Vad hände med demokratin? Folkviljan körs över gång på gång i ”klimatets” namn. Skärmavbild: SVT

”Vad hände med Sveriges demokrati?”

LEDARE.
Förra veckan, den 18 april, började en klimataktivist plötsligt skrika från riksdagens åhörarläktare under en debatt. ”Som medborgare i Sverige skäms jag över att behöva säga till er att göra ert jobb!” Vakterna ingrep snabbt och resolut. Medan mannen släpades bort ropade han ett sista budskap till politikerna: ”Det är en klimatkatastrof och det är tomt inne i riksdagen. Jag undrar: Vad hände med Sveriges demokrati? Låt folket bestämma!” Det avslöjar en självbild hos klimataktivisterna som är så långt ifrån verkligheten man kan komma.

Demokrati har länge varit ett populärt slagord hos de svenska klimataktivisterna. Skrapar man på ytan ser man dock att de inte anser att det finns någon plats för demokrati i deras projekt att rädda världen från ”klimatkatastrofen”.

Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT och känd debattör i klimatpolitiken, berättade år 2009 i Aftonbladets program Korseld att han en gång fick frågan vad han skulle göra om han var statsminister.

– Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val, berättade Holmgren.

Han motiverade att det som pågår ”är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig, och om man hårddrar det lite då, så har vi liksom inte tid att hålla på och käbbla mellan partierna till exempel, utan nu gäller det verkligen att sätta ner foten och visa att vi är faktiskt ense om det och det och det och det och det och det.”

Han har genom åren försökt att backa från sitt uttalande. Det sades ”med glimten i ögat”. Tio år senare blev han europaparlamentariker för Miljöpartiet, en position han fortfarande innehar. Inför valet hade hans gamla uttalande kommit upp i ljuset igen. Han skrev då en artikel där han avfärdade anklagelserna om bristande demokratisyn som ”absurt”, och bedyrade att han ser demokratin som ”enda vägen att lösa klimatfrågan”.

Varför är det ingen politiker som frågar sig varför folk röstar nej till vindkraft i varenda lokal folkomröstning?

”Det är ju just för att jag tror på demokratin och på politiken som verktyg som jag nu söker förtroende som europaparlamentariker”, skrev han.

När Holmgren och hans gelikar talar om demokrati, är det dock de själva som står i centrum. Det är inte konstigt, klimatpolitiken är ett projekt för ett litet fåtal: politiker, lobbyister och aktivister. När dessa grupper talar om demokrati menar de endast den indirekta formen: parlamentarismen. Folket röstar på partier som sedan ska agera deras ombud. Det innebär att folkets insyn och inflytande är begränsat, ofta obefintligt. Besluten ska helst inte ens fattas i Sveriges riksdag, utan ännu längre bort från folket, på överstatlig nivå med EU, FN eller återkommande globala klimatkonferenser. Den direkta formen av demokrati – folkomröstningar – finns det ingen plats för.

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och sedan många år aktiv som anställd klimatlobbyist, är en av många ledande opinionsbildare som anser att lokala miljöfrågor kommer att förhindra det stora globala klimatprojekt som hon nu gör karriär på.

– Utifrån hur vi ser på miljöfrågorna idag skulle jag säga att miljölagen har för mycket fokus på lokala miljöeffekter och för lite fokus på globala miljöeffekter. I värsta fall blir konsekvensen att en liten lokal effekt på en plats förhindrar etableringar som kan ha enormt positiva effekter, inte minst på samhällsnivå och global nivå, sade hon till Tidningen Näringslivet den 13 april.

Denna tankefigur känns igen i vindkraftspolitiken. Enligt Energimyndigheten finns storskalig vindkraft i omkring 200 av Sveriges 290 kommuner. Trots att energislaget påverkar lokalbefolkningen på flera avgörande sätt, har endast tre folkomröstningar om vindkraften ägt rum. Först ut var Sorsele 2016. De röstade nej. Därefter Malung-Sälen år 2020. Även där röstade befolkningen nej. Och i fjol, när Söderhamn röstade, blev det förstås också ett nej.

Men svenska politiker har ett förljuget förhållande till demokrati. Här, till skillnad från i Schweiz, anses nämligen direkt­demokratin vara den svagare formen, medan den parlamentariska demokratin är den starkare. Därmed tvekade heller inte en majoritet av politikerna i fullmäktige, i alla tre kommuner, att köra över folkviljan. Omröstningarna var ändå bara rådgivande, resonerar man. Och det råd som folket ger, lyssnar man bara på om det råkar sammanfalla med politikernas önskade utfall. Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd i Malung-Sälen, förklarade:

– Om barnen demonstrerar för klimatet och vi faktiskt kan göra något, vad vore vi för sorts personer om vi inte gjorde det?, och intygade samtidigt att han har ”respekt för de som inte vill ha vindkraft”, alltså samma folkmajoritet som precis fick se sina röster förklaras värdelösa.

Men att bara köra över folkomröstningar kommer inte att räcka för att bygga de 20 000 vindkraftverk – en fyrdubbling från idag – som det talas om. Det finns helt enkelt för stora hinder även i den indirekta kommunala demokratin: kommunfullmäktige. Allt för många kommunpolitiker säger nej och använder det kommunala vetot.

I SVT Agenda den 16 april sändes ett inslag där statstelevisionen lyfte fram Finland som ett föredöme, där kommunerna inte har så långtgående självbestämmande som i Sverige. Därmed är det också enklare för bolagen att få tillstånd att kunna bygga stora mängder vindkraft snabbt, vilket hyllades av bolaget OX2:s affärschef, som fick medverka i inslaget. Där­efter följde en debatt mellan Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson och Moderaternas motsvarighet, Mats Green. Att programledaren Karin Magnusson själv vill se mer vindkraft och mindre demokrati blev tydligt i hennes inledande fråga:

Debatt mellan Fredrik Olovsson (S), energipolitisk talesperson, och Mats Green (M), gruppledare näringsutskottet. Skärmavbild: SVT

 

– Både regeringen och Socialdemokraterna vill ju se mer vindkraft. Finns det något vi kan lära av Finland där det går snabbt nu?

Fredrik Olovsson menade att de ”hade en väldigt bra fart” fram till för några år sedan, innan högern började ”tala illa” om vindkraften, och föreslog att Sverige slopar det kommunala vetot så att vi får ”effektivare” processer.

– Men det röstade borgerligheten nej till och därför har vi en sämre process än man har i Finland, avslutade han.

Istället för att fråga varför kommunerna vill slippa vindkraften, vände sig Karin Magnusson till Mats Green och frågade varför de röstade nej till att ”förändra” det kommunala vetot:

– Riskerar inte det här att bromsa utbyggnaden?

Jo, givetvis är det så, och det är själva poängen med det kommunala vetot. Det borde ha varit hans självklara svar. Istället talade han om att regeringen ska få ”alla människor att acceptera och omfamna vindkraften” utan tvång. Ingen medverkande tycks ha reflekterat en sekund över att politikerna vill en sak och befolkningen något annat. Istället framhävde Olovsson att vindkraften till havs kan byggas ut snabbt, för den byggs – i de flesta fall – på områden där staten bestämmer på egen hand.

De som verkligen haft fog att fråga sig vad som hände med demokratin är inte klimataktivister, som den utsläpade mannen i Sveriges riksdag. Dessa utgör en liten och privilegierad grupp som har fått forma både klimatpolitiken och klimatnarrativet, på bekostnad av både miljö och demokrati. De som i själva verket blivit utsläpade från Sveriges högsta beslutande organ – och som har all rätt att frustrerat ropa ”vad hände med demokratin?” – är det stora folkflertalet som tvingas på en politik de aldrig velat ha.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Dags att inse att vi är under attack

Dags att inse att vi är under attack

🟠 LEDARE. Globalisterna tar till allt galnare metoder i sitt krig mot kol(dioxiden), vilket i praktiken är ett krig mot oss och allt kolbaserat liv på planeten. Ett krig baserat på en lögn om människoskapad global uppvärmning. Det finns dock en agenda bakom galenskapen, som nu börjar utkristallisera sig allt tydligare. I den finns ingen plats för egen bostad, bil, rörelsefrihet, en levande landsbygd, mänskliga fri- och rättigheter eller ens det naturliga kretsloppet.

Sans och förnuft i klimatdebatten

Sans och förnuft i klimatdebatten

🟠 Bokrecension. Nu har vi haft cirka 20 år av total hysteri i det som kal­las klimatfrågan. 20 år av skrikande om att ”Nu går jorden under”. Tydligen är hysteri en lönsam produkt att sälja. Makthavares behov av kris verkar omättligt. De oändliga upprepningarna av påståenden om pågående klimatkatastrof börjar likna hur missbrukare fungerar. Det finns helt enkelt ingen hejd, det måste bara bli mer och mer i all oändlighet. Narrativet är fastslaget, och någon fortsatt vetenskaplig diskussion betraktas inte längre som relevant. Denna bok är en bot mot denna hysteri.

Läs även:

Foto: Pixabay

Nya Tider blir ett magasin!

🟠 Nu gör vi slag i saken och förbättrar Nya Tider på det sätt som många läsare efterfrågat. Med detaljrik fotokvalitet och papper som inte gulnar lämnar Nya Tider tabloidformatet för att istället bli ett magasin i A4-format. På nätet fortsätter vi samtidigt med samma höga utgivningstakt av dagsaktuella nyheter.

De europeiska folken minskar i antal för varje generation, medan många andra folkslags folkmängd exploderar. Foto: Pixabay

Utan barn inget folk

🟠 LEDARE I veckans nummer berättar vi om att barnafödandet i Sverige störtdyker. De politiskt korrekta vill åtgärda det med ännu mer invandring, vilket avslöjar deras cyniska synsätt på människor som simpla producenter/ konsumenter. Folket räddas ju inte av annat än fler egna barn.

Entusiasmen falnar. David Lång, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, tvingades av partiledningen att rösta för Nato, trots att han alltid varit emot. Foto: Privat

Partipiskans vinande får inte piska bort demokratin!

🟠 DEBATT När Natomedlemskapet kom upp till omröstning i riksdagen var det inte en enda sverigedemokrat som röstade nej. Detta trots att alliansfriheten varit en av partiets profilfrågor sedan bildandet och den av SD-ledningen beordrade helomvändningen kom bara kort tid innan. Detta säger något om hur stark partipiskan är i Sverigedemokraterna, menar veckans debattör Christian Pavón, som tar sin tidigare vän, riksdagsmannen David Lång, som exempel.

Nyhetsdygnet

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Två svaga män och en historia om hämnd

🟠 BOKRECENSION Två män trånar efter samma kvinna och den ene klargör att om han inte får henne så ska den andre mannen inte heller få det. Följden av detta drama blir att en son växer upp utan sin far samt att två unga liv slutar i en snara. Detta är kanske den bästa summeringen av Bödelns rep, en roman som skrevs på 1800-talet av den ungerske nationalskalden Sándor Petőfi och som getts ut på nytt på svenska av förläggaren Martin Hagwall. Denna bok kan anses kasta intressant ljus även över dagens samhälle, men är även ett bra exempel på felen med de flesta kärlekshistorier.

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Valmyndighetens hårda kritik till riksdagen: Byt valsedelssystem – före nästa val

🟠 REPORTAGE. Sverige behöver snarast avveckla det nuvarande systemet med olika valsedlar för olika partier. Istället ska en gemensam valsedel införas och distribueras till alla vallokaler av Valmyndigheten. Det föreslår nu Valmyndigheten, som tröttnat på politikernas senfärdighet och nu själva tagit fram ett förslag på hur den nya valsedeln kan se ut. I en längre intervju med Nya Tider berättar kanslichefen Anna Nyqvist att ett nytt system kan komma på plats fort – men att det bromsas av riksdagspartierna. Som Nya Tider tidigare uppmärksammat utgör dagens valsedelssystem ett stort ekonomiskt och organisatoriskt hinder för nya partier.

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.