Skip to Content

donald trump, USA:s president, har ända sedan han tillträdde den 20 januari utsatts för en hetskampanj i massmedierna, som understötts av läckor från Vita huset. Allt fler varnar nu för att delar av etablissemanget försöker motarbeta eller rentav avsätta presidenten. Trump har också mötts av andra svårigheter, bland annat har Demokratiska partiets senatorer hindrat hans utnämningar av ämbetsmän och därmed saktat ned regeringsarbetet. Foto: Wikimedia
UTRIKES

Donald Trump mot etablissemanget

Donald Trump inledde sitt presidentskap med en rad snabba åtgärder inriktade mot att uppfylla sina löften till folket, bland annat att ”dränera träsket” i Washington – att minska lobbyisters och påtryckningsgruppers inflytande. Omedelbart angreps den nyblivne presidenten och hans regering från krafter inom systemet som med hjälp av media vill förhindra att USA:s politik förändras i grunden. ”Den djupa staten” – de icke folkvalda aktörer som styr bakom kulisserna – har blivit ett begrepp inom amerikansk politik.

Publicerad: 31 mars, 2017, 15:12

  • Svenska

Läs även

Efter att Trump svors in som president den 20 januari har hans regering utsatts för en lång rad sabotageförsök. I NyT v.10/2017 berättade vi om gatuvänsterns demonstrationer och det nätverk med kopplingar in i etablissemanget som ligger bakom, men Trump har också angripits från andra håll.

• Personer inom USA:s underrättelsekomplex har flera gånger läckt information till pressen för att försvåra regeringens arbete.
• Inreseförbudet från sju muslimska länder blockerades av domstolsväsendet.
• Demokraterna i senaten gör sitt bästa för att fördröja alla Trumps utnämningar.
Främst har man siktat in sig på Trumps löften om att verka för avspänning med Ryssland och att agera tillsammans mot terrorn i Mellanöstern. Det är detta de flesta underrättelseläckor handlat om. Uppgifter har tacksamt tagits emot av systemmedia som gett dem stort utrymme, trots att tillförlitligheten varit låg och ”skandalerna” allt som oftast visat sig bygga på falska uppgifter eller inte gått att bevisa.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • grimjaur hrafn

    Har tidigare alltid bara bläddrat genom tidningar. I ert fall så läser jag varje bokstav med stor behållning. Då det är svårt att sätta sig in i alla vinklingar, är det en fröjd att få insikten att koppla ihop det ena med det andra.

    Då käbblet på hemmaplan är mest ett spel för galleriet och styrs av andra intressen, så vill man ju komma vidare mot de verkliga grundorsakerna. Ni är en oas i mediamörkret. Keep up the good work.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend