Skip to Content

Aden Adde International Airport vid Somalias huvudstad Mogadishu. Samtidigt som många ”flyr” till Europa är det en strid ström av resenärer som åker hem igen på semester. Foto: Tourism Observer
INRIKES

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

PappersupplaganNya Tider v. 4

Trots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Publicerad: 24 januari, 2020, 15:01

 • Svenska

Läs även

Den senaste tiden har det uppmärksammats hur så kal­la­de ”ensamkommande”, alltså afghanska män som nyligen fått uppehållstillstånd, åker på semester till Iran. Det visar dels att de främst har band med Iran, men också att de knappast har haft någon fruktan för förföljelse där.

Vetskapen om att många som i Sverige har kal­lat sig ”flyktingar”, samtidigt som de utan problem besöker hemlandet, är emellertid inte ny.

Gunilla Gomér. Foto: Privat

Exempelvis skrev Gunilla Gomér, kristdemokrat som sedan gick över till SD, en debattartikel för Nyheter24 om frågan i augusti 2014.

Hon utgick då från en händelse där ett tusen svenska medborgare blivit strandsatta i Somalia efter att flygbolaget de använt gått i konkurs, och skrev:

”Det är egentligen inget konstigt att flyktingar åker tillbaks till sina ursprungsländer, efter att krig är slut och risken för förföljelsen avtagit. Men så länge det kommer asylsökande från Somalia, Afghanistan, Iran och andra platser kan jag inte begripa hur andra landsmän, bara för att de har svenskt medborgarskap, kan åka tillbaka inte bara en månad utan upp till 6 månader, på semester.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Men jäklar hur noga vi svenskar kontrolleras !! A-kassa …socialbidrag , mm..det är minutiösa kontroller (av svenska infödda ) Heter man Mbagonga Hutabenewafficado och behöver tolk , så är det inga problem.

  • Thinktank

   De minutiösa kontrollerna av svenskarna utförs även av jugoslaviska kärringar.

  • Alexander Hed

   Och Tolkens arbetsgivare kan debitere hur ohemult som helst..det ar bara att kosta och kosta pa?

 • SefastTronde

  Indraget uppehållstillstånd och utvisning skulle ovillkorligen utdömas för dessa semesterfirare!

 • burnedout

  Inte bara âker hem pâ semester utan sätter barnen i somaliska skolor i hemlandet sâ att barnen inte ska behöva infiltreras av “vâr” kultur. Även om vi râkar betala för allt. Dessutom är det oftatst säkrare för barnen i hemlandet än här med dagliga sprängningar och skjutningar. Intressant frâgeställning är ju dâ ocksâ hur man ska tackla den alternativa pâgâende debatten om hemskolning, som svenska föräldrar kräver men myndigheterna kategoriskt avfärdar..

 • HelmerK

  Det är en skam hur de svenska arbetarna utnyttjas av S- och Mp-regeringen.
  Hur har man mage att beskatta deras slit för att sedan ge bort till andra länders folk, som bluffar sig till pengarna.
  Den där Löfven, är han lite mer än naiv och bortkommen..?

  • Alexander Hed

   han ar inte naiv detta ar politik…

 • hva410e

  “Återvandring” är den långsiktiga lösningen för att få ett välmående land!!!

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Gå till arkivet

Send this to a friend