Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

PappersupplaganNya Tider v. 14

Med oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Publicerad: 6 april, 2020, 17:17

  • Svenska

Läs även

Covid-19 är farlig. Vi vet inte hur farlig än så länge, men de siffror vi har tillgängliga talar sitt tydliga språk. I Italien brukar den vanliga säsongsinfluensan skörda något mer liv än i andra länder, enligt vetenskapliga studier. Det kan bero på att italienare röker mer eller någon annan variabel.

Enligt den vetenskapliga tidskriften Science Direct avled totalt 68 000 italienare av säsongsinfluensa under fem år, 2013-2017. Om man bara räknar på de tre vintermånaderna blir det cirka 150 dödsfall om dagen. I skrivande stund har Italien passerat 15 000 döda i Covid-19, och det bara under några veckor. Vissa dagar har uppåt tusen personer dött.

I Sverige släpar vi efter Italien med några veckor och antalet döda har stigit snabbare de senaste dagarna. Hittills har Sverige registrerat 391 döda i Covid-19. Detta på bara ett par veckor, jämfört med hela influensasäsongen 2018-2019 som beräknas ha kostat 451 människor livet i Sverige.

I USA ökar också dödstalen snabbt och i skrivande stund närmar man sig 9 000. Också detta på ett par veckor. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC bedömer att den senaste säsongsinfluensan 2019-2020 kan har dödat uppemot 40 000 amerikaner. I den takt Covid-19 skördar liv i dag kommer det att vara passerat om bara en månad, men takten ökar olyckligtvis mycket snabbt nu.

Observera att man får dessa dödssiffror trots mycket långtgående åtgärder där hela städer och länder är satta i karantän.
Det finns samtidigt studier från Nederländerna och Storbritannien som visar att dödsfallen orsakade av Covid-19 hittills inte påverkat de totala dödstalen som länderna har under normala år.

Det spekuleras om orsakerna, som att viruset muterat till en mildare form eller att en del av befolkningen i dessa länder redan har viss immunitet. Det återstår att se och vi hoppas på att fler länder kan få se mildare utbrott.

Att i detta läge strunta i att göra allt för att minska smittspridningen är dock ytterst oansvarigt. Alla smittade kommer så klart inte att dö och om du är frisk och ung så klarar du dig sannolikt bra. Du riskerar dock att smitta andra som kan fara mycket illa.

Om du blir sjuk så riskerar du också att hamna på sjukhus. Det finns många fall där även vältränade unga människor hamnat i respirator. Du som är ung kommer med största sannolikhet att tilldelas en plats i respirator om du skulle behöva det. Människor i produktiv ålder som betalar skatt har företräde framför ”tärande”. Du kommer dock att uppta en plats som dina föräldrar, eller någon annans föräldrar, kanske kommer att behöva, men inte får för att du har företräde.

Att gå på gymmet, besöka krogen eller inte hålla avstånd i butikerna är direkt oansvarigt och omoraliskt. De som gör så tänker bara på sig själva men inte på andra som kan drabbas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Barn, inte fru” kräver förbud mot ingiften

KRÖNIKAMånga läsare har nog uppmärksammat annonser där stiftelsen Plan International Sverige tar upp hedersförtryck i världen och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig”. På deras hemsida kan man läsa att detta är den svenska delen av organisationen Plan International som är aktiv i 75 länder och att man kan bli fadder till en flicka någonstans i världen för att denna ska få utbildning och slippa bli bortgift som barn.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Gå till arkivet

Send this to a friend