ersättas av ”ett mer inkluderande skrivande”.

I ett långt e-brev till lärare och studenter, där problemet med ”antisvart rasism” ges stort utrymme, skriver institutionens ordförande Rebecca Walkowitz bland annat om detta nya fokus:

”I stället uppmuntrar det studenter att utveckla en kritisk medvetenhet om de olika val de kan göra, avseende frågor på mikro­nivå, för att stärka dem och ge dem verktygen för att slå tillbaka mot de diskriminerande effekter som bygger på ’skrivna’ dialekter.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det här är första tecknet på ett samhälle i förfall! “Jak gåt skola nio år klara arbete bra men inte toppjobb fått okk hopas kuna få ett snarrt”? Förr var det straffbart att någon talade som en svart, men idag heter det att han pratade ebony? Det är en degenererad form av engelska, där grammatiken är av “tillfällig art”. Har även sett tendenser på att vår svenska skola håller på att lansera samma nivå på grammatik? I förlängningen behöver vi inte någon svenskundervisning av någon betydande mening, utan skriv och tala som du vill – det blir alltid godkänt.Vi går en spännande tid tillmötes då vi kan räkna med att denna degenerering sker inom alla sektorer av utbildningar?

  • latmask

   Jag ser det som första våningen på Babels Torn. När vi kommer upp på höjden kommer vi inte längre att förstå varann och kan inte längre kommunisera.

   • Dacke

    Ja, det får då bli med läten, eller, ja ba, du ba, dom ba o.s.v. Det här är en medveten satsning av elitisterna för att lättare kunna slå in vad som helst hos svenne. Titta bara på vem vi har till statsminister idag och den krets han omger sig med i regeringen?

 • belyst

  Det finns en förklaring till allt.
  “Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa. Tidigare visade en studie
  från Pew Research att unga vita kvinnor med vänsterliberala åsikter är
  överrepresenterade bland amerikaner med psykisk ohälsa. Nu visar en ny dansk studie att sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap är starkare och mer välbelagt än man tidigare trott.
  Enligt mätningen från Pew Research hade närmare hälften av de respondenter som
  själva identifierade sig som “vita vänsterliberaler” en diagnos för
  någon typ av psykisk sjukdom, i gruppen kvinnor 18 till 29 år.” https://www.friatider.se/vansterasikter-bland-unga-kvinnor-kopplas-till-psykisk-ohalsa

 • Miyuki Yamato

  Universitetets elever trots att de har engelskan som modermål kan inte skriva engelska, vilket endast kan förklaras med att lärosätet kvoterar in förståndshandikappade analfabeter. Vad blir värdet av att ha en examen om det inte ställs krav på kunskap och färdigheter för att erhålla diplom?

 • Micke

  Jag har en kollega från indien som bott här i trettio år och fortfarande gör grammatiska fel. Jag har blivit uppmanad att påpeka när det blir fel och gör det vilket uppskattas.

 • Charta-77

  Idioti!

  Utan ett tydligt regelsystem så kommer vi förstå varandra mycket sämre. Texter kommer att bli fulla av tvetydigheter när ord som stavas fel får en annan innebörd och texten blir obegriplig.

  Felstavat “tak” kan bli tik, tok + en del andra ord utan innebörd övh.

  Problemet blir större när någon med dålig språkkunskap läser en text av en annan person med samma problem. Vi som behärskar svensk väl kan ofta räkna ut vad skribenten menat, vilket den med dåliga svenska-kunskaper inte klarar av.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend