Skip to Content

Bild vänster: Festligheter varje år i byarna för att fira Jordens Dag och naturen. Foto: Privat. Bild höger: Ekoby-familj. Foto: Privat.
KULTUR

Vart är vi på väg?

PappersupplaganNya Tider v. 20

Det är inte bara Kristian Luuk som undrar det i SVT-programmet På spåret. En stor del av jordens befolkning – miljarder människor – har satts mer eller mindre i karantän och vi undrar. Redan som barn ville vi vara fria, bygga vår egen koja. Många längtar bort från städernas asfalt och sjukdomshärdar. I flera länder har man tagit fasta på detta och erbjuder gratis mark för dem som vill starta eget i liten skala.

Publicerad: 17 maj, 2020, 17:15

 • Svenska

Läs även

Vi har fått mer tid att fundera på vår framtid, vår egen individuella, landets och jordens framtid. Vilken livsstil är det som brett ut sig i västvärlden och delvis i and­ra länder också? Vi har samlats i stora städer, vissa städer har miljoner innevånare. Är det något positivt, kan man fråga sig. Vad strävar man efter? Mera och godare mat, mer träning, mera sex av olika stilar, mer resor över Jorden? Vi har fått stora fabriker, stora affärskomplex, stora köpcentra, stora djurfabriker, större och större – som Amazon till exempel.

Byn Kovcheg, en av de första ekobyarna i närheten av Moskva. Foto: Privat

 

Hur ska den lilla människan kunna orientera sig och känna sig tillfredsställd i denna komplexitet? Vi ser många depressioner, sexuella avarter, man dövar sig med narkotika och överdrifter i sprit och matorgier. Varje människa vill finna sin livsstil, varje människa vill må bra, känna sig uppskattad, ha goda relationer till ett antal människor, skapa något, känna sig betydelsefull, tro på något, vad som helst. I alla fall inte känna sig otillräcklig och desillusionerad.

Många ungdomar är starka människor, de vill någonting, de har inte blivit helt manipulerade av samhället och skolans påverkan att rätta in sig i ledet. Kanske de lättare kan förstå?

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • BirgittaSvenne

  Jag önskar att de unga bättre förstår…..dock de har gått i den marxistiska värdegrundsskolan …så jag tvivlar.

 • BirgittaSvenne

  Det far många tankar genom våra huvuden särskilt under senare tid. Tidigare epidemier hade en stor grym betydelse och förlust för befolkningen , med sjukdomar och död.
  Numera verkar det även handla om ekonomiska förluster …….alltså på toppen av de känsliga personliga förlusterna.
  Tillåt mig att vara misstänksam mot världsordningen.

 • Dacke

  Vettiga tankar! Hur har det blivit så här, kanske många funderar på? Varför har vi ett samhälle och för vem är det tänkt för? De senaste dryga 70 åren har besluten flyttats från det som gynnade bygden till ekonomer som råder företag att flytta till låglöneländer där avkastningen ger mer kapital. Förlorarna är det stora flertalet i samhället och vinnarna är kapitalägarna? De här tankegångarna var helt främmande i dåtidens svenska samhälle där företaget växte med bygden. Företag och samhälle levde i symbios och eventuella problem som uppstod löstes gemensamt. Vi kan föreställa oss om Gustaf Dalén fick frågan om att flytta AGA till ett låglöneland? Nej! Gustaf Dalén gjorde som alla andra företagare, löste problemen på hemmaplan. Så frågan är för vem/vilka har vi ett samhälle? För varje år så utarmas Sverige på företag som flyttar ut ur landet, eller säljs ut till en spottstyver? Förlorarna är som vanligt svenska folket och skattebördan blir allt tyngre för de som fortfarande har ett jobb, eller orkar jobba? Ett kan vi dock konstatera, att globalisterna är knappast villiga att ge ifrån sig en enda krona för att trygga en industriell framtid i Sverige.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Berättelser om Sveriges förfall och absurditeter

BOKRECENSIONKaterina Janouch gjorde sig först ett namn som sexolog, men är sedan några år en välkänd systemkritiker. Det är som sådan hon i boken Flykten från folkhemmet, en tredje del i hennes serie om det samtida Sverige, gör nedslag i ett land som frenetiskt raserar sin egen välfärd och vill byta ut den befolkning som skapat ett en gång framgångsrikt land.

Kal­lakrigsnostalgi

KULTURDet kal­la kriget utkämpades cirka 1947-1991. Det var på många sätt en icke-händelse för Sveriges del. Vi var indragna i kal­la kriget men inga slag utkämpades, inga stupade. Det skedde på andra håll, där stormakterna stred via ombud. För oss var det en fråga om att vara beredd på krig, att ha en försvarsmakt redo för insats om det värsta hände – om fienden invaderade oss. Men detta hände aldrig. Trots det kan kal­la kriget vara värt att studera. Som i denna svenska bok.

Människans älskade trädgårdar

KULTURVi öppnar den grönmålade grinden och stiger in i en ljuvlig täppa. Bredvid ingången stoltserar en av de bästa skyddsväxter man kan tänka sig, Isopen, med klara blå blommor. Trädgården är en skyddad plats. En värld av dofter, färger, friskhet, där bin och humlor surrar. Färggranna fjärilar kretsar kring blommor av alla slag. En trädgård blir gärna ett smultronställe. En plats dit vi återvänder eftersom vi mår bra av att vara där. Vi får känna oss som en del av något större. En plats där himmel och jord möts. Följ med på en vandring genom trädgårdens historia. Vi börjar med att lyssna till samtalet mellan en kung och hans rådgivare.

Profilerna berättar: Därför behövs Alternativa bok- och mediemässan

ALTERNATIVA BOKMÄSSANDatumet för den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm har flyttats till den 26 september, då arrangörerna Education4future hoppas att förbudet mot folksamlingar ska vara upphävt. Då ska ett antal författare, opinionsbildare och aktörer inom alternativa medier samlas under temat ”Journalistik och yttrandefrihet” för att träffa varand­ra och möta besökare. Flera av de inbjudna talarna och paneldeltagarna menar att den traditionella Bokmässan i Göteborg har blivit en intolerant vänsterbastion, och välkomnar detta initiativ som en möjlighet att fortfarande tala fritt och träffa and­ra med samma engagemang. Nya Tider har talat med sex av deltagarna om hur de ser på mässan och den roll som den kan fylla.

Välkommen till Östersjöns pärla!

INRIKESVill man uppleva något utöver det vanliga kan man åka till Bornholm, menar Alf Ronnby som rekommenderar en resa till ön för dem som fortfarande har semester kvar. Ökulturer är speciella och Bornholm, som också kal­las bland annat Östersjöns pärla kan erbjuda det mesta av danskt ”ö-gemyt” med korsvirkeshus, danska krogar, vita stränder, branta klippor och fiskehamnar.

En samtida hjältesaga

KULTURBOKRECENSION: I en tid av mediokra, internetfixerade företag framstår Elon Musk och hans företag som mer fantasieggande. Ty han bygger elbilar och rymdraketer. Han är en för det tidiga 2000-talet ganska unik man, en visionär som därtill kan skapa bärkraftiga företag av sina visioner. Lennart Svensson har läst en biografi om Musk.

Kronprinsessan Margareta – Stockholm slotts solstråle

KULTURHon blev aldrig drottning av Sverige, men under sin tid som kronprinsessa gjorde Margareta av Connaught ett djupt intryck på svenska folket. Hon grundade en hockeyklubb för damer, var initiativtagaren bakom en stödförening för synskadade och engagerade sig i hjälporganisationer under första världskriget. När hon dog 1920, endast 38 år gammal, sörjde hela landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend