Skip to Content

Den misstänkte gärningsmannen är den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Foto: Instagram/Twitter
INRIKES

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

Digital utgåva

Enligt bekräftade uppgifter är den misstänkta gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-åriga afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Publicerad: 4 mars, 2021, 17:56

  • Svenska

Läs även

Attacken i Vetlanda igår, där sju personer anfölls och knivhöggs av en afghansk asylsökare, den 22-årige Tamim Sultani, rubriceras nu som mordförsök men polisen utreder fortfarande om gärningen kan ha terrormotiv som grund. Man har ännu inte frågat ut gärningsmannen om hans motiv utan bara meddelat honom om vad han är misstänkt för.

Ett vittne till dådet, som själv involverades och utförde livräddande åtgärder på ett av de knivhuggna offren, berättade för Aftonbladet att han försökte stoppa blödningen från en man med ett stort sår i magen som kved av smärta.

– Han hade ett stort hål i magen. Jag tryckte båda mina händer mot hålet, sade vittnet.

– Jag blev alldeles sörjig på händerna. Mannen hade värjt sig mot attacken och hade sår på händerna också, sade vittnet vidare.

Gärningsmannen inte livshotande skadad av polisens skott

Polisen bekräftade under en pressträff under torsdagen att Sultani inte är livshotande skadad, utan sköts med ett skott i vänstra benet av poliser som försökte freda sig själva. Man bekräftar även att det rör sig om en knivattack och att gärningsmannen var beväpnad med en kniv när han greps. Man tvingades även genomföra en livräddande insats då afghanen blödde kraftigt ur skottsåret.

– Han (gärningsmannen) var vid ingripandet beväpnad. Han bar på en kniv. Han sköts och träffades i benet, sade Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef, lokalpolisområdet Höglandet.

– Skottet fick avsedd effekt och gärningsmannen kunde gripas. Poliserna på plats vidtar åtgärder och stoppar blödningen på gärningsmannen.

De sju skadade i Vetlanda är samtliga män födda mellan 1945 och 1985. Polisen säger att det inte finns några kopplingar mellan gärningsmannen och offren utan de har sannolikt valts ut helt slumpmässigt.

Enligt Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård, hade tre av offren livshotande skador och totalt fem har vårdats på intensivvård för sina skador från attacken. Man meddelar även att man lyckats stabilisera de värst skadade så att ingen för tillfället är i ett livshotande tillstånd.

– Samtliga patienter är i dag stabila. Ingen är livshotande skadad nu. Alla, inklusive gärningsmannen, är fortfarande kvar på sjukhus, sade han vidare.

Afghansk asylsökare bakom dådet

Enligt folkbokföringen flyttade Tamim Sultani till Vetlanda förra året. Enligt uppgifter till SVT kom han till södra Sverige 2016 i samband med den omfattande massinvandringen till Sverige av så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”.

Han ansökte om uppehållstillstånd i februari 2016 och beviljades först ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som ”alternativt skyddsbehövande” av Migrationsverket i oktober 2017. Han placerades då på ett HVB-hem i Småland och därifrån flyttade han till ett av Migrationsverkets boenden i Jönköpings län.

Hans ansökningar om uppehållstillstånd har därefter förlängts i omgångar i samband med ”gymnasieamnestin” som regeringen införde för att förhindra att afghanska män skulle skickas hem. Den senaste ansökan om förlängning kom i november 2020. Enligt Migrationsverket har det inte fattats något beslut på den ansökan än.

Enligt uppgifter till Fria Tider har han under sin tid i Sverige studerat på gymnasium för att lära sig alfabetet, men inte klarat av några kurser. Njudungsgymnasiets socialpedagog Agneta Kjellgren förklarar för Fria Tider vad det är för kurs:

– Alfabetisering betyder att man lär sig alfabetet, berättar hon.

– Du måste ju kunna alfabetet för att kunna lära dig att läsa och skriva.

Mannen har dömts för ringa narkotikabrott två gånger, 2019 och 2020 och har inte arbetat eller försörjt sig själv under sina år i Sverige, eller lärt sig någon svenska.

Statsminister Stefan Löfven: ”Har inget med migration att göra”

Under torsdagen kommenterade Stefan Löfven den misstänkta terrorattacken via en livesänd pressträff. Där ställdes en fråga från TT om hur Löfven reagerade kring att SD återupprepat kravet på att stoppa invandring som leder till belastning för Sverige. Då svarade Löfven att dådet inte skulle ha att göra med migration, trots att det är en asylsökande migrant från Afghanistan som begått dådet, här i Sverige, som en direkt följd av migration.

Stefan Löfven under dagens pressträff om dådet i Vetlanda. Foto: Regeringen

 

– Sverigedemokraterna är ute och spekulerar. Vi skall avvakta polisens utredning. Framöver kommer motiv utredas. Detta är ingen migrationsfråga som SD vill göra det till. Det handlar om att den som gjort det här döms för det, säger Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson kommenterar dådet på Twitter:

”Fasansfullt det som skett i Vetlanda. Det är fortfarande alldeles för tidigt att dra några säkra slutsatser, men att polisen nu rubricerar händelsen som misstänkt terrorbrott påminner oss om hur sårbart vårt samhälle är. Just nu har vi tankarna hos dem som drabbats.”

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige har en kort kommentar till dådet: ”Med vår politik hade terroristen i Vetlanda aldrig befunnit sig i Sverige.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april offentliggjorde den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson att regeringen i vårändringsbudgeten ger hela 6 miljoner för att sprida den ofta kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men nu vill regeringen sprida pizzametoden till fler kommuner i Sverige.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend