Världsekonomin spås krympa med 5,2 procent i år, euro-området värst drabbat

Världsbankens globala framtidsprognos är dyster; minus 5,2 procent i år. Det blir den djupaste recessionen sedan andra världskriget och räknat i antal länder som får en negativ tillväxt får man gå tillbaka till 1870 för att hitta något liknande. Genomsnittlig personlig inkomst per capita förväntas minska med 3,6 procent, vilket kommer att göra miljoner människor extremt fattiga.

Värst drabbade är moderna ekonomier, som spås krympa med 7 procent under 2020. USA:s ekonomi spås krympa med 6,1 procent och euro-området blir värst drabbat med -9,1 procent. Så kallade tillväxtmarknader kommer mycket lindrigare undan med -2,5 procent i år.

Under 2021 förväntas ekonomin återfå farten och växa med 4,2 procent. Man kan dock inte bara se det som att man tar ikapp vad man förlorat, då många små företag slagits ut permanent och inte kommer att komma tillbaka.

Det finns dock många osäkerheter, inte minst en befarad andra våg av coronaviruset. I ett sådant mer negativt scenario räknar Världsbanken med att världens ekonomi skulle kunna minska med så mycket som 8 procent i år och under 2021 så skulle återhämtningen bli mycket blygsam, runt 1 procent.

Den 8 juni gick Nordea ut med beskedet att man överväger att höja sin prognos för svensk BNP till mellan -4 och -5 procent för helåret. Man menar att nedgången inte blev så djup som befarat och att man är på väg upp ur krisen. Tidigare var Nordeas prognos -6 procent, medan Riksbanken och Konjunkturinstitutet fortsatt spår en nedgång på -7 procent.

Sverige är dock beroende av export och om världen i övrigt närmast tvärnitat är det många som tvivlar på att Sverige ensamt kan klara sig så mycket bättre.

Svenska bostadspriser har än så länge inte påverkats nämnvärt av coronakrisen. I maj spådde storbanken SEB:s att bostadspriserna skulle falla med 15 procent. Hittills har de dock bara gått svagt nedåt eller stått stilla. Banken SBAB bedömde i början av juni att trots ökande arbetslöshet så förväntas ”bostadspriserna väntas ändå stå pall och kan rentav stiga något i år”. Återigen med brasklappen att krisen inte fortsätter i höst, för då kan bostadspriserna fall med över 10 procent.

Källor:
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/06/08/covid-19-to-plunge-global-economy-into-worst-recession-since-world-war-ii
https://www.sydsvenskan.se/2020-06-08/scb-aktiviteten-foll-7-3-procent-i-april
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3J0V1q/prognosen-jatteras-for-bostadspriserna
https://www.privataaffarer.se/sbab-bopriserna-star-pall/

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Den lilla ugglan med de stora ögonen

Den lilla ugglan med de stora ögonen

🟠 NATUR I Sverige finns det två vanliga sorters ugglor. En av dessa är pärlugglan. Denna lilla uggla är inte mer än cirka 25 centimeter lång och har stora, klara gula ögon. Den är aktiv om nätterna och vilar på dagen samt jagar små däggdjur och småfåglar.

Media ljuger om att Trump hotar med blodbad

Media ljuger om att Trump hotar med blodbad

🟠 UTRIKES I ett stort antal artiklar i politiskt korrekt media sprids en uppenbar lögn om att Trump ”hotar med ett blodbad om han förlorar valet”. Men tack vare alternativmedia och den sociala medieplattformen X når sanningen ut om lögnen – och vad Trump egentligen sade.

Läs även:

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, ljög européerna rätt upp i ansiktet. Stillbild: YouTube/ EU

EU-kommissionen ljög om vaccinet – inte alls ”effektivt och säkert”

🟠 VACCIN ”Ett säkert och effektivt vaccin är vår bästa chans att vinna över coronaviruset och återgå till vårt normala liv”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 11 november 2020. Trots alla löften att vaccinerna är ”säkra och effektiva” visar EU:s avtal med Pfizer att von der Leyen ljög. I avtalet står tydligt: ”vaccinets långsiktiga effekter och effektivitet är idag inte kända”. EU-kommissionen försökte hemlighålla avtalet, men det har läckt till allmänheten.

kan döda. Sydkoreas regering beslutar om ökad ersättning till människor vars anhöriga avlidit av covidvaccin. Det är dock svårt att få sådan ersättning i de flesta länder, mycket på grund av att beviskraven ställs mycket högt. Ändå har flera hundra personer konstaterats ha avlidit i Sverige på grund av covidvaccin, något systemmedia talar tyst om. Foto: FKCCI

Sydkorea höjer kompensation till vaccindödas anhöriga

🟠 Men internationellt går det fortfarande trögt. Sydkoreas regering har beslutat om att tredubbla kompensationen som betalas ut till familjer där någon avlidit av covidvaccinet. En viss kompensation betalas även om kopplingen inte kan bevisas. Internationellt sett går det dock fortfarande trögt, med låga kompensationer och höga beviskrav.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.