Skip to Content

Nya Tider avslöjar: De fyra ”svenskar” som häktats för gruppvåldtäkt är somaliska medborgare

Braskande rubriker i Aftonbladet, Expressen och andra medier förkunnade att ”sex svenskar”, senare ”åtta svenskar” hade gripits för en rå gruppvåldtäkt på en finlandsfärja. Nya Tider kan nu som första tidning avslöja att inte ens nödlögnen att de gripna somalierna är ”svenska medborgare” stämmer – alla de häktade är somaliska medborgare, och av samtliga misstänkta har bara en svenskt medborgarskap.

Publicerad: 6 februari, 2015, 14:43

  • Svenska
  • English
  • Suomi

Det var natten mellan fredag och lördag förra veckan som den misstänkta våldtäkten ägde rum på finlandsfärjan Viking Amorella, som var på väg mellan Stockholm och Åbo. En 45-årig kvinna ska ha blivit inlurad i en hytt av en av gärningsmännen, och därefter gruppvåldtagen då fler trängde in i hytten.

Medier som annars brukar vara övernitiska i sin iver att följa den punkt i de ”pressetiska reglerna” som förklarar att man inte ska framhäva berörda personers etniska ursprung eller nationalitet om det ”saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande” gjorde nu snabbt tolkningen att det var betydelsefullt att framhäva de gripna våldtäktsmännens svenskhet.

”Sex svenska män våldtog kvinna i hytt”, förkunnade Aftonbladet.

”Sex svenskar gripna för våldtäkt på färja” trumpetade Expressen. Metro hade samma rubrik fast med ”finlandsfärja” istället för bara ”färja”.

”Flera svenska män misstänkta för våldtäkt på Finlandsfärja”, löd DN:s rubrik.

Även TT var förstås med: ”Sex svenskar greps för färjevåldtäkt”.

Gruppvåldtäkt på Viking Line Amorella. Foto: Finska kustbevakningen

Gruppvåldtäkt på Viking Line Amorella. Foto: Finska kustbevakningen

Det tycks som om det ursprungliga påståendet, att det var sex svenskar som var gripna, inte var de svenska mediernas påfund utan härrörde från uttalanden som finsk polis gjort för Ilta-Sanomat. Snart stod det dock klart att det inte var några etniska svenskar som var gripna. I sociala medier kom det fram uppgifter från svenskar som varit med på kryssningen om att gärningsmännen var av somalisk härkomst. Detta hindrade dock inte att man fortsatte att basunera ut gärningsmännens nationalitet. ”Sex svenskar” blev till ”åtta svenskar” när fler misstänkta greps då färjan kom tillbaka till Sverige.

”En uppgiftslämnare uppger för Aftonbladet att kvinnan ska ha lurats med till hytten av en av gärningsmannen. Väl i hytten anslöt sedan flera män som tryckte ner henne på rygg och drog av hennes kläder. Sedan våldtogs hon, enligt kvinnans uppgifter.” Så skrev Aftonbladets Richard Aschberg och Victor Stenquist den 2 februari. ”Redan under helgen greps totalt åtta svenska män misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten”, skrev de i samma artikel.

Vid denna tidpunkt var det redan känt för läsare av alternativa medier, eller nätfora som Flashback, att de misstänkta gärningsmännen hade namn som Mohamed, Ahmed och Abdullahi. Fortfarande antog dock de flesta att svenska medier inte ljög rakt ut, utan helt enkelt hade låtit bli att skriva etnicitet men skrivit deras rätta, formella nationalitet – att de var somalier med svenska medborgarskap.

Nya Tider kan nu avslöja att även detta är lögn. Samtliga de fyra män som nu sitter häktade, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, har somaliskt medborgarskap.

 

Förklaring från gammelmedia?

Nya Tider har sökt Aftonbladets och Expressens redaktionschefer, nyhetschefer samt Aftonbladets chef för nyhetsredaktionen, utan att komma fram. TT:s redaktionschef Mats Johansson lyckades vi däremot få svar från, men han förklarade samtidigt att han själv är dåligt insatt i just detta specifika fall.

Disco Aluminium, Amorella

Våldtäktsmännen gjorde inviter mot den svenska kvinnan, men när hon nobbade dem våldtog de henne.

 

 

NyT: Först skrev ni ”Sex svenskar greps för färjevåldtäkt”. Sedan framgick det i sociala medier och på annat sätt att de här männen inte var svenskar utan somalier. Då står det i nästa artikel: ”Ännu en häktad för färjevåldtäkt” och han beskrivs som en ”man” med en viss ålder. Varför ansågs det mer relevant att ange nationalitet när det antogs vara svenskar?

– Jag kan inte detaljerna i det där, men möjligen kan man säga att det var en färja mellan Sverige och Finland. I normalfallet är det väl en stor del svenskar och en stor del finnar.

NyT: Jag hade kunnat köpa det resonemanget på åtminstone något plan om det rört sig om svenska medborgare, men det gör det ju inte. Är det inte minst lika relevant om en samling somaliska medborgare begår en gruppvåldtäkt på en färja mellan Sverige och Finland?

– Jag vet inte vilka uppgifter vi hade i början, så jag kan inte svara på det.

NyT: Nu är det häktningsförhandling mot tre av de misstänkta idag. Kommer ni att ange nationaliteten när ni skriver om det?

– Jag sitter i andra möten idag, så jag vet faktiskt inte. Jag har inte varit direkt inblandad i det där.

Vi frågar Mats Johansson vem vi i så fall ska vända oss till med våra frågor, och han lovar att ringa upp senare. I skrivande stund hoppas vi fortfarande på att han ska infria sitt löfte.

När Aschberg och Stenquist publicerade sin artikel i Aftonbladet hade det som sagt redan framkommit i sociala medier att gärningsmännen var somalier. Det är svårt att undgå misstanken om ett försök till ”damage control” när de båda skribenterna istället började framhålla männens påstått svenska medborgarskap. De gick så långt som till att förfalska vad myndighetspersoner skulle ha sagt till dem.

”Hon ska nu begära att ärendet utreds i Sverige då både offret och de misstänkta gärningsmännen är svenska medborgare”, skrev de om kammaråklagare Elisabeth Brandt.

 

Åklagaren: Aftonbladet ljuger, våldtäktsmännen är inte svenska medborgare

– Ja du, det får står för Aftonbladet i så fall, kommenterar kammaråklagare Brandt när Nya Tider frågar om hon verkligen sagt så, med tanke på att männen ju inte alls är svenska medborgare, med undantag för en av de misstänkta som redan släppts.

NyT: Du känner inte igen att du skulle ha sagt det alltså?

– Nej, det jag sagt är i så fall att de har sin hemvist i Sverige.

Inte heller Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens sexualbrottsgrupp – som Aftonbladet också hänvisade till för att framställa somalierna som svenska medborgare – känner igen att han skulle ha sagt så, men han är inte lika säker som Brandt på att han inte kan ha sagt fel.

 

Uppdatering: I ett fall har osäkerhet uppstått angående medborgarskap, då Skatteverket till skillnad från häktningsframställan uppger att somaliern fick svenskt medborgarskap 2010. I de övriga tre fallen är Skatteverket och häktningsframställan eniga: de är somaliska medborgare.

Fortsättning följer i nästa pappersupplaga av Nya Tider.

dan.malmqvist@nyatider.nu

Ändring av kommentarsfält

På grund av misstanke om att det förekommit missbruk av kommentarsfältet kommer det tillfälligt att stängas av tills vidare. Vi jobbar på att lösa frågan med en långsiktigt hållbar lösning för möjligheten att kommentera och återkommer i ärendet.

Folkets 1

Folkligt mod hyllades på Folkets demonstration

FOLKETS DEMONSTRATIONDen sjunde demonstrationen i ordningen för Folkets Demonstration hölls i Stockholm lördagen den 21 maj. Fokus var folkligt mod och det man ansåg var motdemonstranternas demokratiförakt. Två personer från vänsterextrema journalistkollektivet togs om hand av polis och fick eskorteras ut från demonstrationsområdet.

SD 1

David Lång ny ledare för SD:s Stockholmsdistrikt

SDEfter en del inre stridigheter och ett framskjutet årsmöte har slutligen en ny styrelse valts på SD Stockholms årsmöte den 15 maj. Ny ordförande blir riksdagsmannen David Lång, som ersätter den tidigare ordföranden Jimmy Hesselbäck.

Brännässla

Brännässlan – ett nyttigt ogräs

HÄLSADen första söndagen i maj är det brännässlans dag. För att vara ett ogräs, och ett riktigt otäckt brännande sådant, är det inte dåligt att ha fått en egen dag. Men brännässlan är faktiskt ett ovanligt nyttigt och näringsrikt ogräs. Den är en av våra främsta läkeörter och dessutom bland de näringsrikaste örterna vi har i Sverige och ett billigt alternativ till dyra kosttillskott.

Vavra

En tidning att räkna med!

LEDARE

KB 1

Konstens frihet och rätten att uppröra

TRYCKFRIHETDan Park är den ende av oss som lyckats hamna i fängelse, sade Makode Linde lite beundrande, men berörde inte alls det faktum att han som mörkhyad konstnär behandlas med silkesvantar. När etablissemangets egna kulturpersonligheter skulle diskutera yttrandefriheten i Sverige var de rörande överens om att det inte råder några problem och inom konsten råder om möjligt ett än mer öppet klimat.

Sanna 1

Nya Tider åter vid fronten

LEDAREVi på Nya Tider är måna om att vår rapportering stämmer överens med verkligheten. I mitten av maj månad befann sig tidningens viceredaktör Sanna Hill åter vid frontlinjen i norra Irak, några kilometer från Islamiska statens område. Hon spenderade ett par dagar med västerländska frivilliga i staden Daquq.

Annelie 1

Eleverna som stöttade Annelie Sjöberg utmobbade

UPPFÖLJNINGNya Tider ringer Annelie Sjöberg, som vi skrev om i NyT v.17/2016, och som förlorade jobbet bland annat för sin delaktighet i Folkets demonstration. Hon berättar att de elever som uttalade sitt stöd för henne, varav några citerades med förnamn i Nya Tiders artikel, hotas med utskrivning ur skolan.

Libyen 1

Italien ska leda Natos intervention i Libyen

LIBYENUSA meddelade nyligen att Italien ska leda en militär operation i Libyen. Rom har tidigare vacklat mellan iver att militärt ingripa i Libyen och vägran att skicka de soldater som Washington begärt. I april övade italiensk militär försvar mot en landstigning av Islamiska staten i Europa. Kort efteråt led italienska kommandosoldater förluster när IS genomförde den hitintills största attacken på västerländska styrkor i Libyen. Västs militära planerare chockades över IS sofistikerade överraskningsattack och det mesta tyder på att det kommer att försena interventionsplanerna.

Europa 1

Folkets motstånd bekymrar EU

EUROPADAGENDen 9 maj firades EU:s ”nationaldag”. Datumet är satt efter Schumandeklarationen (Schumanplanen) som presenterades den 9 maj 1950 av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Det har i historieskrivningen fått utmärka starten för bildandet av Kol- och stålunionen som senare utvecklats till Europeiska Unionen. I Stockholm firades detta på Mosebacke torg och med tal och panelsamtal på Södra Teatern. Nya Tider var på plats för att känna av stämningen.

AfD Frauke Petry - Stillbild ntv

”Skicka hem utländska trupper från Tyskland”

TYSKLANDDet EU-skeptiska Alternativ för Tyskland (AfD), som på senare tid intagit en starkt invandringskritisk hållning, höll partikonferens i Stuttgart under helgen kring 1 maj. Utanför ställde anarkistiska antidemokrater till kravaller, men samtidigt noterar AfD ett starkt stöd hos befolkningen – 60 procent av befolkningen håller med om partiets åsikt attislam inte hör hemma i Tyskland.

Biskop 1

Fem åtalas för skott i Biskopsgården

GÄNGKRIMINALITETDe var två som sköt, men fem åtalas för mord. Efter ett gediget och tidskrävande spanings- och polisarbete har det brutala dubbelmordet den 18 mars förra året på Vår Krog & Bar i Biskopsgården, Göteborg, lett till åtal. Alla fem mordmisstänkta kan dömas som gärningsmän utan att det går att bevisa vem som hållit i vapnen, eftersom alla har haft samma avsikt och uppsåt. Ytterligare tre personer åtalas för medhjälp till mord. Rättegången beräknas starta i mitten av maj och hela 38 förhandlingsdagar är avsatta för att avhandla åtalspunkterna för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Brenner 1

Österrike vill stoppa ny migrantrutt

MIGRATIONÖsterrike har beslutat att förbereda sina gränser för en anstormning av migranter söderifrån. Brennerpasset på gränsen mot Italien binder ihop Central- och Sydeuropa och här förbereder man just nu stängsel för att med kort varsel kunna införa passkontroller. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar åtgärderna ”en katastrof för Europa”, men Österrike backar inte.

V 1

Vänsterpartiet höll partikongress

VÄNSTERPARTIETDen 5-8 maj höll Vänsterpartiet sin 41:a partikongress i Örebro med runt 500 deltagare. Jonas Sjöstedt omvaldes med acklamation till partiledare, medan partiprogrammet försågs med nya strategiska huvudlinjer. Många av vänsterns nya intressen kring sexuella minoriteter och etniska frågor lyftes fram under kongressen. Uppseendeväckande var också att en motion om legalisering av flyktingsmuggling klubbades igenom. Samtidigt är det ett parti som inte förmått dra fördel av sin oppositionsroll och regeringens svårigheter för att öka markant i opinionen.

Österrike 1

Kris i Österrike: Kanslern avgår efter sviktande väljarstöd

ÖSTERRIKEÖsterrikes förbundskansler Werner Faymann avgick den 10 maj såväl från posten som förbundskansler som ordförandeuppdraget i det socialdemokratiska partiet SPÖ. Detta efter att regeringen tappat opinionens stöd och fått ett uselt resultat i presidentvalets första omgång nyligen. Fokus är nu på presidentvalets andra omgång den 22 maj då allt kan hända.

Åkesson 1

”SD ska skapa en ny vision för Sverige”

SDVi hade rätt – det var budskapet från Jimmie Åkesson under hans årliga vårtal på ett kyligt Långholmen i Stockholm. Det är sverigevänner som ska ta på ledartröjan och leda Sverige ut ur krisen, eftersom de andra partiernas analyser av krisen bevisat sig inte hålla, menade Åkesson. Nya Tider var på plats på Långholmen.

Mona 1

Slutet för Mona Sahlin

DEBATTDet stormar kring Mona Sahlin – igen. ”Det är häftigt att betala skatt”, men att fiffla är tydligen roligare. Nya Tiders krönikör Stefan Torssell går igenom Monas historia och kan konstatera att trots att hon blir påkommen med handen i syltburken gång på gång, välkomnas hon ändå tillbaka av kollegorna i den politiskt korrekta gemenskapen och erbjuds nya toppjobb. Är sagan slut denna gång, eller finns det någon framtid för Mona?