Skip to Content

LEDARE

Vad vill egentligen svenska folket?

PappersupplaganNya Tider v. 37

Majoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Publicerad: 17 september, 2018, 10:46

 • Svenska

Enligt opinionsinstitutet Demoskops regelbundna undersökningar vill en majoritet av svenska folket minska invandringen. År 2016 var det hela 70 procent som svarade att invandringen är för stor, medan bara sju procent svarade att den är för liten. Så sent som i april i år rapporterade DN att andelen som anser att Sverige ska ta emot ”betydligt färre” migranter har dubblats sedan 2015 till 40 procent.

Ändå har vi i dag ett valresultat där invandringsextrema partier har gått framåt, inte minst Centerpartiet vars partiledare Annie Lööf vill att Sverige ska ta hit tiotals miljoner invandrare från tredje världen. Jag vet, det låter som ett skämt eller en överdrift, men Centern förespråkar en arbetskraftsinvandring enligt den modell Kanada har. En SVT-journalist påpekade att Sverige då skulle öka sin befolkning till 40 miljoner, varpå Lööf svarade:

– Ja, absolut. Så länge människor kan komma hit, arbeta, försörja sig själv och driva företag, integreras så ser jag inga problem med detta.

Centern var det parti som ökade mest efter Sverigedemokraterna. Även Vänstern och Kristdemokraterna ökade ordentligt, också de på motsatt sida om invandringsfrågan. Det är tydligt att polarisering i samhället har ökat. Det handlar inte längre om en rent politisk fråga, utan om vem som är god och ond. Det är en infekterad fråga som sliter isär familjer och vänskapsrelationer.

Som debattören Karl-Olov Arnstberg konstaterade i NyT v.23/2018 var det liberalen Bengt Westerberg som först legitimerade denna attityd när han lämnade SVT:s valstudio år 1991 då Ny Demokrati skulle delta. Främst har det dock varit systemmedia, och politikerna i andra hand, som skapat en sådan hätsk stämning. I stället för att föra en sansad debatt, låter man aldrig invandringskritiker komma till tals. Man tystar ned och svartmålar. Man debatterar mot halmgubbar, alltså påhittade ståndpunkter som man tillskriver invandringskritiker och andra oppositionella debattörer. Detta i syfte att skapa en bild hos allmänheten om att frågan är svart-vit, antingen är man god och håller med makthavarna, eller så är man ond.

Många genomskådar spelet, men uppenbarligen inte alla. Man vill inte rösta på ett parti som är ”ondskefullt”, även om man gillar dess politik så som partiet själv presenterar den. Här har alternativ media en stor uppgift. När undertecknad bevakade valet i Zimbabwe var uppfattningen bland observatörer från bland annat Förenta staterna och Förenta nationerna att den sittande presidenten hade stort stöd av alla stora medier. Man kallade det ett demokratiskt problem att oppositionen inte fick utrymme samtidigt som den sittande presidenten hyllades. Vi kan dock konstatera att problemet är ojämförligt värre i Sverige, där oppositionella tillskrivs olika vansinniga åsikter och motiv.

Regeringen säger åt Youtube att stänga ned till exempel Granskning Sveriges kanal som granskar makthavarna, och kallar det för att värna yttrandefriheten. Man förbjuder till exempel Alternativ för Sverige att hyra scenen i Kungsträdgården, och säger att man gör det för demokratins skull.

Alternativ media spelar en avgörande roll för att korrekt information ska nå ut till befolkningen. Utan att ha alla fakta på bordet kan väljare inte göra ett välinformerat val, något som systemmedia med alla medel försöker förvägra dem. Nya Tider har vuxit och nått ut till allt fler. Detta tack vare duktiga skribenter som gräver fram undangömd information, men kanske främst tack vare alla engagerade läsare som sprider kännedom om Nya Tider till nya människor. Tillsammans bygger vi en motvikt som gör att människor får allsidig information – de som en gång fått upp ögonen för hyckleriet kan ingen propaganda i systemmedia övertyga tillbaka.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Youtube – “Bono declares his racist hatred of swedes in wake of election”

 • Brynjar

  fega svenskar.

 • samuelafugglas

  Vad vill egentligen svenska folket?
  Efter 80 år med förödande socialism vill nog svenska folket inte så mycket. Motståndskrafterna är neutraliserad så länge mattemplen har hyllorna någorlunda fyllda!

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Per Björklund. Foto: Nya Tider

Är du på rätt sida i historien?

Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

LEDAREDet är helt okej att känna besvikelse över ett val som många satt sitt hopp till, men att som svenskar ens tänka tanken att någonting skulle vara förlorat för att valet inte gick som vi hoppats är inte rätt mot vare sig oss själva eller mot dem som kämpat och offrat så mycket mer för sina länders frihet. Slaget är inte över förrän oppositionen ger upp, och eftersom det aldrig kommer att hända har vi ingen anledning att låta valresultatet överskugga de framgångar vi upplevt de senaste åren.

Inbillad oro?

SVT har ett program där man åker runt i landet och pratar med väljare inför valet. Det första stoppet på resan var i Helsingborg där man intervjuade en kvinna som hade ett hundpensionat. Då berättade hon att hon undvek att gå ut på kvällarna för att hon var orolig för att något skulle kunna hända. Då frågade journalisten om det var ”upplevd oro” eller ”faktisk oro”.

Den nyliberala politikens enorma framgångar

Idéerna om det svenska folkhemmet, där det ekonomiska överskottet som genereras av produktionskrafterna inom alla möjliga samhälleliga verksamheter, via politiken används för att bygga välfärden, utvecklades framförallt inom socialdemokratin efter andra världskriget. Den politiken nådde förmodligen sin höjdpunkt under 1970-talet. På 1980- och 1990-talen kom de nyliberala idéerna hit från Thatchers England och Reagans USA. Och här i landet gick politikerna längre än förebilderna. Inte ens valfrihetens Mecka, USA, har en valfrihet för skolan bekostad av staten.

Statsförvaltningen måste ta hänsyn även till landsbygdens folk och villkor

Vi behöver reformera statsförvaltningen för högre rättssäkerhet och bättre funktion för medborgare, näringsverksamheter och landsbygdens verklighet. Vi vill införa en författningsdomstol, återinföra tjänstemannaansvar och ha tidsbegränsade uppdrag för chefer i offentlig förvaltning, skriver Olle Larsson, Landsbygdspartiet.

Jan Guillous onyanserade Israelkritik

DEBATT"Jan Guillou utelämnar gärna eller glömmer bort fakta som inte passar in i hans välkända vänsterradikala synsätt. Det är ingen hemlighet att Jan Guillou redan i sin ungdom var aktiv medlem i den vänsterextrema maoistiska organisationen 'Clarte' och att han senare i vuxen åldern har blivit dömd till långa fängelsestraff för spioneri mot svenska staten", skriver debattören Josef Csiba.

Viktiga invändningar mot regeringens afghanamnesti

DEBATTDen 7 juni beslutade riksdagen att bevilja cirka 9 000 personer utan skyddsskäl uppehållstillstånd för studier. Olle Felten, riksdagsledamot för Alternativ för Sverige, kritiserade beslutet i ett inlägg den 4 juni i riksdagens kammare och sammanfattar här de viktigaste invändningarna.

Gå till arkivet