Skip to Content

APEX containerbaserade system. Foto: APEX
UTRIKES

Europas första vätgaskraftverk i drift

Digital utgåva

Tyska medier rapporterade att APEX första vätgaskraftverk satts i drift den 24 mars. Den Mecklenburgska ministerpresidenten Manuela Schwesig invigningstalade på APEX-anläggning söder om Rostock.

Publicerad: 29 mars, 2021, 21:06

  • Svenska

Läs även

Ministerpresidenten i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig (SPD), förklarade vätgasåldern inledd i Nordosttyskland genom idrifttagandet av det nya vätgaskraftverket som företaget APEX utvecklat i Rostock-Laage. ”Vi fokuserar på rena industrier som drivs av förnybar energi och vätgasteknologi”, sade regeringschefen på onsdagen den 24 mars under ett besök på anläggningen söder om Rostock. ”Mecklenburg-Vorpommern genererar redan så mycket grön el att det rent siffermässigt kan täcka sina elbehov till fullo”. Tills nyligen har det inte funnits några storskaliga sätt att lagra el från vind och sol i stor skala. ”Vi har tagit ett steg längre med vätgaskraftverket”, konstaterade ministerpresident Schwesig. Kraftverket använder el från vind- och solproduktion i en elektrolysprocess för att utvinna vätgas som lagras i nyutvecklade plasttankar. Omvandlingen till elström vid behov sker i bränsleceller. Anläggningen i Laage söder om Rostock är det första kraftverket av sitt slag i Europa. Eftersom det är en demonstrationsanläggning är den liten, på två megawatt, men APEX Group har utvecklat ett kostnadseffektivt koncept med utrustningen i containrar där dimensionerna och flexibiliteten gör att bygge och underhåll förenklas och delar kan bytas eller flyttas genom enkla moment. Systemet kallas APEXIS Energilagerlösning (APEXIS Energiespeicherlösung). ”Vårt system möjliggör att den genererade energin kan göras tillgänglig när som helst på jorden för enskilda förbrukningsprofiler under hela året och tillgodose försörjningssäkerheten” förklarade APEX.

APEX samverkar redan med en intilliggande fordonsfabrik som elkund och förklarade att deras vidare aktiviteter kan involvera flygplatsen eller Bundeswehr, såväl som Volvo och Benz.

Verkningsgraden är dock fortfarande endast 30 procent med dagens elektrolysteknik, berättar APEX, ett vanligt kolkraftverk har 40 procents verkningsgrad. Professor Harald Weber vid Rostocks Universitet förklarar att när man omvandlar elenergin via elektrolys till vätgas och senare tillbaka till elström via bränslecellerna förloras närmare 70 procent av energin. Det är det största problemet på kort sikt, enligt honom, men det finns stora möjligheter att höja verkningsgraden. Det finns goda förutsättningar för att i en nära framtid uppnå en radikal effektivitetsökning, enligt professor Weber. Det råder också en teknisk kapplöpning mellan teknikutvecklare där Siemens Energy såväl som ett par norska företag som framgångsrikt utvecklar elektrolysörer, däribland 2020 års börsraket NEL.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend