Vaktbolag vägrar vakta Husby

”Det är kaos i vårt område” konstaterar en invandrad företagare i Stockholmsförorten Husby. Han väljer nu att stänga ner sin butik ‒ kommunen klarar inte att återställa ordningen i centrum och inga vaktbolag vill åta sig jobbet.

Husby skulle ha fått så kallade trygghetsvärdar i april i år, men upphandlingen har försenats. Inga vaktbolag vill nämligen åta sig uppdraget att vakta den invandrartäta förorten.

– Ingen vågar vakta Husby centrum. Företagarna är åter lämnade i diket, säger Salam Kurda, ordförande i företagarföreningen i Husby, till lokaltidningen Mitt i.

Husby ligger på Järvafältet tillsammans med Rinkeby, Tensta och andra invandrarförorter. För fyra år sedan skakades stadsdelen av stora upplopp som varade i nästan en vecka, då invandrare ‒ både ungdomar och vuxna ‒ brände bilar och kastade sten på polis och räddningstjänst. Husby centrum vandaliserades. Över hundra bilar och ett garage brann upp innan polisen återfick kontrollen.

Upploppen var övergående, men kriminaliteten och otryggheten i området fanns redan tidigare och har bara förvärrats sedan dess. I slutet av förra året, efter en upptrappning av inbrott och skadegörelse samt två smash-and-grab-kupper på kort tid, stängde företagen i centrum sina butiker i protest under en eftermiddag.

Även rån och skottlossningar har blivit allt vanligare i Husby och kringliggande förorter.

Politikerna har försökt med åtskilliga miljardsatsningar där man arbetar förebyggande mot ungdomar och hela familjer, driver fritidsgårdar och verksamheter av olika slag. Ett exempel är Järvalyftet, ett projekt som sjösattes 2007 och där Svenska Bostäder satsade fem miljarder kronor under tio år på att ”bryta segregationen”. Skolor i invandrartäta områden får ett så kallat strukturtillägg eller socioekonomiskt tillägg. Vi skrev om detta i NyT 2013-21, då skolor i Rinkeby, Tensta och Husby får uppemot 100 000 kronor per elev, medan till exempel en skola i Bromma får nöja sig med 50 000 kronor per elev.

Polisen har skapat särskilda områdespoliser.

– Vi ska göra allt vi kan för att försöka stötta handlarna. Områdespoliser kan arbeta mer synligt och mer kontaktskapande så att butiksägarna ska känna att de har bättre kontakt med polisen, jag hoppas att det blir bättre och bättre framöver, sade Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef, till Mitt i i december förra året.

Någon nämnvärd förbättring tycks det dock inte ha blivit. De många övervakningskameror som satts upp har haft effekt, menar Salam Kurda, men det räcker inte.

Husby var god dröj. Foto: Nya Tider
Husby var god dröj. Foto: Nya Tider

I februari i år beslutade stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista att Husby ska få ”trygghetsvärdar”, med andra ord en sorts ordningsvakter. Meningen är att de ska jobba i samarbete med polisen. De skulle ha varit på plats i april. Problemet är bara att inget vaktbolag är särskilt suget på att åta sig att bevaka det illa beryktade området.

– Securitas ville ha en alldeles för hög summa för uppdraget, vilket vi inte kan säga ja till. Det andra företaget, Nokas, ville inte ta på sig uppdraget alls, säger Gunilla Davidsson, tillförordnad stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, till Mitt i.

När tidningen frågar Nokas tillförordnade vd David Larsson säger han att de avsade sig uppdraget därför att det är ”svårt att hitta kompetent personal”.

– Husby är ett komplext område och då gäller det att ha rätt personal för att kunna skapa dialog med dem som inte alltid gör som man ska, vilket i sig kräver mer tid än just tre månader.

”Rätt personal för att kunna skapa dialog” brukar i dessa sammanhang innebära att man måste anlita icke-europeiska invandrare för uppdraget eftersom invandrargängen är mindre benägna att lyssna på svenska väktare.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Manifestation med korta kjolar fick ställas in

Manifestation med korta kjolar fick ställas in

🟠 Den 22 april var det tänkt att evenemanget” Reclaim the suburbs” skulle hålla en manifestation för ett ”fritt samhälle” i Tensta centrum. Syftet med manifestationen skulle ha varit att motverka den dåliga stämning som sprider sig i många av stadens invandrartäta förorter. Evenemanget, som av artisten Adam Tensta anklagats för att vara rasistiskt, fick dock av okänd anledning ställas in.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.