Skip to Content

”den värsta attacken mot amerikansk demokrati”, hävde Joe Biden ur sig angående ”stormningen” av Kapitolium i januari. En uppenbar osanning, som dock systemmedia förbigår med tystnad. Stillbild: CNBC
LEDARE

Var är ”faktagranskarna” när fel person har fel?

PappersupplaganNya Tider v. 20

Joe Biden sade för några veckor sedan att ockupationen av den amerikanska kongressbyggnaden den 6 januari var ”den värsta attacken mot amerikansk demokrati” sedan inbördeskriget. Ett fullkomligt bisarrt påstående, naturligtvis. Så var är alla liberala och vänsterinriktade ”faktagranskare”?

Publicerad: 19 maj, 2021, 13:19

  • Svenska

Läs även

Så fort Donald Trump hävde ur sig något som inte var hundraprocentigt korrekt var ”faktagranskare” framme och kunde basunera ut att Trump minsann yttrat femtioelva lögner bara under den innevarande veckan.

Beroende på hur man definierar ”lögner” behöver det inte ens ha varit direkt felaktigt – en av Trumps största svagheter var hans notoriska slarv med fakta. Men i de allra flesta fall handlade det om relativt obetydliga saker.

För att ta ett exempel som inträffat efter att han lämnade presidentposten, sade han i ett tal i början av mars att det under Biden kommit ”en massiv ström av illegala invandrare, större än vi någonsin sett”. En lögn enligt ”faktagranskarna” – invandringen har verkligen ökat kraftigt under Biden, men är inte på rekordnivå.

I samma tal sade han att barnen i asylboenden får bättre utbildning än amerikanska studenter – en ”lögn” trots att det var en rent retorisk vändning och syftade på att dessa barn åtminstone får utbildning i klassrum, medan amerikanska studenter under pandemin tvingas till distansundervisning. Han sade också att USA ”leder världen” i den ekonomiska återhämtningen efter covid-pandemin – en ”lögn” därför att visserligen har USA:s ekonomi återhämtat sig snabbare än förväntat, men Kinas växer minsann snabbare.

Trump ”ljög” också genom att säga att ”vi angriper aldrig deras företag, medan de angriper våra”, vilket syftade på att vänstern ofta organiserar bojkotter, smutskastning och uthängningar av företag som på något vis inte är politiskt korrekta, medan högern sällan gör detsamma. Men Trump själv, personligen, stöder ju bojkotter mot företag som sprider politisk korrekthet och själva deltar i de här kampanjerna, därför att han anser att det är hög tid att högern tar av sig silkesvantarna och slutar slåss med ena handen bakom ryggen. Så när han säger att ”vi” inte gör sådant, är det en ”lögn” enligt ”faktagranskare”.

Ja, man måste verkligen vrida runt det några gånger i huvudet för att ens förstå tankegången att detta skulle vara en ”lögn”.
Trump är verkligen slarvig med fakta, som sagt, och hans överdrifter hade kunnat kritiseras på ett balanserat sätt. Men om du undrat hur man kunnat basunera ut att Trump minsann vräkt ur sig tusentals ”lögner”, är de ovanstående exemplen bara ett litet axplock ur en enda ”faktagranskning” på Factcheck.org av ett enda av hans tal. Det handlar om två överdrifter, en rent retorisk vinkling som inte ens rimligen kan ”faktagranskas”, och en uppenbar sanning (vänsterns kampanjer av detta slag har till och med fått ett eget namn: ”cancel culture”) som man på ett bisarrt krystat sätt vinklar till att vara en ”lögn”.

Bidens påstående om ”den värsta attacken mot amerikansk demokrati” är å andra sidan inte bara uppenbart felaktigt, utan en ren förolämpning mot det land han leder. Det bortser från hela USA:s historia, som inkluderar fyra presidentmord, ytterligare minst ett halvdussin mordförsök på presidenter, Pearl Harbor, 11 september-attackerna och inte minst när vänsterextremister 1971 sprängde en bomb inuti Kapitolium – samma byggnad som Donald Trumps anhängare ockuperade utan att skada någon allvarligt. Och 1983 när vänsterextremister också sprängde en bomb i samma byggnad.

Ja just det, förresten – ingen skadades allvarligt vid ”attacken” mot Kapitolium utom en Trumpanhängare som blev ihjälskjuten (en vit kvinna som sköts ihjäl av en svart polisman, kan tilläggas) och ett par Trumpanhängare som av olika orsaker drabbats av hjärtattack respektive hjärnblödning under händelserna. Polismannen Brian Sicknick, som påstods ha blivit dödad vid upploppet och fick en sällsynt hedersbegravning, visade sig ha dött av naturliga orsaker dagen efter.

Var är ”faktagranskarna”? Har du fått höra att Sicknick dog en naturlig död? TT och SVT har pliktskyldigt publicerat notiser om saken, där ordet ”naturlig” är satt inom citationstecken och man verkar beklaga att det innebär att ingen kan åtalas för hans död. Har du sett någon ”faktagranska” hela narrativet kring Kapitolium?

När Biden i februari sade att det inte funnits några vaccin i USA när han tillträdde, kal­la­de Glenn Kessler – New York Times främsta ”faktagranskare” under Trump-eran – detta uppenbart falska påstående för ”slarvigt”. Vilket ju är exakt vad Trump gör sig skyldig till gång på gång, men då kal­las det lögner.

Faktagranskare är inte en dålig idé, så klart. I Nya Tider granskar vi fakta hela tiden. Men de dubbla måttstockarna har blivit en så inrotad norm i mainstream- eller systempressen att man knappt orkar reagera längre. Man är på ett närmast löjligt uppenbart sätt mycket hårdare mot Trump än man är mot andra offentliga personer, därför att man ogillar honom, medan man tvärtom ignorerar även de grövsta övertramp från Biden – särskilt när de riktas mot Trump och hans anhängare. Och samma saker görs naturligtvis i Sverige, där sådana som Viralgranskaren och deras efterföljare Källkritikbyrån på ett uppenbart sätt är vinklade för att gynna politiskt korrekta värderingar (som sällan granskas och då behandlas milt) medan måltavlan är det motsatta lägret, den konservativa/nationalistiska högern.

Det här är en av vänsterns klassiska ohederliga metoder – fejkad neutralitet som lurar politiskt ointresserade människor. Och i en demokrati är det, på gott eller ont, sådana som utgör majoriteten av väljarna. Därför är det viktigt att lyfta fram deras hyckleri.
Alla bör dra öronen åt sig så fort de hör ordet ”faktagranskare”, och borde i stället tänka ”propagandamakare”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend