Ärkebiskopen över Svenska kyrkan blir samtidigt biskop i Uppsala stift. Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i Kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans 13 stift. Dessutom röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst inom stiftet, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio. I ärkebiskopsvalet 2022 är totalt 876 personer röstberättigade. Foto: Uppsala kommun

Ärkebiskopskandidaterna presenterades

SVENSKA KYRKAN
Den 22 april hölls utfrågning av de fem kandidaterna till posten som ärkebiskop efter Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober. Den 30 mars togs det första steget i sökandet efter ny ärkebiskop. Då hölls nomineringsval för fler än 25 föreslagna kandidater. De fem som fick flest röster, samtliga redan biskopar, gick vidare till nästa steg i processen: den offentliga utfrågningen som hölls den 22 april.

En biskop i Svenska kyrkan är andlig ledare för ett av de tolv stift som landet är indelat i. Till biskopens uppgifter hör att visitera församlingar, det vill säga göra högtidliga besök, föra samtal med de anställda och ge synpunkter och förslag till hur församlingslivet kan utvecklas. Han eller hon är ordförande i stiftets viktigaste styrorgan, Stiftsstyrelsen och Domkapitlet. Den sistnämnda myndigheten fungerar som högsta ansvarig instans i andliga frågor i stiftet och ger riktlinjer om gudstjänstliv och liknande. Domkapitlet är också disciplindomstol över sådana anställda som har en vigningstjänst (präster och diakoner).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vem är din nästa?

Vem är din nästa?

🟠 I juletid infinner sig en särskild magi och närhet mellan människor. Krubban med Jesusbarnet, stjärnan i toppen av granen, adventsljusen – alla ska påminna oss om det kristna kärleksbudskapet. Man ska behandla sin nästa som man vill bli behandlad själv. Men vem är egentligen ens nästa? Jesus predikan var en revolutionär handling, då ”nästa” inom judendomen bara var andra judar. Nu skulle man plötsligt hjälpa vem som helst? Men hur ska egentligen ”vem som helst” förstås? Detta frågar sig veckans debattör, Stefan Torssell.

Svenska kyrkan uppmärksammar inte Gustav Vasa 500 år

Svenska kyrkan uppmärksammar inte Gustav Vasa 500 år

🟠 Gustav Vasa lade grunden till Svenska kyrkan genom att införa protestantismen i Sverige och knyta kyrkan till kronan. Ur detta utvecklades så småningom en statskyrka med viktiga ansvarsområden för samhället. När Nya Tider kontaktar Svenska kyrkan visar det sig dock att de inte uppmärksammade Gustav Vasa på något särskilt sätt den 6 juni 2023, 500 år efter dennes kröning.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.