Framryckning för islamiska partier i franskt parlamentsval

Under kampanjen inför det franska parlamentsvalet, bar flera kandidater slöja på sina affischer. De tillhör alla partier som inte döljer sin närhet till islam i en sekulär stat.

I Michel Houellebecqs bästsäljare ”Underkastelse” är huvudtemat hur ett muslimskt parti kommer till makten 2022. Många väljare förvånades dock av att se hur politiska partier och kandidater redan 2017 öppet presenterade sin islamiska plattform. Det var åtminstone fyra kandidater som bar slöja på sina valaffischer: Hülya Sahin och Nadia Omani från Partiet jämlikhet och rättvisa, Sandra Fourastié från Muslimska demokraters union och Hanan Zahouani från Fransmän och muslimer.

Den 40-åriga fransk-marockanskan Zahouani berättade för sidan planet.fr:
– Att bära slöja är ett personligt val för mig och jag ser det inte som en religiös symbol. Jag har burit den i ungefär två år efter en andlig resa.
Till sina kritiker säger hon att de ska ”acceptera dagens franska samhälle”.

Formellt är lagen på deras sida, eftersom det inte finns någon lagstiftning som förbjuder parlamentariker eller kandidater i val att vara neutrala i religiöst avseende.

Partiet jämlikhet och rättvisa (PEJ), som grundades 2015 och leds av Sakir Colak, är en islam-konservativ rörelse som har kopplingar till den turkiske presidenten Recep Erdogans parti. PEJ är del av ett nätverk av politiska partier som ska påverka europeiska länder genom deras muslimska befolkningar. Partiet har redan accepterat 68 kandidater. Frankrike beräknas ha runt 600 000 medborgare av turkiskt ursprung, av ett totalt antal muslimer som kan uppgå till 15 miljoner, en siffra som är svår att fastställa då ingen sådan officiell statistik görs.

PEJ är det första partiet i Frankrike som har bildats av turkar, och deltog redan i lokala val 2015. Den franska tidningen Marianne berättade:
”PEJ har nära band till Rådet för rättvisa, jämlikhet och fred (Cojep), en internationell organisation som överallt där den finns verkar som ett ankare för AKP (president Erdogans parti).
Enligt veckotidningen L’Express ”är många av PEJ:s ledare också ledare inom Cojep”.

Även partiet Fransmän och muslimer försökte i tysthet förändra det politiska landskapet inför parlamentsvalet. Det har sitt ursprung i Förbundet för islamiska organisationer i Frankrike (UOIF), som sedan bytte namn till ”Muslimer i Frankrike”. Fransmän och muslimer är den franska grenen av Muslimska brödraskapet.

I en artikel i Marianne beskrivs fenomenet:
”Från Valenciennes till Marseille presenterar denna märkliga inrättning de skäggprydda och beslöjade för att kräva upphävandet av lagen om separationen mellan kyrka och stat från 1905 för att tillgodose ett ”rimligt tillmötesgående gentemot muslimer”.

Partiet Förbundet för muslimska demokrater i Frankrike skapades 2012 av Najib Azergui och samlar runt 10 000 anhängare. Det presenterar sig som ”oberoende av religion och grupptillhörighet”, men mycket av programmet är tydligt: rösträtt för utlänningar i lokalval, utveckling av halal-handel, kamp mot islamofobi, avskaffande av lagen mot slöja i skolan. Faktum är att alla islamiska partier i Frankrike har en liknande religiös plattform.

2015 fick Nizzarr Bourchada, som nu tillhör Fransmän och muslimer, frågan om UDMF:s namn, där ”muslimer” hade ersatt ”franska” demokrater. Han förklarade då att saken hade diskuterats och att man hade valt att understryka att ”muslimsk etik kan bidra med något till Frankrike”.

I Marianne sade Mine Gunbay, ansvarig för kvinnors rättigheter i Strasbourgs kommunstyrelse, att Strasbourg höll på att bli ”ett politiskt laboratorium för AKP”. Strasbourg är staden där den förre presidenten Hollande lät Erdogan hålla ett valmöte i oktober 2015. Tyskland och Nederländerna har förbjudit sådana möten i sina länder. Dock blev Denk, ett parti som grundades av Tunahan Kuzu and Selçuk Öztürk 2015, det första partiet för en etnisk minoritet någonsin i det nederländska parlamentet. Partiet, som också har kopplingar till den turkiske presidenten, vann tre mandat i det senaste valet, som mycket kom att handla om invandring.

I Tyskland finns det lilla partiet Allians för tyska demokrater (ADD), grundat av Remzi Aru som en reaktion på det tyska parlamentets erkännande av det armeniska folkmordet, men det har ännu ej fått några större framgångar.

2016 grundade ”turkiska medborgare” Nya rörelsen för framtiden (NBZ) i grannlandet Österrike. Partiets ordförande Adnan Dinçer förklarade att framgången för ”högerextrema partier” gjorde bildandet nödvändigt.

I Bulgarien finns tre muslimska politiska partier, där de flesta medlemmar är turkar och muslimer.

Den algeriske författaren Kamel Daoud kallade dessa partier ”en fälla”, särskilt i Frankrike. I en debattartikel i Le Point skrev han 2015:
”Ett islamiskt parti i Frankrike? Ett sådant fascinerande politiskt mål: man kan inte säga nej till det, men man kan inte heller acceptera det. Ingenting sammanfattar bättre situationen än som en fransk fälla…Om Frankrike säger ja, blir det på längre sikt underkastelse. Ett islamiskt parti är genom en naturlig sluttning ett islamistiskt parti…per definition. Dess syfte är att erövra världen, inte bara att ha ett mandat. Dess mekanik har redan etablerats…Islamister har tagit makten i demokratins namn, för att sedan avskaffa den genom sin makt. I bästa fall. I sämsta fall, har islamister valt krabbans taktik och håller sina klor bakom ryggen: ingen politisk ambition, utan en tusenårig ambition, där man ska förändra klädvanor, kroppen, social relationer, konst, daghem, skolor, sånger och kultur, och sedan väntar man bara på att frukten ska falla ned i turbanen…Ett islamistiskt parti är en öppen falla: man kan inte släppa in det. Om man vägrar, blir ens land en diktatur, men om man accepterar det, riskerar man underkastelse.”

Han fortsatte:
”Så snart det har tagit sig in på den politiska scenen, uppstår samma konsekvenser som i Algeriet, Egypten, Pakistan, Sahel eller Tunisien: det splittrar landet mellan utplånarna (de som vill utplåna islamisterna) och försonarna (de som förespråkar en dialog med en islamistisk monolog) och fatalisterna (de som väntar på att något gott ska hända).”

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.