Skip to Content

LÄMNAR MELLANÖSTERN. Här syns en F-22 Raptor tillhörande 380th Air Expeditionary Wing (AEW) på väg att lyfta från flygbasen Al Dhafra i Förenade Arabemiraten. Foto: USAF/TSgt. Anthony Nelson Jr, 13 februari 2019
UTRIKES

USA drar tillbaka F-22 från Mellanöstern – Beslutet avslöjar två stora svagheter

PappersupplaganNya Tider v. 15

I början av mars stod det klart att det amerikanska flygvapnet tagit hem samtliga av sina mest avancerade femte generationens smygjaktflygplan F-22 Raptor från baser i Mellanöstern. Dessa har ersatts av F-15C Eagle med ursprung från 1970-talet. Den för många oväntade och för Pentagon föga smickrande rockaden sker till följd av en kännbar förlust som USA:s F-22- flotta drabbades av förra året samt i ännu större omfattning allvarliga problem med underhålls- och beredskapsförmåga inom amerikanska flygvapnet.

Publicerad: 12 april, 2019, 15:59

  • Svenska

Efter fem år av konstant närvaro i regionen flyger nu inte F-22 Raptor, USA:s och troligen världens mest avancerade smygjaktplan, uppdrag i Irak och Syrien längre. Där har de sedan 2014 givit jaktskydd åt amerikan­skt och allierat attack- och bombflyg. I praktiken har det handlat om att upprätthålla luftherraväldet öster om Eufratfloden, så att ryskt och syriskt stridsflyg samt markstridskrafter avskräcks från att försöka återta den runt en tredjedel av syriskt territorium som USA och av dem kontrollerade kurdiska styrkor i praktiken ockuperar i strid mot internationell lag.

Det amerikanska flygvapnet (USAF) tvingas till detta på grund av underhållsproblem och en för allmänheten tämligen okänd händelse, där USA:s F-22-flotta hösten 2018 drabbades av kännbara förluster.

F-22 Raptor är ett femte generationens smygjaktflygplan med en mycket låg radarsignatur och är därför svårupptäckt för till exempel luftförsvarsradar. Även värmesignaturen är låg, men går att upptäcka med infraröda (IR) sensorer. Det visade sig när en rysk Su-35S Flanker, ett fjärde generationens jaktflygplan, upptäckte en F-22:a med sitt infraröda sök- och eldledningssystem (IRST).

Det avslöjades i september förra året, något Nya Tider då var enda tidning att rapportera om i Sverige (se NyT v.40/2018). Händelsen sände chockvågor genom militära flygkretsar i allmänhet och de som trodde smygflygplan var ”osynliga” i synnerhet. Det ställde frågan om smygtekniken verkligen är värd de extrema utvecklings-, produktions- och underhållskostnaderna, som förknippas med amerikanska F-22 och F-35, på sin spets.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

INRIKESDet planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Munk misshandlades av romska tiggare – klostret stänger härbärge och kräver tiggeriförbud

ÖSTERRIKE En katolsk munk angreps av romska tiggare utanför en kyrka i Salzburg i mars. Efter misshandeln stänger nu klostret sitt härbärge för hemlösa och kräver att stadens begränsade tiggeriförbud också skall gälla utanför kyrkor. ”De rumänska tiggarna är inte så fredliga som de ger intrycket att vara”, säger franciskankonventets överhuvud.

IS: Notre-Damebranden “vedergällning”

PARISIslamiska staten betraktar branden i Notre-Dame som en "vedergällning" och ett "straff" mot det kristna västerlandet. Tiden att tro på andra gudar än Allah är över, menar terrorgruppen.

Tysk kyrka rädd för dialog med AfD

TYSKLAND De evangeliska protestantiska kyrkornas övergripande organisation i Tyskland (EKD) har beslutat att bjuda in politiker från samtliga politiska partier utom Alternativ för Tyskland (AfD) till sin ”Kyrkodag” i Darmstadt i juni. Med AfD vill man inte ha någon dialog. Beslutet kritiseras ur kristen och demokratisk synpunkt.

Läkarlarmen efter att allt fler barn och unga ”byter kön”: Könsbyten på barn är oetiska experiment

REPORTAGEAntalet barn som får diagnosen könsdysfori ökar lavinartat i Sverige och andra västländer. Barn så unga som tolv får hormonbehandlingar som förberedelse för att opereras till en imitation av det motsatta könet, något som i dag kan ske vid 18 års ålder. Regeringen vill ändra reglerna och låta femtonåringar opereras utan föräldrars medgivande. Samtidigt växer kritiken mot verksamheten, som läkare och visselblåsare anser kan ge skador som aldrig går att reparera för tusentals barn och unga.

800 000 migranter från Libyen väntas söka sig mot Europa

Libyens premiärminister Fayez al Sarraj varnar nu Europa för en stor migrationsvåg om oroligheterna i landet fortsätter. FN:s flyktingorgan UNHCR har evakuerat en stor mängd flyktingar från stridszoner och ögonvittnen rapporterar att det råder kaos och att terrordåd utförs dagligen.

Hopp om återuppbyggnad – Frankrikes rikaste män skänkte 300 miljoner Euro

FRANKRIKE Genast efter branden i Notre-Dame inleddes samtal om återuppbyggnad. Brandmännens skickliga arbete förhindrade att den berömda kyrkan förstördes fullständigt, den bärande strukturen i sten betraktas som oskadad. François-Henri Pinault, Frankrikes rikaste man, donerade genast 100 millioner euro, eller en bra bit över en miljard svenska kronor, till återuppbyggnaden. Alla donationer sammantaget skall nästan en miljard Euro ha utlovats redan.

Notre-Dame brann – samtidigt firade muslimer

PARISFrankrike har drabbats av allt fler muslimska attacker mot kyrkor, kyrkogårdar och kyrkopersonal under de senaste åren. När en hel nation stannade upp igår vid åsynen av den brinnande Notre-Dame var det en grupp som reagerade annorlunda. Tusentals muslimer valde att fira branden av den ikoniska katedralen.

Gå till arkivet