Skip to Content

”De är varken ensamma, flyktingar eller barn”

Efter att antalet ”ensamkommande flyktingbarn” exploderat till över 35 000 förra året har problemen vuxit så mycket att de inte kan döljas längre. Människor med insyn i asylindustrin är fortfarande rädda att hängas ut som ”rasister” ifall de kritiserar systemet, men allt fler väljer att göra det anonymt. En av dem är Barbro, som arbetar som god man åt ensamkommande.

Publicerad: 20 juli, 2016, 14:04

  • Svenska

Läs även

Barbro, som är strax över pensionsåldern och egentligen heter något annat, kontaktade Nya Tider efter att ha läst vår intervju med Annika (NyT v.18/2015) som även hon har uppdrag som god man åt ensamkommande. Hon förklarar att det var mycket hon kände igen och att hon själv vill berätta vad hon upptäckt bakom asylindustrins kulisser.

− Man hoppas ju att fler ska träda fram och berätta, då kanske det kan bli ändring till slut, säger Barbro när vi träffar henne i hennes hus på den svenska landsbygden, någonstans i Mellansverige.

Barbro berättar att hon engagerade sig för de ”ensamkommande flyktingbarnen” redan när de första kom till hennes kommun för fyra år sedan. I början var både hon, andra goda män och personalen på boendena mycket naiva i sin syn på verksamheten.

− Då var det ju ingen som visste något, allt var så nytt. Vi engagerade oss så mycket, gjorde mycket mer än vi egentligen skulle. Vi gav de här ungdomarna så mycket, skjutsade dem hit och dit när de ville någonstans och en massa and­ra saker, berättar Barbro.

Efter en tid började dock Barbro reagera mot bristen på tacksamhet och ödmjukhet från ”flyktingbarnens” sida. De extra tjänster hon och andra i verksamheten hade gjort av ren välvilja blev snart till krav. När de inte fick skjuts eller andra extra förmåner blev ”barnen” upprörda, arga, ibland direkt hotfulla.

− Det var till exempel några som hade blivit skjutsade till [en stad i Mellansverige] för att gå på bio. Efteråt ville fyra av killarna inte åka hem, utan skulle hälsa på en kille som bott på boendet tidigare. Personalen förklarade att i så fall fick de ta sig hem själva. De åkte till honom, men han hade ju inte sängplatser åt fyra personer. Mitt i natten ringer de personalen och kräver att bli hämtade. Personalen förklarar att de inte kan göra det, så då ringer de mig istället och är upprörda. De blev väldigt otrevliga och det slutade med att någon i personalen gav vika och hämtade dem, förklarar Barbro.

− Numera gör vi ju bara precis det vi ska, varken mer eller mindre. Ger man dem lillfingret så tar de hela handen, som det heter, tillägger hon.
En annan sak Barbro reagerat över är ”flyktingarnas” vilja att återvända till det hemland de antas ha flytt ifrån så snart de fått uppehållstillstånd i Sverige.

− Så fort de fått uppehållstillstånd ska de söka pass. De längtar verkligen hem till det land de ”flytt” ifrån. Det har jag full förståelse för. Vad jag inte begriper är hur de kan räknas som flyktingar när de kan resa hem till hemlandet på semester. Då är man ingen flykting i mina ögon, och då kunde man hellre ta in riktiga flyktingar istället.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Estonia var ett massmord” – trots uppgifter om sprängladdningar: KU häver inte åtalsimmunitet

Nya Tider intervjuar röjdykaren Håkan Bergmark, militärt utbildad inom sprängteknik som var med och dök vid vraket bara några dagar efter förlisningen och som med sin kollega redan då kunde konstatera ett spränghål i skrovet. Tillsammans med Henning Witte, juridiskt ombud för Estoniakatastrofens offer, resonerar han om de spränghål som hittades och huruvida Estonia var ett massmord.

Flixtrain på svenska spår

INRIKESFlixtrain inledde i maj sin snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm från 129 kronor. Efter viss ”coronaförsening” kan man nu köpa biljetter till det gräsgröna lågpriståget. 2022 kör Flixtrain även Uppsala – Köpenhamn.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.

Riksrevisionen riktar återkommande kritik mot allvarliga brister i statsförvaltningen

ANALYSI sin årliga granskning av statsförvaltningens effektivitet återkommer påpekanden om allvarliga brister i hur de statliga myndigheterna styrs, bristande kontroll och stora brister i beslutsunderlag. Årets effektivitetsgranskning, som avser år 2020 och offentliggjordes den 4 juni, är inget undantag. Även i den ekonomiska revisionen riktas skarp kritik mot både regeringen och flera myndigheter, även i år avseende brister i styrning, uppföljning och kontroll.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Gå till arkivet

Send this to a friend