Vittnen motsäger polisens bild av bilattack i Amsterdam

Den nederländska polisen uteslöt terrormotiv då åtta personer skadades när en bil körde på dem utanför Amsterdams centralstation. Vittnen har dock givit en annan bild av händelsen än den som polisen har målat upp, och kallar den "skrämmande".

Åtta personer skadades när en svart Peugeot körde in bland fotgängare vid Amsterdams centralstation. Sex av dem fördes till sjukhus, varav två allvarligt skadade.

Enligt dagstidningen Het Parool talade polisen först med föraren och bad om att få se hans körkort, vilket han också visade. Sedan körde han på ett antal personer och kolliderade med en mur vid en tunnelbaneingång. Enligt polisen arresterades mannen, men uppger också att det inte finns något som helst som tyder på att det var en terrorattack. Via sitt Twitter-konto meddelade polisen:
”Den misstänkte har förhörts och det verkar inte ha skett med uppsåt. Men vi undersöker vidare.”

Till dagstidningen De Telegraaf säger poliskällor att föraren ”blev sjuk” och ”inte hade för avsikt” att köra på någon. Föraren hade parkerat på ett spårvagnsspår och blev ombedd att flytta fordonet. Därefter ska han ha kört iväg, men blev ”dålig på grund av lågt blodsocker”, vilket ledde till att han skadade åtta personer.

Ögonvittnen ger dock en helt annan bild. Flera berättar att han hade kört bilen i hög hastighet från en annan plats än den som polisen uppger. Ett av vittnena, som var på väg till en spårvagn, förvånades av polisens redogörelse:
– Jag såg hur bilden stod på spåret och jag tänkte att om det sker en attack, så är det nu. Två poliser gick fram till föraren. Jag tittade på dem och gick vidare. Jag var ungefär 100 meter bort när bilen körde iväg. Jag tyckte att det såg ut som att han flydde från polisen, men vi får inte veta sanningen.

Bilen fortsatte sedan längs spåret mot gatan Damrak och krockade sedan vid tunnelbanans ingång. Ett annat vittne, som gick mot stationen vid tillfället, sade till kanalen AT5:
– Jag var på den västra sidan och hade just gått förbi cykeltunneln för att komma till spårvagn 5. Jag talade med en vän när han skrek mitt namn. ”Spring, spring” sade han. Jag tittade till höger och såg en svart Peugeot närma sig i hög hastighet.
De båda männen kastade sig åt sidan och såg hur bilen stannade då spårvagnar blockerade vägen. Vittnet fortsätter:
– Två poliser gick fram till mannen för att be om hans körkort. En av poliserna kallade till sig kollegor och en av dem gav tillbaka mannens körkort och verkade signalera till honom att han skulle köra vidare.

Vittnet befann sig endast tio meter från bilen och berättar att föraren gav ett irriterat intryck:
– Han ryckte mer eller mindre körkortet ur händerna på polisen. Sedan, med en mobiltelefon i handen, startade han bilden och körde med full fart in i folkmassan. Vi såg folk bokstavligen flyga genom luften. Vittnet hävdar att bilen accelererade och berättade vidare:
– Det var panik och man hörde människor skrika. Själv är jag övertygad om att det inte fanns någon möjlighet att mannen hade blivit dålig. Det har jag läst överallt och det gör mig frustrerad. Som jag ser det, gjorde han två försök! Polisen borde ha sett att något inte stämde. Det här var inte bara en olyckshändelse.

Stationen och området runt den spärrades av, enligt järnvägsbolaget NS, och spårvagnar omdirigerades. Den nederländska polisen har inte tillkännagivit förarens namn, vilket kan indikera att de inte vill oroa allmänheten för en eventuell islamistisk attack.

Händelsen skedde en vecka efter terrorattacken i London, där åtta människor dog och dussintals skadades. Nederländerna har befunnit sig i beredskap efter vågen av attacker mot europeiska städer de senaste månaderna.

Några dagar tidigare hade en nederländsk medborgare arresterats efter att ha filmat utanför en av landets största arenor under en konsert, meddelade polisen. Det skedde i Eindhoven i landets södra del, då popartisten Guus Meeuwis framträdde. Mannen kunde inte förklara varför han filmade byggnaden under evenemanget.

Polisen tror att den misstänkte hade radikaliserats och behöll honom i arresten ytterligare en dag. Konserten förlöpte som planerat.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vad är egentligen rasism?

Vad är egentligen rasism?

🟠 OPINION: Dan Ahlmark Det finns en akademisk vetenskapsgren i USA som heter Critical Race Theory (kritisk rasteori) som fått stor påverkan på samhället och även färgat den svenska politiska korrektheten. De som sysslar med dessa studier menar att det finns en vit överhöghet och ”rasmakt” som präglar det västerländska samhället och att denna samhällsordning understöds av lagar. Man påstår sig arbeta för ”raslig frigörelse” och motarbetar makt baserad på ”föreställningar om ras”. Veckans debattör, författaren Dan Ahlmark, analyserar denna teori och hur den i själva verket i sig är extremt rasistisk och förtryckande.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

🟠 COVID-19 Australiska läkarförbundets ordförande i Queensland hotar både läkare och patienter i en tv-intervju. Läkare som försökt slå larm om vaccinskador drabbas av myndighets­räder. Den tidigare omhuldade ursprungsbefolkningen, som är skeptisk till vaccin, utpekas nu av myndigheterna för att ha ”konstiga konspirationsteorier” och tas sedan med tvång av militären till karantänsläger. En rasande chefsminister förklarar att alla som är emot tvångsvaccineringar är ”anti-vaxxare”. Både en australisk organisation och en sammanslutning av aboriginernas stammar vädjar nu om hjälp från om­världen. Protester sker redan utanför ambassader.

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

🟠 Bill Gates förutspår terrorattack med smittkoppor Smittkoppor är ett av världens mest smittsamma och dödliga virus, med potential att döda en stor del av jordens befolkning om det släpps ut. Innehav regleras hårt av internationella avtal och det får bara förvaras på två platser på jorden. Ändå upptäcktes nyligen av en slump flera små flaskor märkta ”smallpox” (smittkoppor) i en frys hos läkemedels- och vaccingiganten Merck i USA. Det sensationella och farliga fyndet gjorde att säkerhetsmyndigheterna DHS och FBI omedelbart kopplades in. Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC utreder nu händelsen. Upptäckten kommer mindre än två veckor efter att globalisten Bill Gates varnat för en biovapenattack med just smittkoppor. Men den och ”nästa pandemi”, som han också tror kommer snart, kan stoppas om världens regeringar hostar upp miljardbelopp för hans nödvändiga planer.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.