Skip to Content

Susan Wojcicki. Skärmavbild: Youtube.
LEDARE

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

PappersupplaganNya Tider v. 17

Publicerad: 26 april, 2021, 17:47

  • Svenska

Läs även

Egentligen borde detta hamna på humorsidan, men tyvärr är det sant. Youtube får alltså ett yttrandefrihetspris som man själv är med och sponsrar, och vid ceremonin skryter man om hur många miljoner (!) filmer man har raderat från sin plattform.

Susan Wojcicki är vd för Googles videoplattform Youtube. Den 16 april mottog hon Freedom Forum Institutes yttrandefrihetspris ”Free Expression Award”.

I en bisarr ceremoni, som självaste Orwell kunnat vara stolt över, hyllades Wojcicki för att verka för yttrandefrihet ”på alla möjliga sätt”. När Wojcicki sedan själv skulle tacka för priset förklarade hon att man inte kan ta yttrandefrihet för given och att den behöver försvaras. ”Men vi måste också säkerställa att det finns gränser”, sade vd:n.

Sedan gick hon över till att berätta att Youtube raderat nio miljoner filmer bara under det senaste kvartalet. I 90 procent av fallen hade beslutet tagits av artificiell intelligens som bedömde att de bröt mot Youtubes politiskt korrekta kriterier.

Förutom dessa miljontals raderade filmer fanns det enligt Wojcicki ”väldigt mycket” material som visserligen ”tekniskt sett motsvarade våra riktlinjer, men var på gränsen”. Där gjorde man i stället så att man begränsade hur mycket dessa filmer visades för andra användare, så att skaparen visserligen själv kunde se filmen, men knappt någon annan.

Youtube får alltså yttrandefrihetspris sedan man:

Raderat Floridas guvernör Ron DeSantis video, där han den 18 mars diskuterar med en panel hälsoexperter. Youtube motiverar censuren med att hälsoexperterna sagt att ansiktsmasker inte var nödvändiga för barn.

Förra året raderade man en video som blivit viral där en läkarorganisation jämförde dödligheten i Covid-19 med säsongsinfluensa och krävde ett slut på restriktionerna.

År 2019 erkände Susan Wojcicki att Youtube raderat hundratals annonser för Trump, samtidigt som hon hävdade att det inte hade med politik att göra.

Även Nya Tider har fått flera filmer raderade, där läkare intervjuas och ger sin syn på pandemin, läkemedlen och vaccinerna.
Vi kan bara konstatera att Youtube och liknande makthavare, som faktiskt är mäktigare än de flesta politiker, inte bara gör sig själva till åtlöje, utan i snabb takt förlorar allmänhetens förtroende. Det är när folket har genomskådat charaden som riktig förändring kan ske.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Henrik Paetau: Läsar- responsen inspirerade till bok

KULTURPaetau är känd för Nya Tiders läsare som en återkommande krönikör som sätter olika aspekter av det svenska samhället i blixtbelysning. Med bakgrund i Finland och med stora erfarenheter från and­ra länder kan han peka på företeelser i Sverige som sticker ut och skärskåda dem. Många läsare har reagerat på hans iakttagelser, något som inspirerat honom till att skriva en bok.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend