Censuren skärps, även i den så kallade "fria världen". Foto: Pixabay

Väst på väg mot totalitär tankebrottslagstiftning

UTRIKES
En totalitär utveckling förstärks genom nya lagar i flera västländer. Personlig integritet, granskande journalistik och yttrandefrihet påverkas negativt genom åtgärder som avlyssning och censur. Lagförslagen har som gemensamt kännetecken att de är oklara och därmed öppna för tolkningar. I allt högre grad refereras till överstatliga organisationers regelverk, och den primära följden tycks bli att förstärka makthavarnas kontroll över vilken information som får spridas.

På svenska Wikipedia beskrivs ordet totalitarism som ett ”samlande begrepp för politiska eller religiösa idéer och system som förespråkar en centraliserad och absolut makt utan nödvändigtvis hänsyn till mänskliga rättigheter, folkets åsikter eller personlig integritet”. Där påstås även att stater av det slaget nyttjar censur, hämmar yttrandefriheten och utövar en långt gående kontroll över kommunikationsmedlen och ekonomin.

Många av västländernas ledare av idag ser sig som företrädare den liberala demokratin, och då gärna också som kontrast mot det dom ser som auktoritära statsledningar. Den liberala demokratin är en ideologisk utveckling av det ursprungliga demokratiska systemet. I den har mer moderna rättigheter och skyldigheter lagts till – som skydd av minoriteter, alla människors lika värde och individuell frihet. Stora delar av västvärlden har, trots en ofta uttryckt vilja att motverka det, på senare tid uppvisat totalitära tendenser på flera områden.

I många länder, inklusive Sverige, börjar lagar rullas ut som skiljer sig från det som vi är vana att se som typiska för ett demokratiskt samhälle. Privata meddelanden med kryptering kan avläsas och bedömas av myndighetspersonal, censur av sociala medier utökas och etablerade sanningar ska försvaras genom att straffa dem som ifrågasätter dem. Allt oftare förespråkas reformerna också av beslutsfattare som saknar folkets stöd i den specifika frågan, eller av internt utsedda makthavare utan folkligt mandat.

Nya Tider har granskat några exempel av den repressiva utvecklingen i västvärlden, där inte heller Sverige utgör något undantag.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.