Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

PappersupplaganNya Tider v. 14

Med oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Publicerad: 6 april, 2020, 17:17

  • Svenska

Läs även

Covid-19 är farlig. Vi vet inte hur farlig än så länge, men de siffror vi har tillgängliga talar sitt tydliga språk. I Italien brukar den vanliga säsongsinfluensan skörda något mer liv än i andra länder, enligt vetenskapliga studier. Det kan bero på att italienare röker mer eller någon annan variabel.

Enligt den vetenskapliga tidskriften Science Direct avled totalt 68 000 italienare av säsongsinfluensa under fem år, 2013-2017. Om man bara räknar på de tre vintermånaderna blir det cirka 150 dödsfall om dagen. I skrivande stund har Italien passerat 15 000 döda i Covid-19, och det bara under några veckor. Vissa dagar har uppåt tusen personer dött.

I Sverige släpar vi efter Italien med några veckor och antalet döda har stigit snabbare de senaste dagarna. Hittills har Sverige registrerat 391 döda i Covid-19. Detta på bara ett par veckor, jämfört med hela influensasäsongen 2018-2019 som beräknas ha kostat 451 människor livet i Sverige.

I USA ökar också dödstalen snabbt och i skrivande stund närmar man sig 9 000. Också detta på ett par veckor. Den amerikanska hälsovårdsmyndigheten CDC bedömer att den senaste säsongsinfluensan 2019-2020 kan har dödat uppemot 40 000 amerikaner. I den takt Covid-19 skördar liv i dag kommer det att vara passerat om bara en månad, men takten ökar olyckligtvis mycket snabbt nu.

Observera att man får dessa dödssiffror trots mycket långtgående åtgärder där hela städer och länder är satta i karantän.
Det finns samtidigt studier från Nederländerna och Storbritannien som visar att dödsfallen orsakade av Covid-19 hittills inte påverkat de totala dödstalen som länderna har under normala år.

Det spekuleras om orsakerna, som att viruset muterat till en mildare form eller att en del av befolkningen i dessa länder redan har viss immunitet. Det återstår att se och vi hoppas på att fler länder kan få se mildare utbrott.

Att i detta läge strunta i att göra allt för att minska smittspridningen är dock ytterst oansvarigt. Alla smittade kommer så klart inte att dö och om du är frisk och ung så klarar du dig sannolikt bra. Du riskerar dock att smitta andra som kan fara mycket illa.

Om du blir sjuk så riskerar du också att hamna på sjukhus. Det finns många fall där även vältränade unga människor hamnat i respirator. Du som är ung kommer med största sannolikhet att tilldelas en plats i respirator om du skulle behöva det. Människor i produktiv ålder som betalar skatt har företräde framför ”tärande”. Du kommer dock att uppta en plats som dina föräldrar, eller någon annans föräldrar, kanske kommer att behöva, men inte får för att du har företräde.

Att gå på gymmet, besöka krogen eller inte hålla avstånd i butikerna är direkt oansvarigt och omoraliskt. De som gör så tänker bara på sig själva men inte på andra som kan drabbas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    De senaste 10 åren har sosseregeringen talat om för omvärlden att Sverige är en ”humanitär” stormakt? Nu visar det sig att vårt land är varken, det ena, eller andra? Var finns beredskapen vid en epidemi som vi har (corona) idag? Under krigsåren kunde vi höra från våra ledare; ”Vår beredskap är god”? Ingen kan ta dessa ord i sim mun idag, eftersom de vet att det är lögn. Vi har ”devalverat” d.v.s. monterat ned det mesta som förr kunde visa omvärlden kapacitet inom alla sektorer i samhället och som motsvarade vad vi kunde kalla för en, humanitär stormakt. Pengar som sparades på den nedmonteringen omfördelades till att läggas på ”invandraraltaret” som numer betyder allt för sossarna? Att våra gamlingar offras i coronatider, spelar mindre roll, då det frigör både bostäder, pengar och icke minst sjukvårdsplatser. Vi hör dagligen sossepolitiker tala om att, ”det är gamlingarna som kostar samhället resurser”? Ja, så talar dagens v-regering!

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Gå till arkivet

Send this to a friend