Skip to Content

Donetsk och Lugansk gick till val den 2 november. Foto: Manuel Ochsenreiter
Ukraina

Val i utbrytarrepublikerna i östra Ukraina

Den 2 november hölls det val i de två självutropade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i det som av omvärlden fortfarande betraktas som östra Ukraina. Nya Tider fick en intervju med Manuel Ochsenreiter, chefredaktör för tyska Zuerst, som tjänstgjorde som internationell valobservatör i Lugansk.

Publicerad: 17 november, 2014, 06:47

  • Svenska

Läs även

Under konflikterna i Ukraina utropade pro-ryska separatister de båda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, med centrum i städerna med samma namn. Varken folkrepublikerna eller Federationen Nya Ryssland som innefattar dem båda har dock erkänts av omvärlden. En av förhoppningarna inför valet den 2 november var att det skulle ge demokratisk legitimitet åt de nya statsbildningarna.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) vägrade att övervaka valen. Därför bjöd folkrepublikerna själva in ett antal utländska valobservatörer. De som ställde upp var bland annat företrädare för det italienska högerpartiet Forza Italia, ungerska Jobbik, Greklands kommunistparti och flera ryska partier från hela det politiska spektrat. Även en representant för den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien fanns med, liksom den afroamerikanske advokaten Frank Abernathy.

En av valövervakarna var också Manuel Ochsenreiter från tyska nyhetsmagasinet Zuerst, som Nya Tider fick en pratstund med.

manuel ochsenreiter, internationell valövervakare och chefredaktör för det tyska magasinet Zuerst.

Manuel Ochsenreiter, internationell valövervakare och chefredaktör för det tyska magasinet Zuerst.

NyT: Hur var stämningen på valdagen?

– Folket praktiskt taget stormade vallokalerna. Stora folkmassor väntade på att få rösta.

NyT: Jag förstår att du har pratat med många i dag. Kan du ge några exempel på vad de säger?

– Jag frågade folk varför de väntade i kylan för att få rösta. Många svarade att de hoppas på fred och att de är upprörda över Kievregimens agerande. De berättade om krigets förödelse och om hur de själva drabbats. Jag frågade också om de kände sig nöjda med de valmöjligheter de hade på valsedlarna. De flesta svarade att de är det och att det är viktigt att välja president och parlamentsledamöter för att ge dem större legitimitet. En kvinna sade att hon velat ha fler valmöjligheter, men uttryckte samtidigt förståelse för att valet sker i en krissituation. ”Detta är det bästa vi kan åstadkomma just nu”, sade hon.

NyT: Situationen är fortfarande långt ifrån stabil i Lugansk. Samhället är delvis militariserat och det går runt många män med automatkarbiner på gatorna. Är det inte svårt att åstadkomma ett fritt och rättvist val i den situationen?

– Det vore förstås naivt att tro att man i två helt nya, krigshärjade ”republiker” skulle kunna hålla val på samma villkor som i Schweiz. Givetvis är det en utmaning att hålla val under kris och krigstid. Både självförsvarsstyrkorna och folk i allmänhet beskyller den ukrainska sidan för att inte respektera vapenvilan, och de lokala myndigheterna måste garantera folks säkerhet. Självförsvarsgruppernas uppgift var att säkra vallokalerna i händelse av provokationer eller angrepp. Det visste folk. Jag är övertygad om att deras närvaro inte påverkat röstandet. Hela valprocessen tycks ha levt upp till internationellt accepterad standard.

NyT: Vid folkomröstningen den 11 maj skedde flera incidenter där motståndare till självständighetsrörelsen försökte hindra folk från att rösta. I Krasnoarmijsk sköts till och med tre obeväpnade väljare ned av Kievlojala milismän. Har det skett några sådana störningar den här gången?

– Inga provokationer eller olagligheter har rapporterats, och personligen bevittnade jag heller inga störningar i Lugansk. De lokala myndigheterna sade till mig att provokationer hade skett några dagar före valen: Skrämseltaktik från Kievanhängare om att folk inte borde ta sig till vallokalerna, hot om att väljare från områden som ockuperas av Kievregimens trupper inte kommer att tillåtas delta eftersom de måste ta sig in i de områden som kontrolleras av Donbass självförsvarsstyrkor.

NyT: Vad är dina egna tankar om valet och situationen i Lugansk?

– För folket i Donbass var detta nog den första ”positiva” dagen på länge. De har fått lida mycket, och många har flytt över gränsen till Ryssland. Jag har sett en fruktansvärd förödelse här, på vissa ställen påminner det om kriget i Syrien. Jag har sett söndersprängda skolor och förstörda bostäder. Kievregimen startade krig mot – och detta är Kievs egen åsikt – sin egen befolkning. Kiev har förlorat människornas hjärtan och sinnen och folket vill nu göra sig oberoende från Ukraina. I flera konversationer var det människor som sade att de hellre skulle hugga av sig armen än att leva tillsammans med dessa i en stat som förde krig mot dem. Framförallt för människor som tänker patriotiskt, som respekterar folkets nationella och kulturella identitet, är stöd till Kiev liktydigt med att stöda förtrycket, att stöda den transatlantiska fria marknadsfilosofi som reducerar människan till en meningslös individuell konsument. Folket i Donbass vägrar att lyda och de betalar ett högt pris för det. De förtjänar vårt fulla stöd. Den som stöder Kiev förråder våra europeiska värderingar och prostituerar sig till Bryssel och Washington.

Valen i Donbass

I båda folkrepublikerna hölls val till både parlamentet och presidentposten. Något parti som stöder fortsatt styre från Kiev hade inte ställt upp i valet. Å andra sidan är stödet för den linjen hos Donbass befolkning endast 7,3 procent enligt en undersökning som genomfördes av Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation och Kyiv International Institute of Sociology i september.

Även flera pro-ryska partier hade antingen underlåtit att registrera sig eller fått avslag på sin ansökan – enligt valkommissionen för att de inte levde upp till de krav som folkrepublikernas lagar ställer.

Trots stora problem med att nå ut till bland annat de väljare som befinner sig som krigsflyktingar i Ryssland, landade valdeltagandet på omkring 60 procent totalt. Resultatet av valen blev att Folkrepubliken Donetsks sittande premiärminister Aleksandr Zachartjenko, som tillsattes den 7 augusti, fick fortsatt förtroende med nästan 79 procent av rösterna. Partiet Republiken Donetsk fick 68 procent av de giltiga rösterna mot 32 procent för Fritt Donbass.

Även i Lugansk blev den sittande presidenten, Igor Plonitskij, vald med 63 procent av rösterna mot 15, 10 respektive 7 procent för motkandidaterna. Partiet Fred för Luganskregionen fick 69 procent av rösterna.

USA och EU fördömde valen, medan de unga republikerna fortfarande hoppas på ett erkännande från Ryssland, vars utrikesministerium i ett pressmeddelande sade att man skulle ”respektera invånarnas vilja” och att folkrepublikernas representanter fått ”mandat att lösa praktiska problem och återställa livet till det normala i regionerna”.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend