Skip to Content

Vården kommer att kosta ännu mer, trots oförändrad kvalitet. Foto: Nya Tider
ANALYS

90 miljarder i välfärdsunderskott 2026

PappersupplaganNya Tider v. 26-27

Köerna till vården förlängs och skadorna i vården ökar. Äldrevården försämras, sjukpenningen urholkas och funktionshindrade blir av med sitt stöd. Välfärdskostnaderna beräknas öka med 90 miljarder kronor mer än skatteintäkterna till år 2026, om nuvarande kvalitet skall kunna upprätthållas. Många aktörer skyller på en ”åldrande befolkning”. Flera länder i Europa, med lägre skatter, har bättre utveckling än Sverige, trots en likartad demografisk situation. Det borde alltså finnas andra skäl och det som skiljer ut Sverige är migrationen.

Publicerad: 28 juni, 2019, 14:34

  • Svenska

Läs även

Den 12 juni presenterade finansminister Magdalena Andersson en rapport som slår fast att ”välfärdsgapet”, det vill säga skillnaden mellan samhällets årliga utgifter för välfärdstjänster och den nuvarande skattenivån, kommer att ha vuxit till 90 miljarder kronor fram till år 2026 om ingenting görs. Detta om nuvarande kvalitet i våren ska kunna bibehållas. Beräkningarna utgår från den situation som råder i dag, 2019.

Att det finns stora problem i välfärdssektorn är ingen nyhet, med snabbt ökande vårdköer och väntetider som vida överskrider vårdgarantin. Statistik från Socialstyrelsen visar att skadorna i vården också ökat, vilket vissa bedömare anser bero på en stressad arbetsmiljö och ett dåligt ledarskap. Andra menar att dålig effektivitet i vården är en nyckelfaktor för de skenande kostnaderna.

Att den omfattande byråkratin, som slukar väldiga resurser, är en av orsakerna till dagens situation, blir allt tydligare. Statistik från SCB visar att även om man justerar för inflationen, har kostnaderna för vården fördubblats mellan 2001 och 2017, men problemen i vården har ändå ökat snabbt. Detta faktum är en tydlig indikation på att välfärden inte levereras på ett optimalt sätt i Sverige, utan att vi för mindre än 20 år sedan fick ut betydligt mer nytta per satsad krona i välfärdssektorn.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend