Skip to Content

LEDARE

Detta betyder USA-valet för Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 44

Publicerad: 31 oktober, 2020, 19:20

 • Svenska

Läs även

Valet på andra sidan Atlanten den 3 november kan kännas avlägset, men påverkar Sverige och hela världen på ett högst påtagligt sätt.
Donald Trump må vara bufflig, men han har inneburit en absolut nödvändig frisk fläkt. Det beror inte så mycket på vad han åstadkommer, utan mer på vilka krafter han utmanar.

Trump har gjort det okej att tala om att bygga en mur mot illegala migranter, något som flera länder i Europa gjort verklighet av. Han talar i klarspråk om att AFA är terrorister. Han pekar på medias lögner och föredrar att kommunicera direkt med medborgarna via Twitter, utan ”fake medias” politiskt korrekta filter.

Främst har det blivit okej att kritisera USA:s krig. Trumps före­gångare, vänsterns gunstling Barack Obama, var en av de amerikanska presidenter som startade flest krig. Han fortsatte sina föregångares krig i Afghanistan, Pakistan och Somalia, men angrep även Syrien och Libyen, länder vars befolkningar än idag lider av dessa krigsbrott. I samma veva som Obama tog emot Nobels fredspris i Oslo 2009, skrev han på en order om angrepp på ytterligare ett land, det fattiga Jemen.

Hur många krig har den av vänsterns kritiserade president Trump startat? Svaret är exakt noll. Tvärtom har han upprepade gånger försökt dra hem soldater från Syrien och Irak, bara för att bli överkörd av sina generaler.

Detta är ytterligare något som blivit mycket tydligt tack vare Trump: Att presidenten till stora delar är i händerna på en dold maktstruktur – den Djupa staten – som inte är demokratiskt vald utan driver en helt egen agenda. Innan han tillträdde talade han om att ”träsket” som styr Washington behöver dräneras. Genom sitt presidentskap har han bevisat dess verklighet. Och nödvändigheten av att det en gång för alla försvinner.

Många hade hoppats att Trump skulle ställa förrädarna inom den Djupa staten inför rätta, men inför detta val är det uppenbarligen för sent. Lite har dock läckt ut, inte minst om Demokraternas kandidat Joe Biden och hans skumraskaffärer som de systemtrogna medierna i USA och Sverige nu gör allt för att dölja.

Vilken president som efter den 3 november kommer att ta plats i Vita huset kommer att få stor inverkan på Sverige. Sverige är extremt USA-tillvänt och stormakten har större inverkan på svenskt samhällsklimat än Frankrike eller Tyskland, de länder som traditionellt legat nära Sverige kulturpolitiskt.

Biden skulle inte bara vara en återgång till fler neokonservativa krig – och de flyktingvågor som följer på dessa. Trumps seger 2016 var främst symbolisk – inte för att han vann utan för att han visade att etablissemanget inte är osårbart. Den djupa staten, de lögnaktiga medierna, censuren på nätet, indoktrinerande universitet – allt kan övervinnas! Detta har sporrat människor som vill ha tillbaka demokrati och frihet långt utanför USA:s gränser. Även i år står striden mellan helt olika begreppsvärldar, mellan demokratisk nationalism och totalitär globalism.

Trumps betydelse är främst som en murbräcka som gör att fler aktörer får möjlighet att angripa den dolda makten – för även i Sverige finns ”en Djup stat”.
Här finns svaret till att makt­havarna och media i Sverige avskyr honom så. När de ser Trump få stöd av folket, vet de att oppositionen i Sverige också kan få samma stöd.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det vore en katastrof om Joe Biden vinner valet den tredje november! Obama så till att 6 miljoner jobb försvann ifrån USA, men det är en krusning av vad Biden åstadkommer. Gränsportarna slås upp på vid gavel och mängder arbeten försvinner till Kina, som leder till en enorm arbetslöshet och kriminalitet i dess fotspår. Både Joe Biden och Barack Obama har John P Holdren (Ecoscience) som sin läromästare vilket är att bryta ned industrisamhället till förmån för den Gröna Agenda som finanseliten står bakom..Yttrandefriheten kommer att vara bortblåst där Google, Facebook, Twitter m.m. visar sitt rätta ansikte. Donald Trump kämpar för den amerikanska arbetarklassen medan Joe Biden går multimiljardärernas ärenden.Det är inte bara ett ödesval för amerikanska medelklassen, utan för nationalstaternas överlevnad som berör vårt land i högsta grad.

 • birgerr

  för att få nobelpris måste man hålla igång krigsindustrin med nya krig den enda som stoppat krig är trumpen så han får inget pris

 • ProtectDemocracy

  Håller med om det ”Donald Trump må vara bufflig, men han har inneburit en absolut nödvändig
  frisk fläkt. Det beror inte så mycket på vad han åstadkommer, utan mer
  på vilka krafter han utmanar.”

  Kan du även utveckla och beskriva vad du menar om ”..för även i Sverige finns ”en Djup stat”?.”

  Vad är en djup stat har aldrig hört det förut.

 • birgerr

  snart kan dom återuppta dom krig som har legat i träda nu har dom fått in en vänster president vilket dom flesta har varit som fört krigvapenindustrin jublar å säger äntligen blev vi av med han som inte ville kriga

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Gå till arkivet

Send this to a friend