Skip to Content

Susan Wojcicki. Skärmavbild: Youtube.
LEDARE

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

PappersupplaganNya Tider v. 17

Publicerad: 26 april, 2021, 17:47

  • Svenska

Läs även

Egentligen borde detta hamna på humorsidan, men tyvärr är det sant. Youtube får alltså ett yttrandefrihetspris som man själv är med och sponsrar, och vid ceremonin skryter man om hur många miljoner (!) filmer man har raderat från sin plattform.

Susan Wojcicki är vd för Googles videoplattform Youtube. Den 16 april mottog hon Freedom Forum Institutes yttrandefrihetspris ”Free Expression Award”.

I en bisarr ceremoni, som självaste Orwell kunnat vara stolt över, hyllades Wojcicki för att verka för yttrandefrihet ”på alla möjliga sätt”. När Wojcicki sedan själv skulle tacka för priset förklarade hon att man inte kan ta yttrandefrihet för given och att den behöver försvaras. ”Men vi måste också säkerställa att det finns gränser”, sade vd:n.

Sedan gick hon över till att berätta att Youtube raderat nio miljoner filmer bara under det senaste kvartalet. I 90 procent av fallen hade beslutet tagits av artificiell intelligens som bedömde att de bröt mot Youtubes politiskt korrekta kriterier.

Förutom dessa miljontals raderade filmer fanns det enligt Wojcicki ”väldigt mycket” material som visserligen ”tekniskt sett motsvarade våra riktlinjer, men var på gränsen”. Där gjorde man i stället så att man begränsade hur mycket dessa filmer visades för andra användare, så att skaparen visserligen själv kunde se filmen, men knappt någon annan.

Youtube får alltså yttrandefrihetspris sedan man:

Raderat Floridas guvernör Ron DeSantis video, där han den 18 mars diskuterar med en panel hälsoexperter. Youtube motiverar censuren med att hälsoexperterna sagt att ansiktsmasker inte var nödvändiga för barn.

Förra året raderade man en video som blivit viral där en läkarorganisation jämförde dödligheten i Covid-19 med säsongsinfluensa och krävde ett slut på restriktionerna.

År 2019 erkände Susan Wojcicki att Youtube raderat hundratals annonser för Trump, samtidigt som hon hävdade att det inte hade med politik att göra.

Även Nya Tider har fått flera filmer raderade, där läkare intervjuas och ger sin syn på pandemin, läkemedlen och vaccinerna.
Vi kan bara konstatera att Youtube och liknande makthavare, som faktiskt är mäktigare än de flesta politiker, inte bara gör sig själva till åtlöje, utan i snabb takt förlorar allmänhetens förtroende. Det är när folket har genomskådat charaden som riktig förändring kan ske.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Mörkt år för restaurangbranschen – försäljningen rasade 20 procent

EKONOMIStatistiska centralbyrån (SCB) har presenterat detaljerade siffror för restaurangbranschen år 2020. Nedgången kom långt innan restriktionerna, då bland annat hemarbete gjorde att färre åt lunch ute.

Världshandelns sårbarhet illustrerades av ett sex dagar långt stopp i Suezkanalen

ANALYSÖverflyttningen av västvärldens produktion av varor till länder i Asien, främst Kina, har gjort väst helt beroende av en felfri leveranskedja. När containerfartyget Ever Given fastnade på tvären i Suezkanalen den 23 mars i år blottades detta beroende på ett högst påtagligt sätt. På bara ett par dagar var media fulla av katastrofrubriker kring händelsen. Just-in-time-filosofin visades än en gång ha drivits alltför långt, perfekt illustrerat av det sex dagar långa stoppet i kanalen.

Rysk militärteknik skapar ”Iron Man”-soldater – Exoskelett har provats ut under strider i Syrien

TEKNIKFlera länder försöker utveckla ett exoskelett som kan hjälpa soldater att lyfta mer, avfyra tunga vapen och bära tungt pansar. Medan USA:s system TALOS lagts i malpåse har Ryssland redan testat ut ett sådant system under stridsförhållanden och nyligen börjat utveckla den fjärde generationens kroppspansar i det så kal­la­de Sotnik-systemet. Det nya exoskelettet ska förses med eget kraftaggregat och kunna bära så pass mycket pansar att de ryska soldaterna ska bli skyddade mot inte bara den vanligaste finkalibriga elden, utan även mot tunga kulsprutor, enligt tillverkaren Rostec.

Gå till arkivet

Send this to a friend