Skip to Content

donald trump, USA:s president, har ända sedan han tillträdde den 20 januari utsatts för en hetskampanj i massmedierna, som understötts av läckor från Vita huset. Allt fler varnar nu för att delar av etablissemanget försöker motarbeta eller rentav avsätta presidenten. Trump har också mötts av andra svårigheter, bland annat har Demokratiska partiets senatorer hindrat hans utnämningar av ämbetsmän och därmed saktat ned regeringsarbetet. Foto: Wikimedia
UTRIKES

Donald Trump mot etablissemanget

Donald Trump inledde sitt presidentskap med en rad snabba åtgärder inriktade mot att uppfylla sina löften till folket, bland annat att ”dränera träsket” i Washington – att minska lobbyisters och påtryckningsgruppers inflytande. Omedelbart angreps den nyblivne presidenten och hans regering från krafter inom systemet som med hjälp av media vill förhindra att USA:s politik förändras i grunden. ”Den djupa staten” – de icke folkvalda aktörer som styr bakom kulisserna – har blivit ett begrepp inom amerikansk politik.

Publicerad: 31 mars, 2017, 15:12

  • Svenska

Läs även

Efter att Trump svors in som president den 20 januari har hans regering utsatts för en lång rad sabotageförsök. I NyT v.10/2017 berättade vi om gatuvänsterns demonstrationer och det nätverk med kopplingar in i etablissemanget som ligger bakom, men Trump har också angripits från andra håll.

• Personer inom USA:s underrättelsekomplex har flera gånger läckt information till pressen för att försvåra regeringens arbete.
• Inreseförbudet från sju muslimska länder blockerades av domstolsväsendet.
• Demokraterna i senaten gör sitt bästa för att fördröja alla Trumps utnämningar.
Främst har man siktat in sig på Trumps löften om att verka för avspänning med Ryssland och att agera tillsammans mot terrorn i Mellanöstern. Det är detta de flesta underrättelseläckor handlat om. Uppgifter har tacksamt tagits emot av systemmedia som gett dem stort utrymme, trots att tillförlitligheten varit låg och ”skandalerna” allt som oftast visat sig bygga på falska uppgifter eller inte gått att bevisa.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • grimjaur hrafn

    Har tidigare alltid bara bläddrat genom tidningar. I ert fall så läser jag varje bokstav med stor behållning. Då det är svårt att sätta sig in i alla vinklingar, är det en fröjd att få insikten att koppla ihop det ena med det andra.

    Då käbblet på hemmaplan är mest ett spel för galleriet och styrs av andra intressen, så vill man ju komma vidare mot de verkliga grundorsakerna. Ni är en oas i mediamörkret. Keep up the good work.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Gå till arkivet

Send this to a friend