Hot och misshandel med politiska förtecken är bara toppen på ett isberg av trakasserier som riktas mot sverigedemokrater – inte sällan med det massmediala och politiska etablissemangets goda minne. Nyligen togs den antidemokratiska utvecklingen i vårt land till och med upp av vänsterliberala New York Times, som bland annat lyfte fram ett känt yttrande av statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sade Fredrik Reinfeldt till TT angående våldet mot partiet, vid valet 2010.
Det utsatta partiet
År 2012 publicerade Säpo en rapport med namnet Politikernas trygghetsundersökning. Den visade att nästan hälften av SD:s förtroendevalda hade utsatts för politiskt motiverade brott enbart under det föregående året. ”Inget annat parti kommer upp i utsatthetsnivåer som är jämförbara med Sverigedemokraternas”, konstaterar Säpo i rapporten, som påpekar att våld och hot mot förtroendevalda är ”ett högst reellt demokratiskt problem”.
Sverigedemokraterna utsattes ofta för angrepp från ”organiserade kriminella grupper”, vilket beror på att det på vänsterkanten finns två rena våldsgrupper som saknar motsvarighet på högerkanten: Revolutionära Fronten (RF) och Antifascistisk aktion (AFA). Den förstnämnda kan beskrivas som en politisk våldssekt (se artikel i NyT v.18) medan AFA är ett löst sammansatt nätverk på den yttersta vänsterkanten. Båda grupperna har våld och hot som sitt främsta verktyg. Inom Sverigedemokraterna uppgav sig 60 procent vara oroliga för att utsättas för politiskt våld, medan siffran var 17 procent för Miljöpartiet och 16 procent för Vänsterpartiet, som kom på andra och tredje plats.
Sverigedemokraterna har anpassat sig förhållandevis framgångsrikt till sin utsatta situation, och är även det parti som är bäst på att ge hjälp och stöd åt utsatta medlemmar. Man var det parti som oftast gjorde en riskbedömning av förtroendevaldas uppdrag, och det parti där den högsta andelen förtroendevalda uppgav att det fanns en handlingsplan inom partiet för att hantera våld och hot.