Skip to Content

Trots ett rekordstort antal skuldavskrivningar, och ett lägre antal skuldsatta än på mycket länge, fortsätter den totala skulden att växa. Kronofogden bekräftar för Nya Tider att skulden är större än någonsin tidigare. Foto: Kronofogden
INRIKES

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

PappersupplaganNya Tider v. 7

Kronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Publicerad: 13 februari, 2020, 13:55

  • Svenska

Läs även

”Historiskt få skuldsatta hos Kronofogden”, löd myndighetens pressmeddelande från slutet av januari. Den positiva nyheten snappades upp av de stora systemmedierna. För den som granskade informationen djupare trädde emellertid en betydligt dystrare bild fram.

Enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, beror det minskade antalet skuldsatta i huvudsak på att man beviljat ”rekordmånga skuldsaneringar”. I andra hand handlar det om att TV-licensen avskaffats, och först i tredje hand om att det ekonomiska läget varit gynnsamt och gjort det enkelt för folk att betala sina skulder. Han varnar också för att risken är ”överhängande” att fler får betalningssvårigheter när konjunkturen viker.

NyT: Antalet skuldsatta minskar med nästan 17 000 personer?

– Ja, det stämmer, till drygt 397 000, säger Krantz när Nya Tider når honom på telefon.

– Siffran har aldrig varit så här låg, vi får gå tillbaka till 80-talet för att hitta en lägre siffra. Man fick en tillfällig kraftig ökning av antalet skuldsatta i samband med finanskrisen 1992, men i princip handlar det om det lägsta antalet på omkring 30 år.
Krantz säger att högkonjunkturen inneburit goda möjligheter för folk att betala sina skulder, men det är långt ifrån hela sanningen bakom minskningen:

– Det ekonomiska läget generellt sett har ju varit ganska gynnsamt under de senaste tio åren egentligen, med stark ekonomisk utveckling, hyfsat bra sysselsättning och låga räntor. I det stora hela kan man säga att förutsättningarna har varit goda för folk i Sverige att göra rätt för sig och betala.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • SefastTronde

    Det går inte att lugga en skallig. Om det är staten, genom CSN, banker eller privata finansbolag som lånar ut till invandrare som på intet sätt kan motsvara minsta förväntningar om återbetalning förstår jag inte att de lånar ut pengarna. Det borde ju vara en väl förutsedd förlust på förhand. Sedvanlig kreditprövning och bedömning bör gälla i alla fall. Vem står för kostnaderna av de obetalda skulderna? Är det inte i sista hand skattebetalarna, våra svenska medborgare.

Antirasistisk lobbygrupp försvarar rasstolthet – bara den inte är vit

INRIKESDen 27 januari uttryckte den kände festfixaren Micael Bindefeld stolthet över sin etniska tillhörighet till det ”kulturbärande, judiska folket”. Detta gjordes på bästa sändningstid i Sveriges Radio utan att programledarna ifrågasatte vad han sade. Den så kallat antirasistiska lobbyorganisationen Teskedsorden, som annars pläderar för nolltolerans mot alla former av både så kallad rasism och ”medrasism”, försvarar utspelet. Teskedsordens generalsekreterare säger till Nya Tider att det är rätt att känna stolthet över sitt folk, bara man är en förtryckt minoritet.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Polis vill ta hjälp av militären i ”gråzonsproblematik”

INRIKESRikspolischef Anders Thornberg har lämnat ett förslag till regeringen om att polisen i större utsträckning bör få ta hjälp av Försvarsmakten vid ”gråzonsproblematik”, ett upptrappat läge som enligt Försvarets forskningsinstitut, FOI, är ”ett tillstånd mellan fred och krig”. Med FOI:s utökade definition av gråzonsproblematik skulle det kunna innebära att militären får rätt att agera mot regimkritiker och alternativa medier.

Kritikstorm efter våldsförhärligande propaganda i Bingolotto

INRIKESKritiken har varit massiv efter att den kända skådespelerskan Marianne Mörck i TV4:s Bingolotto sade att hon ville slå USA:s president Donald Trump på käften, något programledaren Rickard Olsson glatt instämde i. Bingolotto har halvhjärtat försökt att ta avstånd från det inträffade, men när Nya Tider når både ansvariga på Folkspel samt Marianne Mörck själv tar ingen bestämt avstånd från politisk, våldsförhärligande propaganda.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Kraftig ökning av våldsbrottslighet av barn

INRIKESEnligt en nyligen genomförd granskning har våldsbrottsligheten bland barn i åldrarna 7 till 14 ökat kraftigt de senaste tre åren. Polischefen Carin Götblad menar att graden av hänsynslöshet och förnedring av offer är ett nytt inslag, och nämner bland annat utdragen tortyr som filmas. Polisen vill inte dela granskningens resultat med Nya Tider, men tidigare rapporter och berättelser ger skäl att anta att andelen gärningsmän med utländsk bakgrund i dessa fall är mycket hög.

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien viktig markör för EU:s framtid

ANALYSBetydelsen av ett väl utformat avtal mellan EU och Storbritannien kan inte underskattas. Det är sannolikt en av de viktigaste frågorna för EU att lösa den närmaste tiden. Mycket står på spel, inte minst unionens trovärdighet gentemot kvarvarande medlems­länder. Om EU-eliten fortsätter att betrakta länder som väljer att lämna unionen som något annat än ett ”tredje land”, kan förtroendet för hela EU-bygget snabbt krackelera.

Gå till arkivet

Send this to a friend