Skip to Content

Svenskt. Många av våra politiker förnekar existensen av den svenska etniciteten. Foto: Pixabay
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Etniska svenskar

PappersupplaganNya Tider v. 18

Många politiker förnekar existensen av etnicitet, åtminstone den svenska, medan många minoriteter ser etnicitet som en högst reell och mycket viktig del av sin (och and­ras) identitet. Etnologen Karl-Olov Arnstberg påminner om att etnicitet inte är ett politiskt begrepp, utan ett vetenskapligt, och resonerar kring dess betydelse.

Publicerad: 30 april, 2020, 13:21

 • Svenska

Läs även

I en riksdagsdebatt den 9 december 2010 kritiserade moderatledaren Fredrik Reinfeldt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att han använt begreppet ”etniska svenskar”:

– Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det.

Det hindrade inte Fredrik Reinfeldt från att två år senare själv använda begreppet i en diskussion om den låga arbetslöshet som gällde för ”etniska svenskar mitt i livet”. Det borde han inte ha gjort. DN-reportern Mats J. Larsson skrev:

”Etnicitet är ett begrepp som ofta används av extremhögerpartier som Nationaldemokraterna och det nazistiska Svenskarnas parti. Begreppet definieras av Nationalencyklopedin som ’namn­given grupp av människor med myter om ett gemensamt ursprung’”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  I vårt land har vi lärt oss att ta ställning för urbefolkningar – så länge det inte rör sig om svensk sådan? Jo, det var så sant! Vi har visst en urbefolkning och det är samerna och deras språk, kultur skall skyddas till varje pris, medan den svenska förringas (till varje pris). För alla svenskar som bott utomlands en längre tid är det lätt att urskilja svenskar ur mängden, icke minst att de har blå ögon. Av erfarenhet vet jag att ”utlänningarna” ser på min ögonfärg att jag är svensk och vissa specifika svenska särdrag. Det är idag i vårt land inte opportunt att tala om genuint svenskt, då det uppfattas att ”vi är bättre än alla andra” så därför talar vi inte om ”svenskhet”? Däremot är det fullt tillåtet att tala om svenskheten i negativa ordalag, men det är inte ok att tala om romer, somalier o.s.v. i samma nedsättande tongångar? Tror Sverige är det enda land i världen som föraktar sin urbefolkning (vi har en sådan) och hyllar världens alla sådana? Nog
  är svensken märklig, åtminstone våra ledande politiker det och naturligtvis våra kulturpersoner som älskar att förringa svensk kultur?

  • nosurrender

   Germanerna som kom in i södra Sverige när det ännu var inlandsis i norr måste ha varit den första urbefolkningen i Sverige. En annan intressant jämförelse mellen Storbritannien och Nya Zeeland är att maorier betraktas som urbefolkning medan den tydligen saknas i Storbritannien! Maorierna kom först till Nya Zeeland mellan 800-1200-talen. Kelter, Germaner, även Romarna var långt tidigare i England.

 • Knallert

  Det blir inte alls svårt att definiera

 • Sverigepartist

  Wikipedia ”En etnisk grupp är en social grupp som delar en etnicitet. Medlemmar av en etnisk grupp delar samma språk och bevarar gemensamma traditioner från en generation till nästa”.
  Mycket viktigare är rastillhörighet eftersom rasen medför genetisk tillhörighet. En ras har ett gemensamt undermedvetande som styr tankar, karaktär och handlingar. Fysiskt så ärvs utseende,hjärna (intelligens), m.m.
  Människan är uppdelad i olika raser, liksom hundar, katter, hästar, kaniner m fl däggdjur. Att förneka det är dumhet och vidskepelse.
  https://uploads.disquscdn.com/images/253009b0ddc103f22c2f5e788148c5cc91900bc600171f775a9233f310506631.jpg

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend