Skip to Content

Alternativmedia syns och hörs mer, och har statistik som i dag kan mäta sig med gammelmedia. Men inte bara det, även kvalitén har blivit bättre. Bild från en uppmärksammad annonskampanj i centrala Göteborg. Foto: Nya Tider
VICE CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Ett nytt år att växa och utvecklas är här

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Publicerad: 6 januari, 2020, 16:15

  • Svenska

Läs även

Med risk för att låta kliché, men varje nytt år är en gåva. För oss som håller på med alternativmedia innebär ett nytt år möjligheter att växa och påverka, samtidigt som vi har det förgångna året att titta tillbaka på och lära av.

Nyår har kommit att bli min favorithögtid. Det är för att jag trivs med det jag gör. Det är inte bara ens livs utmaning att gå mot strömmen och bygga upp någonting stabilt när det blåser runtomkring. Det är även riktigt, riktigt roligt och givande, och det är helt tack vare de medarbetare vi har på redaktionen och de prenumeranter som stöttar oss.

För tio år sedan hade inte många kunnat tro att alternativmedia skulle vara där de är i dag. Nyhetsförmedlare som Fria Tider, Samnytt, Nya Tider och Exakt24 kan tävla med gammelmedia om besökssiffror, vilket i sig är en bedrift med tanke på de summor pengar drakarna får för att hålla sig flytande. Men inte bara det. Det har hänt någonting på vägen. Vad kan det vara? Jo, det ser även riktigt bra ut det vi gör. Kvalitén är skillnaden.

I dag är film en viktig del av många personers vardag. Det är så man når ut, man lämnar visuella intryck och ”fångar upp” den slöskrollande ungdomen när han bläddrar ned i sitt flöde på Facebook. Här har alternativmedia tagit flera stora steg framåt, och samtliga involverade förtjänar att hyllas för sina insatser.

Swebbtv började som en mindre kanal, och jag hörde folk säga att reportern Mikael Willgert hade ”potential”. Det hade han, tack vare en tro på sig själv, på tittarna och på innehållet. I dag kan hans tittarsiffror konkurrera med gammelmedias, just för att det finns ett så starkt behov av någonting annat än politiskt korrekta morgonsoffor med tröttsamma floskler man har hört så många gånger tidigare.

Vi på Nya Tider producerar även vi filmer. Vi uppmärksammade bland annat ett försök till våldtäkt som tystades ned i den sömniga byn Deje i Värmland, där en kvinna var modig nog att tala ut. Videon har setts över 100 000 gånger från våra kanaler, och stödet kvinnan fick efter attacken var rörande.

Det inte alla vet är att det tar mycket (verkligen, mycket) tid och energi att inte bara leverera material, men att leverera kvalitativt material som tar fart i sociala medier. Lika kvalitativt som gammelmedia, men utan resurserna. Det är hårda bud. Men alternativmedia gör det ändå.

Och visst är det så även med papperstidningen du håller i handen.

Som jag tidigare nämnt, jag gillar nyår. Det gör jag för att jag precis fått läsa igenom artiklarna till det nummer du snart kommer bläddra i. Våra skribenter kunde inte riktigt låta bli att arbeta under julen, för att de visste att det material de sedan skulle komma att leverera skulle höja tidningen ytterligare och göra läsarna glada. Därför har vi en analys av vår utrikesredaktör Christer Ericsson, som belyser Turkiets agerande och situationen i Libyen.

Vår journalist Mats Ågren ringde till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap efter att deras utredare föreslagit att räddningstjänst som inte följer en viss mångfaldsplan skulle få sitt stöd indraget. När vi väl konfronterade MSB backade de på flera punkter.

Vår reporter Lars Ohlsson nöjde sig inte med att skriva en artikel om Joakim Lamottes inte fullt så roliga äventyr i Kronogården, utan såg till att ringa upp de offentliga personer som suttit och hånat Lamotte på nätet för att han fruktade för sitt liv innan han åkte ut till det mångkulturella kaoset.

Här visar Lars Ohlsson hur viktigt det är med alternativmedia, och vår hängivenhet och noggranna arbete. Bara för att en person är politiskt korrekt, innebär det inte att denne skall kunna säga vilka hemskheter som helst utan att bli ifrågasatt.

Jag ska vara helt ärlig, jag tror att media spelar en betydande roll för att kunna få till en förändring. Det vi läser i tidningarna, ser i sociala medier och på TV går in. Utan motstånd blir det ”normalt” att vara politiskt korrekt, för kolla, alla som syns i media är det.

Alla ”tyckare” som lyfts fram är det. Då måste det ändå vara lite udda att vara invandringskritisk. Därför är det så värdefullt med alternativmedias kvalitativa satsningar. Helt plötsligt kan personer som aldrig sett på någonting annat än politiskt korrekta nyhetsprogram skrolla i sitt flöde och se en annan show, av lika hög kvalitet, men med ett annat budskap.

Oj, kolla där, de där två stiliga unga männen tycker inte om vare sig mångkultur eller massinvandring. Det kanske inte är så udda ändå. Det kanske till och med är… normalt?

Nu är det 2020. Jag har fortfarande svårt att tro att det inte är 1970 man menar när man pratar om saker som hände ”för trettio år sedan”, men det är en annan femma.

Här på Nya Tider ser vi fram emot ett nytt, spännande verksamhetsår. Vi hoppas att du vill följa och stötta oss under resans gång, så ska vi nog se till att göra Sveriges mediesituation lite mindre pinsam.

Trevlig fortsättning på det nya året!

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend