Skip to Content

Alternativmedia syns och hörs mer, och har statistik som i dag kan mäta sig med gammelmedia. Men inte bara det, även kvalitén har blivit bättre. Bild från en uppmärksammad annonskampanj i centrala Göteborg. Foto: Nya Tider
VICE CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Ett nytt år att växa och utvecklas är här

PappersupplaganNya Tider v. 1-2

Publicerad: 6 januari, 2020, 16:15

  • Svenska

Läs även

Med risk för att låta kliché, men varje nytt år är en gåva. För oss som håller på med alternativmedia innebär ett nytt år möjligheter att växa och påverka, samtidigt som vi har det förgångna året att titta tillbaka på och lära av.

Nyår har kommit att bli min favorithögtid. Det är för att jag trivs med det jag gör. Det är inte bara ens livs utmaning att gå mot strömmen och bygga upp någonting stabilt när det blåser runtomkring. Det är även riktigt, riktigt roligt och givande, och det är helt tack vare de medarbetare vi har på redaktionen och de prenumeranter som stöttar oss.

För tio år sedan hade inte många kunnat tro att alternativmedia skulle vara där de är i dag. Nyhetsförmedlare som Fria Tider, Samnytt, Nya Tider och Exakt24 kan tävla med gammelmedia om besökssiffror, vilket i sig är en bedrift med tanke på de summor pengar drakarna får för att hålla sig flytande. Men inte bara det. Det har hänt någonting på vägen. Vad kan det vara? Jo, det ser även riktigt bra ut det vi gör. Kvalitén är skillnaden.

I dag är film en viktig del av många personers vardag. Det är så man når ut, man lämnar visuella intryck och ”fångar upp” den slöskrollande ungdomen när han bläddrar ned i sitt flöde på Facebook. Här har alternativmedia tagit flera stora steg framåt, och samtliga involverade förtjänar att hyllas för sina insatser.

Swebbtv började som en mindre kanal, och jag hörde folk säga att reportern Mikael Willgert hade ”potential”. Det hade han, tack vare en tro på sig själv, på tittarna och på innehållet. I dag kan hans tittarsiffror konkurrera med gammelmedias, just för att det finns ett så starkt behov av någonting annat än politiskt korrekta morgonsoffor med tröttsamma floskler man har hört så många gånger tidigare.

Vi på Nya Tider producerar även vi filmer. Vi uppmärksammade bland annat ett försök till våldtäkt som tystades ned i den sömniga byn Deje i Värmland, där en kvinna var modig nog att tala ut. Videon har setts över 100 000 gånger från våra kanaler, och stödet kvinnan fick efter attacken var rörande.

Det inte alla vet är att det tar mycket (verkligen, mycket) tid och energi att inte bara leverera material, men att leverera kvalitativt material som tar fart i sociala medier. Lika kvalitativt som gammelmedia, men utan resurserna. Det är hårda bud. Men alternativmedia gör det ändå.

Och visst är det så även med papperstidningen du håller i handen.

Som jag tidigare nämnt, jag gillar nyår. Det gör jag för att jag precis fått läsa igenom artiklarna till det nummer du snart kommer bläddra i. Våra skribenter kunde inte riktigt låta bli att arbeta under julen, för att de visste att det material de sedan skulle komma att leverera skulle höja tidningen ytterligare och göra läsarna glada. Därför har vi en analys av vår utrikesredaktör Christer Ericsson, som belyser Turkiets agerande och situationen i Libyen.

Vår journalist Mats Ågren ringde till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap efter att deras utredare föreslagit att räddningstjänst som inte följer en viss mångfaldsplan skulle få sitt stöd indraget. När vi väl konfronterade MSB backade de på flera punkter.

Vår reporter Lars Ohlsson nöjde sig inte med att skriva en artikel om Joakim Lamottes inte fullt så roliga äventyr i Kronogården, utan såg till att ringa upp de offentliga personer som suttit och hånat Lamotte på nätet för att han fruktade för sitt liv innan han åkte ut till det mångkulturella kaoset.

Här visar Lars Ohlsson hur viktigt det är med alternativmedia, och vår hängivenhet och noggranna arbete. Bara för att en person är politiskt korrekt, innebär det inte att denne skall kunna säga vilka hemskheter som helst utan att bli ifrågasatt.

Jag ska vara helt ärlig, jag tror att media spelar en betydande roll för att kunna få till en förändring. Det vi läser i tidningarna, ser i sociala medier och på TV går in. Utan motstånd blir det ”normalt” att vara politiskt korrekt, för kolla, alla som syns i media är det.

Alla ”tyckare” som lyfts fram är det. Då måste det ändå vara lite udda att vara invandringskritisk. Därför är det så värdefullt med alternativmedias kvalitativa satsningar. Helt plötsligt kan personer som aldrig sett på någonting annat än politiskt korrekta nyhetsprogram skrolla i sitt flöde och se en annan show, av lika hög kvalitet, men med ett annat budskap.

Oj, kolla där, de där två stiliga unga männen tycker inte om vare sig mångkultur eller massinvandring. Det kanske inte är så udda ändå. Det kanske till och med är… normalt?

Nu är det 2020. Jag har fortfarande svårt att tro att det inte är 1970 man menar när man pratar om saker som hände ”för trettio år sedan”, men det är en annan femma.

Här på Nya Tider ser vi fram emot ett nytt, spännande verksamhetsår. Vi hoppas att du vill följa och stötta oss under resans gång, så ska vi nog se till att göra Sveriges mediesituation lite mindre pinsam.

Trevlig fortsättning på det nya året!

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Ljusskygga vänsterterrorister exponeras

LEDAREUnder många år har extremvänstern kunnat begå våldsdåd mot oliktänkande och sabotera valkampanjer utan någon större risk. De har åtnjutit moraliskt skydd av systemmedias meningsfränder och ekonomiskt stöd via generösa bidrag via olika vänsterkulturella projekt som slussat pengarna vidare. Denna härva håller nu på att rullas upp genom webb-tv-kanalen Exakt24:s grävande arbete.

Hur förbereder man sig för en sannolik kommande inflation och matbrist?

LEDAREFör alla oss som redan sett de tydliga tecknen på vart vi är på väg och utifrån historien förstår hur svår situationen snabbt kan bli, så är det frågan i rubriken som överskuggar allt annat. I denna ledare försöker vi på ett mycket övergripande sätt besvara denna högaktuella fråga i förhoppningen att det kan hjälpa och inspirera våra läsare att agera och i tid.

Public service – hur pålitlig är nyhets- och informations-förmedlingen?

KRÖNIKASedan den 5 maj pågår en intensiv medial debatt kring en reporters nyhetsförmedling via Sveriges Radio, eller som kritiska röster brukar säga, Sveriges Rödio. Två parter har varit synnerligen aktiva i detta åsiktsutbyte, chefredaktören för Dagens Nyheter och VD:n för Sveriges Radio. Inledningsvis handlade ärendet om en reporter med uppenbart dåligt omdöme och en brist på objektiv rapportering. Kvinnan inledde ett förhållande med en person med tveksamma antecedentia och ett intresse hos Sveriges säkerhetsmyndigheter. Han blev huvudtema i hennes ”tycka-synd-om-nyhetsframställning”. En utredning i detta ärende krävs nu från flera håll.

Gå till arkivet

Send this to a friend