Skip to Content

LEDARE

Detta betyder USA-valet för Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 44

Publicerad: 31 oktober, 2020, 19:20

  • Svenska

Läs även

Valet på andra sidan Atlanten den 3 november kan kännas avlägset, men påverkar Sverige och hela världen på ett högst påtagligt sätt.
Donald Trump må vara bufflig, men han har inneburit en absolut nödvändig frisk fläkt. Det beror inte så mycket på vad han åstadkommer, utan mer på vilka krafter han utmanar.

Trump har gjort det okej att tala om att bygga en mur mot illegala migranter, något som flera länder i Europa gjort verklighet av. Han talar i klarspråk om att AFA är terrorister. Han pekar på medias lögner och föredrar att kommunicera direkt med medborgarna via Twitter, utan ”fake medias” politiskt korrekta filter.

Främst har det blivit okej att kritisera USA:s krig. Trumps före­gångare, vänsterns gunstling Barack Obama, var en av de amerikanska presidenter som startade flest krig. Han fortsatte sina föregångares krig i Afghanistan, Pakistan och Somalia, men angrep även Syrien och Libyen, länder vars befolkningar än idag lider av dessa krigsbrott. I samma veva som Obama tog emot Nobels fredspris i Oslo 2009, skrev han på en order om angrepp på ytterligare ett land, det fattiga Jemen.

Hur många krig har den av vänsterns kritiserade president Trump startat? Svaret är exakt noll. Tvärtom har han upprepade gånger försökt dra hem soldater från Syrien och Irak, bara för att bli överkörd av sina generaler.

Detta är ytterligare något som blivit mycket tydligt tack vare Trump: Att presidenten till stora delar är i händerna på en dold maktstruktur – den Djupa staten – som inte är demokratiskt vald utan driver en helt egen agenda. Innan han tillträdde talade han om att ”träsket” som styr Washington behöver dräneras. Genom sitt presidentskap har han bevisat dess verklighet. Och nödvändigheten av att det en gång för alla försvinner.

Många hade hoppats att Trump skulle ställa förrädarna inom den Djupa staten inför rätta, men inför detta val är det uppenbarligen för sent. Lite har dock läckt ut, inte minst om Demokraternas kandidat Joe Biden och hans skumraskaffärer som de systemtrogna medierna i USA och Sverige nu gör allt för att dölja.

Vilken president som efter den 3 november kommer att ta plats i Vita huset kommer att få stor inverkan på Sverige. Sverige är extremt USA-tillvänt och stormakten har större inverkan på svenskt samhällsklimat än Frankrike eller Tyskland, de länder som traditionellt legat nära Sverige kulturpolitiskt.

Biden skulle inte bara vara en återgång till fler neokonservativa krig – och de flyktingvågor som följer på dessa. Trumps seger 2016 var främst symbolisk – inte för att han vann utan för att han visade att etablissemanget inte är osårbart. Den djupa staten, de lögnaktiga medierna, censuren på nätet, indoktrinerande universitet – allt kan övervinnas! Detta har sporrat människor som vill ha tillbaka demokrati och frihet långt utanför USA:s gränser. Även i år står striden mellan helt olika begreppsvärldar, mellan demokratisk nationalism och totalitär globalism.

Trumps betydelse är främst som en murbräcka som gör att fler aktörer får möjlighet att angripa den dolda makten – för även i Sverige finns ”en Djup stat”.
Här finns svaret till att makt­havarna och media i Sverige avskyr honom så. När de ser Trump få stöd av folket, vet de att oppositionen i Sverige också kan få samma stöd.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

KRÖNIKADebattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Är talibanerna slutet för Afghanistan?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend