Skip to Content

Registrerade? Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, menar att Polisen har rätt att kartlägga sociala nätverk för individer som är kriminella, även om inte alla i nätverket är kriminella. Personerna på bilden har inget samband med personerna i artikeln. Foto: Nya Tider

Nya Tider granskar: Registreringen av romer – ett urspårat mediedrev

Den 23 september ”avslöjade” DN att Skånepolisen upprättat vad man kallade ett ”olagligt register över tusentals romer”. Nu ska en utredning visa om registret faktiskt är olagligt eller inte. Många menar att utredarna utsätts för orimliga påtryckningar när både rikspolischefen, justitieministern och en samlad svensk journalistkår redan talat om för dem vad de ska komma fram till. Experter som Nya Tider talat med hävdar att medie­drevet är ett luftslott och att det handlat om att kartlägga kriminella nätverk.

Publicerad: 24 oktober, 2013, 12:11

  • Svenska

Läs även

Samma eftermiddag som DN gjort sitt ”avslöjande” hölls en presskonferens med länspolismästaren i Skåne Klas Johansson, biträdande chef på länskriminalen Petra Stenkula och chef för Polisområde mellersta Skåne Thomas Nilsson.

– Jag vill redan nu deklarera (sic), att jag känner, att jag vill förtydliga, att vi beklagar, att det finns många människor som känner ett stort obehag inför de uppgifterna som i dag har framkommit, inledde Nilsson.

Huruvida registret faktiskt var olagligt eller inte kallade han ”juridiska spetsfundigheter”. Istället var det hans privata känslor som låg i fokus.

– Jag är själv pappa och jag känner väldigt starkt för att vi ska inte föra register där det finns små barn med i registren. Sedan kan det finnas juridiska spetsfundigheter som förklarar eller beskriver varför det ska vara på just det sättet, men en spontan reaktion är att jag känner ett stort obehag inför det, sade Nilsson.

Nilsson förklarade att han fattat beslut om att göra en polisanmälan för att få igång en rättslig prövning kring hanteringen av registren. Sådana juridiska spetsfundigheter ville dock inte rikspolischefen Bengt Svenson vänta på. Han gick snabbt ut i massmedia och förklarade att registret var ”oacceptabelt”.

– Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären och att de andra följer de regler som vi har och är skyldiga att efterkomma, sade rikspolischefen till Aftonbladet. Till DN uppgav han sig vara ”förbannad” över registret.

Inte heller justitieministern Beatrice Ask ville vänta på de juridiska spetsfundigheterna. Den 25 september gick hon ut och bad romerna om ursäkt å Sveriges vägnar.

– Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som en medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat, sade Ask till Svenska Dagbladet då hon skulle träffa romska representanter för att framföra sin ursäkt.

Kartläggning av kriminella
Peter Springare, rotelchef för grova brott i Örebro, gick tidigt ut och gav rikspolischefen mothugg. Han förklarar att den här sortens register är vanliga då man kartlägger kriminella nätverk.

– När vi kartlägger brottslingar så vill man ju veta hur deras sociala tillvaro ser ut. Är de gifta, och med vem i så fall? Har de barn som knyter dem till vissa människor? Vilka umgås de med dagligdags? Vilka skjutsar dem i bilar? Att veta sådana saker underlättar utredningsarbetet, säger Springare till Nya Tider.

Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, bekräftar att polisen har rätt att lagra uppgifter om personer som inte själva misstänks för brott. Han förklarar också att registreringen inte skett på grundval av etnicitet.

– Vi har alltså inget register över romer. Vi har register över personer som är brottsmisstänkta och personer som finns i deras umgängeskrets eller är relaterade till dem rent socialt.
NyT: Det är alltså inte ett släktträd över romer som det påståtts i massmedia?

– Om du för in uppgifter på en person och på dennes kamrater, vänner, släktingar och så vidare, så kommer det ju att likna ett släktträd, framförallt om det finns ett stort umgänge inom släkten. Men nej, det finns inget sådant uppsåt i alla fall. Vi tar med de personer som anses relevanta för utredningsarbetet utan att välja vilka de är, säger Lars Förstell.

Fara för rättssäkerheten
Rikspolischefen känner naturligtvis till det här förfarandet. Därför var Peter Springare mycket kritisk till dennes agerande.

– Han vet ju mycket väl att vi registrerar och kartlägger inom ramen för vår underrättelseverksamhet. Han skulle ha sansat sig och sagt att ”jag utgår från att Malmöpolisen agerar i enlighet med de lagar och förordningar vi har att rätta oss efter, men vi ska undersöka det här och se om det begåtts några fel”.

– Det här är ett så tydligt exempel på hur den politiska korrektheten tar överhanden. Man kan inte fatta intellektuellt korrekta beslut eftersom den här pk-andan tar över, tillägger Peter Springare.

När nu även justitieminister Ask gått ut och bett om ursäkt ”å Sveriges vägnar” fruktar han att det blir svårt att få en opartisk utredning av ärendet.

– Jag trodde knappt det var sant när jag läste det. Var ska det här landa när de redan indirekt har gett direktiv att det är olagligt och bygger på rasistisk grund? Man kan inte agera på det här viset! Hur roligt är det för utredarna att sätta igång det här arbetet när både Bengt Svenson och justitieministern redan gått ut och sagt att det är olagligt och fel? Hur objektiva kommer de att kunna vara?

Släktnätverk
Registret är omfattande, med över 4 000 namn varav ett tusental är minderåriga. Detta har medie­drevet tolkat som att romerna registrerats bara för att de är romer. Experter som Nya Tider talat med är dock av en annan uppfattning. De menar att registret ser ut som det gör därför att kriminella romer vanligtvis agerar inom ramen för ett släktnätverk.

– Nu pratar jag inte om att romer som grupp skulle vara kriminella, säger Peter Springare. Men om man pratar om just kriminella romer så skiljer sig deras modus många gånger väsentligt ifrån andra kriminella i det sätt de jobbar på. Kriminella romer är inte sällan väldigt många när de begår brotten, det kan vara hela familjen som är med när man begår vissa typer av brott. Det skiljer dem från exempelvis narkomaner som gör bostadsinbrott eller andra stöldbrott för att finansiera sitt missbruk, som ofta är ensamma och inte har något stort kontaktnät. Och då blir det förstås ett betydligt mindre nätverk när man kartlägger dem, kontra kriminella romer som oftast har stora familjer, ett brett umgänge och så vidare. Det är ju den erfarenhet vi har.

– Då blir det ju helt naturligt mycket folk i sådana här registreringar och kartläggningar, utan att det för den skull är frågan om någon registrering bara för att de är romer. Det handlar om att de figurerar i kretsen kring kriminella romer.

Kulturskillnader
– Alla som vet någonting alls om romer vet att kriminella inte bara är individer, utan familjer, släkter och grupperingar, säger etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg till Nya Tider.
Arnstberg är förmodligen Sveriges främste expert på frågor som rör just romer. Han har forskat om dem i många år och var fram till 1997 en ofta anlitad föreläsare i frågor som rör romer. Efter att han detta år gav ut boken Svenskar och zigenare, som är en analys av relationerna mellan respektive folkgrupp, fann han sig plötsligt utmålad som rasist i svenska massmedier. Han accepterade nämligen inte den politiskt korrekta förklaringen att alla problem med romer är svenskarnas fel, utan menade att förklaringen främst ligger i romernas egen kultur.

Karl Olov Arnstberg.

Karl Olov Arnstberg.

– För oss går det en ganska skarp gräns mellan kriminella och icke kriminella, och de som inte är kriminella vill inte ha med kriminella att göra. Men så ser det inte ut i det romska samhället, utan där håller man i första hand ihop med varandra och den som är kriminell kan vara rätt beundrad. Det ger prestige att snuva gadjo (romernas ord för icke-romer, reds. anm.). Det finns ett särskilt uttryck på romani, hokano baro, som betyder att man gjort en ”stor kupp” där man verkligen lyckats dra de dumma gadjo vid näsan. Det är ett särskilt sätt att tänka, men om detta skaffar sig svenska journalister ingen som helst information. De vet inte ett skit om romer, rent ut sagt.

– Man kan inte saklöst ta romernas parti som om samhället och svenskarna var en stor fiende. Romerna är inte integrerade i något enda land, de finns i en förfärlig massa länder och i alla dessa är det på något sätt problematiskt. Borde man inte stämma ner tonen lite grann, skaffa sig lite kunskap och ge nyanserad information? Göra ett journalistiskt jobb istället för att bara skrika i moralisk indignation på det här sättet? Jag tycker att svenska journalister är under all kritik.

Att registreringen skulle ha med nazistanstruken ”antiziganism” att göra sågar Arnstberg som förklaring.
– Det här har inget med nazism att göra, det är ett kriminalarbete. Det kan sedan ha varit lite olyckligt utformat och kanske borde ha gallrats bättre, men mediadrevet saknar ju alla proportioner. Så vitt journalisterna kunnat visa har det inte en enda gång förekommit att polisen har missbrukat det här registret för att förfölja romer. Ingen har exempelvis blivit oskyldigt häktad bara för att han är rom.

”Hemligt, olagligt register”
Det falska ”avslöjandet” om registret har inte bara orsakat enorm uppståndelse i Sverige, utan har till och med gett eko utomlands via en notis i Associated Press, där det hela sammanfattades till att Sveriges polis fått utstå hård kritik för ett ”hemligt, olagligt register” över romer.

Då vi frågar Peter Springare om inte alla sådana här register är hemliga, skrattar han uppgivet.

– Jo, det är precis vad jag också sagt. Klart att det är hemligt! Det hanteras inom ramen för underrättelsematerial av ett fåtal människor inom vår organisation, det är alltså inte allmän egendom inom polisen. Det är ytterst sekretessbelagda uppgifter som hanteras väldigt nogsamt.

Efter DN:s ”avslöjande” har fler register ”uppdagats”. Bland annat hade Stockholms stad ett ”zigenarregister” ända fram till 1996. Registret hade enligt samstämmiga uppgifter syftet att hjälpa romerna med bostäder och arbeten. Nu hålls det fram som exempel på förföljelser.

– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger integrationsminister Erik Ullenhag till DN då han ombeds att kommentera registret i Stockholm.

Denna artikel har publicerats i ett tidigare nummer av Nya Tider. Teckna en prenumeration Du också!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Brinkemo om kriminella klannätverk: ”Klart det är kopplat till invandringen”

INTERVJUVice rikspolischef Mats Löfving bekräftade i början av månaden att den organiserade brottsligheten i Sverige till stor del styrs av invandrade klaner, men statsminister Stefan Löfven säger att han ändå inte vill göra en koppling till någon etnicitet. Per Brinkemo, som studerat klanstrukturer och speciellt somaliska klaner i Sverige, säger till Nya Tider att man i Sverige varit naiv och tolkar Löfvens uttalande som att statsministern måste vara rädd för att förlora ansiktet.

Gå till arkivet

Send this to a friend