Skip to Content

FLYGBASEN SHARIAT knappt tre mil sydsydväst om storstaden Homs. I början av kriget mot Syrien drev de väststödda islamiststyrkorna ut runt 80 000 kristna från staden. Flygbasen är en av de mest aktiva i Syrien och där huserar 50:e luftbrigaden, vilken består av 675:e jaktskvadronen med Mig-23:or, samt 677:e och 685:e attackskvadronerna med Su-22:or. Ryssland förlängde 2015 de två landningsbanorna för att kunna använda flygbasen som ett transitnav. Där har också ryska attackhelikoptrar varit stationerade. Uppgifter gör gällande att både ryssar och syrier flyttade en del av sina luftstridskrafter strax före anfallet, men det gick inte att få bekräftat före vår pressläggning. Ett Su-22 attackflygplan syns här dagen efter USA-angreppet taxa mot den oskadda startbanan. Foto: Mikhail Voskresenski/RIA Novosti
UTRIKES

USA förklarar de facto krig mot Syrien

USA gick till öppet angrepp mot Syrien när de angrep en flygbas som är helt avgörande för Damaskus insatser mot islamistiska terrorgrupper i de nordvästra och centrala delarna av det krigshärjade landet. Många ifrågasätter motivet bakom attacken. Amerikanska och ryska uppgifter om anfallet och dess resultat skiljer sig kraftigt åt. Även om det handlar om en isolerad händelse så riskerar attacken att sätta två kärnvapenmakter med både marktrupp och stridsflyg i Syrien på kollisionskurs.

Publicerad: 12 april, 2017, 20:51

  • Svenska

Läs även

Tidigt på fredagsmorgonen den 7 april avfyrade amerikanska örlogsfartyg 59, enligt vissa källor 60, Tomahawk kryssningsrobotar mot mål i Syrien. Det är den första öppna amerikanska attacken på Syrien sedan kriget där bröt ut för drygt sex år sedan.

Senare på fredagen tillkännagav USA att man är beredd att genomföra fler militära angrepp mot Syrien. Kort därefter, redan samma dag, började ryska marinen att beordra örlogsfartyg från både Svartahavs- och Öster­sjöflottorna till östra Med­el­­­­­­havet.

Rysk militär uppges ha funnits på basen som USA angrep och därför ska USA ha varnat Ryssland cirka en halvtimme före angreppet. Även flera allierade till USA informerades i förväg.
De amerikanska kryssningsrobotarna dödade minst 16 människor, varav nio civila.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

New Yorks borgmästare förbjuder alla stora sammankomster – förutom BLM:s

USANew Yorks borgmästare Bill de Blasio förbjöd den 9 juli alla tillståndspliktiga sammankomster för att minska spridningen av Covid-19. Demonstrationer organiserade av BLM undantas dock från förbudet.

Baden-Württemberg vill förbjuda niqab och burka i skolorna

UTRIKESDen tyska delstaten Baden-Württemberg vill förbjuda heltäckande muslimsk klädsel för både lärare och elever, allt enligt ett förslag från delstatens utbildningsministerium. Det hela görs enligt myndigheterna för att främja så kallat ”tillsammansskap i skolan”.

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

UTRIKESPolska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Beväpnad svart milis marscherade i Georgia

USADen 4 juli marscherade cirka ett tusen beväpnade svarta medlemmar av en ny milisgrupp, ”No Fucking Around Coalition” (NFAC), genom Stone Mountain Park i delstaten Georgia i södra USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend