Skip to Content

Trots ett rekordstort antal skuldavskrivningar, och ett lägre antal skuldsatta än på mycket länge, fortsätter den totala skulden att växa. Kronofogden bekräftar för Nya Tider att skulden är större än någonsin tidigare. Foto: Kronofogden
INRIKES

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

PappersupplaganNya Tider v. 7

Kronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Publicerad: 13 februari, 2020, 13:55

  • Svenska

Läs även

”Historiskt få skuldsatta hos Kronofogden”, löd myndighetens pressmeddelande från slutet av januari. Den positiva nyheten snappades upp av de stora systemmedierna. För den som granskade informationen djupare trädde emellertid en betydligt dystrare bild fram.

Enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, beror det minskade antalet skuldsatta i huvudsak på att man beviljat ”rekordmånga skuldsaneringar”. I andra hand handlar det om att TV-licensen avskaffats, och först i tredje hand om att det ekonomiska läget varit gynnsamt och gjort det enkelt för folk att betala sina skulder. Han varnar också för att risken är ”överhängande” att fler får betalningssvårigheter när konjunkturen viker.

NyT: Antalet skuldsatta minskar med nästan 17 000 personer?

– Ja, det stämmer, till drygt 397 000, säger Krantz när Nya Tider når honom på telefon.

– Siffran har aldrig varit så här låg, vi får gå tillbaka till 80-talet för att hitta en lägre siffra. Man fick en tillfällig kraftig ökning av antalet skuldsatta i samband med finanskrisen 1992, men i princip handlar det om det lägsta antalet på omkring 30 år.
Krantz säger att högkonjunkturen inneburit goda möjligheter för folk att betala sina skulder, men det är långt ifrån hela sanningen bakom minskningen:

– Det ekonomiska läget generellt sett har ju varit ganska gynnsamt under de senaste tio åren egentligen, med stark ekonomisk utveckling, hyfsat bra sysselsättning och låga räntor. I det stora hela kan man säga att förutsättningarna har varit goda för folk i Sverige att göra rätt för sig och betala.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • SefastTronde

    Det går inte att lugga en skallig. Om det är staten, genom CSN, banker eller privata finansbolag som lånar ut till invandrare som på intet sätt kan motsvara minsta förväntningar om återbetalning förstår jag inte att de lånar ut pengarna. Det borde ju vara en väl förutsedd förlust på förhand. Sedvanlig kreditprövning och bedömning bör gälla i alla fall. Vem står för kostnaderna av de obetalda skulderna? Är det inte i sista hand skattebetalarna, våra svenska medborgare.

Hessens finansminister begick självmord – fruktade för coronasmittans följder

TYSKLAND

Hemlöse Lars är död: ”Var patriot ända ut i fingerspetsarna”

REPORTAGELars Bick, som var hemlös i Gamla stan, är död. I flera år arbetade han för att uppmärksamma svenska hem­- lösas situation. När Sverigedemokraterna hyrde säng- ­platser till hemlösa i Stockholm blev Lars en informell talesperson för gruppen. Flera gånger medverkade han också i både alternativmedier och gammelmedier. Nya Tider har talat med bröderna Anders och Johan Hesselbäck, som under sitt arbete som guider i Gamla stan lärde känna Lars. Nu vill de berätta om hans öde för att uppmärksamma de hemlösas situation. ”Det är vad Lars skulle ha velat att vi gjorde”, säger de.

Kändisarna som coronaviruset tog

CORONAVIRUSETMellan februari och slutet av mars i år har åtminstone fyra personer inom artistvärlden avlidit i Covid-19.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Regeringen flyger hem utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Gå till arkivet

Send this to a friend