Skip to Content

Forskare upprörda att Trump stoppar pengar till att samla virus från fladdermöss i Wuhan

Publicerad: 24 maj, 2020, 13:44

 • Svenska

Läs även

I den ansedda tidskriften Science klagar amerikanska forskare på att USA:s president Donald Trump stoppat finansieringen av coronavirusforskning i det kinesiska laboratoriet i Wuhan.

Enligt tidskriften har beslutet orsakat ”upprördhet och ilska” bland forskare att Förenta staternas hälsomyndighet så ”abrupt och oväntat avbrutit finansieringen av forskning i Kina på hur coronavirus – såsom det som orsakar den pågående pandemin – kan hoppa från fladdermus till människa”.

Man uppger att forskarna under flera år samlat blod, urin och spillning från vilda fladdermöss i Kina och på andra håll för att isolera och genetiskt kartlägga coronavirus som man tror kan hoppa över till människor och som sannolikt också orsakade det första utbrottet av SARS. I januari hittade man ett virus som till 96,2 procent är identiskt med SARS-CoV-2.

Bidragen från amerikanska skattebetalare har också finansierat blodprov på människor i södra Kina som bor i närheten av fladdermusgrottor för att se om de har antikroppar mot coronavirus.

Den ledande ryske mikrobiologen professor Petr Chumakov menar dock att forskarna i Wuhan ”gjort absolut galna saker” för att själva modifiera virusen från fladdermöss så att de skulle kunna infektera människor. Till tidningen Moskovski Komsomolets säger han att man kan se gensekvenser i SARS-CoV-2 som artificiellt lagts in i viruset och som ändrar dess egenskaper.

Science uppger att även om samarbete tidigare inte fått mycket medial uppmärksamhet har det pågått länge, cirka 15 år, och omfattar amerikanska forskare samt den ledande kinesiske virologen Shi Zhengli i Wuhan. Mellan år 2014 och 2019 var anslaget 3,1 miljoner dollar, cirka 30 miljoner kronor, och förnyades för ytterligare fem år efter det.

Beslutet kom efter att Trump sagt att man komma att avsluta finansieringen av Wuhan ”mycket snabbt”. Science skriver att det inte finns några bevis för att SARS-CoV-2 verkligen är ett virus som rymt från ett lab. Trump har tidigare sagt till media att han är säker på att viruset kom från labbet i Wuhan, men att han ”inte fick säga” hur han visste det.

Det har även framkommit att forskarna i Wuhan gjort experiment där de injicerat coronavirus från fladdermöss i kultingar och sedan malt ned de sjuka kultingarna och matat andra grisar med dem. Även detta för amerikanska skattepengar. Syftet uppges ha varit att studera spridning mellan arter.

Wuhan Institute of Virology (WIV) är sedan 2015 Kinas första biolab med säkerhetsnivå 4, den högsta säkerhetsnivån, och drivs av Kinas vetenskapsakademi tillsammans med den kinesiska militären. Sedan 2018 finns ett andra sådant lab i Harbin i nordöstra Kina.

Källor:
https://www.sciencemag.org/news/2020/04/nih-s-axing-bat-coronavirus-grant-horrible-precedent-and-might-break-rules-critics-say
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8249875/Wuhan-laboratory-scientists-did-absolutely-crazy-things-alter-coronavirus.html
https://www.thesun.co.uk/news/11392677/wuhan-coronavirus-scientists-bat-virus-injection-pig-cannibal/

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Det verkar ju helt förfärligt.
  Fladdermöss–nermalda griskultingar osv…är det möjligt ?? Så känns det..
  Oavsett om det är sant eller inte så är Kina ett mycket rikt land som inte behöver hjälp utifrån.

  Ideligen har TV och andra forum galor för insamlingar till olika vettiga ändamål i främmande länder..MEN vad jag inte förstår är vad det angår oss ???
  Det finns inga länder på jorden som inte kan ordna mat och skolor till sin befolkning.
  Enklare sjukvård och långtidsverkande P medel kan alla ordna .
  Istället stjäls pengarna , diktatorerna bygger palats , och det som blir över hamnar på Credit Suisse.
  Men folket dansar och sjunger och ylar om ” kolonialismen ” och ”rasism” tills dom utmattade faller ihop döende av svält.
  Det är vita som håller igång dessa vanskötta länder med våra insamlingar och bistånd . Vi förhindrar på så sätt en nödvändig insikt och aktion hos befolkningen.

  • Swatch

   Som vanligt är det ett nöje att läsa dina klarsynta analyser om det ena och den andra.
   Mitt bidrag till det hela är då: Självklart är allt den kristna medelålders mannens fel som sliter häcken av sig för att försörja halva världen med sina skattepengar.
   Han har fräckheten att inte vilja finansiera galna projekt längre och racistisk nog att inte vilja ta halva Afrika till Europa, till ett evigt bekymmerslöst liv.
   Visst är han hemskt….
   För att inte tala om försörjningen av våra inhemska parasit kommunister.

  • birgerr

   samma sak händer ju här alla bidrag gör folk passiva och lata å bekväma så funkar det över hela värden

 • Erik

  Om man värmer kött ordentligt kan inte något ”hoppa” till en människa.

 • birgerr

  kolla upp vilka som är emot trumps indragning av pengarna till wohanlabbet

Forskare varnar för ”epidemi av hjärnskador” även hos milda fall

Publicerad: 8 juli, 2020, 12:55

Brittiska neurologer varnar för en möjlig ”dold epidemi” efter att dussintals patienter som återhämtar sig från Covid-19 drabbats av hjärninflammationer, nervskador och hjärnblödningar. Fenomenet har upptäckts även hos patienter som uppvisat milda symptom.

Michael Zandi, som lett arbetet med rapporten, menar att läkare kan missa dessa signaler och att det kan dröja flera år innan vidden av problemet blivit fastställt. Effekterna på hjärnan är fördröjda och utvecklas under lång tid.

Studien omfattade 43 patienter i Storbritannien mellan 16 och 85 år som testats positiva för Covid-19, men som inte uppvisade de typiska symptomen för sjukdomen i luftvägarna. I stället hade de neurologiska besvär.

Av dessa 43 hade 12 inflammationer i centrala nervsystemet, 10 hade ådragit sig psykiska besvär med psykoser, 8 hade fått stroke och ytterligare 8 hade perifera nervskador i form av Guillain-Barrés syndrom som innebär att immunförsvaret angriper kroppens egna nerver vilket leder till förlamning.

En 55-årig kvinna som saknade tidigare historik av psykisk sjukdom började hallucinera och såg lejon och apor i sitt hem. En 59-årig kvinna i den studerade gruppen avled av sina nervskador.

Källa:
https://academic.oup.com/brain/article/doi/10.1093/brain/awaa240/5868408

 

 

[email protected]

Brasiliens president Bolsonaro testar positivt

Publicerad: 7 juli, 2020, 17:36

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testats positivt för coronavirus. Han tog sitt fjärde test i måndagens efter att ha utvecklat symtom, inklusive en hög feber.

Bolsonaro har upprepade gånger tonat ned riskerna med viruset och kallat det ”liten influensa” och sagt att han inte skulle drabbas allvarligt av det. Han har också uppmanat regionala guvernörer att lätta på nedstängningarna, som han säger skadar ekonomin, och i måndags lättade han på reglerna för att bära ansiktsmask.

Redan i april sa han att även om han skulle bli smittad av viruset, så skulle han ”inte behöva oroa sig eftersom jag inte skulle känna någonting, på sin höjd skulle det vara som en liten influensa eller en förkylning”.

När han fällde kommentaren var antalet Covid-19-relaterade dödsfall i Brasilien fortfarande under 3 000 och antalet smittade var cirka 40 000.

Men siffrorna har skjutit i höjden sedan dess. I måndags var antalet dödsfall över 65 000 och antalet smittade var över 1,6 miljoner, näst högst i världen efter USA.

Trots det ökande antalet fall har president Bolsonaro hävdat att regionala nedstängningar har en mer skadlig effekt än själva viruset, och har anklagat medierna för att sprida panik och paranoia.

Han har deltagit i ett antal offentliga evenemang utan mask, även när lokala regler krävde att man skulle bära en.

På söndagen lade utrikesminister Ernesto Araújo upp en bild på sociala medier där han visar sig med president Bolsonaro och andra som närvarade vid ett nationaldagsfirande på USA:s ambassad i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Ingen av personerna på bilden bär mask eller håller ”socialt avstånd”.

Den amerikanska ambassaden sade att ambassadören hade ätit lunch med Bolsonaro och andra gäster den 4 juli. Det tillade att ambassadören inte hade några symptom men att han skulle genomgå testning.

[email protected]

Allt fler företag går över till hemarbete permanent

Publicerad: 6 juli, 2020, 10:52

Fujitsu i Japan kommer att minska sina kontorsplatser med hälften inom två år och förmå 80 000 anställda att jobba från hemmet. Detta som en följd av erfarenheterna från coronapandemin.

Redan nu i juli inför företaget flexibla arbetsplatser, där de anställda inte har ett eget skrivbord utan tar ett bord som är ledigt för tillfället. Samtidigt utökas systemet för flexibel arbetstid.

Fujitsu planerar att skapa ett nät av lokala kontor. De kommer att ha en minimerad bemanning, men erbjuda infrastruktur för virtuella möten och annat stöd för distansarbete.

Ändringarna är ett led i Fujitsus satsning på ändrad företagskultur med mer självgående anställda som arbetar under eget ansvar där de själva kan bestämma när och var de utför arbetet.

Källa:
https://www.telecompaper.com/news/fujitsu-to-reduce-office-space-by-50-in-japan-encourage-remote-working–1345284

[email protected]

EU utesluter USA från ”säkra” länder för inresa

Publicerad: 30 juni, 2020, 23:43

Europeiska unionen har uteslutit Förenta staterna från sin ursprungliga ”säkra lista” över länder från vilka unionen kommer att tillåta icke-kritiska resor från och med onsdag.

EU gav på tisdagen ett majoritetsgodkännande till fritids- eller affärsresor från 14 länder utanför EU:s gränser. Länderna är Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay.

Kina har också preliminärt godkänts, även om resor bara skulle bli tillåtna om kinesiska myndigheter tillät i EU-besökare. Ömsesidighet är ett villkor för att vara med på listan.

Ryssland, Brasilien och Turkiet hör tillsammans med Förenta staterna till länder vars virusbekämpning anses vara värre än EU-genomsnittet, och de måste därför vänta minst två veckor till för ett godkännande.

Syftet är att stödja EU:s reseindustri och turistnäringen, särskilt de länder i södra Europa som drabbats hårdast av pandemin.

Det fungerar som en rekommendation till EU:s medlemmar, vilket innebär att länderna potentiellt skulle kunna sätta upp restriktioner för de som reser från de 14 nationerna.

Inom några timmar efter EU:s tillkännagivande sade Italien, som har ett av de högsta dödstalen i världen, att man skulle behålla karantänrestriktioner för alla nationer som inte ingår i Schengenområdet.

”Den globala situationen är fortfarande mycket komplex. Vi måste förhindra att italienarnas uppoffringar under de senaste månaderna har varit förgäves” säger Italiens hälsominister Roberto Speranza.

EU:s ansträngningar för att åter öppna de inre gränserna, särskilt inom Schengenområdet med 26 medlemsstater som normalt inte har några gränskontroller, har varit måttligt framgångsrika eftersom olika länder har begränsat inresor från vissa destinationer.

[email protected]

Över 5 000 döda i Sverige

Publicerad: 17 juni, 2020, 17:14

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har Sverige nu passerat 5 000 döda i Covid-19. Ytterligare 102 nya dödsfall har inrapporterats under onsdagen vilket innebär att totalt 5 041 personer har avlidit i följderna av att ha blivit smittade av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten rapporterar även att 1 239 nya fall av smittade konstaterats vilket innebär att man än så länge har konstaterat sammanlagt 54 562 fall av smitta i Sverige.

Som jämförelse med Sverige kan man titta på våra nordiska grannländer.

De senaste två dagarna har inga dödsfall rapporterats i Danmark, som har 12 294 bekräftade fall av smitta. Norge rapporterar in ett dödsfall under onsdagen och man har haft 8 660 bekräftade smittade totalt än så länge. Finland, som har 7 117 bekräftade smittade, har inte haft några nya dödsfall i Covid-19 de senaste tre dagarna. Island rapporterar in en handfull nya fall varje dag men har än så länge bara haft 10 döda och totalt 1 815 smittade.

Sverige har i nuläget fler dödsfall per dag än vad de övriga nordiska länderna har tillsammans över flera veckor.

På världsplan har man konstaterat 8,3 miljoner smittade och 450 000 har dött av Covid-19 fram till nu.

[email protected]

Världsekonomin spås krympa med 5,2 procent i år, euro-området värst drabbat

Publicerad: 16 juni, 2020, 18:35

Världsbankens globala framtidsprognos är dyster; minus 5,2 procent i år. Det blir den djupaste recessionen sedan andra världskriget och räknat i antal länder som får en negativ tillväxt får man gå tillbaka till 1870 för att hitta något liknande. Genomsnittlig personlig inkomst per capita förväntas minska med 3,6 procent, vilket kommer att göra miljoner människor extremt fattiga.

Värst drabbade är moderna ekonomier, som spås krympa med 7 procent under 2020. USA:s ekonomi spås krympa med 6,1 procent och euro-området blir värst drabbat med -9,1 procent. Så kallade tillväxtmarknader kommer mycket lindrigare undan med -2,5 procent i år.

Under 2021 förväntas ekonomin återfå farten och växa med 4,2 procent. Man kan dock inte bara se det som att man tar ikapp vad man förlorat, då många små företag slagits ut permanent och inte kommer att komma tillbaka.

Det finns dock många osäkerheter, inte minst en befarad andra våg av coronaviruset. I ett sådant mer negativt scenario räknar Världsbanken med att världens ekonomi skulle kunna minska med så mycket som 8 procent i år och under 2021 så skulle återhämtningen bli mycket blygsam, runt 1 procent.

Den 8 juni gick Nordea ut med beskedet att man överväger att höja sin prognos för svensk BNP till mellan -4 och -5 procent för helåret. Man menar att nedgången inte blev så djup som befarat och att man är på väg upp ur krisen. Tidigare var Nordeas prognos -6 procent, medan Riksbanken och Konjunkturinstitutet fortsatt spår en nedgång på -7 procent.

Sverige är dock beroende av export och om världen i övrigt närmast tvärnitat är det många som tvivlar på att Sverige ensamt kan klara sig så mycket bättre.

Svenska bostadspriser har än så länge inte påverkats nämnvärt av coronakrisen. I maj spådde storbanken SEB:s att bostadspriserna skulle falla med 15 procent. Hittills har de dock bara gått svagt nedåt eller stått stilla. Banken SBAB bedömde i början av juni att trots ökande arbetslöshet så förväntas ”bostadspriserna väntas ändå stå pall och kan rentav stiga något i år”. Återigen med brasklappen att krisen inte fortsätter i höst, för då kan bostadspriserna fall med över 10 procent.

Källor:
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/06/08/covid-19-to-plunge-global-economy-into-worst-recession-since-world-war-ii
https://www.sydsvenskan.se/2020-06-08/scb-aktiviteten-foll-7-3-procent-i-april
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3J0V1q/prognosen-jatteras-for-bostadspriserna
https://www.privataaffarer.se/sbab-bopriserna-star-pall/

[email protected]

Förlust av smak och lukt består längre än tidigare trott

Publicerad: 9 juni, 2020, 17:16

Det har tidigare rapporterats att coronasmitta kan medföra förlust av smak- och luktsinne, och att det var ett av symptomen. En ny studie visar emellertid att denna förlust kan kvarstå efter att övriga symptom försvunnit, och rentav förbli bestående.

Studien publicerades i European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, och utgick från 417 patienter med mild till genomsnittlig Covid-19-smitta. 88 av de tillfrågade rapporterade nedsatt smaksinne, medan 86 procent uppgav nedsatt luktsinne. Framför allt rapporterade de flesta att de inte kunde känna lukt eller smak efter att övriga symptom försvunnit.

Förutom sorgen i att inte längre känna vissa lukter eller smaker, oroar sig många patienter för risker associerade med att exempelvis inte känna brandrök.

Studien i European Archives of Oto-Rhino-Laryngology.

 

[email protected]

Två miljoner smittade i USA

Publicerad: 8 juni, 2020, 15:09

Antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har nu passerat 2 miljoner bekräftade fall rapporterar Johns Hopkins-universitetet. Antalet döda i Covid-19 har samtidigt nått 112 471. USA är det land i världen som är hårdast drabbat av coronaviruset.

Den värst drabbade delstaten i USA är New York som har cirka 400 000 bekräftade fall och över 30 000 döda. Runt 1 000 nya fall konstateras dagligen i delstaten. New Jersey är den delstat i USA som är näst värst drabbad med 166 000 bekräftade fall och lite över 12 000 döda. Den tredje värst drabbade delstaten är Kalifornien som har 131 000 bekräftade fall och 4 650 döda. Det är dessutom den delstat som ser störst daglig ökning, med mellan 2 500 och 3 000 nya fall varje dag.

Dödstalen per miljon invånare är dock färre än de svenska, med 340 döda per miljon invånare. Sverige har som jämförelse 465 döda per miljon invånare.

Bland de länder där man ser den snabbaste spridningen just nu av viruset ligger Brasilien, Ryssland och Indien värst till. Brasilien har på kort tid sett en explosiv smittspridning och har nu 692 000 bekräftade fall och en daglig ökning med ungefär 25 000 fall. Dessutom har 36 500 dödsfall konstaterats. Även Ryssland har sett en stor spridning av viruset, men takten är avsevärt lägre än i USA och Brasilien, totalt omkring 467 000 bekräftade fall och cirka 9 000 nya fall dagligen. Ryssland har även, sett till antalet smittade, ett relativt lågt dödstal med 5 859 avlidna hittills. Indien, som sett till det totala antalet smittade, ungefär 260 000, ännu inte passerat varken Storbritanniens 286 000 eller Spaniens 288 000 smittade, är ett land som ser en mycket stor ökning trots en omfattande nedstängning av landet under lång tid. Över 10 000 nya smittade konstateras dagligen och kurvan pekar på en fortsatt allt snabbare ökning. Antalet döda är ännu relativt lågt med 7 207 bekräftade dödsfall.

Totalt har 7 119 080 bekräftade fall av coronaviruset konstaterats i världen. Än så länge har även 406 650 dödsfall registrerats anger Worldometer.

[email protected]

Sverige har gått om Kina i antalet döda

Publicerad: 7 juni, 2020, 13:40

Kinas officiella dödssiffra för Covid-19 ligger i dag på 4 634 (alltså hela landet). Sverige ligger samtidigt på 4 656 döda.

Kritiker menar att rapporteringen i det ena eller andra landet kan mörkas, släpa efter eller tvärtom överdrivas, men faktum är att Kina har cirka 1,4 miljarder människor, 140 gånger fler än Sverige. Även om man tar i beaktande viss felrapportering är det svårt att bortförklara en 140 gånger högre dödlighet per capita.

Källa:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

[email protected]

Tegnell hävdar att antikroppar mot coronaviruset innebär immunitet

Publicerad: 4 juni, 2020, 21:49

Det är till TT som statsepidemiologen Anders Tegnell nu hävdar att de som blivit smittade av coronaviruset och utvecklat antikroppar är immuna – men hur mycket och hur länge vet han inte.

TT: Alltså, om jag har antikroppar så är jag också immun?

– Ja.

TT: Och om jag är immun kan jag också umgås med mina äldre anhöriga, eller?

– Det vet vi inte ännu. Vi har fått ett uppdrag där vi skall titta på vad den här immuniteten betyder. Fler och fler länder tittar på detta, men tyvärr är det inget land som satt ner foten ännu, varför vi själva börjat titta på det nu.

TT: Men det normala är väl ändå att en immunitet betyder att man inte kan smitta andra, eller?

– Ja, men det behöver inte vara hundraprocentigt. En immunitet är inte alltid plus eller minus. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd. Eller att det finns risk för att man tar med sig smitta. Vi vet heller inte hur länge den här immuniteten varar. Det är sånt vi skall försöka titta på nu.

Enligt Tegnell så existerar det redan idag antikroppstester som ger ett så tillförlitligt svar att man kan använda dem på individnivå, något som Folkhälsomyndigheten så sent som för några dagar sedan avrådde ifrån.

TT: För bara ett par dagar sedan avrådde Folkhälsomyndigheten från tester på individnivå?

– Kunskapsutvecklingen har gått vidare. Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

WHO pekar på stor osäkerhet om testerna

Det mest kritiska för olika tester är deras specificitet, vilket betyder risken för ett falskt positivt provsvar. Det vill säga om testet visar att du har antikroppar, fast du i själva verket inte har det. Anders Tegnell hävdar att testerna bör ha över 99 procents säkerhet för att vara relevanta. Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att informera om vilka tester som är tillräckligt bra för att privatpersoner skall kunna använda dem med tillförsikt.

WHO uttalade sig däremot senast i förra veckan och hävdade i stället att osäkerheten fortfarande är mycket stor gällande såkallade serologiska tester, vilka testar för antikroppsförekomst.

”Just nu har vi inga bevis för att användandet av ett serologiskt test kan visa att en individ är immun eller skyddad från att återinfekteras,” sade WHO:s Maria Van Kerkhove i en presskonferens då.

[email protected]

10 procent av fallen står för 80 procent av smittspridningen

Publicerad: 3 juni, 2020, 15:40

Forskare förbryllas av att de flesta som är infekterade med SARS-CoV-2 inte verkar sprida smittan vidare, medan ett fåtal är så kallad ”superspridare” som smittar dussintals.

– Förmodligen står runt 10 procent av fallen för 80 procent av spridningen”, uppger matematikern och epidemiologen Adam Kucharski från London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Forskarna försöker fortfarande förstå vad som skiljer superspridarna från andra. Man har funnit att vissa miljöer är farligare än andra. Många människor har smittats på ställen där många samlas inomhus och andas kraftigt, som när man sjunger eller skriker.

– Det är möjligt att långsam, mild andning inte är en riskfaktor, medan djup, kraftig eller snabb andning och ropande är det, säger Gwenan Knight, också hon vid Londonuniverstitet.

Även vilket skede av sjukdomen man befinner sig i är av stor vikt för spridningen. Det ser ut som att de som smittats av coronaviruset endast en riktigt smittsamma under en kort tid.

– Två dagar senare kunde samma person bete sig på samma sätt och det skulle inte bli samma resultat, säger Kucharski.

På grund av denna egenhet i smittspridningen av Covid-19 har man observerat att det bildas kluster av smittade. Det gör det lättare att kontaktspåra och hitta en gemensam källa.

Källa:
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/why-do-some-covid-19-patients-infect-many-others-whereas-most-don-t-spread-virus-all

 

 

[email protected]

95 nya dödsfall i Covid-19 – 35 000 smittade

Publicerad: 27 maj, 2020, 16:16

På Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens meddelade man att ytterligare 95 personer avlidit i följderna av Covid-19, sjukdomen som coronaviruset SARS-CoV-2 kan orsaka. Det innebär att den totala dödssiffran i Sverige stigit till 4 220. Antalet bekräftade smittade har stigit med 648 personer till totalt 35 088.

Antalet sjuka ökar nu i Sverige igen efter en tids nedgång. Folkhälsomyndigheten medger att man inte vet varför så sker. Däremot har antalet döda per dag sjunkit från, som värst, ett medelvärde på 85 till 58 i dagsläget.

– Medelvärdet för antalet döda per dag låg uppe över 80 vad gäller antalet avlidna när det var som värst, vi är nere i 58 för i dag, men fortfarande ser vi en del eftersläpning, sade statsepidemilogen Anders Tegnell.

Antalet patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar ligger fortfarande långt under de tidigare siffrorna som rådde för en månad sedan.

– Det totala antalet patienter som vårdas på intensiven idag är 339 patienter. Tillsammans med de som vårdas för andra anledningar är det 585 patienter som vårdas inom intensivvården totalt i Sverige, sade Taha Alexandersson från Socialstyrelsen.

Man berättade även under presskonferensen att det råder stor variation i hur länge patienter vårdas för Covid-19. Medianvårdtiden för de som inte intensivvårdats är 6 dygn och mediantiden för de som har intensivvårdats är 20 dygn.

[email protected]

Storbråk mellan Taiwan och Filippinerna på grund av karantänkritiker

Publicerad: 25 maj, 2020, 13:45

Taiwan vägrar att deportera en frispråkig vårdanställd från Filippinerna som kritiserade karantänåtgärderna i sitt hemland. Begäran från Filippinernas arbetsdepartement som skickades den 25 april motiveras med att kvinnan, Elanel Egot Ordidor, skall ha smädat Filippinernas president Rodrigo Duterte på Facebook.

Facebook hade raderat flera av Ordidors inlägg och videos, men hon fortsatte att lägga upp nya med innebörden att fler att kommer att dö av karantänen än av viruset.

Filippinska agenter från arbetsdepartementet sökte till och med upp Ordidor på hennes arbetsplats i Taiwan och talade med både henne och hennes arbetsgivare.

Taiwans utrikesdepartement har vägrat utlämning och svarar att utländsk arbetskraft åtnjuter samma rättigheter och rättsligt skydd som landets egna medborgare, vilket inkluderar yttrandefrihet.

I efterhand har filippinska överordnade organ försökt tona ned incidenten och menar bland annat att tjänstemän på arbetsdepartementet agerat på egen hand.

Källa:
https://globalvoices.org/2020/05/07/taiwan-refuses-to-deport-caregiver-who-insulted-philippine-president-on-facebook/
https://politics.com.ph/speak-no-evil-dole-has-ofw-deported-from-taiwan-over-negative-facebook-posts-on-duterte/
https://attracttour.com/2020/04/pinay-ofw-elanel-ordidor-deported-back-to-philippines-due-to-anti-duterte-critism/

[email protected]

Duterte om karantänbrytare – Skjut dem!

Publicerad: 23 maj, 2020, 22:26

Filippinernas president Rodrigo Duterte vill låta skjuta alla som ”ställer till bråk eller våld”. I en video berättar han att han beordrat polisen och militären som patrullerar gatorna att skjuta ihjäl fridstörare.

Önationen har nu haft hemkarantän i snart tre månader, något som slagit hårt mot ekonomin. Andelen fattiga invånare var redan före pandemin hög och många levde ur hand i mun. När de nu inte har möjlighet att tjäna pengar har många börjat svälta. Det rapporteras bland annat att hundra stjäls på nätterna för att bli någon familjs föda.

Många ser därför med oro på Dutertes hot, då de som ställer till ”våld och bråk” ofta är familjefäder som är ute på jakt efter något ätbart och inte vill låta sig bli gripna.

[email protected]

Över fem miljoner smittade och 300 000 döda

Publicerad: 21 maj, 2020, 20:01

Coronaviruset SARS-CoV-2 har nu passerat fem miljoner bekräftade smittade världen över. Samtidigt har över 300 000 avlidit av Covid-19. Dagligen smittas över 100 000 människor med coronaviruset rapporterar Worldometer som stödjer sig på alla länders officiella siffror.

USA är värst drabbat sett till både totalt antal smittade och dödsfall, med cirka 1,6 miljoner smittade och 95 000 döda. Utvecklingen där ser fortfarande mycket mörk ut med ca 20 000 nya smittade och runt 1 500 nya döda varje dag.

I Europa har Spanien näst flest smittade, efter Ryssland, med ungefär 280 000, däremot har man inte flest antal döda då man ligger kring 28 000. Generella siffror med antal nya smittade och döda ligger på en snarlik nivå som Sverige, trots den många gånger större befolkningen på 46,7 miljoner invånare. Under gårdagen hade man till exempel 721 nya fall och 110 dödsfall. För Sveriges del låg samma siffror på 724 fall och 88 dödsfall.

Storbritannien ligger på tredje plats med cirka 250 000 smittade och de har dessutom de värsta dödstalen med 36 000 döda. Italien hamnar därefter med uppskattningsvis 228 000 smittade och 32 000 döda. Precis som i fallet med Spanien ser man nu en större avtrappning av antalet smittade och döda på nivåer nära de svenska. Samma sak gäller Frankrike där man nått cirka 182 000 smittade och 28 000 döda, men har tal på runt 750 nya smittade och 110 döda per dag i genomsnitt. Snarlika siffror kan ses i Tyskland som har runt 178 000 smittade och lite över 8 000 döda.

Sett till det dagliga antalet bekräftade smittade, där Sverige fortfarande testar färre än andra europeiska länder, till övervägande del från de som söker vård för sina symptom, och antalet döda per dag, ligger Sverige alltså i paritet med flera av de största europeiska länderna trots deras avsevärt större befolkningar.

Ryssland och Brasilien har på kort tid rusat upp i antal smittade och passerat europeiska länder som länge haft flest antal smittade, bortsett från USA. För Rysslands del innebär det att man nått runt 317 000 smittade och 3 000 döda. Mängden nya smittade är avsevärt större än andra europeiska länder med runt 8 500 till 9 000 fall dagligen. Däremot har man ännu inte nått några större dödstal utan ligger något över Sverige, med cirka 130 nya dödsfall om dagen.

Brasilien har rusat upp med siffror snarlika USA:s, med totalt 293 000 bekräftade smittade och ungefär 19 000 döda. Landet har sett en skarp ökning den senaste månaden och visar i nuläget på runt 22 000 nya smittade varje dag och runt 900 dödsfall dagligen.

[email protected]

Ballonger ska upptäcka olagliga parkpromenader i Moskva

Publicerad: 21 maj, 2020, 19:33

Läs även

Det ryska hemvärnet har skickat upp ballonger som ska övervaka att moskvabor inte bryter mot de strikta karantänreglerna. Det är förbjudet att lämna hemmet annat än för de nödvändigaste ärendena, och att promenera i skogen – även ensam – hör inte till dem.

Myndigheterna har haft svårt att övervaka att ingen smyger ut i skogar och parker, och därför har man beslutat att utöka övervakningen av grönområden. Utrustad med övervakningssystemet OKO (ögat) ska ballongen sväva flera hundra meter upp i luften och hjälpa myndigheterna att övervaka ett cirka fem kvadratkilometer stort område. Patruller tar del av informationen i realtid och kan effektivt jaga rätt på förbrytare.

Åtgärden har fått en hel del kritik och en rejäl dos humor på nätet, men myndigheterna står på sig och menar att man fångat in cirka tusen personer som olagligt möttes för att grilla i skogen på Första maj.

Källa:
https://www.rt.com/russia/488876-russia-blimp-coronavirus-lockdown/

[email protected]

3 831 döda i Sverige hittills

Publicerad: 21 maj, 2020, 00:14

Under onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kunde man konstatera att antalet döda i Sverige i Covid-19 ökade med ytterligare 88 personer till totalt 3 831 döda. Man konstaterade även 724 nya bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2, vilket innebär att man bekräftat totalt 31 523 fall i Sverige. Antalet döda släpar dock fortsatt efter i rapporteringen med cirka 10 dagar, så det verkliga talet döda är avsevärt högre precis som att de som bekräftats smittade med coronaviruset till överväldigande del bara utgörs av de individer som aktivt söker sjukvård för sina coronarelaterade symptom.

Vid en fråga från en av journalisterna på plats om att Sverige haft flest antal döda per capita i världen de senaste sju dagarna svarar statsepidemiologen Anders Tegnell:

– Man måste relatera de här siffrorna till en rad olika saker. Man har plockat dödssiffrorna per dag, det är inte en relevant siffra. Och länderna befinner sig i helt olika stadier av den här smittan. Vi skall vara försiktiga att nu tro var någonstans det här slutar.

Tegnell fick även en fråga om flockimmunitet, vilket man från Folkhälsomyndigheten inte officiellt vill erkänna att man eftersträvar i Sverige, och när denna kan tänkas uppnås i Stockholm.

– En immunitet som helt stoppar smittan kommer aldrig att hända. Det en immunitet kan ge är att den kan hålla ner smittspridningen, och att man kan släppa på en del restriktioner. Men smittan kommer inte försvinna. Den typen av flockimmunitet där man trycker bort en smitta går bara att uppnå om man kombinerar det med ett vaccin. Det en immunitet kan göra är att underlätta för sjukvården och göra att vi kan släppa på restriktionerna.

[email protected]

Sverige förbereder för coronavaccin

Publicerad: 20 maj, 2020, 23:59

Stefan Löfven (S) höll under onsdagen en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten där det bekräftades att Folkhälsomyndigheten fått uppgiften att ta fram en nationell plan för inköp av ett potentiellt vaccin mot coronaviruset. Man skall även ta fram en nationell distribueringsplan av ett sådant vaccin. Slutligen skall myndigheten även uppskatta hur mycket vaccin som kommer att behövas och vilka som behöver det mest.

– Det vaccin som vi får in skall snabbt nå ut i landet, sade socialminister Lena Hallengren.

Samtidigt klargör man att det inte finns något godkänt vaccin i nuläget och att det vanligtvis tar väldigt lång tid att utveckla ett säkert nytt vaccin, men att man vill skynda på processen så mycket som möjligt.

– Vanligtvis tar det 10-15 år att utveckla ett vaccin. Säkerheten måste kontrolleras, men vi vill att den här tiden trycks ihop maximalt, sade Lena Hallengren.

Frågan om hur lång tid det kan ta, eller om det ens är möjligt att framställa ett vaccin, togs också upp.

– Det är en lång väg att vandra innan ett vaccin är på plats och vi vet faktiskt inte om det överhuvudtaget går att producera ett effektivt vaccin, även om de flesta bedömare är positiva, sade Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Han sade vidare att man vet för lite om coronapandemin för att ta fram en slutlig strategi.

– Vi vet ganska lite om immuniteten och hur lång en immunitet efter en vaccination skulle kunna vara. Det går inte att säga hur en prioritering mellan olika grupper skall se ut. Ett vaccin kan slå väldigt olika. Det kan vara sämre att använda hos äldre människor till exempel då immunitetsutvecklingen kan vara sämre, sade Johan Carlsson.

Det är oklart om en sådan massvaccinering skulle genomföras frivilligt eller om det skulle ske med tvång.

Statsminister Stefan Löfven sade under sin del av presskonferensen att förbudet med sammankomster med fler än 50 personer fortfarande gäller samt klargjorde reglerna för restauranger och andra offentliga lokaler. Man har även lagt förslag om ytterligare en skärpning av reglerna samt kontroller av restaurangerna från den första juli.

[email protected]

Italiensk parlamentariker anklagar Bill Gates för brott mot mänskligheten

Publicerad: 20 maj, 2020, 14:13

Den italienska parlamentarikern Sara Cunial levererade den 14 maj ett uppmärksammat tal i Italiens parlament. Hon uppmanade sina kollegor att inte gå med på något obligatoriskt vaccinationsprogam, som hon menar drivs på av läkemedelsindustrin med hjälp av korrupta politiker.

I synnerhet pekade hon ut miljardären Bill Gates, som lagt mycket pengar på att ta fram ett eget vaccin mot Covid-19 och som uttryckligen sagt att det borde vara obligatoriskt och det enda sättet för människor att släppas ut från karantänen.

Hon påpekar att Bill Gates är den största finansiären till Världshälsoorganisation WHO och därmed ”äger” den, och att det också är anledningen till att WHO nu pläderar för att ett kommande vaccin ska bli obligatoriskt.

Sara Cunial varnar för att vaccin inte är säkra och går så långt som att anklaga Bill Gates för att genom sina vaccinationsprogram redan ha steriliserat miljoner kvinnor i Afrika och paralyserat hundratusentals barn i Indien. Enligt henne ingår det i en plan, och citerar Bill Gates när han pläderar för att världens befolkning måste minska. Han har bland annat sagt: ”Om vi gör ett bra jobb med nya vacciner, hälsovård och reproduktiv hälsa, kan vi minska befolkningen med 10-15 procent.” Bill Gates sade detta i en intervju med CNN år 2011, men vad Cunial inte nämner är att Gates är tydlig med att förhoppningen gäller minskat barnafödande som en följd av bättre hälsa och lägre barndödlighet.

Cunial pekar vidare på att Bill Gates redan 2018 förutspådde en pandemi och i oktober förra året bekostade en omfattande simulering av en sådan under namnet Event 201. Simuleringen bär slående likheter med hur Covid-19 startade och utvecklades, något som fått rykten att florera om att Gates kände till något i förväg eller till och med hade ett finger med i spelet.

Sara Cunial avslutade sitt tal med att uppmana Italiens president, att när ”filantropen Bill Gates” ringer nästa gång, så koppla honom direkt till Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten.

Cunial har även tidigare engagerat sig emot vacciner, vilket också var en av anledningarna till att hon fick lämna sitt parti Femstjärnerörelsen.

[email protected]

Endast 5 procent har haft smittan i Spanien

Publicerad: 19 maj, 2020, 15:44

Läs även

Trots att Spanien är ett av de länder i världen som drabbats värst av Covid-19 med i skrivande stund 27 709 döda, verkar antalet spanjorer med antikroppar vara mycket lågt. En pågående nationell undersökning visar att endast 5 procent av befolkningen har utvecklat antikroppar och därmed kan antas ha varit smittade.

– Det är inte bra nyheter för Sverige, säger epidemiologen Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, till Aktuellt den 14 maj.

I Sverige går nämligen strategin ut på att skapa ”flockimmunitet”, där en majoritet av befolkningen utvecklar antikroppar och därmed inte är mottagliga för smittan längre. Även en undersökning bland stockholmare visade dock på låg frekvens av antikroppar, cirka 7,5 procent.

Bland andra den svenske smittskyddsläkaren Johan Giesecke menar att Covid-19 är en ”tsunami” som dolt sprids över hela världen. Redan i april sade han att han tror att halva Sveriges befolkning redan är smittad. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade den 16 april att Folkhälsomyndighetens modeller talar för att flockimmunitet kommer att nås i Stockholm redan i maj. Enligt de senaste undersökningarna verkar detta vara fel.

Även på WHO är man bekymrade. Efter att Tyskland i april börjat leta efter antikroppar sade Mark Perkins, diagnosexpert på WHO, till tidskriften Science:

– Man hade hoppats på 45 eller 60 procent. Det skulle tyda på att det pågår en omfattande spridning i det dolda och skapar immunitet i samhället. Nu ser detta tyvärr inte ut att stämma.

Forskarna hade valt ut staden Heinsberg som varit särskilt hårt drabbad, men hittade bara antikroppar hos 14 procent av 500 slumpvis utvalda personer.

Men det kan också finnas en annan orsak till att man inte hittar antikroppar i den omfattning som man hoppats på. Studier som bland annat redovisas av Folkhälsomyndigheten tyder på att personer med milda symptom också har färre antikroppar. Den 7 april skrev South China Morning Post om att en studie genomförd av Shanghai Public Health Clinical Centre visat att av 175 patienter hade ungefär en tredjedel utvecklat oväntat låga nivåer av antikroppar och i tio fall inga alls.

Försök på apor har dock varit uppmuntrande. En kinesisk studie som publicerades den 6 maj visar att smittade makaker inte insjuknar en andra gång om de utsätts för smittan efter att de tillfrisknat.

Antikroppar har även hittats hos människor som inte varit infekterade av Covid-19. Bland annat har en forskargrupp vid La Jolla Institute for Immunology i Kalifornien hittat antikroppar i vartannat blodprov som tagits åren 2015-2018, långt innan Covid-19 började spridas. De tolkar det som att likheter med vanlig förkylning gör att vissa människors immunsystem även reagerar på det nya Covid-19.

Forskarna konstaterar även att förekomsten av antikroppar inte är det samma som att man är immun eller hur länge en sådan immunitet skulle kunna vara. Det tar en till tre veckor att utveckla antikroppar från det att man smittats.

Källor:
https://science.sciencemag.org/content/368/6489/350
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/t-cells-found-covid-19-patients-bode-well-long-term-immunity
https://www.exakt24.se/lag-immunitet-och-hog-dodlighet-i-spanien/
https://www.nyatider.nu/svensk-lakare-98-99-procent-far-nastan-inga-symptom/
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/testing.html
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/470ac03e33d94c32906478fce196f117/serologi-covid-19.pdf
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/06/science.abc1932
https://www.exakt24.se/ny-studie-flockimmunitet-mot-corona-kan-vara-en-omojlighet/
https://www.scmp.com/news/china/science/article/3078840/coronavirus-low-antibody-levels-raise-questions-about

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend