Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Det populistiska etablissemanget vänder kappan

I land efter land har man kunnat se hur etablissemanget försöker kontra de folkliga alternativen genom att förklä sig i fosterlandsvänlig skrud. Även om man denna gång lyckades lura väljarna i Österrike är det allt fler som bara tolkar det som att man ger EU-skeptiker och invandringskritiker rätt – och att det bakom den nya retoriken finns samma gamla förrädare.

Publicerad: 14 december, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

I Österrike har den internationalistiske miljöpartisten Van der Bellen tagit fosterlandsvännernas retorik och poserat på affischer med slagordet ”Heimat” (fosterlandet) i gigantiskt format. I Frankrike bävar etablissemanget inför presidentvalet nästa år och har därför skakat fram en kandidat som har en traditionell och konservativ framtoning i form av François Fillon från högerpartiet UMP. Han har profilerat sig bland annat på att avbryta sanktionerna mot Ryssland och stoppa adoptioner till homosexuella par, och på så vis slå undan åtminstone en del av väljarbasen för Marine Le Pen.

Vi har sett dessa populistiska försök tidigare. Dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy gjorde stor sak av att han 2010 beordrade rivningen av romlägren runt om Paris – men det dröjde förstås inte länge förrän romerna var tillbaka på grund av att gränsen var oskyddad.

Samma år förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att ”Tysk mångkultur har grundligt misslyckats”, men blev det någon förändring? Invandringen har fortsatt i samma takt fram till förra året, då Merkel bjöd in alla migranter från Mellanöstern och öppnade dammluckorna fullständigt.

På så vis försöker man på populistiskt vis lura väljarna – man säger en sak men gör en annan. Och så har dessa kappvändare mage att kalla de värdekonservativa och patriotiska rörelser som i decennier kämpat i motvind, som svartmålats i etablissemangets medier, vars torgmöten och lokaler attackerats av regimens gatuhuliganer, för populistiska, de som orubbligt stått fast vid sin politik även när den var impopulär. Vilket hyckleri!

I Sverige har vi också sett de populistiska utspelen. Att tala om invandringsvolymer har tidigare avfärdats som ”rasistiskt”, nu talar även regeringen om ett tak. Människors oro och ilska tvingar fram en annan retorik, liksom rädslan att Sverigedemokraterna ska få fler röster. Tyvärr har SD inte riktigt utnyttjat sin position som partier i andra länder, där man varje gång regimen backat kunnat flytta fram sina positioner och sätta press för ytterligare förändringar.

Nu när det vankas val igen i Tyskland kan vi se samma populistiska utspel från de styrande. Angela Merkel vill förbjuda heltäckande slöjor och partiet antog ett förbud mot dubbla medborgarskap. Men invandringen ska fortsätta, inget nytt under solen. Dessutom angående dubbla medborgarskap kan man säga att det låter bra, men i praktiken tror jag att det kommer att försvåra återvandring för de turkar som faktiskt hade kunnat tänka sig att flytta hem igen.

Även om man lyckades lura väljarna i Österrike med en retorik som inte har något att göra med den politik man faktiskt tänkt driva, så är jag övertygad om att utvecklingen inte går att stoppa. Fosterlandsvänliga krafter växer i hela Europa och allt fler genomskådar hycklarna och väljer att rösta på originalet – de människor som offrat karriär och en plats i etablissemanget för att arbeta för sina folks bästa.

Det är som Lega Nords Matteo Salvini säger. Det är nog med vanstyre. De styrande måste bytas ut. Man kan inte samarbeta eller ingå koalitioner med dem som förrått landet. Etablissemangets dagar är räknade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Barn, inte fru” kräver förbud mot ingiften

KRÖNIKAMånga läsare har nog uppmärksammat annonser där stiftelsen Plan International Sverige tar upp hedersförtryck i världen och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig”. På deras hemsida kan man läsa att detta är den svenska delen av organisationen Plan International som är aktiv i 75 länder och att man kan bli fadder till en flicka någonstans i världen för att denna ska få utbildning och slippa bli bortgift som barn.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Gå till arkivet

Send this to a friend