Skip to Content

LEDARE

Detta betyder USA-valet för Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 44

Publicerad: 31 oktober, 2020, 19:20

  • Svenska

Läs även

Valet på andra sidan Atlanten den 3 november kan kännas avlägset, men påverkar Sverige och hela världen på ett högst påtagligt sätt.
Donald Trump må vara bufflig, men han har inneburit en absolut nödvändig frisk fläkt. Det beror inte så mycket på vad han åstadkommer, utan mer på vilka krafter han utmanar.

Trump har gjort det okej att tala om att bygga en mur mot illegala migranter, något som flera länder i Europa gjort verklighet av. Han talar i klarspråk om att AFA är terrorister. Han pekar på medias lögner och föredrar att kommunicera direkt med medborgarna via Twitter, utan ”fake medias” politiskt korrekta filter.

Främst har det blivit okej att kritisera USA:s krig. Trumps före­gångare, vänsterns gunstling Barack Obama, var en av de amerikanska presidenter som startade flest krig. Han fortsatte sina föregångares krig i Afghanistan, Pakistan och Somalia, men angrep även Syrien och Libyen, länder vars befolkningar än idag lider av dessa krigsbrott. I samma veva som Obama tog emot Nobels fredspris i Oslo 2009, skrev han på en order om angrepp på ytterligare ett land, det fattiga Jemen.

Hur många krig har den av vänsterns kritiserade president Trump startat? Svaret är exakt noll. Tvärtom har han upprepade gånger försökt dra hem soldater från Syrien och Irak, bara för att bli överkörd av sina generaler.

Detta är ytterligare något som blivit mycket tydligt tack vare Trump: Att presidenten till stora delar är i händerna på en dold maktstruktur – den Djupa staten – som inte är demokratiskt vald utan driver en helt egen agenda. Innan han tillträdde talade han om att ”träsket” som styr Washington behöver dräneras. Genom sitt presidentskap har han bevisat dess verklighet. Och nödvändigheten av att det en gång för alla försvinner.

Många hade hoppats att Trump skulle ställa förrädarna inom den Djupa staten inför rätta, men inför detta val är det uppenbarligen för sent. Lite har dock läckt ut, inte minst om Demokraternas kandidat Joe Biden och hans skumraskaffärer som de systemtrogna medierna i USA och Sverige nu gör allt för att dölja.

Vilken president som efter den 3 november kommer att ta plats i Vita huset kommer att få stor inverkan på Sverige. Sverige är extremt USA-tillvänt och stormakten har större inverkan på svenskt samhällsklimat än Frankrike eller Tyskland, de länder som traditionellt legat nära Sverige kulturpolitiskt.

Biden skulle inte bara vara en återgång till fler neokonservativa krig – och de flyktingvågor som följer på dessa. Trumps seger 2016 var främst symbolisk – inte för att han vann utan för att han visade att etablissemanget inte är osårbart. Den djupa staten, de lögnaktiga medierna, censuren på nätet, indoktrinerande universitet – allt kan övervinnas! Detta har sporrat människor som vill ha tillbaka demokrati och frihet långt utanför USA:s gränser. Även i år står striden mellan helt olika begreppsvärldar, mellan demokratisk nationalism och totalitär globalism.

Trumps betydelse är främst som en murbräcka som gör att fler aktörer får möjlighet att angripa den dolda makten – för även i Sverige finns ”en Djup stat”.
Här finns svaret till att makt­havarna och media i Sverige avskyr honom så. När de ser Trump få stöd av folket, vet de att oppositionen i Sverige också kan få samma stöd.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Gå till arkivet

Send this to a friend