Skip to Content

Svenskt. Många av våra politiker förnekar existensen av den svenska etniciteten. Foto: Pixabay
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Etniska svenskar

PappersupplaganNya Tider v. 18

Många politiker förnekar existensen av etnicitet, åtminstone den svenska, medan många minoriteter ser etnicitet som en högst reell och mycket viktig del av sin (och and­ras) identitet. Etnologen Karl-Olov Arnstberg påminner om att etnicitet inte är ett politiskt begrepp, utan ett vetenskapligt, och resonerar kring dess betydelse.

Publicerad: 30 april, 2020, 13:21

 • Svenska

Läs även

I en riksdagsdebatt den 9 december 2010 kritiserade moderatledaren Fredrik Reinfeldt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att han använt begreppet ”etniska svenskar”:

– Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det.

Det hindrade inte Fredrik Reinfeldt från att två år senare själv använda begreppet i en diskussion om den låga arbetslöshet som gällde för ”etniska svenskar mitt i livet”. Det borde han inte ha gjort. DN-reportern Mats J. Larsson skrev:

”Etnicitet är ett begrepp som ofta används av extremhögerpartier som Nationaldemokraterna och det nazistiska Svenskarnas parti. Begreppet definieras av Nationalencyklopedin som ’namn­given grupp av människor med myter om ett gemensamt ursprung’”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  I vårt land har vi lärt oss att ta ställning för urbefolkningar – så länge det inte rör sig om svensk sådan? Jo, det var så sant! Vi har visst en urbefolkning och det är samerna och deras språk, kultur skall skyddas till varje pris, medan den svenska förringas (till varje pris). För alla svenskar som bott utomlands en längre tid är det lätt att urskilja svenskar ur mängden, icke minst att de har blå ögon. Av erfarenhet vet jag att “utlänningarna” ser på min ögonfärg att jag är svensk och vissa specifika svenska särdrag. Det är idag i vårt land inte opportunt att tala om genuint svenskt, då det uppfattas att “vi är bättre än alla andra” så därför talar vi inte om “svenskhet”? Däremot är det fullt tillåtet att tala om svenskheten i negativa ordalag, men det är inte ok att tala om romer, somalier o.s.v. i samma nedsättande tongångar? Tror Sverige är det enda land i världen som föraktar sin urbefolkning (vi har en sådan) och hyllar världens alla sådana? Nog
  är svensken märklig, åtminstone våra ledande politiker det och naturligtvis våra kulturpersoner som älskar att förringa svensk kultur?

  • nosurrender

   Germanerna som kom in i södra Sverige när det ännu var inlandsis i norr måste ha varit den första urbefolkningen i Sverige. En annan intressant jämförelse mellen Storbritannien och Nya Zeeland är att maorier betraktas som urbefolkning medan den tydligen saknas i Storbritannien! Maorierna kom först till Nya Zeeland mellan 800-1200-talen. Kelter, Germaner, även Romarna var långt tidigare i England.

 • Knallert

  Det blir inte alls svårt att definiera

 • Sverigepartist

  Wikipedia “En etnisk grupp är en social grupp som delar en etnicitet. Medlemmar av en etnisk grupp delar samma språk och bevarar gemensamma traditioner från en generation till nästa”.
  Mycket viktigare är rastillhörighet eftersom rasen medför genetisk tillhörighet. En ras har ett gemensamt undermedvetande som styr tankar, karaktär och handlingar. Fysiskt så ärvs utseende,hjärna (intelligens), m.m.
  Människan är uppdelad i olika raser, liksom hundar, katter, hästar, kaniner m fl däggdjur. Att förneka det är dumhet och vidskepelse.
  https://uploads.disquscdn.com/images/253009b0ddc103f22c2f5e788148c5cc91900bc600171f775a9233f310506631.jpg

Sverige: Myternas förlovade land

KRÖNIKANågon i en viss position inom det offentliga Sverige tycker till om någonting. Journalisterna tar tacksamt emot vad vederbörande givit uttryck för såsom varande en världssanning. Ingen ifrågasätter uttalandet och efter en tid så har myten grundmurats.

Vår förlorade yttrandefrihet – 50 nyanser av brunt

OPINION: ARNE WEINZYttrandefriheten utgör grundbulten för fri samhällsdebatt och är nödvändig för att demokratin ska kunna fungera. I Sverige har den dock satts på undantag genom en journalistkår som trycker ner frågvisa medborgare så att politikerna går fria från kritik. Det hävdar veckans debattör, författaren och företagsledaren Arne Weinz, som också menar att om brunsmetningen från media inte räcker för att tysta medborgarna, så hotas man i stället med fängelse eller utsätts för våldsdåd.

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETHur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

BLM är på fel spår

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det att dessa människor är svarta, som är problemet? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja på grund av hudfärg över huvud taget?

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Gå till arkivet

Send this to a friend