Skip to Content

Dan Park intervjuas i Exakt24 om sin ansökan att hålla en islamkritisk manifestation i Rosengård. Stillbild: Exakt24
OPINION: MAGNUS STENLUND

Är Dan Park Sveriges svar på van der Lubbe?

PappersupplaganNya Tider v. 37

Den danske politikern Rasmus Paludans tänkta koranbränning i Rosengård diskuteras flitigt. Den som ansökte om demonstrationstillstånd är den svenske gatukonstnären Dan Park, som verkar helt oberörd för den fara han utsätter sig för. Var det rätt att bränna en koran för att visa att muslimer sätter gränsen för yttrandefriheten i Sverige? Veckans debattör, författaren Magnus Stenlund, tror att det kan få motsatt effekt och skapa sympati för muslimer.

Publicerad: 9 september, 2020, 15:55

 • Svenska

Läs även

Titta på videon på Exakt24.se där Dan Park blir intervjuad av Jesper Johansson om varför han ansökte om polistillstånd för att bränna en koran i Rosengård. Det här är mannen som medvetet provocerat fram upplopp och kravaller i Malmö och oroligheter lite varstans i Skåne och även övriga Sverige. Han förefaller på ett närmast onaturligt vis oförskräckt av att riskera en fatwa från någon muslimsk potentat nere i Egypten. Detta dödsförakt inför utsikten att göra extremisterna inom islam galet förbannade är svårbegripligt för en vanlig människa, man måste försöka få en bild av honom. Jag kan inte efter sju minuter påstå att han ger ett sinnesrubbat intryck. Inte heller framstår Park som en posör för mig.

Hans försvar för yttrandefriheten kan ses som ultimat och berömvärt. Men jag saknar någonstans passionen i hans röst och ansiktsuttryck. Hur kan han vara så lugn, rent av oberörd? Inför utsikten att spendera resten av sitt liv som Lars Vilks, Hirsi Ali eller Salman Rushdie, med livvakter med ända in på toaletten? Få halsen avskuren som Theo van Gogh, eller bli lynchad av en folkmassa? Det är utsikter som får oss andra att dra öronen åt oss. Vi har förvisso familjer också som vi inte vill utsätta för fara. Vilks kanske inte riktigt kunde ana vad han skulle förorsaka, kanske inte Rushdie heller, fullt ut. Men Park borde sannerligen veta.

Nej, någon galenskapens låga lyser inte igenom, han är ingen idiot, av allt att döma. Är han då en hjälte? Vi som avskyr islams totalitära ideologi måste ju se det så. Väl? Detta är verkligen ett test av yttrandefriheten i Sverige, och med nekande svar i kommun efter kommun har Park avslöjat hur ovilliga man är att låta något ske som skulle göra muslimerna förbannade.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Magnus Stenlund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  “Det är som att få ett pekfinger i bröstet. Vem skulle inte bli arg då? Om invandrande flyktingar brände den svenska flaggan”? Skulle vilja se alla de svenskar som går bärsärkagång på stan, efter att svenska flaggan har bränts av muslimer? Tror att det måste till betydligt mer för att svensken skulle bli upprörd över en “bränd flagga”? Det skulle vara lika lugnt i den svenska församlingen, om Bibeln eldas upp av samma grupp? Är det någon som på allvar tror att det hädanefter kommer att ges tillstånd till en manifestation mot Islam i Malmö? Rasmus Paludans försök till att bränna Koranen i Malmö ger en fingervisning om vem som i framtiden bestämmer inom vilka ramar vår yttrandefrihet anpassas till? Har tidigare kommenterat Elisabeth Olsson Wallins utställning Ecce Homo som sattes upp 1998 där Jesus och lärjungarna framställdes i en mängd “bögskepnader” som vår kulturelit hyllade som “nydanande” och framsteg för “den konstnärliga friheten”? Varför sätts inte en liknande upp och då med profeten och pedofilen Muhammed? Nej! Så långt sträcker sig inte den “konstnärliga friheten” och samma personer som hyllade E.O.W. och hennes utställning Ecce Homo anser då att det är ett påhopp på Islam? Är det inte en paradox då Ecce Homo ställdes ut tog många kristna illa vid sig, men den “konstnärliga friheten” vägde betydligt tyngre för att ta sådana hänsyn? Nåja, nu var det visst en utställning om pedofilen Mohammed – som säkert inte ställts ut då muslimer skulle ta illa upp och antagligen bränna upp både svenska flaggan och stan? Det börjar bli ganska tröttsamt med allt hycklande!

  • Maja Dacke

   Det har länge varit tröttsamt med allt hycklande på såväl hög som låg nivå. Och jag undrar hur länge det ska ta innan koranen tillåtes bli bränd även av muslimer.

   Jo, den första, betydligt äldre, koranen som Ismael skrev och som Mohammed kopierade delar av har nu hittats och … Det pågår redan auktionerande om den ‘därute’. Den lär dessutom liksom bibeln bygga på andra gamla skrifter och betona livet och kärleken till din nästa oavsett ursprung och utseende.
   Det händer saker alltså med utgångspunkt i mänsklighetens uppvaknande.

   • Dacke

    Nu går M-toppen i taket över att Stram kurs har tänkt elda upp Koranen. Stockholms finansborgarråd tycker det är ”vedervärdigt”? Det som är minst sagt tråkigt är att samma politiker anser det är ligger helt i linje med vår yttrandefrihet att bränna upp Bibeln?
    Att vika ned sig och inte tillåta att Koranen står i lågor, betyder att vi backar ytterligare ett steg med eftergifter för Islam? Det slutar med att vi inte får tillstånd att offentligt kritisera Islam och det hot som den utgör emot den svenska demokratin och samhället?
    Att förbjuda Koran-bränning idag – betyder munkavle i morgon!

 • samuelafugglas

  Vem vågar ta över RÅTTBOET efter Löfvensocialisterna?
  Kristersson, vilket skämt!!!
  Låt den socialistiska varbölden brista det är Kristerssons enda uppgift.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Gå till arkivet

Send this to a friend