Skip to Content

Konventionella bananer av det stora märket Chiquita som besprutar sina bananer hårt. Krav-märket garanterar giftfria bananer som odlats på ett etiskt och miljövänligt sätt. Foto: Nya Tider
Hälsa

Bill Gates finansierar GMO-bananer

Bananer är näringsfattiga och de konventionellt odlade blir kraftigt besprutade med bekämpningsmedel. Nu finns dessutom fältförsök på genmodifierade bananer med högre innehåll av vitamin A som Bill Gates är med och finansierar. Men var är det för fel på naturliga giftfria bananer?

Publicerad: 12 juli, 2014, 07:06

  • Svenska
Bill Gates. Foto: World Economic Forum @ Flickr

Bill Gates. Foto: World Economic Forum @ Flickr

Forskare inom genteknik fortsätter försöka manipulera generna i olika levande växter och nu vill forskare få fram bananer med mer A-vitamin. James Dale, vd på Center for Tropical Crops och Biocommodities (Centret för tropiska grödor och bioprodukter) vid Queensland University of Technology säger att de forskat på att få fram bananer med mer A-vitamin sedan 2005, enligt CNet News.

Dale menar att det kan betyda mycket för fattiga odlare i till exempel Uganda om de får tillgång till genmanipulerade bananer med A-vitamin, eftersom bananer där är vanlig som lagringsgröda men inte innehåller så mycket näringsämnen.

Projektet har finansierats av Bill Gates fond med nästan tio miljoner dollar. Bill Gates skriver på sin blogg att deras mål är att finansiera näringsrikare bananer. Att de ska bli sjukdomsresistenta är sekundärt.

Fältstudier i Australien

Genmanipulerade bananer finns nu odlade för fältstudier i norra Australien. Djurförsök på mongoliska gerbiler (en gnagare) har visat att de ska vara ofarliga, även för människor.

Bananodlingar har drabbats av svampsjukdomar på flera kontinenter förutom Sydamerika. Om svampsjukdomen sprids kan priset på bananer höjas kraftigt. Därför vill genteknikforskarna även att bananerna ska manipuleras för att bli resistenta mot sjukdomar. Dale säger att han hoppas att GMO-bananer kommer att odlas i Uganda till 2020.

Alternativ till GMO-bananer

Betakaroten och vitamin A finns naturligt i lättodlade grödor som till exempel broccoli, morötter, aprikoser och sötpotatis. Vitamin A är viktig för synen, huden och slemhinnorna. Vanlig svensk kost täcker dagsbehovet väl, enligt Livsmedelsverket.

Om priset går upp på vanliga bananer kommer, enligt kritiker, sannolikt GMO-bananerna att importeras även till Sverige och locka köpare med det billigare priset.

Giftfria naturliga bananer

Vill man äta banan är de ekologiska att föredra. Konventionell odling av bananer innebär att de besprutas med flera olika bekämpningsmedel, kemikalier injiceras till och med direkt in i klasarna med stora sprutor. Hälften av kemikalierna finns kvar i fruktköttet. Forskare rekommenderar att barn äter ekologiska frukter och grönsaker.

Linnéa Lindgren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Rökarnas sista strid i Österrike

RÖKNINGÖsterrikare tar strid mot regeringens upphävande av rökförbud och kräver folkomröstning.

Grönkål – en grönsak vi kan tacka vikingarna för

HÄLSASin vackra gröna färg och sitt krusiga yttre till trots har grönkålen under lång tid varit en grönsak som betraktats lite som fattigmanskost och har inte varit särskilt begärlig, förutom till julhögtiden, då den får komma in i finrummen. Under senare år har den emellertid fått uppleva en välförtjänt ökad popularitet. Grönkålen har nämligen visat sig vara en riktig näringsbomb.

Solskensvitaminet som skyddar dig mot influensa

HÄLSAVill du öka chanserna att slippa influensan i år? Då ska du satsa på D-vitamin. Det menar forskare som visar att det har en skyddande effekt som till och med är säkrare än influensavaccin och som dessutom är biverkningsfritt.

Magnesium – mineralet för den stressade nutidsmänniskan

HÄLSAForskare och expertis är eniga. Magnesium är ett av våra absolut viktigaste mineraler, som kan åstadkomma underverk i våra kroppar. Det kallas ibland för ”mirakelmineralen” och ”mineralen som räddar liv”, tack vare dess förmåga att bota och lindra sjukdomar. Magnesium har en central betydelse för att våra kroppar ska fungera ordentligt. Brist på mineralet orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och nedsatt mental förmåga. Ändå lider många i västvärlden av magnesiumbrist. Hur är det möjligt?

Forskare: Fetmaepidemin i USA går inte att stoppa

En ny rapport som släpptes den 13 oktober av amerikanska Hälsovårdsmyndigheten CDC avslöjar att nästan 40 procent av vuxna amerikaner och nästan 20 procent av amerikansk ungdom lider av fetma. Det är de högsta siffrorna någonsin i USA.

Är boten värre än soten? Föreläsning: ”Friskare utan vaccin?”

HÄLSAAnn-Charlotte Stewart, doktor i medicinsk genetik, höll ett föredrag om vacciner på Hälsans Hus, Stockholm, 17 september. Publiken bestod till 90 procent av kvinnor, varav många var i åldern att kunna vara småbarnsmammor. De flesta verkade vara väl pålästa i ämnet och flera vittnade om hur de blivit utskällda och hotade av personalen på Barnavårdscentalerna när de frågat för mycket eller motsatt sig vaccinering av sina barn. Nya Tider var på plats.

Tveksamma effekter av bakteriedödande tvål

HÄLSAEn ny undersökning visar att tvålar som marknadsförs med att de innehåller tillsatser av bakteriedödande medel inte är mer effektiva än vanlig tvål. Kemikalierna kan till och med vara skadliga och rubba hormonbalansen hos människor.

Fel av Italien att vilja tvångsmedicinera sina friska barn

HÄLSAOlika länder, globalt och runt om i Europa, håller på att anta lagar om tvångsvaccinering av våra barn. Det är inget annat än tvångsmedicinering av friska barn. Men faktum är att den verkliga frågan inte alls handlar om huruvida vaccination är skadligt eller inte, det handlar inte ens om att vaccinera eller inte vaccinera. Det handlar helt enkelt om vem som ska ha rätten att bestämma över vilka läkemedel, medicin, som ditt barn ska ta. Är det läkemedelsindustrin i maskopi med politiker som ska fatta beslutet – eller är det föräldrarna? Föräldrarna, menar debattör Sara Boo.

Gå till arkivet