Skip to Content

Konventionella bananer av det stora märket Chiquita som besprutar sina bananer hårt. Krav-märket garanterar giftfria bananer som odlats på ett etiskt och miljövänligt sätt. Foto: Nya Tider
Hälsa

Bill Gates finansierar GMO-bananer

Bananer är näringsfattiga och de konventionellt odlade blir kraftigt besprutade med bekämpningsmedel. Nu finns dessutom fältförsök på genmodifierade bananer med högre innehåll av vitamin A som Bill Gates är med och finansierar. Men var är det för fel på naturliga giftfria bananer?

Publicerad: 12 juli, 2014, 07:06

  • Svenska
Bill Gates. Foto: World Economic Forum @ Flickr

Bill Gates. Foto: World Economic Forum @ Flickr

Forskare inom genteknik fortsätter försöka manipulera generna i olika levande växter och nu vill forskare få fram bananer med mer A-vitamin. James Dale, vd på Center for Tropical Crops och Biocommodities (Centret för tropiska grödor och bioprodukter) vid Queensland University of Technology säger att de forskat på att få fram bananer med mer A-vitamin sedan 2005, enligt CNet News.

Dale menar att det kan betyda mycket för fattiga odlare i till exempel Uganda om de får tillgång till genmanipulerade bananer med A-vitamin, eftersom bananer där är vanlig som lagringsgröda men inte innehåller så mycket näringsämnen.

Projektet har finansierats av Bill Gates fond med nästan tio miljoner dollar. Bill Gates skriver på sin blogg att deras mål är att finansiera näringsrikare bananer. Att de ska bli sjukdomsresistenta är sekundärt.

Fältstudier i Australien

Genmanipulerade bananer finns nu odlade för fältstudier i norra Australien. Djurförsök på mongoliska gerbiler (en gnagare) har visat att de ska vara ofarliga, även för människor.

Bananodlingar har drabbats av svampsjukdomar på flera kontinenter förutom Sydamerika. Om svampsjukdomen sprids kan priset på bananer höjas kraftigt. Därför vill genteknikforskarna även att bananerna ska manipuleras för att bli resistenta mot sjukdomar. Dale säger att han hoppas att GMO-bananer kommer att odlas i Uganda till 2020.

Alternativ till GMO-bananer

Betakaroten och vitamin A finns naturligt i lättodlade grödor som till exempel broccoli, morötter, aprikoser och sötpotatis. Vitamin A är viktig för synen, huden och slemhinnorna. Vanlig svensk kost täcker dagsbehovet väl, enligt Livsmedelsverket.

Om priset går upp på vanliga bananer kommer, enligt kritiker, sannolikt GMO-bananerna att importeras även till Sverige och locka köpare med det billigare priset.

Giftfria naturliga bananer

Vill man äta banan är de ekologiska att föredra. Konventionell odling av bananer innebär att de besprutas med flera olika bekämpningsmedel, kemikalier injiceras till och med direkt in i klasarna med stora sprutor. Hälften av kemikalierna finns kvar i fruktköttet. Forskare rekommenderar att barn äter ekologiska frukter och grönsaker.

Linnéa Lindgren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nu är det dags att stärka immunförsvaret

HÄLSADet är en god idé att börja tänka på att stärka sitt immunförsvar inför höstens och vinterns förkylningar. Det gör man på flera olika sätt. Rätt kost är oerhört viktig, rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter ger ett bra skydd, men även sådant som regelbunden motion, vila och sömn aktiverar och stärker vårt immunförsvar.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Frossa i våra svenska superbär!

HÄLSADet är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Mytomspunna vänderoten sägs vända ont till gott

HÄLSAVänderoten är en mytomspunnen växt som har rykte om sig att kunna vända ont till gott, även sjukdomar. Den har använts flitigt i Sverige för att hålla troll och häxor borta. Som medicinalväxt användes den förr mot hysteri och nervösa besvär. I dag är den en av de mest uppskattade medicinalväxterna vi har och används mot oro och insomningsbesvär.

Amerikansk forskning: kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa cellgiftsbehandling med ny metod

FORSKNINGSRÖNNyligen presenterades en stor studie vid cancerkongressen i Asco, USA, där det framgår att många kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa plågsam cellgiftsbehandling med en ny metod. I Sverige anses dock den nya metoden vara ”för dyr” för att användas här.

Björken – både vacker och nyttig

NATUR & HÄLSAI Sverige har vi en lång tradition av att använda de första späda björkbladen som en stärkande vårkur mot vintertrötthet. Med våra långa, mörka och kalla vintrar kan det vara bra att upprätthålla den traditionen och dra nytta av björkens förmåga att rena och stärka våra kroppar.

Fira lakritsens dag den tolfte april!

HälsaOfta förknippar vi lakrits med godis, men faktum är att lakrits har använts i urminnes tider som en viktig medicinalväxt. I Sverige ingick lakrits som en ingrediens i hostmedicinen Roséns bröstdroppar, och torkad lakritsrot fanns att köpa på våra apotek ända in på 1970-talet.

Skadliga förändringar i immunförsvaret med skräpmat

HÄLSAEn studie utförd vid Bonns universitet, Tyskland, fick de värsta farhågorna angående snabbmat att besannas. Redan efter en månads tid kunde man observera skadliga förändringar i immunförsvaret hos möss som man gav en diet liknande vår så kallade skräpmat. Enligt rapporten blir förändringarna till viss del bestående, även om kostvanorna sedan blir hälsosammare.

Gå till arkivet