<strong>Mobilmaster</strong> finns i dag överallt och vi omges ständigt av trådlösa nätverk som gör att vi formligen ”badar” i lågfrekvent strålning. Många forskare anser att det är farligt för människors och andra levande varelsers hälsa, och hoppas nu på att WHO ska ta tag i frågan. Foto: Nya Tider

Appell mot mobilstrålning

Din mobiltelefon sänder som bekant ut strålning, men är den farlig för dig? Myndigheterna brukade svara nej, numera svarar man ”kanske” och uppmanar till försiktighet. Det forskarläger som från början varnade för riskerna kräver nu att Världshälsoorganisationen tar tag i frågan och ser över sina riktlinjer.
Olle johansson, docent i neurovetenskap och chef vid enheten för experimentell dermatologi på Karolinska Institutet, är en av initiativtagarna till appellen. Johansson är kontroversiell inom forskningsvärlden bland annat därför att han även forskar om elöverkänslighet, som av de flesta forskare anses vara en psykologisk åkomma snarare än en fysisk sådan. Foto: Privat
Olle Johansson, docent i neurovetenskap och chef vid enheten för experimentell dermatologi på Karolinska Institutet, är en av initiativtagarna till appellen. Johansson är kontroversiell inom forskningsvärlden bland annat därför att han även forskar om elöverkänslighet, som av de flesta forskare anses vara en psykologisk åkomma snarare än en fysisk sådan. Foto: Privat

– Om du tar en gammal hederlig GSM-telefon och lägger den i standby-läge på månens yta så är den, sedd från jorden, den starkaste radiokällan i universum. Det är alltså inga små nivåer vi talar om, säger Olle Johansson till Nya Tider. Johansson är docent och universitetslektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av upphovsmännen bakom appellen. Vi har tidigare intervjuat honom i NyT v 12/2015.

Uppropet är inte det första i sitt slag, berättar Johansson. Redan för femton år sedan började oroade forskare gå samman för att uppmana myndigheter och företag att ta tag i frågan.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.